Jump to content

”Välmåendet är viktigare än kilon”


Recommended Posts

Challenge

Över 660 000 personer har hittills anmält sig till Diet Doctors LCHF-utmaning (på engelska, svenska och spanska). Starten går varje söndag och utmaningen är gratis, reklamfri och du förbinder dig inte till någonting.

Du får goda råd, veckomenyer, recept, inköpslistor och tips för problemsökning – allt du behöver för att lyckas med LCHF.

LCHF-utmaningen har fått ett ordentligt lyft med många nya recept och årets första start går nu på söndag. Välkommen att anmäla dig!

Här är utdrag ur några mejl vi fått:

Feedback

I hela mitt liv har jag varit överviktig, jag har jojo-bantat, gått ner tio kilo och gått upp 15, har pulverbantat och gått upp igen. Sommaren 2017 var vi på Rhodos och jag såg en bild på mig själv. Jag tyckte att jag var fin i min rosa klänning, tills jag såg kortet och jag började tänka på hur jag har misshandlat min kropp i alla år. Sagt och gjort, jag tog tag i hälsan när vi kom hem, lusläste allt om folks framgångar och om LCHF, började att äta LCHF-kost med framgång, väldigt många recept är hämtade från Diet Doctors fantastiska sida. Började ca sex månader senare att träna. Nu har det gått ca ett år och fem månader, jag kör periodisk fasta 16:8 och kan väl tillägga att jag gjort så i ett år och äter på mina ätfönster enbart LCHF. Mitt liv och min tillvaro är så mycket bättre och det finns en grej som jag ska göra 2019. Det finns ett berg på Rhodos med fantastiskt utsikt som jag verkligen ville se då 2017, men hade aldrig klarat att ta mig uppför. Men vet ni, 2019 ska jag dit upp… till toppen… och välmåendet är viktigare än kilon men jag har hittills gått ner 35 kilo helt på egen hand.

MVH, Marie


Den 8 maj 2017 började jag med LCHF. Jag har inte ätit så väldigt strikt och gjorde många av standardfelen i början (åt för lite fett, drack för lite och fick i mig för lite salt bland annat).

Jag ser det som en livsstil och önskar att alla fick må så här bra.
Efter första veckan blev jag av med sötsuget. Det är helt fantastiskt att gå ner i vikt och samtidigt vara mätt och äta underbar mat (kan bli lite trött på ägg ibland, haha). Jag har gått ner 27 kg och hållit den vikten det senaste året. Detta utan att börja träna, mer än vardagsmotion, lika mycket som innan jag la om min livsstil. Jag ser det som en livsstil och önskar att alla fick må så här bra.

Lycka till med din omstart!

/Malin


Min LCHF resa startade 2009 när jag efter år av magproblem stod inför faktum att leva i total isolering eller avsluta mitt liv. Det kan låta drastiskt men jag led av sådana magproblem att det inte gick att vistas bland andra människor. Blev runtslussad hos läkare och ingen kunde säga vad som vad fel. 2009 provade jag att äta LCHF under en vecka och magen blev lugn. Jag åt LCHF för det mesta och ”unnade” mig lite kolhydrater.

…den största vinsten är inte viktnedgången utan att jag mår bra, magen är lugn och att jag är i mitt livs form.
2017 var jag på semester i Italien och skulle gå en 4 km lång vandring i Cinque Terre. Jag höll inte på att komma hem igen, för jag hade ”unnat” mig lite väl mycket. I 41 grader och 400 meter över havet gick det inte att blunda längre. 80 kilo och med en mage som var helt förstörd gick jag tillbaka till LCHF. Det gick bra under hösten, gick ner några kilon, men magen, den ville inte vara med. Hur noga jag än var så ville den inte vara med. Av en slump halkade jag in på Kostdoktorns hemsida. Insåg att jag fått i mig massor av kolhydrater utan att förstå det och hoppade på 2-veckorsutmaningen. Det var resultat direkt, stadigt gick jag ner 1-2 kilo i månaden utan att vara hungrig eller sugen på något sött. På julafton 2018 fick jag min julklapp – 65,2 kilo. Men den största vinsten är inte viktnedgången utan att jag mår bra, magen är lugn och att jag är i mitt livs form.

Med vänlig hälsning,
Mari


Jodå, framgångarna kommer slag i slag. Var till LCHF Nolaskogs (Lena Olofsson) i maj 2017 och där började min resa för att förbättra min hälsa. Var då diagnostiserad med diabetes typ 2. Vid denna tidpunkt var min vikt nästan 140 kilo så när som på ett hekto och blodsockret var inte bra (fastesocker pendlade runt 7,5 – 9,0, Hb1Ac var 58 mmol). Började då med strikt LCHF och resultaten började komma, vikten minskade och blodsockret blev stabilare och lägre.

Minus 54 kilo…
Eftersom hustrun fortfarande jobbade då var det jag som fick svara för det mesta av matlagningen, intressant och lärorikt. En hel del kokböcker och annan litteratur inhandlades och mat lagades. I starten var det frukost, lunch, middag och kvällsfika, men eftersom vikten sjönk och man mådde bättre så blev det frukost, sen lunch och kvällsfika och alla värden fortsatte gå åt rätt håll. När vi började med LCHF-kosten orkade jag gå ca 600-700 meter, sedan behövdes en kort paus, men orken har blivit bättre, i dag orkar jag 10 km rask promenad utan vidare. Idag är vikten ca 86 kilo dvs. minus 54 kilo, blodsockret helt OK (fastesocker runt 5 – 5,5, Hb1Ac 29 mmol). Vid det senaste besöket hos diabetessköterskan så sa hon att jag skulle sluta med min diabetesmedicinering. Nu återstår att plocka 6-8 kilo och förbättra blodtrycket.

Med vänlig hälsning,
Krister

Kom igång

Vill du också komma igång? Anmäl dig till vår gratis tvåveckors-LCHF-utmaning!

Du kan också använda vår gratis guide LCHF för nybörjare. Om du vill underlätta maximalt rekommenderar vi vårt verktyg veckomenyer – prova gratis en månad. Ingen reklam, ingen bindningstid.

Mer

Guide: LCHF för nybörjare

Guide: Gå ner i vikt

Diskussion: Diet Doctors forum

Stöd Diet Doctors arbete

Vill du ge ditt stöd till Diet Doctor och få tillgång till bonusmaterial? Ta en titt på vårt medlemskap.

Prova gratis i en månad, ingen bindningstid

Video om LCHF

 • Hur du äter LCHF
  Hur du äter LCHF11:59En kort grundkurs i hur man sätter igång att äta LCHF.
 • Keto-kurs med dr Andreas Eenfeldt, del 1
  Keto-kurs med dr Andreas Eenfeldt, del 108:02Vilka fördelar innebär ketos? Vad äter du på ketogen kost? Här är en informativ kurs med dr Andreas Eenfeldt.
 • Leva LCHF med Caroline Smale
  Leva LCHF med Caroline Smale07:30Hur kan livet se ut om du har LCHF som livsstil? Caroline Smale delar med sig av sin berättelse och om hur hon lever med LCHF i vardagen.
 • Är LCHF dåligt för träning? Svar på vanliga frågor
  Är LCHF dåligt för träning? Svar på vanliga frågor02:45Kan man träna på LCHF-kost?
 • VIDEO: Jeffry Gerber - Why Low Carb and Other Common Questions (VAIL 2016)
  VIDEO: Jeffry Gerber - Why Low Carb and Other Common Questions (VAIL 2016)16:59
 • Biverkningar av ketogen kost
  Biverkningar av ketogen kost06:58Några vanliga biverkningar av ketogen kost – och hur du undviker dem.
 • De 5 vanligaste misstagen på LCHF
  De 5 vanligaste misstagen på LCHF08:57Är det svårt för dig att nå din målvikt, är du hungrig eller mår du inte bra? Se till att du undviker dessa misstag.
 • Är LCHF dåligt för miljön? Svar på vanliga frågor
  Är LCHF dåligt för miljön? Svar på vanliga frågor07:09Är LCHF-kost skadlig för miljön?
 • Fat Head Directors Cut
  Fat Head Directors Cut1:46:20
 • Mat för friska barn
  43:29Föreläsning med Monique Forslund från LCHF-Campingen i Säffle 2014. Monique Forslunds hemsida: www.lifezone.se
 • LCHF till lägre kostnad
  LCHF till lägre kostnad02:29Vill du äta LCHF och samtidigt hålla i pengarna? I den här videon delar Catherine Crofts med sig av sina bästa tips om hur man kan äta mat av bra kvalitet utan att behöva tömma plånboken.
 • LCHF på rätt sätt – Eric Westman 3
  LCHF på rätt sätt – Eric Westman 314:09Intervju med Eric Westman, läkare och expert på LCHF-kost. Om grunderna för att äta LCHF och vad som är viktigt att tänka på när man sätter igång för att det ska gå så bra som möjligt.
 • Vad är den främsta fördelen med LCHF? Svar på vanliga frågor
  Vad är den främsta fördelen med LCHF? Svar på vanliga frågor02:52Vad är den främsta fördelen med att äta färre kolhydrater?
 • Hur LCHF fungerar – Mary Vernon
  Hur LCHF fungerar – Mary Vernon32:11Intervju med läkaren Mary Vernon, en av världens mest erfarna på att behandla patienter med strikt LCHF-kost.
 • Fettfrälst!
  18:36Hur Martina Johansson blev "snygg, stark och frisk på högfettkost". Martina Johanssons blogg: http://www.highfatfitness.net Mer information om Ketonmätare: http://www.kostdoktorn.se/keton-och-blodsockermatare#1
 • Lite av allt? Svar på vanliga frågor
  Lite av allt? Svar på vanliga frågor05:44Är det inte bäst att helt enkelt äta balanserat och "lite av allt"?
 • Att lyckas hålla fast vid en ny livsstil
  Att lyckas hålla fast vid en ny livsstil17:25Dr Jen Unwin ger dig sina bästa tips om hur man lyckas hålla fast vid en livsstilsförändring och vad du kan göra om du trillar dit.
 • Gary Taubes interview (SA 2015)
  45:52
 • En hälsosam LCHF-livsstil
  En hälsosam LCHF-livsstil46:42Hur ska du lägga upp LCHF eller ketogen kost för att maximera dina framgångar? Hur mycket fett, protein och kolhydrater ska man äta?
 • Så uppnår du en hälsosam livsstil med LCHF
  Så uppnår du en hälsosam livsstil med LCHF41:41
 • Does the Brain Need Carbohydrates? - Answers to Common Questions
  05:56

Viktnedgång

 • Vinsterna med en 7-dagarsfasta
  Vinsterna med en 7-dagarsfasta03:34
 • Handlar inte vikten bara om kalorier? Svar på vanliga frågor
  Handlar inte vikten bara om kalorier? Svar på vanliga frågor03:14Handlar viktnedgång bara om att äta färre kalorier än man gör sig av med?
 • Hur insulin styr din vikt
  14:39
 • 45 kilo borta utan kaloriräkning
  45 kilo borta utan kaloriräkning24:12
 • VIDEO: Jeffry Gerber - Why Low Carb and Other Common Questions (VAIL 2016)
  VIDEO: Jeffry Gerber - Why Low Carb and Other Common Questions (VAIL 2016)16:59
 • Så halverade Tommy sin vikt
  48:22Tommy Runesson föreläser om sin enorma viktresa med LCHF och vilka lärdomar han fått med sig på vägen. Inspiration och kunskap även om du vill gå ner mindre än hälften av din kroppsvikt! Följ Tommy Runesson på hans blogg: http://tommytappar.se
 • De 5 vanligaste misstagen på LCHF
  De 5 vanligaste misstagen på LCHF08:57Är det svårt för dig att nå din målvikt, är du hungrig eller mår du inte bra? Se till att du undviker dessa misstag.
 • Minus 90 kilo och en hälsoresa för familjen
  Minus 90 kilo och en hälsoresa för familjen15:05Larry Diamond har transformerat sitt liv och gått ner 57 kg med LCHF. I den här intervjun delar han med sig av sina insikter från resan.
 • Avancerade LCHF-tips!
  Avancerade LCHF-tips!31:11
 • Problemet med socker
  Problemet med socker50:01Är det fett eller socker som är orsaken till de aldrig tidigare skådade epidemierna av fetma, typ 2-diabetes och metabol sjukdom?
 • Orsaken till fetma
  Orsaken till fetma38:45
 • Att motivera till livsstilsförändringar
  Att motivera till livsstilsförändringar51:45Hur kan du hjälpa och motivera personer att börja med och hålla fast vid LCHF?
 • Hur man går ner 110 kilo utan hunger
  Hur man går ner 110 kilo utan hunger31:06
 • Därför är mer protein bättre
  Därför är mer protein bättre15:17Dr Ted Naiman tror att mer protein är bättre och han rekommenderar ett högre intag.
 • Hjärtattacken blev ett uppvaknande
  Hjärtattacken blev ett uppvaknande07:11Efter hustruns hjärtattack letade Chris Pattinson efter ett sätt att hålla det hela i schack med kost och livsstil. Och på vägen förbättrade han sin egen hälsa.
 • Intervju med Jason Fung
  Intervju med Jason Fung45:20
 • De 5 bästa tipsen för vikten
  De 5 bästa tipsen för vikten15:53Kämpar du med att gå ner i vikt även på LCHF? Här är våra 5 bästa tips på vad du kan göra.
 • En global matrevolution
  En global matrevolution48:15
 • Dr. Jason Fung - Therapeutic Fasting (SD 2016)
  46:13
 • Fat Head Directors Cut
  Fat Head Directors Cut1:46:20
 • Att hjälpa folk till bättre hälsa
  Att hjälpa folk till bättre hälsa15:44Dawn var sjuk och överviktig men sen hittade hon LCHF... och det förändrade hennes liv.

PS

Har du en framgångshistoria du vill dela med dig av? E-posta (fotografier uppskattas) till annika@dietdoctor.com. Berätta om vi får publicera ditt namn och foto eller om du vill vara anonym.

Inlägget ”Välmåendet är viktigare än kilon” dök först upp på Diet Doctor.

Visa hela artikeln

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...