HelgeK

Lancet säger rött kött är dåligt för miljön

Recommended Posts

Men konsumtionen av rött kött har gått ned i Sverige såväl som i USA. Det som gått upp är konsumtionen av kyckling kött.  Men vad de vill sälja är fullkornsbröd! Är det bra för miljön? Är det inte bara så att livsmedelsindustrin gärna vill sälja  sädesprodukter?

Är det den här Lancet artikeln som "visar att vi måste äta mindre rött kött": https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(18)32971-4/fulltext#articleInformation

När "vetenskapen"blir reklam, så minskar förtroendet för vetenskap.  Men vad som behövs är rigorös oberoende vetenskap, och restriktioner på vad som får kallas vetenskap i reklamen. 

  • Gilla 5
  • Tack! 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag bara undrar när dårskapen ska ta slut. Ingen ifrågasätter den här vetenskapen. Hur gör vi?

  • Gilla 4
  • Tack! 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
47 minutes ago, HelgeK said:

Tacka vet jag Zoe Harcombe

Zoë Harcombe påvisar alltså att denna "Healthy reference (EAT) diet" medför brist på många näringsämnen om man följer den.

Dessutom kan man konstatera att  denna kost med 51 procent av energitillförseln från kolhydrater och 35 procent från fett egentligen bara är en ny variant på den högkolhydratkost som har lett till epidemin av fetma och diabetes.

  • Gilla 7

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
10 hours ago, HelgeK said:

Annika Dahlqvist har en intressant  tråd

Ja, verkligen. Om man googlar vidare får man reda på att Eat Foundation är grundat av hotellmiljardären Petter Stordalen och hans fru. Rockström och Willet var tydligen med på tåget flyget från början och sedan har de lyckats få med den vetenskapliga tidskriften The Lancet. När man vet varifrån pengarna kommer förstår man bättre varför inriktningen är på att alla människor ska ändra på sina matvanor och inte till exempel sina resvanor. Expressen hade för drygt ett år sedan en intervju med fru Stordalen där det framgår att hon gärna äter vegansk mat men samtidigt planerar att åka till Mauritius på julsemester tillsammans med hela familjen: https://www.expressen.se/nyheter/qs/klimat/reportage/varlden-har-alltfor-lange-sysslat-med-plaster-losningar/

  • Gilla 4

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Heja Zoë! Innan jag ens läste hennes kommentar och analys så tänkte jag i samma banor. Inte bara skulle jag få magproblem av dieten, men också bli farligt underviktig med vitamin- och mineralbrist och anemi.

Om en diet innebär att jag måste proppa i mig 50% av alla tillskott som existerar för att undvika bristsjukdom, så är det rimligen inte ett bra sätt att äta!

Förövrigt har personerna bakom "The Lancet Diet" inte ens tagit hänsyn till att vegetabilier har mycket sämre biotillgänglighet och påverkan av fytinsyra. De flesta kvinnor i fertil ålder behöver verkligen hemjärn från animaliska produkter p.g.a mens. Mycket svårare för kroppen att tillgodogöra sig icke-hemjärn från vegetabilier. 

  • Gilla 5

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
42 minuter sedan, Elinor sade:

Förövrigt har personerna bakom "The Lancet Diet" inte ens tagit hänsyn till att vegetabilier har mycket sämre biotillgänglighet och påverkan av fytinsyra. De flesta kvinnor i fertil ålder behöver verkligen hemjärn från animaliska produkter p.g.a mens. Mycket svårare för kroppen att tillgodogöra sig icke-hemjärn från vegetabilier. 

Det är svårt att inte fundera över om fru Stordalens autoimmuna sjukdom har något med näringsbrister att göra.. Men jag vet naturligtvis inte om så är fallet..

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Georgia Ede MD, har skrivit en artikel om detta. Hon skriver om at dels är EAT dieten ofullständig, dels att vetenskapen som forskarna har använt är pseudovetenskap - att kalla alla slutsatser och rekommendationer är baserat på epidemiologiska studier.

Absolut läsvärdig. 

 

https://www.psychologytoday.com/us/blog/diagnosis-diet/201901/eat-lancets-plant-based-planet-10-things-you-need-know

  • Gilla 4

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Lancet har dragit helt fel slutsatts!

Dvs det är inga som helst problem med att äta  kött, eller vegetabilier, eller ens att äta veganskt.

Utan problemet är att folk vill föröka sig/skaffa barn, vissa menar att detta är genetiskt?

Det är lite samma som med älgpopulationen.. om de fick föröka sig som deras gener är programmerade för så vore det en katastrof för vår skogsnäring!

Fördelen vore då att det inte ryms lika många människor på samma areal?

Dvs alla blir tvungna att flytta till Stockholm?

  • Haha 4

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
7 timmar sedan, SGK sade:

Jag kan inte låta bli att associera till tider och platser där människor tystats och samhällen har kännetecknats av människors rädsla att uttrycka sina åsikter. Och det är det som oroar och skrämmer mig mest av allt.

Spot on! Skrämmande, är det...  :(

  • Gilla 2
  • Ledsen 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

En kollega (som också är intresserad av mat och hälsa) hade hittat en tidning på Coop före jul; något specialnummer som utkommer med några utgåvor per år. Den handlade mycket om tarmfloran, och att man inte ska äta gluten...mycket jag kände igen och visste. 

Det var två saker jag reagerade på. Det första var att de rekommenderade att steka i extra virgin olive oil; det tyckte jag var helt vansinnigt (vi enas alltid om att vi tycker olika i det fallet).
Det andra var att man skulle undvika nötkött, pga innehållet av L-carnitin (tror jag det var). Det skulle öka inflammationen. Halten av denna inflammationsökande substans var lägre i fisk och fågel.

Och sedan skulle man förstås äta 800 g grönsaker om dagen. Jag äter väl inte ens 800 g mat på en dag?

Någon som vet lite mer om att undvika nötkött för inflammation??? Jag tyckte det lät väldigt konstigt, men kan inte tillräckligt för att säga emot.

  • Gilla 2
  • Förvirrad 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
On 2019-01-17 at 11:53, SGK sade:

För snart ett år sedan fick jag en fråga av en närstående angående vegetarisk kost kontra en kost med animalier. Jag skrev då ihop nedanstående text:

Om folk i massmedia, som uttalar sig om mat, (för dietister har jag inte länge något hopp) kunde uttrycka sig så klart som du, skulle kunskapsförmedlingen  till befolkningen revolutioneras.

Problemet med massmedias folk är att ingen ges den tid som behövs för att förstå ens de enklaste, grundläggande funktionerna bakom kostfrågan.

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
1 timme sedan, Effie sade:

En kollega (som också är intresserad av mat och hälsa) hade hittat en tidning på Coop före jul; något specialnummer som utkommer med några utgåvor per år. Den handlade mycket om tarmfloran, och att man inte ska äta gluten...mycket jag kände igen och visste. 

Det var två saker jag reagerade på. Det första var att de rekommenderade att steka i extra virgin olive oil; det tyckte jag var helt vansinnigt (vi enas alltid om att vi tycker olika i det fallet).
Det andra var att man skulle undvika nötkött, pga innehållet av L-carnitin (tror jag det var). Det skulle öka inflammationen. Halten av denna inflammationsökande substans var lägre i fisk och fågel.

Och sedan skulle man förstås äta 800 g grönsaker om dagen. Jag äter väl inte ens 800 g mat på en dag?

Någon som vet lite mer om att undvika nötkött för inflammation??? Jag tyckte det lät väldigt konstigt, men kan inte tillräckligt för att säga emot.

Om jag steker i virgin olivolja så blir det så mycket rök att brandlarmet går igång haha. Kan ju omöjligt vara nyttigt för kroppen 😲

Brukar hälla kallpressad ekologisk olivolja i t.ex köttfärsås och grytor dock för att få upp fettmängden, men då är temperaturen en annan.

Tycker också det låter extremt märkligt att L-karnitin skulle vara inflammatoriskt. Det är trots allt en livsnödvändig aminosyra som folk till och med käkar i koncentrerad form inom t.ex fitness&träning för att det ökar grejer som prestation och fettförbränning.

De flesta larmen vad gäller rött kött är ju baserade på studier där man använt processat industrikött. Kan nog tänka mig att t.ex korv gjord på tyska antibiotikagrisar och tillsatser är hyfsat inflammationsdrivande. 

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
3 timmar sedan, Elinor sade:

Om jag steker i virgin olivolja så blir det så mycket rök att brandlarmet går igång haha. Kan ju omöjligt vara nyttigt för kroppen 😲

@HelgeK länkade nyligen till en video med James Dinicolantonio. Mot slutet av filmen (ca 13 min) säger han intressant nog att det bästa att steka i är extra virgin olive oil, eftersom det inte bildar så mycket oxidationsprodukter. Fetter med högst "smoke point" producerar också mest oxidationsprodukter.

 

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
12 timmar sedan, iAnna sade:

Undrar var rapsolja hamnar? Kanske mellan corn och olive?

  • Gilla 2
  • Förvirrad 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
On 2019-01-25 at 09:15, Angelico sade:

Undrar var rapsolja hamnar? Kanske mellan corn och olive?

Det stämmer säkert, i alla fall baserat på innehållet av fleromättade fettsyror.

  • Gilla 4
  • Tack! 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.