Maja Posted February 17, 2013 Share Posted February 17, 2013 Hittar ingen tråd om sås! Jag önskar tips på hemlagade såser - kalla och varma. Dressingar och kryddsmör också, tack!Börjar med att önska mej recept på bearnaise sås Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kjell Granelli Posted February 17, 2013 Share Posted February 17, 2013 Då måste du bara köpa Skaldemans kokbok - där hittar du massor med godsaker, inte minst kalla o varma såser: http://www.bokus.com/bok/9789113030739/lchf-kokboken-lchf-kokboken/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Labolina Posted February 17, 2013 Share Posted February 17, 2013 Har tyvärr inget bra recept på bearnaisesås men den godaste såsen brukar vara den man gör av skyn som blir över när man stekt kött. Smält en rejäl klick smör i en kastrull, sila över skyn från köttet och koka upp med grädde. Enkelt och gott! Gjorde så idag efter att ha stekt skivor av älgkött. Kalla såser måste jag lära mig på nytt, har förut bara använt mig av färdiga kryddpåsar i cf eller cf som redan är smaksatt... Så jag följer din tråd med spänning Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kjell Granelli Posted February 17, 2013 Share Posted February 17, 2013 Kalla såser kan man göra lätt med en bas av creme fraiche och/eller majonnäs, eller förresten fet youghurt. Ta i lök o kryddor efter behag och låt stå nån timme så det muschar till sig. Häll kanske en klick olivolja i som slutkläm för extra krydda o fetthalt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mattias Posted February 17, 2013 Share Posted February 17, 2013 Min favorit är creme fraiche + sambal oelek, tar 10 sekunder att göra och passar till det mesta. Snåla inte på sambal! Kombinationen majonnäs + curry funkar också ibland. Mer avancerade såser är ju lite roligare, men det är sällan jag tar mig tid till att reducera en rödvinsås i 2 timmar Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bob Posted February 17, 2013 Share Posted February 17, 2013 Alfredosås! Smält smör och grädde i en kastrull. Låg värme. Rör. Det kommer separera lite, men det spelar ingen roll. I med vitlök Blanda i permesan och rör tills sås blandas. Traditionell pastasås förvisso, men den passar bra till kött också. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lotte Posted February 17, 2013 Share Posted February 17, 2013 jag gillar persillade. En blandkrdda som består av torkad vitlök, torkad persilja och salt Väldigt gott att blanda i CF och ha till kyckling t ex 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fredrik Kornberg Posted February 18, 2013 Share Posted February 18, 2013 Hittar ingen tråd om sås! Jag önskar tips på hemlagade såser - kalla och varma. Dressingar och kryddsmör också, tack! Börjar med att önska mej recept på bearnaise sås När det gäller bea så är mitt knep att ej hålla på med vattenbad och sådant, sänk värmen och klicka sedan i smöret bitvis under konstant vispning, det blir mycket enklare så).Jag hittade inget bea recept just nu så du får denna sås-bas så länge. Sås-bas till kall eller varm sås Ingredienser (Kan värmas under vispning dock ej över 72 gr) 2 st rumstempererade ägg ½ tsk dijonsenap eller vanlig 1 tsk vitvinsvinäger 50gr smör 1 dl kall neutral rapsolja Lite salt Kryddor efter smak Tex: Curry för kokt höna. Chili och vitlök eller rose`peppar och dragon Tillredning Tag fram en liten bytta ca 2 dl gärna med pip så att man lätt kan hälla. Smält smöret och häll i byttan tillsätt oljan och rör om. Knäck äggen i en bytta lämplig för vispmaskin, tillsätt senap, vinäger och salt och egna kryddor. Vispa äggen på högsta fart en stund, tillsätt olja/smör blandningen droppvis under vispning på högsta fart. (var mycketförsiktig i början)sedan kan man hälla något fortare. Smaka av. Recept Komponerat av Fredrik Kornberg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PiaM Posted February 18, 2013 Share Posted February 18, 2013 Älskar den här tråden. Trevligt med recept. Själv har jag snöat in mig på såser som innehåller timjan och oregano och lite tomatpure som bas, lite grädde och soya för den rätta färgen. Salt och peppar förståss (Soya får man ju vara lugn med.. men det är inga mängder) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lotte Posted February 18, 2013 Share Posted February 18, 2013 Fredrik, din sås är nästan som min majonnäs - 2 dl rapsolja, 1,5 dl smält och avsvalnat kokosfett, ett helt ägg 1 msk vitvinsvinäger, en skvätt citron lite salt och 1 tsk dijonsenap. Allt i hög bunke i rumstemperatur 10 sek med stavmixer och voilà en underbar majonnäs som kan kryddas - kolla in Moniques blogg hon hade just en smaksättning med wasbi som jag ska prova nästa gång eller kan man göra aioli med vitlök och byt ut kanske 1/2 dl av fettet mot olivolja (försiktigt, det blir en konstig metallisk smak av olivolja) Ska forts och byta ut allt större del till kokosolja får se hur smaken påverkas, ännu så längesmakar majonnäsen som vanligt! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sara M Posted February 18, 2013 Share Posted February 18, 2013 Lagar bea på samma sätt som Fredrik Kornberg, klickar bara i smöret efter hand, går utmärkt. För måtten: se recept i kokbok eller på nätet. Mitt sätt att laga såsen har jag lärt mig från två toppenbra böcker: "Den tekniske kocken" av Per-Olof Hegg och Rickard Nilsson, samt "Kokkonstens väsentligheter" av James Peterson. För måtten kollar jag i Icas kokbok, eller på nätet. Tillagning: Blanda vitvinsvinäger, dragon, vitpepparkorn, persiljestjälk, hackad schalottenlök i kastrull. Låt koka upp, låt c:a hälften av vätskan försvinna, sila av. Dela äggen i vitar och gulor, ha en gula som "reserv" för att ev. rädda såsen om den skär sig. Nu kommer den trixiga biten, vätskan och gulorna ska sakta sjuda och bli ungefär dubbelt så stort volymmässigt som tidigare. Färgen brukar också ändras en smula. När du tycker att det ser bra ut, att det är ungefär dubbelt så stort, klicka i första klicken smör. Ha inte kastrullen på plattan hela tiden, utan känn av lite när det behövs mer värme, respektive kan behöva svalkas lite. Gör gärna såsen i en tunnbottnad kastrull, då kan du snabbare reglera värmen. Om såsen skär sig, i med en äggula snabbt som den, vispa, be en liten bön och förhoppningsvis binder den ihop igen. Klicka i resten av smöret, tills allt du tagit fram är borta. Om minnet stämmer brukar jag ta 3 äggulor till c:a 150 gram smör. Salta, ha ev. i mer dragon om det behövs. Servera, men det är ingen jättebrådska, såsen kan stå och vänta ett tag. Jag har än inte lyckats värma upp överbliven sås, den skär sig så fint så. Däremot är den ok kall. Har ni lyckats värma överbliven bea, tips, råd? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KataM Posted February 18, 2013 Share Posted February 18, 2013 Guacamole kanske kan vara något? Det finns massor med recept. Men jag gör det på gehör utifrån sådant jag brukar ha hemma. Så här: mixar en avocado, tillsätter så mycket créme fraiche jag känner för samt salt, svatpeppar, citronsaft, vitlök/vitlökspulver och paprikapulver i lagom mängd och mixar lite till. Klart! Inte superfet, men man kan säkert leka med olivolja också om man vill. Hmm.. det lät gott, får nog prova... (Jo, jag vet, det ska vara stark-kryddor i också, om det ska vara på riktigt. Men det gillar inte jag och i mitt eget kök gör jag som jag vill. ) 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
margaretha Posted February 18, 2013 Share Posted February 18, 2013 Nigellas beasås lätt att göra väldigt god. Monick lifzon har bra recept. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lua Posted February 18, 2013 Share Posted February 18, 2013 En tråd för mig Min vardagsfavorit är nog fetaoströra: mosa fetaost och pressa över en vitlöksklyfta. Blanda ner en liten burk creme fraiche och smaka av med salt och peppar. Gott till kött, fisk och grönsaker. (Fler såser och röror här: http://luafilosoferar.wordpress.com/category/luas-kok/saser-och-roror/) 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jennie Posted February 18, 2013 Share Posted February 18, 2013 Jag gör en god kall sås som jag tycker är jättegod till både kyckling och kött. Det börjar nästan vattnas i munnen på mig bara jag tänker på den! Minns dock inte var jag hittat den, så jag kan inte ge någon källa. Ialla fall: 2 dl turkisk yoghurt 1 vitlöksklyfta En skvätt vispgrädde En klick majonäs Grillkrydda Cayennepeppar Pressa vitlöken och blanda med resten, krydda efter önskad smak. Den heter "kebabsås" i mitt block, men som sagt är den god till kyckling och kött också! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maja Posted February 19, 2013 Author Share Posted February 19, 2013 Jättemånga goda tips, tack! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.