HelgeK

Lancet säger rött kött är dåligt för miljön

Recommended Posts

On 2019-01-24 at 12:40, Effie sade:

En kollega (som också är intresserad av mat och hälsa) hade hittat en tidning på Coop före jul; något specialnummer som utkommer med några utgåvor per år. Den handlade mycket om tarmfloran, och att man inte ska äta gluten...mycket jag kände igen och visste. 

Det var två saker jag reagerade på. Det första var att de rekommenderade att steka i extra virgin olive oil; det tyckte jag var helt vansinnigt (vi enas alltid om att vi tycker olika i det fallet).
Det andra var att man skulle undvika nötkött, pga innehållet av L-carnitin (tror jag det var). Det skulle öka inflammationen. Halten av denna inflammationsökande substans var lägre i fisk och fågel.

Och sedan skulle man förstås äta 800 g grönsaker om dagen. Jag äter väl inte ens 800 g mat på en dag?

Någon som vet lite mer om att undvika nötkött för inflammation??? Jag tyckte det lät väldigt konstigt, men kan inte tillräckligt för att säga emot.

Det mesta tyder då på att du  är en sk "dålig människa", som inte äter frukost iomed att det anses esssentiellt!'

Och vem f*n orkar äta nästan ett kilo grönsaker.. har de inget jobb att sköta?

Oså nu är det som så att nötkött/främst spanmålsuppfött nötkött innehåller mer enkel och fleromättat fett som i andra sammanhang ges epitet hälsosamt.. är sämre om det steks för hårt!

Dvs summa summarum, vi bör undvika fett, vi bör undvika protein, vi bör undvika kolhydrater, dvs vi bör undvika att äta?

IE.. iallafall en av de vanligaste bristerna när det kommer till essentiella näringsämnen är brist på hemjärn som främst kommer från animalisk livsmedel, läs kött/fisk/fågel, men säg inget till de som är veganer/eller lever i U-länder iomed att sådana fakta kan leda till revolutioner/samhälleliga våldsamma omstörtningar!

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
22 timmar sedan, Zepp sade:

Det mesta tyder då på att du  är en sk "dålig människa", som inte äter frukost iomed att det anses esssentiellt!'

Och vem f*n orkar äta nästan ett kilo grönsaker.. har de inget jobb att sköta?

Oså nu är det som så att nötkött/främst spanmålsuppfött nötkött innehåller mer enkel och fleromättat fett som i andra sammanhang ges epitet hälsosamt.. är sämre om det steks för hårt!

Dvs summa summarum, vi bör undvika fett, vi bör undvika protein, vi bör undvika kolhydrater, dvs vi bör undvika att äta?

IE.. iallafall en av de vanligaste bristerna när det kommer till essentiella näringsämnen är brist på hemjärn som främst kommer från animalisk livsmedel, läs kött/fisk/fågel, men säg inget till de som är veganer/eller lever i U-länder iomed att sådana fakta kan leda till revolutioner/samhälleliga våldsamma omstörtningar!

Ja, jag är en dålig människa; erkännes: jag har alltid haft svårt för att äta frukost (men jag har kämpat hårt i alla år...fram till befrielsens timme 🙂 ). Dock har jag nog aldrig diskuterat frukost med denna kollega, som även hon kommit till insikt om att gluten är något ohälsosamt, så hon är på rätt väg. Tidningen tog upp frågan om tarmgenomsläpplighet pga gluten, och fytinsyror/lektiner; inget nytt för mig. Men det är trevligt att kunskapen sprids. Önskar att just kunskapen om skillnaden mellan vegetabilisk och animalisk näring sprids; alla veganer tror ju att det vegetabiliska är lika bra eller bättre 😞 

Hur man får i sig ett kilo grönsaker? Man gör smoothies och dricker dem. Tror jag - jag har inte försökt. Jag är fullt nöjd med att äta rött kött (och gärna rött, alltså inte hårt stekt) och inspireras till trevliga tillbehör i form av grönsaker. Men inte smoothies; det är inte min grej. Jag vill inte dricka min näring.

Visst kan man undvika helt att äta. Kallas fasta. Går bra ett tag i alla fall 🙂 

  • Gilla 5

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Intressant artikel: https://newfoodeconomy.org/climate-change-eat-less-meat-plant-based-impossible-burger-regenerative-ranching/?fbclid=IwAR2LDPYsM1pM1pLRlaQgSQiVehw37sZi84rNzpM5nIKthoC4djlrB6t59lk

“Red meat is now under the spotlight as the worst thing we could possibly eat for our health and for the climate,” she says. “It’s completely being scapegoated for what processed food has done to our health and what monoculture, big food ag, chemical ag have done to our environment.”

"She" är Diana Rodgers, dietist och bonde, tillika en av kritikerna mot Lancet;

In January, she railed against the Eat Lancet’s Commission’s “diet for planetary health,” which suggested a dramatic reduction to about 1.5 ounces of animal protein per day. https://sustainabledish.com/20-ways-eat-lancets-global-diet-is-wrongfully-vilifying-meat/

  • Gilla 4
  • Tack! 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Lite OT, men i grund och botten hänger även hälsa och ekologi ihop.

Destructive farming is the issue — not whether you eat meat or vegetables

"Livestock farming on grasslands that require almost no external inputs and regenerate land shouldn’t even be spoken of in the same breath as the beef originating from grain-dependent beef farming"

"Polarities will always be problematic, but if we really need to split things up simplistically, I vote for that of destructive farming versus regenerative farming. Or just Good Farming versus Bad Farming. Forget about plant-based versus animal-based: that’s as helpful as zombies versus aliens."

"Let’s not confuse ideology and ecology."

 

  • Gilla 7

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Lancet har direkt fel - det beror på veganpropagandan, en ensidig religion, som  lever i inbillningens värld, som går ut på att vegetarisk födoämnesproduktion skulle vara räddningen för jordens behov av mat.

I verkligheten är min övertygelse att Allan Savory har helt rätt, när han tvärtom med emfas påstår att den enda räddningen ligger i att skapa stora djurhjordar t.ex. får med alla de fördelar  som följer av djuruppfödningen. Tidigare torra områden börjar grönska, hålla kvar fuktigheten i marken och möjliggöra att djurbesättningarna tilltar. Markytor som annars visat sig olämpliga att odla på, bl.a. beroende på jorden bristande kvalitet börjar grönska genom djuren.  Savory visar hur stora ytor i form av öknar som är omöjliga att bruka som jordbruksmark. Räddningen ligger i att skapa förutsättningar för djuren.595994336_kenytajorden.thumb.png.c6df5190721bd15490a6cda03e010e30.png

Den som tidigare inte följt Allan Savory, rekommenderar jag alla att reparera - en fantastisk man med mycket stor kunnighet på området:

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.