Bitte Posted January 17, 2019 Share Posted January 17, 2019 Hoppade högt när jag såg på Nyhetsmorgon i morse. Där presenterades en ny rapport om vad vi måste göra för att rädda jorden och mänskligheten. Bl a bör kosten utgöras av fullkorn till en tredjedel. Personligen skulle jag bli sjuk, så särskilt rädda skulle jag inte bli.... Skrev ner mina tankar i ett blogginlägg: http://nutriavans.se/ett-praktexempel-pa-haltande-logik/ I det hittar ni länk till inslaget från Nyheterna samt en artikel av BBC. 4 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post Erik 2 Posted January 17, 2019 Popular Post Share Posted January 17, 2019 Doktor Doom (Rockström) och hans kompisar har en politisk agenda som handlar om allt annat än hälsa. Han vill utrota alla djur och ställa ut människorna i hagarna för att äta gräs. Det är viktigt att förstå att detta handlar om politik, vilja och egna uppfattningar. Det har inget med vetenskap att göra. De skapar "bevis" som passar deras agenda. Det tragiska är återigen att media fungerar som megafon utan filter, kritisk analys eller frågor. Väntar några dagar på att Zoe Harcombe skriver kommentar. 8 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PiaB Posted January 17, 2019 Share Posted January 17, 2019 51 minuter sedan, Erik 2 sade: Doktor Doom (Rockström) och hans kompisar har en politisk agenda som handlar om allt annat än hälsa. Han vill utrota alla djur och ställa ut människorna i hagarna för att äta gräs. Det är viktigt att förstå att detta handlar om politik, vilja och egna uppfattningar. Det har inget med vetenskap att göra. De skapar "bevis" som passar deras agenda. Det tragiska är återigen att media fungerar som megafon utan filter, kritisk analys eller frågor. Väntar några dagar på att Zoe Harcombe skriver kommentar. Tyvärr kommer de kritiska kommentarerna inte ut i svensk media... Som sagt var, politisk agenda. 4 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skärfläcka Posted January 17, 2019 Share Posted January 17, 2019 Det här är del av en mycket stor välkoordinerad kampanj runt om i hela världen. Debattartikel i DN angående det här: https://www.dn.se/debatt/stall-om-snabbt-till-nyttigare-och-mer-klimatsmart-mat/ Här är länken till BBC-artikeln https://www.bbc.com/news/health-46865204 Walter Willet, Johan Rockström, Lancet och EAT ligger bakom initiativet. The EAT-Lancet Commission on Food, Planet, Health Can we feed a future population of 10 billion people a healthy diet within planetary boundaries? https://eatforum.org/initiatives/the-eat-lancet-commission/ Här är de officiella deltagarna i kommissionen, därtill tillkommer en marknadsföringsenhet: The EAT-Lancet Commission The EAT-Lancet Commission, co-chaired by Walter Willett and Johan Rockström, brought together 19 Commissioners and 18 co-authors from 16 countries in various fields including human health, agriculture, political science and environmental sustainability. https://eatforum.org/initiatives/the-eat-lancet-commission/commissioners/ Här är länken till artikeln/rapporten i Lancet (kräver inloggning men är gratis). https://www.thelancet.com/pdfs/journals/lancet/PIIS0140-6736(18)31788-4.pdf?utm_campaign=tleat19&utm_source=HubPage Idag hålls en ”launch” i Oslo med presentationer som kan följas online och sedan följer presentationer på många platser runt om i världen (35+). Att man betraktar det som en kampanj framgår även av att länken från The Lancet innehåller ordet ”campaign”. The EAT-Lancet Commission Launch in Oslo Venue: The Aula, University of Oslo, Karl Johans Gate 47 Date: Thursday, January 17, 2019 Time: 14:30 – 16:00 https://eatforum.org/event/the-eat-lancet-commission-launch-in-oslo/ 1 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Elinor Posted January 17, 2019 Share Posted January 17, 2019 Min mage skulle också pajja om jag tvingades leva på fullkorn från spannmål och baljväxter. Vad händer med oss som inte klarar den ultimata miljödieten rent fysiologiskt av olika skäl? Svälta ihjäl stället? Men det bästa för planeten vore ju ändå om biljontals människor blev sjuka och gick och dog, så kanske är denna diet inte fullt så dum utifrån det perspektivet? Jag bryr mig mer om min egen hälsa än diverse skräckscenarion ang en avlägsen framtid. Är så mycket lättare att vara "miljöhjälte", när direktiven är ngt man kan följa utan besvär eller redan överensstämmer med ens nuvarande vanor. På samma sätt som att det är lätt för en friskt och rörlig individ att lämna bilen hemma "för miljön", men betydligt svårare att göra rätt val om man är fysiskt begränsad p.g.a sjukdom eller handikapp. Samtidigt tror jag inte den här typen av rapporter eller lobby påverkar livsmedelsindustri eller folks matvanor nämnvärt. Köttkonsumtion per år och person snarare ökar i de flesta länder. Tror de flesta av oss här kommer vara döda, långt innan det blir så pass illa på planeten att djurhållning inte längre fungerar praktiskt och det börjar ransoneras. Sen håller jag såklart med att vi måste fokusera på hållbar djurhållning och kretslopp istället för dagens industriella massproduktion. Vilket kanske innebär att köttet blir lite dyrare och inte längre möjligt för precis alla att pressa i sig flera kilo billigt kött i veckan(som genomsnittsamerikanen)? 3 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Tureborgaren Posted January 17, 2019 Share Posted January 17, 2019 Det produceras enorma mängder skitmat - godis, snacks, läsk, kakor, saft... - måste väl vara dåligt för miljön? Fick gärna förbjudas för min del. Till förmån för riktig mat. Som kött och brysselkål... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Tureborgaren Posted January 17, 2019 Share Posted January 17, 2019 Märkligt sammanträffande: hittade denna lilla intervju i dagens Twitter-flöde: "A brief interview with Amber O'Hearn on the significance of Animal Foods for Brain Evolution" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skärfläcka Posted January 18, 2019 Share Posted January 18, 2019 Ivor Cummins har för några dagar sedan gjort en bra analys av den här artikeln som bl.a. har Walter Willet som författare. https://www.thelancet.com/journals/lanpub/article/PIIS2468-2667(18)30135-X/fulltext Den artikeln verkar dock inte vara en referens som används av artikeln ”Food in the Anthropocene: the EAT–Lancet Commission on healthy diets from sustainable food systems”. Däremot används liknande artiklar som referenser i den artikeln. Här är länken till Ivor analys. En sak som Ivor inte nämner är att artikelförfattarna gör en s.k. extrapolering av datat i sin analys, dvs de drar ut kurvan utanför de datapunkterna man har. Gruppen med lägst kolhydratinag åt en kost med 37% kolhydrat och sedan extrapolerar man utfallet ned till 20%. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erik 2 Posted January 18, 2019 Share Posted January 18, 2019 Anne Mullens på dietdoctor ger en bra sammanställning för moteld: https://www.dietdoctor.com/report-cut-red-meat-eating-by-80-percent-to-save-the-planet 3 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Borje Posted January 19, 2019 Share Posted January 19, 2019 Gunnar Rundgren anser att EAT-rapporten är dålig vetenskap: http://tradgardenjorden.blogspot.com/2019/01/en-ohallbar-analys-och-ett-ohallbart.html 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kickilotta Posted January 19, 2019 Share Posted January 19, 2019 Mer kritik av EATs fake-studie som bekostats av det superrika veganparet Gunhild och Petter Stordalen. En ren beställning som är noggrant planerad och timad. Samma dag släpptes pressrelaser över hela världen och fick stort utrymme i alla media. Kan det vara så att den globala livsmedelsindustrin mobiliserar med hjälp av rika veganer eftersom de fruktar nedgång i inkomsterna? Människor lämnar sockret, oljorna, margarinet, pastan o brödet allt mer. https://www.efanews.eu/item/6053-the-eat-lancet-commission-s-controversial-campaign.html 1 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kickilotta Posted January 20, 2019 Share Posted January 20, 2019 Mer från Support Gary om EAT https://isupportgary.com/articles/is-the-eat-lancet-vegan-rule-book-hijacking-health Det insulintillverkande företaget Novo Nordisk stödjer också EAT.rapporten. Man (Novo Nordic) förstår att med den föreslagna kosten så kommer Diabetes att Explodera! Vinsterna skjuter i höjden! https://eatforum.org/partner/novo-nordisk/ Jämför näringsinnehåll i EAT Lancet diet, American Standard diet och Näringstät mat. EAT-dieten - ger oss allvarlig näringsbrist, diabetes och alla sjukdomar man kan tänka sig. Den nedersta bilden - Näringstät - är inte komponerad enl lchf principer, väldigt mycket proteiner men alldeles för litet fett. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erik 2 Posted January 21, 2019 Share Posted January 21, 2019 Jag hittade vår egen trädgårdenjordens kommentar. http://tradgardenjorden.blogspot.com/2019/01/en-ohallbar-analys-och-ett-ohallbart.html Tanken på att vi skall äta någon sorts global genomsnittskost kan bara uppstå i en värld där global handel med alla livsmedel anses vara normal och där kontrollen över livsmedelsproduktion och konsumtion ligger hos ett litet antal företag, eller möjligen hos staten. Det verkar som om ord som makt, inkomst, jämlikhet eller äganderätt helt saknas i författarnas perspektiv, vilket är anmärkningsvärt eftersom de alla är avgörande för vad folk äter och hur vår mat produceras. Grönsakskonsumtion är till exempel beroende av inkomst till och med i ännu högre grad än köttkonsumtionen. Matsvinnet beror på att det ligger i affärernas och producenternas intresse att sälja så mycket som möjligt och att mat är så billig. Kultur, smak och matens roll i att koppla oss till resten av naturen är något man också helt bortser ifrån. Att sårbarhet och självförsörjningsgrad inte diskuteras är ännu mer anmärkningsvärt eftersom många av författarna hör hemma på Stockholm Resilience Center. Man kan givetvis räkna på globala genomsnitt i pedagogiskt syfte, men att sedan dra iväg och ha dem som underlag för kostråd eller politik är helt förfelat. I själva verket borde vi verka för mer variation och en blomstrande regional gastronomi. 1 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kickilotta Posted January 21, 2019 Share Posted January 21, 2019 Ja, och främja den lokala produktionen här i Sverige. Här finns stora möjligheter att få fram fint, näringstätt, gräsbeteskött om man t ex använder marker som inte är lämpade för odling. Georgina Ede har gjort en mycket bra genomgång av den föreslagna kosten och vilka förödande effekter den skulle komma att få på människors hälsa. Hon kritiserar också en hel del väldigt motsägelsefulla påståenden i rapporten. Bara 4 personer av alla "experter" i gruppen har haft något att med nutrition att göra. Ledaren dr Willett är epidemiolog (och vegan). Läs gärna Georgina Edes artikel, man kan läsa den översatt till svenska med hjälp av Googles översättningsverktyg https://www.psychologytoday.com/intl/blog/diagnosis-diet/201901/eat-lancets-plant-based-planet-10-things-you-need-know?fbclid=IwAR0PAPcJWw7CyBwuICzWnSQyWcY04Zng1-FpgkxIFYWRnH0MvF0LQtDc2N8 2 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariaF Posted January 25, 2019 Share Posted January 25, 2019 On 2019-01-21 at 13:30, kickilotta sade: Här finns stora möjligheter att få fram fint, näringstätt, gräsbeteskött om man t ex använder marker som inte är lämpade för odling. Och fler "fjällkor" (annat protein) och opastöriserad mjölk... För mig som vill ha både grädde och ost. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Borje Posted January 28, 2019 Share Posted January 28, 2019 Gunnar Rundgren publicerade igår en noggrann genomgång av Lancet-artikeln, och DN:s referat av denna. Han hittar en mängd grova fel i statistiken. http://tradgardenjorden.blogspot.com/2019/01/forvirrande-diagram-i-eat-och-dagens.html 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kickilotta Posted January 28, 2019 Share Posted January 28, 2019 On 2019-01-25 at 19:20, MariaF sade: Och fler "fjällkor" (annat protein) och opastöriserad mjölk... För mig som vill ha både grädde och ost. Se ketotråden - köpte fin mjölk av fjällkor o jersykor. Gamla lantraser. Supergod o FET mjölk MariaF! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.