Recommended Posts

Bar hem en förpackning med ekologisk buljong. Tyvärr utan att läsa närmare på den i affären. Tänkte att ekologisk innehåller väl inget annat än buljong, alltså avkok av kött. Men ack ...  Någon som vet var man köper riktig buljong som inte innehåller en massa jox?

Ingredienser i Ica ekologisk köttbuljong: Havssalt, majsstärkelse, palmolja, rostad lök, tomat, köttpulver, jästextrakt, karemelliserat socker, arom, kryddor, vitlök, svartpeppar. (Den påpekar att palmoljan är certifierad, vilket ju på senaste har visat sig vara humbug, såvitt jag förstår.) Undrar också vad det är för skillnad på arom, kryddor och svartpeppar? Nå, trött blir man. Den åkte i soporna.

Du följer väl min blogg för LCHF mot cancer?

 

  • Gilla 4

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skaffa en slow cooker  så fixar du lätt din egen buljong utan alltför mycket jobb.

bagarenochkocken.se/koksmaskiner/slow-cooker/champion-slowcooker-65l/?vat=1&gclid=CjwKCAiA4OvhBRAjEiwAU2FoJSnZlIS-g7UVWp72JAqYBJWrad3kW6YJkwE2vHesZMJCJi_oOwbJxhoCquwQAvD_BwE

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
11 minuter sedan, Kita 202 sade:

hmm... vad är det för fel på kastrull och spis? 😉

Nä inget fel. Man gör vad som passar en. En slow cooker har vissa fördelar,

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Mitt problem med att koka kycklingbuljong kontinuerligt är att det blir så himla mycket kött att jag inte hinner äta upp allt. Blir så mycket överflödig kyckling att jag knappt kan stänga frysen, vilket resulterar i att jag så småningom måste slänga = matsvinn. Därför har jag slutat med det. Men ska jag ändå äta just kyckling, så självklart använder jag skrov och dylikt till buljong!

Är rätt irriterande också, vetskapen att de flesta svenskar slänger kycklingben och skrov som kan användas till så mycket. Ge till mig istället!

Men ja, det äckligt mycket tillsatser i vanliga smaksättare och buljonger som säljs i mataffärer. Jag är inte så strikt att jag direkt bryr mig om det innehåller t.ex lite majsmjöl, risstärkelse, vegetabiliskt fett eller dylikt, men när en tredjedel av innehållet är rena sockerarter, så känns det lika kul som att ösa med sockerkaret i grytan. Glutamat och andra tvivelaktiga smakförstärkare vill jag absolut inte förgifta kroppen med. Palmfett är ingen höjdare heller.

Finns en del bra buljonger man kan beställa online, t.ex Stockpot eller New Generation kycklingbuljong, som bara innehåller vanlig mat. Men blir rätt dyrt i längden. 

  • Gilla 1
  • Förvirrad 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ett gammalt hederligt långkok fungerar bra. Avkoket kan även användas att läka ut tarmsystemet efter inflammation eller tarmläckage.

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
17 timmar sedan, Elinor sade:

Mitt problem med att koka kycklingbuljong kontinuerligt är att det blir så himla mycket kött att jag inte hinner äta upp allt. Blir så mycket överflödig kyckling att jag knappt kan stänga frysen, vilket resulterar i att jag så småningom måste slänga = matsvinn. Därför har jag slutat med det. Men ska jag ändå äta just kyckling, så självklart använder jag skrov och dylikt till buljong!

Jag tänker att man kanske inte behöver mer buljong än vad en (1) kyckling ger. Precis som man inte behöver mer lever än vad 1 st ko ger. Alltså mycket kött och relativt lite buljong resp lever. 🤔

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
19 timmar sedan, Elinor sade:

Mitt problem med att koka kycklingbuljong kontinuerligt är att det blir så himla mycket kött att jag inte hinner äta upp allt. Blir så mycket överflödig kyckling att jag knappt kan stänga frysen, vilket resulterar i att jag så småningom måste slänga = matsvinn. Därför har jag slutat med det. Men ska jag ändå äta just kyckling, så självklart använder jag skrov och dylikt till buljong!

Är rätt irriterande också, vetskapen att de flesta svenskar slänger kycklingben och skrov som kan användas till så mycket. Ge till mig istället!

Men ja, det äckligt mycket tillsatser i vanliga smaksättare och buljonger som säljs i mataffärer. Jag är inte så strikt att jag direkt bryr mig om det innehåller t.ex lite majsmjöl, risstärkelse, vegetabiliskt fett eller dylikt, men när en tredjedel av innehållet är rena sockerarter, så känns det lika kul som att ösa med sockerkaret i grytan. Glutamat och andra tvivelaktiga smakförstärkare vill jag absolut inte förgifta kroppen med. Palmfett är ingen höjdare heller.

Finns en del bra buljonger man kan beställa online, t.ex Stockpot eller New Generation kycklingbuljong, som bara innehåller vanlig mat. Men blir rätt dyrt i längden. 

Hmm...men hur mycket buljong får du av en kyckling då?..🤔
när jag kokar kyckling för buljong har jag rejält med vatten (och köttet kvar på kycklingen!). Sen kokar jag den nån timme tills köttet lossnar, fortsätter koka skrovet, tillsätter lite vinäger för att dra ur lite mera nyttigheter ur benen och kokar nån timme till. Fyller på vatten också.

Jag brukar få ut 1,5-2 l buljong av ett kok. Dricker en del som det är eller gör en soppa, med kycklingköttet i...

  • Gilla 4

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
5 timmar sedan, Jamtlandstjej sade:

Hmm...men hur mycket buljong får du av en kyckling då?..🤔
när jag kokar kyckling för buljong har jag rejält med vatten (och köttet kvar på kycklingen!). Sen kokar jag den nån timme tills köttet lossnar, fortsätter koka skrovet, tillsätter lite vinäger för att dra ur lite mera nyttigheter ur benen och kokar nån timme till. Fyller på vatten också.

Jag brukar få ut 1,5-2 l buljong av ett kok. Dricker en del som det är eller gör en soppa, med kycklingköttet i...

Ungefär 1.5 liter blir det, men täcker långtifrån mitt buljongbehov. Använder jag det till själva kycklingköttet(från långkoket) och gör soppa&gryta har jag ingen buljong kvar till andra maträtter. Sparar jag buljonger och har i ngn köttfärs- eller fläskrätt eller god sås, så blir det kyckling över som blir torr och trist i frysen. Vill jag också dricka benbuljong för att det är gott och läkande, så har jag 0 buljong till matlagning. Så oavsett vad jag gör måste jag köpa extra buljong.

Känns himla slösigt också att köpa kyckling&höna bara för att göra buljong, när man inte hinner äta upp köttet. Varför kan man inte bara få köpa skrov!? Enda affären i mitt område som ens säljer märg- eller köttben är djuraffären för hundar 🙄

Men värsta I-land problemet egentligen, jag vet 😁

  • Gilla 2
  • Haha 1
  • Förvirrad 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Min ICA har både märgben, köttben, fläskben och - inte minst oxsvans (en extremt välhängd produkt).

  • Gilla 2
  • Tack! 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
1 timme sedan, Elinor sade:

Känns himla slösigt också att köpa kyckling&höna bara för att göra buljong, när man inte hinner äta upp köttet

Varför äter du inte upp köttet - det passar väl till mat i ca 2 dagar?

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Här finns min kycklingbuljong, på bloggen finns dessutom mängder av recept på till vad man kan använda det näringsrika kycklingköttet man får av koket :)https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2016/04/06/langkokt-kycklingbuljong-naturlig-bot-mot-vark-och-stelhet/

På senare tid har jag använt samma recept till oxsvans, det ger en fantastiskt fin buljong och ett suveränt gott kött att använda till grytor.

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Använder själv grisfötter av grisar som går ute och beter sig som grisar skall. Jag tar vara på lite av det feta på foten, resten slänger jag. Jag får en hel del fett som jag kan använda till att steka i när allt har stelnat i kylen. Jag förpackar gelatinet och använder det som drickbuljong, innehåller mycket näring.

  • Gilla 4

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Själv kokar jag buljong på märgben från nöt. två till tre ben som får koka i ca 8-10 liter vatten, med 1,5 dl havssalt i 24 timmar. Det blir ca 3 liter gelè som jag fryser in i små petflaskor som det varit Wichyvatten i. en sådan flaska räcker 3-4 dagar, då jag dricker lite varje morgon. Nu har jag för första gången älgben nerfrysta, så det blir spännande att testa koka buljong på de.

Har du inget slakteri i närheten, eller någon bonde som slaktar hemma på gården att fråga om att få ta ben? De kastas ofta då det är få som tar reda på detta "guld" :(

 

  • Gilla 5

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Har för mig att jag såg förpackningar med kycklingben i frysen på nån butik här hemma, Östersund, för ett tag sen. Kommer inte ihåg vilken, men vi handlar mest på ICA. Kommer ihåg att jag tänkte att det där var ju en verkligt bra ide, att sälja överblivna ben som bara slängs annars. Precis som du så tycker jag att det blir för mycket kött över, och sen tycker jag inte om allt slabbet med att hålla på med buljongkoket. Fråga i dina lokala butiker, kanske dom kan ta hem.

  • Gilla 5

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Registrera ett nytt konto i våran gemenskap. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Redan medlem? Logga in här.

Logga in nu