Staffan Danielsson Posted January 15, 2019 Share Posted January 15, 2019 Jag uppskattar LCHF och Dietdoktorn. Jag är kritisk till ett inslag i en del recept, att man bör gärna välja ekocertifierade råvaror. Jag är agronom och diskuterar mycket om jordbruk och mat. Vill man handla miljövänlig mat så välj närodlat från Sverige. Före ekocertifierat från hela Världen. Vanlig miljövänlig bra mat från det svenska jordbruket är lika bra för miljö och hälsa som ekocertifierad svensk mat. De har lite olika för- och nackdelar. Hälsomässigt finns det inga vetenskapliga undersökningar som visar att ekomat är mer hälsosam. Ekomat är mellan 25 och 65 % dyrare. I era recept, om ni vill rekommendera vilken mat man bör köpa, så rekommendera mat producerad i Sverige. Att ensidigt rekommendera ekoråvaror har inte bevisbara hälsoeffekter, men är betydligt dyrare. 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post Peter B Posted January 15, 2019 Popular Post Share Posted January 15, 2019 4 minuter sedan, Staffan Danielsson sade: I era recept, om ni vill rekommendera vilken mat man bör köpa, så rekommendera mat producerad i Sverige. Att ensidigt rekommendera ekoråvaror har inte bevisbara hälsoeffekter, men är betydligt dyrare. Välkommen till Forumet Staffan! Det måste vara nästintill omöjligt att bevisa hälsoeffekter med att välja ekologiska produkter. Valet man gör är väl baserat på att om mindre gifter används så är det inte osannolikt att maten är hälsosammare. Dessutom är det inte osannolikt att produktionen är mer "skonsam" mot naturen. Att skaffa fram bevis skulle innebära att man under typ 10 år lät en grupp äta ekologiska tomater och en annan grupp äta icke-ekologiska tomater samtidigt som alla andra parametrar (kost, miljö) skulle vara lika för grupperna under perioden. Det går inte göra sådana studier därför måste man gå på sin personliga övertygelse. 11 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nokenok Posted January 15, 2019 Share Posted January 15, 2019 1 timme sedan, Staffan Danielsson sade: Vill man handla miljövänlig mat så välj närodlat från Sverige. Före ekocertifierat från hela Världen. Jag tycker också att man ska försöka välja svenskt av många skäl. Men det beror också på... Först gäller, välj riktigt mat, inte industrimat oavsett om den är från SE eller eko. Mjöl, socker och fröoljor bör undvikas även om de är svenskt eller eko. Miljövänligt är också ett lite lömskt ord, just nu är det väldigt populärt att fokusera på CO2, och inte miljögifter, jorderosion och andra problem i livsmedelsproduktionen. För grönsaker väljer jag ofta eko och svenskt om jag hittar ett bra alternativ, annars blir det en av dem. Kött, (nästan) alltid svenskt. Där tycker jag inte heller är lika viktigt att det har ekobeteckning. Jag håller också med Peter. 6 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
LGs Posted January 16, 2019 Share Posted January 16, 2019 Kan inte låta bli att bli smått irriterad här. För det är så att om kor får bli uppfödda på gräs istället för spannmål, får köttet betydligt mer innehåll av bla Omega 3 fettsyror, vilket är antiinflamatoriskt. Även kvaliteten överlag blir bättre. Även mjölken och dess produkter får samma nyttiga innehåll. Jag kan till viss del hålla med om att det är bra att köpa närproducerat, men ekoproducerat, är och förblir det viktigaste för min del. Jag vill t ex inte ha kyckling och ägg som är uppfödd i stora hallar och aldrig får vara ute i det fria. Kanske t o m uppfödda på GMO majs. Läste för många många år sedan en rapport över produktionen av spannmål i vårt land som var brukat enligt biodynamiska principer. Visseligen blev den totala mängden per areal mindre än "vanligt" producerad, men kvaliteten var betydligt bättre, vilket kunde ses efter lagring en längre tid, där den biodynamiska bibehöll sin höga kvalitet. Med LCHF är ju i och för sig inte spannmål något vi bör äta, men jag vill visa på betydelsen av ekologisk odling. Jag är inte agronom, och behöver inte vara det för att förstå hur viktigt odlingsättet är. Att det blir dyrare med eko... visst, men hellre nyttigare än billigt. Att recepten uppmanar till att köpa ekoprodukter stör i alla fall inte mig. och man gör väl hur man vill med det. Finns inte en viss ingrediens i eko, köper man väl näst bäst. Kanske lokalproducerat, kanske importerat. För min del är det bra att att man rekommenderar eko, så fortsätt med det 5 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post Katerina Posted January 16, 2019 Popular Post Share Posted January 16, 2019 Jag betalar hellre mer än äter giftbesprutat konventionellt odlat mat, speciellt om jag kan bidra till att besprutningen minskar. Dessutom tror jag att man även i Sverige kan göra mer för att odla på ett miljöförbättrande och hållbart sätt. Det finns exempel av sådan odlingssätt over there http://brownsranch.us/. Lyssna på vad Gabe Brown har att säga. Han har många YouTube klipp inspelade om man vill tänka utanför den svenska lådan. Han kan berätta om odling utan att plöja, utan insektsdödande och ogräsdödande medel. Hur han får växter att dra ner mineraler i marken så att jorden inte utarmas på mineraler utan tvärtom. Hur han kan påvisa att odling utan plöjning kan bidra till att jorden behåller sin mylla, håller vattnet mycket bättre, hur antalet maskar ökar och bakterier trivs. Hur han använder boskap för att förbättra jordens kvalité och därmed även grödornas kvalité. OCH så blir det lönsammare då man slipper vissa maskiner och arbetsmoment samt slipper köpa och sprida kemikalier. Han jobbar med naturen och inte mot den. Det kallar jag ekologisk odling. Skulle gärna köpa hans produkter men det är lite långt att åka till Bismarck i North Dakota, USA. 9 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
iAnna Posted January 16, 2019 Share Posted January 16, 2019 3 timmar sedan, Katerina sade: ... men det är lite långt att åka till Bismarck i North Dakota, USA. Vad jag förstår är Fjällbete Sveriges svar på Gabe Brown. http://fjallbete.se/ 3 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Elinor Posted January 16, 2019 Share Posted January 16, 2019 Det är sämre fett i djur eller fisk som fötts upp på kraftfoder, bla högre andel omega 6, så därför rekommenderas gräsbetat, fripickat och viltfångat. Klart att giftbesprutade grödor som odlats med konstgödsel är mindre bra för kroppen än ekologiskt odlade. Även om andelen av de vanligaste vitaminerna och mineralerna är ungefär detsamma, så blir det ju en liten påfrestning för kroppen att dagligen få i sig rester av bekämpningsmedel och större andel kadmium. Ekologiskt odlade grönsaker innehåller även mer antioxidanter. Sen kan jag i och för sig hålla med att just svenskodlat även icke ekologisk, kan hålla hög kvalité ändå. Men får välja själv hur viktigt man tycker det är. Inte direkt alla som har råd med enbart KRAV kött, viltfångad lax och ekologiskt odlade grönsaker. Vad ska man göra då om man är låginkomsttagare? Inte äta alls? Jag äter mestadels mina egna grönsaker under odlingssäsong så slipper göra det valet. Men som just nu när man måste köpa allting p.g.a vinter, så inte fasen har jag råd med enbart ekologiska grönsaker för 80-90 kr/ kg. Jag väljer ekologiskt i den mån plånboken tillåter, men undviker de värsta bovarna t.ex övergödd importerad spenat. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Katerina Posted January 16, 2019 Share Posted January 16, 2019 1 timme sedan, iAnna sade: Vad jag förstår är Fjällbete Sveriges svar på Gabe Brown. http://fjallbete.se/ Tack @iAnna, det ska jag kolla på! 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skärfläcka Posted January 16, 2019 Share Posted January 16, 2019 20 timmar sedan, Staffan Danielsson sade: att man bör gärna välja ekocertifierade råvaror Jag tog en titt på recepten på Dietdoctor.com och hittade mycket få exempel på att man förespråkar ekologiska matvaror utan lämnar det i de allra fletsta fall upp till var och en. Att förespråka zest från ekologiska citroner känns inte speciellt kontroversiellt. , 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Katerina Posted January 16, 2019 Share Posted January 16, 2019 Det finns mer att tillägga i eko-inte-eko-debatten. Många som hittar till kostdoktorn gör det pga kronisk sjukdom av något slag eller bara pga att de vill förbättra sin hälsa. Om vi säger att ekologiskt odlat mat är mat som inte besprutas av ogräs- och insektsdödandemedel så har man större chans att behålla eller till och med förbättra den sammansättning av tarmbakterier som man har. När man tog fram bekämpningsmedel påstod man att människorna inte skulle ta skada av dessa medel men man "råkade" glömma att vi lever i symbios med myriader av bakterier som ingår i immunförsvaret, ser till att utvinna näring ur maten och är ofta anpassade till vår DNA då vi ärver dessa av mamman när vi föds. Dessa bakterier tar skada av gifterna vilket försämrar vårt immunförsvar och vår förmåga att ta upp näring. Tyvärr pratas det inte så mycket om detta. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Borje Posted January 16, 2019 Share Posted January 16, 2019 21 hours ago, Staffan Danielsson said: I era recept, om ni vill rekommendera vilken mat man bör köpa, så rekommendera mat producerad i Sverige. Att ensidigt rekommendera ekoråvaror har inte bevisbara hälsoeffekter, men är betydligt dyrare. Många recept är skrivna med utgångspunkt från amerikanska förhållanden. "Vanligt" nötkött produceras i USA i feedlots där djuren får kontinuerlig tillförsel av tillväxtbefrämjande hormoner och antibiotika, utom basfodret av majs- och sojamjöl. Ur hälsosynpunkt är det stor skillnad på sådant kött, och kvalitetskött från djur som föds upp bara på bete. I Sverige har vi inte lika stor skillnad mellan t.ex. KRAV-kött och "vanligt kött". Enligt KRAV-reglerna måste djuren under "betesperioden" gå ute och äta gräs, medan konventionellt uppfödda djur kan stå inne i boxar och äta huvudsaklligen spannmål och soja från det att de är kalvar tills de går till slakt. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
perra81 Posted January 23, 2019 Share Posted January 23, 2019 Intressant ämne det där. Kolla på det här klippet. Allra bäst torde väl vara så svenskt, lokalproducerat och eko som möjligt så långt det går men det kan vara så att eko inte i alla lägen är bättre. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.