Jump to content

Att vinna Biggest Loser VIP


Recommended Posts

1280@40

Foto: Förebild: Pär Bäckstrand/TV4 Efterbild: Eric Josjö/TV4

Här kommer de två vanligaste frågorna efter min seger i Biggest Loser Vip 2018:
– Hur har det gått efteråt?
– Hur var Gunilla?

Ni ska strax få svaren, men först tänkte jag ta upp en annan aspekt av min televiserade viktminskning, nämligen hur lätt den var. Vilket rimligtvis är väldigt goda nyheter för dem av er som själva kämpar mot överskottskilon.

Siffermässigt gick jag ner från 129,6 kilo till 106,6 kilo, det vill säga 23 kilo under de knappa fem veckorna på slottet. Det är nästan 5 kilo i veckan. Självfallet utgjorde en del av viktförlusten vatten, eftersom jag såg till att ha mycket vätska i kroppen vid första invägning. Och vid den sista vägningen hade jag gjort ett rejält svettpass på gymmet, plus fastat några dygn. Men en bra bit över 10 kilo rent fläsk lyckades jag spetta bort. Det går alltså att tappa kilon väldigt snabbt, vilket är psykologiskt uppmuntrande. Snabba resultat skapar förstärkt motivation vilket i sin tur vässar resultaten i en positiv feedback-loop.

Men vid snabb viktnedgång förlorar man väl muskelmassa och sänker sin grundförbränning (resting energey expenditure, REE)? Nej. Så är det inte. Under de 30 år jag, för det mesta i stark motvind, kämpat mot övervikt, köpte jag propagandan om att man hamnar i svältläge om man hoppar över måltider och går ner snabbt. Därför tvingade jag periodvis mig själv att äta frukost, fast det är ett mål jag helt problemfritt kan skippa.

Att äta för att gå ner i vikt – ja, ni hör ju hur snurrigt det låter!

Men när jag under 2017 började fördjupa mig i forskningen om viktminskning, insåg jag att jag varit grundlurad. I själva verket är det klassisk kaloribantning som höjer hungern och tröttheten och frusenheten och sänker energiåtgången och humöret. Och egentligen är det logiskt. När kroppen under en längre tid får mindre energi än den är van vid, så lägger den sig i försvar mot viktnedgången för att inte bokstavligen svälta ihjäl. Den reglerar ner ämnesomsätningen och känsligheten för mättnadshormonet leptin. Och reglerar upp hungerhormonet grehlin. Men när kroppen hamnar i frivillig svält (alltså fasta, såväl kort som lång), så glufsar den girigt i sig av det inre skafferiet. Förutsatt att den är någorlunda omställd till fettdrift. (Det fordrar lite övning och kan vara knepigt vid de första försöken.) Också här är det logiken som talar. Tänk evolutionärt. Säg att du är en stenåldersmänniska som går utan mat men har lagrade fettreserver på kroppen. Då vore det ju konstigt om du blev slö och trött i jakten på ny mat. Nyckelhormonet här är insulinet. Den som fastar eller äter högfett/lågkolhydratkost har låga insulinnivåer i blodet, och har då lätt att omsätta energi. Medan den som tryckt i sig kolhydrater har höga insulinnivåer och är i ett energiinlagrande läge. Särskilt om man är insulinresistent. Då fungerar blodsockerregleringen dåligt och den stackars bukspottkörteln toksprutar ut insulin i blodet, kanske tiodubbla doser jämfört med den metabolt friske.

Det var med de här nyförvärvade kunskaperna jag checkade in på Tjockis-slottet den 19 april 2018. Jag hade alltså gjort min hemläxa. Och kunde anta utmaningen med optimism och oförvägenhet. Och jag kände nästan hela tiden en hög, härlig energi, både kroppsligt och mentalt. Trots att jag snittade ett kaloriintag på troligen under 1000 kalorier per dag. Trots flera fastor och sömnbrist (jag var tvungen att jobba en del vissa nätter). Och trots en massa träning.

Annars har det ju gjorts extremt deprimerande uppföljningsstudier på deltagare i Biggest Loser. De flesta blir så småningom minst lika feta som de var när de castades in i programmet. Inte i första hand för att de är odisciplinerade slappisar, utan för att de har usel förbränning. Nutritionsforskaren Kevin Hall kunde för några år sedan visa att 13 av 14 Biggest Loser-deltagare ett visst år hade mer än 500 kalorier sämre grundförbränning sex år efter programserien, än vad som kunde förväntas givet deras vikt, ålder och kön. Den fjortonde, han som inte hade usel förbränning, är ett intressant fall. Han hade nämligen genomgått gastric bypass-operation, och fick efter den i sig så lite mat att det kunde liknas vid fasta. Och han fick faktiskt igång sin metabolism. Fastan tycks alltså kunna ställa om kroppens ”set point'” till en lägre nivå och få den pigg på att göra av med energi.

Jag och Kalle Moraeus var från dag ett inne på att hålla insulinet kort, genom att rata nästan alla kolhydrater. De andra tog så småningom rygg på oss, även om de inte var riktigt lika kolhydratrestriktiva. Kalle inspirerades dessutom av mig till 24timmarsfastor. Samtidigt käkade vi gott, med Alexandra Zazzi som naturlig ledare i köket. Hon är en gudinna när det gäller att få fram vackra, färgstarka, fräscha varierade rätter med kött, fisk, grönsaker, olja, kryddor, såser, örter, parmesan och annat härligt. Jag minns en fotograf som sa ”Ni kommer inte att gå ner nånting, ni käkar alldeles för mycket”. En annan hånade mig för att jag inte åt kolhydrater: ”Du kan inte träna utan kolhydrater, det håller inte.” Och en annan kille i TV-teamet förkunnade grötmyndigt, att banta ska man göra genom att äta torsk, fett ska man undvika… Till det underbara med att få pröva sina LCHF-vingar i Biggest Loser hörde att få ge dessa fettskrämda tvivlare fel. Och det inför en stor TV-publik. Ingen kan därför betvivla sanningshalten i våra resultat: en massa kameror var ju där och dokumenterade vår viktresa.

Man kan alltså säga att med mig och Kalle Moraeus i spetsen genomfördes här ett fullskaligt LCHF-experiment. Och succén var monumental! Alla gick ner mycket i vikt – och ingen har heller studsat upp på ett besvärande sätt. De som åkte ut först, Magnus Schönberg och Pekka Lindmark, har tappat de flesta av sina kilon på hemmaplan, efter slottet. Och vi var på strålande humör nästan hela tiden. Programledaren Anna Brolin tog upp just detta med humöret när programserien led mot sitt slut. Hon ville ge oss beröm för att det hela tiden rådde en så positiv anda. Många bantare är ju annars sura och tvära. Och en sak till att nämna, en viktig, som det inte görs stor sak av i programmet, men som är helt fantastisk. Carl-Jan Granqvist kunde efter några veckor på slottet sluta ta sin diabetesmedicin. Han hade alltså erövrat blodsockerkontroll via kost och motion och behövde inte längre tillföra medicinskt insulin.

Under sommaren fram till finalen gick jag sedan ner ytterligare knappa 13 kilo. Total viktnedgång 35,8 kilo, från 129,6 till 93,8. Blodvärdena hade gått från dåliga till perfekta – bland annat triglyceriderna – förutom att jag hade rätt mycket kortisol i slutblodprovet. Men det är en naturlig effekt av fasta, och jag spurtade förbi min medfinalist Alexandra Zazzi med just en långfasta. Idag väger jag lite mer än i finalen, har väl minst fem kilo mer fett på kroppen. Där har ni svaret på frågan ”Hur har det gått efteråt?” Under en period i höstas blev det lite för mycket party, och jag har inte städat undan konsekvenserna av detta. Men det tänkte jag göra nu i januari, med en lite längre fasta plus en satsning mot att springa långlopp igen. Planen är att jag under 2019 ska genomföra mitt tolfte marathon – och det första i fettdrift! Mina tidigare maror (1982-2006) har genomförts i ett kolhydratparadigm.

Och Gunilla? Gunilla Persson är en rolig och varm människa – som kan bli väldigt arg när hon inte får som hon vill. Då blir det show! Gunillas ögon sprutar etter om hon till exempel inte lyckas manipulera sin nya slottskompis Erik att garantera stöd till henne i en eventuell omröstning mot Pekka eller Kalle… Men när samme Erik hittar hennes försvunna guldjacka kan det bli en försoningskram: –Du är rätt okay ändå, Erik…
Tack, Gunilla, för att du var en så underbar slottskrydda i den annars nästan överharmoniska tjockis-soppan!

Erik Hörstadius

Om författaren

Författaren och journalisten Erik Hörstadius skriver från och med idag regelbundet på Diet Doctor. I slutet av januari utkommer hans bok Livsnjutardieten, som handlar om hans viktminskning och det nya fettbejakande kostparadigm, där fokus ligger på hormonell balans i stället för simpel kaloriäkning.

LCHF

 • Hur du äter LCHF
  Hur du äter LCHF11:59En kort grundkurs i hur man sätter igång att äta LCHF.
 • Leva LCHF med Caroline Smale
  Leva LCHF med Caroline Smale07:30Hur kan livet se ut om du har LCHF som livsstil? Caroline Smale delar med sig av sin berättelse och om hur hon lever med LCHF i vardagen.
 • Är LCHF dåligt för träning? Svar på vanliga frågor
  Är LCHF dåligt för träning? Svar på vanliga frågor02:45Kan man träna på LCHF-kost?
 • VIDEO: Jeffry Gerber - Why Low Carb and Other Common Questions (VAIL 2016)
  VIDEO: Jeffry Gerber - Why Low Carb and Other Common Questions (VAIL 2016)16:59
 • Biverkningar av ketogen kost
  Biverkningar av ketogen kost06:58Några vanliga biverkningar av ketogen kost – och hur du undviker dem.
 • De 5 vanligaste misstagen på LCHF
  De 5 vanligaste misstagen på LCHF08:57Är det svårt för dig att nå din målvikt, är du hungrig eller mår du inte bra? Se till att du undviker dessa misstag.
 • Keto-kurs med dr Andreas Eenfeldt, del 1
  Keto-kurs med dr Andreas Eenfeldt, del 108:02Vilka fördelar innebär ketos? Vad äter du på ketogen kost? Här är en informativ kurs med dr Andreas Eenfeldt.
 • Är LCHF dåligt för miljön? Svar på vanliga frågor
  Är LCHF dåligt för miljön? Svar på vanliga frågor07:09Är LCHF-kost skadlig för miljön?
 • Fat Head Directors Cut
  Fat Head Directors Cut1:46:20
 • Mat för friska barn
  43:29Föreläsning med Monique Forslund från LCHF-Campingen i Säffle 2014. Monique Forslunds hemsida: www.lifezone.se
 • LCHF på rätt sätt – Eric Westman 3
  LCHF på rätt sätt – Eric Westman 314:09Intervju med Eric Westman, läkare och expert på LCHF-kost. Om grunderna för att äta LCHF och vad som är viktigt att tänka på när man sätter igång för att det ska gå så bra som möjligt.
 • Hur LCHF fungerar – Mary Vernon
  Hur LCHF fungerar – Mary Vernon32:11Intervju med läkaren Mary Vernon, en av världens mest erfarna på att behandla patienter med strikt LCHF-kost.
 • Vad är den främsta fördelen med LCHF? Svar på vanliga frågor
  Vad är den främsta fördelen med LCHF? Svar på vanliga frågor02:52Vad är den främsta fördelen med att äta färre kolhydrater?
 • Att lyckas hålla fast vid en ny livsstil
  Att lyckas hålla fast vid en ny livsstil17:25Dr Jen Unwin ger dig sina bästa tips om hur man lyckas hålla fast vid en livsstilsförändring och vad du kan göra om du trillar dit.
 • Fettfrälst!
  18:36Hur Martina Johansson blev "snygg, stark och frisk på högfettkost". Martina Johanssons blogg: http://www.highfatfitness.net Mer information om Ketonmätare: http://www.kostdoktorn.se/keton-och-blodsockermatare#1
 • Lite av allt? Svar på vanliga frågor
  Lite av allt? Svar på vanliga frågor05:44Är det inte bäst att helt enkelt äta balanserat och "lite av allt"?
 • Gary Taubes interview (SA 2015)
  45:52
 • En hälsosam LCHF-livsstil
  En hälsosam LCHF-livsstil46:42Hur ska du lägga upp LCHF eller ketogen kost för att maximera dina framgångar? Hur mycket fett, protein och kolhydrater ska man äta?

Viktnedgång

 • Vinsterna med en 7-dagarsfasta
  Vinsterna med en 7-dagarsfasta03:34
 • Handlar inte vikten bara om kalorier? Svar på vanliga frågor
  Handlar inte vikten bara om kalorier? Svar på vanliga frågor03:14Handlar viktnedgång bara om att äta färre kalorier än man gör sig av med?
 • Hur insulin styr din vikt
  14:39
 • VIDEO: Jeffry Gerber - Why Low Carb and Other Common Questions (VAIL 2016)
  VIDEO: Jeffry Gerber - Why Low Carb and Other Common Questions (VAIL 2016)16:59
 • 45 kilo borta utan kaloriräkning
  45 kilo borta utan kaloriräkning24:12
 • Så halverade Tommy sin vikt
  48:22Tommy Runesson föreläser om sin enorma viktresa med LCHF och vilka lärdomar han fått med sig på vägen. Inspiration och kunskap även om du vill gå ner mindre än hälften av din kroppsvikt! Följ Tommy Runesson på hans blogg: http://tommytappar.se
 • Minus 90 kilo och en hälsoresa för familjen
  Minus 90 kilo och en hälsoresa för familjen15:05Larry Diamond har transformerat sitt liv och gått ner 57 kg med LCHF. I den här intervjun delar han med sig av sina insikter från resan.
 • De 5 vanligaste misstagen på LCHF
  De 5 vanligaste misstagen på LCHF08:57Är det svårt för dig att nå din målvikt, är du hungrig eller mår du inte bra? Se till att du undviker dessa misstag.
 • Avancerade LCHF-tips!
  Avancerade LCHF-tips!31:11
 • Problemet med socker
  Problemet med socker50:01Är det fett eller socker som är orsaken till de aldrig tidigare skådade epidemierna av fetma, typ 2-diabetes och metabol sjukdom?
 • Orsaken till fetma
  Orsaken till fetma38:45
 • Att motivera till livsstilsförändringar
  Att motivera till livsstilsförändringar51:45Hur kan du hjälpa och motivera personer att börja med och hålla fast vid LCHF?
 • Därför är mer protein bättre
  Därför är mer protein bättre15:17Dr Ted Naiman tror att mer protein är bättre och han rekommenderar ett högre intag.
 • Hjärtattacken blev ett uppvaknande
  Hjärtattacken blev ett uppvaknande07:11Efter hustruns hjärtattack letade Chris Pattinson efter ett sätt att hålla det hela i schack med kost och livsstil. Och på vägen förbättrade han sin egen hälsa.
 • Hur man går ner 110 kilo utan hunger
  Hur man går ner 110 kilo utan hunger31:06
 • Intervju med Jason Fung
  Intervju med Jason Fung45:20
 • My success story med Cindy Miller
  My success story med Cindy Miller02:30Cindy Miller, leg sjuksköterska, delar med sig av sin hälsoresa.
 • En global matrevolution
  En global matrevolution48:15
 • Dr. Jason Fung - Therapeutic Fasting (SD 2016)
  46:13
 • Fat Head Directors Cut
  Fat Head Directors Cut1:46:20
 • Att hjälpa folk till bättre hälsa
  Att hjälpa folk till bättre hälsa15:44Dawn var sjuk och överviktig men sen hittade hon LCHF... och det förändrade hennes liv.

Tidigare

Erik Hörstadius och LCHF vinner Biggest Loser VIP

Inlägget Att vinna Biggest Loser VIP dök först upp på Diet Doctor.

Visa hela artikeln

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...