Gå till innehåll

Vi ska räddas med en kost baserad på fullkorn


Recommended Posts

51 minuter sedan, Erik 2 sade:

Doktor Doom (Rockström) och hans kompisar har en politisk agenda som handlar om allt annat än hälsa. Han vill utrota alla djur och ställa ut människorna i hagarna för att äta gräs. Det är viktigt att förstå att detta handlar om politik, vilja och egna uppfattningar. Det har inget med vetenskap att göra. De skapar "bevis" som passar deras agenda. Det tragiska är återigen att media fungerar som megafon utan filter, kritisk analys eller frågor. Väntar några dagar på att Zoe Harcombe skriver kommentar.

Tyvärr kommer de kritiska kommentarerna inte ut i svensk media... Som sagt var, politisk agenda.

 • Gilla 4
 • Ledsen 1
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det här är del av en mycket stor välkoordinerad kampanj runt om i hela världen. 

Debattartikel i DN angående det här:

https://www.dn.se/debatt/stall-om-snabbt-till-nyttigare-och-mer-klimatsmart-mat/

Här är länken till BBC-artikeln

https://www.bbc.com/news/health-46865204 

Walter Willet, Johan Rockström, Lancet och EAT ligger bakom initiativet. 

The EAT-Lancet Commission on Food, Planet, Health

Can we feed a future population of 10 billion people a healthy diet within planetary boundaries?

https://eatforum.org/initiatives/the-eat-lancet-commission/ 

Här är de officiella deltagarna i kommissionen, därtill tillkommer en marknadsföringsenhet: 

The EAT-Lancet Commission

The EAT-Lancet Commission, co-chaired by Walter Willett and Johan Rockström, brought together 19 Commissioners and 18 co-authors from 16 countries in various fields including human health, agriculture, political science and environmental sustainability.

https://eatforum.org/initiatives/the-eat-lancet-commission/commissioners/ 

Här är länken till artikeln/rapporten i Lancet (kräver inloggning men är gratis). 

https://www.thelancet.com/pdfs/journals/lancet/PIIS0140-6736(18)31788-4.pdf?utm_campaign=tleat19&utm_source=HubPage

Idag hålls en ”launch” i Oslo med presentationer  som kan följas online och sedan följer presentationer på många platser runt om i världen (35+). Att man betraktar det som en kampanj framgår även av att länken från The Lancet innehåller ordet ”campaign”. 

The EAT-Lancet Commission Launch in Oslo 

Venue: The Aula, University of Oslo, Karl Johans Gate 47
Date: Thursday, January 17, 2019
Time: 14:30 – 16:00 

https://eatforum.org/event/the-eat-lancet-commission-launch-in-oslo/ 

 • Tack! 1
 • Ledsen 3
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Min mage skulle också pajja om jag tvingades leva på fullkorn från spannmål och baljväxter. Vad händer med oss som inte klarar den ultimata miljödieten rent fysiologiskt av olika skäl? Svälta ihjäl stället? 😧

Men det bästa för planeten vore ju ändå om biljontals människor blev sjuka och gick och dog, så kanske är denna diet inte fullt så dum utifrån det perspektivet?  

Jag bryr mig mer om min egen hälsa än diverse skräckscenarion ang en avlägsen framtid. Är så mycket lättare att vara "miljöhjälte", när direktiven är ngt man kan följa utan besvär eller redan överensstämmer med ens nuvarande vanor. På samma sätt som att det är lätt för en friskt och rörlig individ att lämna bilen hemma "för miljön", men betydligt svårare att göra rätt val om man är fysiskt begränsad p.g.a sjukdom eller handikapp. 

Samtidigt tror jag inte den här typen av rapporter eller lobby påverkar livsmedelsindustri eller folks matvanor nämnvärt. Köttkonsumtion per år och person snarare ökar i de flesta länder. Tror de flesta av oss här kommer vara döda, långt innan det blir så pass illa på planeten att djurhållning inte längre fungerar praktiskt och det börjar ransoneras. 

Sen håller jag såklart med att vi måste fokusera på hållbar djurhållning och kretslopp istället för dagens industriella massproduktion. Vilket kanske innebär att köttet blir lite dyrare och inte längre möjligt för precis alla att pressa i sig flera kilo billigt kött i veckan(som genomsnittsamerikanen)?

 • Gilla 4
 • Tack! 1
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det produceras enorma mängder skitmat -  godis, snacks, läsk, kakor, saft... - måste väl vara dåligt för miljön? Fick gärna förbjudas för min del. Till förmån för riktig mat. Som kött och brysselkål... 🤡

 • Gilla 5
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ivor Cummins har för några dagar sedan gjort en bra analys av den här artikeln som bl.a. har Walter Willet som författare. 

https://www.thelancet.com/journals/lanpub/article/PIIS2468-2667(18)30135-X/fulltext 

Den artikeln verkar dock inte vara en referens som används av artikeln ”Food in the Anthropocene: the EAT–Lancet Commission on healthy diets from sustainable food systems”. Däremot används liknande artiklar som referenser i den artikeln. 

Här är länken till Ivor analys. 

En sak som Ivor inte nämner är att artikelförfattarna gör en s.k. extrapolering av datat i sin analys, dvs de drar ut kurvan utanför de datapunkterna man har. Gruppen med lägst kolhydratinag åt en kost med 37% kolhydrat och sedan extrapolerar man utfallet ned till 20%. 

 

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Mer kritik av EATs fake-studie som bekostats av det superrika veganparet Gunhild och Petter Stordalen. En ren beställning som är noggrant planerad och timad. Samma dag släpptes pressrelaser över hela världen och fick stort utrymme i alla media. Kan det vara så att den globala livsmedelsindustrin mobiliserar med hjälp av rika veganer eftersom de fruktar nedgång i inkomsterna? Människor lämnar sockret, oljorna, margarinet, pastan o brödet allt mer.   https://www.efanews.eu/item/6053-the-eat-lancet-commission-s-controversial-campaign.html

 • Gilla 1
 • Ledsen 2
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Mer från Support Gary om EAT        https://isupportgary.com/articles/is-the-eat-lancet-vegan-rule-book-hijacking-health

Det insulintillverkande företaget Novo Nordisk stödjer också EAT.rapporten. Man (Novo Nordic) förstår att med den föreslagna kosten så kommer Diabetes att Explodera!      Vinsterna skjuter i höjden!          https://eatforum.org/partner/novo-nordisk/

 

Jämför näringsinnehåll i EAT Lancet diet, American Standard diet och Näringstät mat.   EAT-dieten - ger oss allvarlig näringsbrist, diabetes och alla sjukdomar man kan tänka sig.  Den nedersta bilden - Näringstät - är inte komponerad enl lchf principer, väldigt mycket proteiner men alldeles för litet fett. 

Marty Kendal Graph Eatlancet Planetary Health Diet Nutrient Poor

Marty Kendal Graph Eatlancet Planetary Health Diet Optimsed Usda

Marty-Kendal-Graph-EATLancet-Planetary-H

 

 

 • Gilla 1
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag hittade vår egen trädgårdenjordens kommentar. 

http://tradgardenjorden.blogspot.com/2019/01/en-ohallbar-analys-och-ett-ohallbart.html

Tanken på att vi skall äta någon sorts global genomsnittskost kan bara uppstå i en värld där global handel med alla livsmedel anses vara normal och där kontrollen över livsmedelsproduktion och konsumtion ligger hos ett litet antal företag, eller möjligen hos staten. Det verkar som om ord som makt, inkomst, jämlikhet eller äganderätt helt saknas i författarnas perspektiv, vilket är anmärkningsvärt eftersom de alla är avgörande för vad folk äter och hur vår mat produceras. Grönsakskonsumtion är till exempel beroende av inkomst till och med i ännu högre grad än köttkonsumtionen. Matsvinnet beror på att det ligger i affärernas och producenternas intresse att sälja så mycket som möjligt och att mat är så billig. 

Kultur, smak och matens roll i att koppla oss till resten av naturen är något man också helt bortser ifrån. Att sårbarhet och självförsörjningsgrad inte diskuteras är ännu mer anmärkningsvärt eftersom många av författarna hör hemma på Stockholm Resilience Center.    

Man kan givetvis räkna på globala genomsnitt i pedagogiskt syfte, men att sedan dra iväg och ha dem som underlag för kostråd eller politik är helt förfelat. I själva verket borde vi verka för mer variation och en blomstrande regional gastronomi. 

 

 • Gilla 1
 • Tack! 2
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ja, och främja den lokala produktionen här i Sverige. Här finns stora möjligheter att få fram fint, näringstätt, gräsbeteskött om man t ex använder marker som inte är lämpade för odling.

Georgina Ede har gjort en mycket bra genomgång av den föreslagna kosten och vilka förödande effekter den skulle komma att få på människors hälsa. Hon kritiserar också en hel del väldigt motsägelsefulla påståenden i rapporten. Bara 4 personer av alla "experter" i gruppen har haft något att med nutrition att göra. Ledaren dr Willett är epidemiolog (och vegan). Läs gärna Georgina Edes artikel, man kan läsa den översatt till svenska med hjälp av Googles översättningsverktyg

https://www.psychologytoday.com/intl/blog/diagnosis-diet/201901/eat-lancets-plant-based-planet-10-things-you-need-know?fbclid=IwAR0PAPcJWw7CyBwuICzWnSQyWcY04Zng1-FpgkxIFYWRnH0MvF0LQtDc2N8

 • Gilla 2
 • Tack! 1
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
On 2019-01-21 at 13:30, kickilotta sade:

Här finns stora möjligheter att få fram fint, näringstätt, gräsbeteskött om man t ex använder marker som inte är lämpade för odling.

Och fler "fjällkor" (annat protein) och opastöriserad mjölk... För mig som vill ha både grädde och ost.

 • Gilla 3
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
On 2019-01-25 at 19:20, MariaF sade:

Och fler "fjällkor" (annat protein) och opastöriserad mjölk... För mig som vill ha både grädde och ost.

Se ketotråden - köpte fin mjölk av fjällkor o jersykor. Gamla lantraser. Supergod o FET mjölk MariaF!

 • Gilla 1
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Skapa nytt...