Jump to content

”LCHF har reverserat min diabetes och förändrat mitt liv”


Recommended Posts

Gisele SS

Trots fem sprutor insulin per dag hade Gisele svårt att hålla sitt blodsocker under kontroll. Hon hittade en video med dr Jason Fung som någon hade lagt ut på Facebook, där han berättade om hur man kan reversera typ 2-diabetes på ett naturligt sätt. Giesele tyckte att det han sa lät vettigt och bestämde sig för att ge LCHF en chans:

Mejlet, översatt från engelska

Jag heter Gisele Hansen och jag började med ketogen kost (strikt LCHF) 3 augusti 2017 och jag kommer att äta på det här sättet under resten av mitt liv.

Starch structure

Jag har typ 2-diabetes och tog fem sprutor per dag. Jag tog Novorapid insulin till varje måltid, baserat på hur mycket kolhydrater jag åt, vanligen 15 enheter insulin till frukost och lunch och 21 till 28 enheter till middagen. Vid läggdags tog jag 60 enheter långtidsverkande insulin och även en injektion Victoza (sänker blodsockret). Trots allt detta insulin blev mitt blodsocker allt högre.

Sent i juli tittade jag på en YouTube-video med dr Jason Fung, som någon hade lagt ut på Facebook. Jag läste också hans första bok, med titeln Fetmakoden. Den kändes så logisk. Jag tittade också på fler av hans videor, vilket ledde mig till en föreläsning med dr Andreas Eenfeldt och webbsidan Diet Doctor. Jag besöker sidan ofta för recept och goda råd.

Dr Jason Fung utbildade sig till läkare och specialist vid University of Toronto och University of California, Los Angeles och Cedars Sinai hospital. Nu har han en mottagning i Scarborough, Ontario, Kanada där han använder sitt Intensive Dietary Management Program för att hjälpa alla typer av patienter, men speciellt de som är drabbade av vår tids två stora epidemier: fetma och typ 2-diabetes.

Han menar att patienter som står på läkemedel ska ha stöd av sin läkare för att genomföra programmet, men det finns ingen läkare i min stad som känner till detta. Jag är sjuksköterska och bestämde mig för att gå kursen på egen hand. Jag har också turen att ha en dotter som är gynekolog och hon hade hört talas om dr Fung och hon var också med i en Facebookgrupp med läkare som följde dr Fung. Hon blev mitt bollplank och rådgivare.

Jag kunde också ta bort Novorapid, insulinet som jag tog till varje måltid.
Under de två första veckorna i augusti 2017 tog jag bort alla snabba kolhydrater ur min kost. Inget bröd, potatis, ris, pasta, majs och ingen mat med vete eller majsmjöl och inga sockerarter som glukos, fruktos, dextros etc. Jag kontrollerade mitt blodsocker 4-5 gånger per dag och två veckor senare kände jag inte längre ett sug efter den typen av mat. Jag kunde också ta bort Novorapid, insulinet som jag tog till varje måltid.

Jag slutade med processad mat och övergick till riktiga råvaror. Jag ökade ordentlig på animaliskt fett och mejerifett och saltade maten mer. Jag åt fettkanten på köttet, kyckling med skinn, fisk, ost och alla grönsaker som växer ovan jord. Jag stekte i smör (mycket gott) och gjorde såser av vispgrädde, fet creme fraiche och liknande. Jag åt också frukt som bär och meloner, men inte oftare än två till tre gånger i veckan. Jag räknade inte kalorier. Det enda jag brydde mig om var mitt blodsocker och jag kontrollerade det flera gånger per dag. Jag åt tills jag var mätt, men bara från den tillåtna maten. Mat med mycket fett gör att du håller dig mätt och tillfreds i timmar.

Starch structureDet var enkelt att anpassa sig till det här sättet att äta, eftersom maten smakar så gott tack vare fettet. Diet Doctor har många fantastiska recept. Jag la också till periodisk fasta. Jag äter lunch och middag och sedan fastar jag till nästa dags lunch. Inga mellanmål. Dr Fung menar att det enda hälsosamma mellanmålet är ”inget mellanmål”. Varje vecka fastar jag också 24 timmar och jag har även fastat längre några gånger: 42, 48 och 72 timmar. Jag fastar när det fungerar. Jag genomförde en fasta på sju dagar för att bli av med mitt sista insulin, det långtidsverkande. Jag har inte behövt ta några sprutor sedan 25 oktober 2017 och mitt HbA1c (mäter en period på tre månader) visar att mitt blodsocker är normalt. Jag har också kunnat sluta med kolesterolsänkare och läkemedel mot högt blodtryck. Mat med mycket fett orsakar inte högt kolesterol, om det är naturliga fetter från animalier, smör och olivolja. Mitt kolesterol gick ner signifikant på tre månader med den här livsstilen. Mitt blodtryck ligger nu stabilt på 110/70.

Under perioderna jag fastar dricker jag te, vatten, bubbelvatten med citron och buljong med mycket extra salt (kaffe kan man också dricka, men jag har aldrig varit en kaffedrickare).

Min enda träning var promenader till och från jobbet, det har jag ägnat mig åt de senaste sex åren. Träning är väldigt bra för dig men spelar en ganska liten roll när det handlar om viktnedgång.

Jag gick ner 34 kilo på åtta månader och har hållit min vikt stabil sedan april 2018. Jag har nu mycket energi och är i bättre form, jag kan leka med mina barnbarn och gå långa promenader.

LCHF har verkligen förändrat mitt liv.
LCHF har verkligen förändrat mitt liv. Jag önskar att jag kände till den här livsstilen för 20 år sedan när jag åt på ett liknande sätt, men utan den periodiska fastan. Min viktminskning hamnade på en platå och jag gav upp.

Jag brukade avsky att shoppa, men nu kan jag ha storlek 42 istället för 54 och jag älskar det. Jag känner mig inte längre obekväm i sociala situationer eller när jag möter nya människor. Jag minns hur jag gick på anställningsintervjuer och fick den där känslan av att vara avvisad, i samma minut som jag klev in i rummet.

Diet Doctor har varit ett fantastiskt stöd och jag älskar att få nyhetsbreven och att läsa alla framgångsberättelser.

Kommentar

Grattis, Gisele! Som typ 2-diabetiker är det imponerande att du lyckats bli av med mer än 100 enheter insulin, samt ännu fler läkemedel, samtidigt som du lyckas bibehålla ett normalt blodsocker.

När det handlar om förändringar i medicinering rekommenderar vi naturligtvis alltid att det sker under övervakning av vårdpersonal (användarpolicy). Den sorgliga sanningen är att de flesta läkare inte är vana att sätta ut läkemedel för diabetesbehandling… det vanliga är att man ökar medicineringen. Det kan alltså vara en utmaning att få det efterfrågade stödet från sjukvården för detta. Det gläder mig att höra hur fint det har fungerat för dig.

/ Dr Andreas Eenfeldt

Kom igång

Vill du också gå ner i vikt och förbättra din hälsa? Anmäl dig till vår gratis tvåveckors LCHF-utmaning!

Du kan också använda vår gratis guide LCHF för nybörjare. Om du vill underlätta maximalt rekommenderar vi vårt populära verktyg Diet Doctors veckomenyer – prova gratis en månad. Ingen reklam, ingen bindningstid.

Video om LCHF

 • Hur du äter LCHF
  Hur du äter LCHF11:59En kort grundkurs i hur man sätter igång att äta LCHF.
 • Keto-kurs med dr Andreas Eenfeldt, del 1
  Keto-kurs med dr Andreas Eenfeldt, del 108:02Vilka fördelar innebär ketos? Vad äter du på ketogen kost? Här är en informativ kurs med dr Andreas Eenfeldt.
 • Leva LCHF med Caroline Smale
  Leva LCHF med Caroline Smale07:30Hur kan livet se ut om du har LCHF som livsstil? Caroline Smale delar med sig av sin berättelse och om hur hon lever med LCHF i vardagen.
 • Är LCHF dåligt för träning? Svar på vanliga frågor
  Är LCHF dåligt för träning? Svar på vanliga frågor02:45Kan man träna på LCHF-kost?
 • De 5 vanligaste misstagen på LCHF
  De 5 vanligaste misstagen på LCHF08:57Är det svårt för dig att nå din målvikt, är du hungrig eller mår du inte bra? Se till att du undviker dessa misstag.
 • Biverkningar av ketogen kost
  Biverkningar av ketogen kost06:58Några vanliga biverkningar av ketogen kost – och hur du undviker dem.
 • VIDEO: Jeffry Gerber - Why Low Carb and Other Common Questions (VAIL 2016)
  VIDEO: Jeffry Gerber - Why Low Carb and Other Common Questions (VAIL 2016)16:59
 • Är LCHF dåligt för miljön? Svar på vanliga frågor
  Är LCHF dåligt för miljön? Svar på vanliga frågor07:09Är LCHF-kost skadlig för miljön?
 • Fat Head Directors Cut
  Fat Head Directors Cut1:46:20
 • LCHF på rätt sätt – Eric Westman 3
  LCHF på rätt sätt – Eric Westman 314:09Intervju med Eric Westman, läkare och expert på LCHF-kost. Om grunderna för att äta LCHF och vad som är viktigt att tänka på när man sätter igång för att det ska gå så bra som möjligt.
 • Mat för friska barn
  43:29Föreläsning med Monique Forslund från LCHF-Campingen i Säffle 2014. Monique Forslunds hemsida: www.lifezone.se
 • Hur LCHF fungerar – Mary Vernon
  Hur LCHF fungerar – Mary Vernon32:11Intervju med läkaren Mary Vernon, en av världens mest erfarna på att behandla patienter med strikt LCHF-kost.
 • Vad är den främsta fördelen med LCHF? Svar på vanliga frågor
  Vad är den främsta fördelen med LCHF? Svar på vanliga frågor02:52Vad är den främsta fördelen med att äta färre kolhydrater?
 • Fettfrälst!
  18:36Hur Martina Johansson blev "snygg, stark och frisk på högfettkost". Martina Johanssons blogg: http://www.highfatfitness.net Mer information om Ketonmätare: http://www.kostdoktorn.se/keton-och-blodsockermatare#1
 • Lite av allt? Svar på vanliga frågor
  Lite av allt? Svar på vanliga frågor05:44Är det inte bäst att helt enkelt äta balanserat och "lite av allt"?
 • Att lyckas hålla fast vid en ny livsstil
  Att lyckas hålla fast vid en ny livsstil17:25Dr Jen Unwin ger dig sina bästa tips om hur man lyckas hålla fast vid en livsstilsförändring och vad du kan göra om du trillar dit.
 • Gary Taubes interview (SA 2015)
  45:52
 • En hälsosam LCHF-livsstil
  En hälsosam LCHF-livsstil46:42Hur ska du lägga upp LCHF eller ketogen kost för att maximera dina framgångar? Hur mycket fett, protein och kolhydrater ska man äta?
 • Så uppnår du en hälsosam livsstil med LCHF
  Så uppnår du en hälsosam livsstil med LCHF41:41
 • Does the Brain Need Carbohydrates? - Answers to Common Questions
  05:56
 • Undvik de konventionella kostråden
  Undvik de konventionella kostråden45:06
 • LCHF till lägre kostnad
  LCHF till lägre kostnad02:29Vill du äta LCHF och samtidigt hålla i pengarna? I den här videon delar Catherine Crofts med sig av sina bästa tips om hur man kan äta mat av bra kvalitet utan att behöva tömma plånboken.
 • Är mättat fett farligt? Svar på vanliga frågor
  Är mättat fett farligt? Svar på vanliga frågor07:29Behöver man akta sig för mättat fett?
 • Att bli en fettbrännande maskin - Eric Westman 2
  Att bli en fettbrännande maskin - Eric Westman 211:31Eric Westman reder ut begreppen fettförbränningsläge och kolhydratförbränningsläge. Hur får man mer energi genom en hög fettförbränning och hur mäter man den?

Typ 2-diabetes

 • "Vi är inte gjorda för att vara kroniskt sjuka"
  "Vi är inte gjorda för att vara kroniskt sjuka"25:54Vilken form av träning är den bästa för din hälsa? Varför kan man ha problem att gå ner i vikt på LCHF? Och kan man verkligen bota insulinresistens?
 • Hur insulin styr din vikt
  14:39
 • Problemet med socker
  Problemet med socker50:01Är det fett eller socker som är orsaken till de aldrig tidigare skådade epidemierna av fetma, typ 2-diabetes och metabol sjukdom?
 • Att motivera till livsstilsförändringar
  Att motivera till livsstilsförändringar51:45Hur kan du hjälpa och motivera personer att börja med och hålla fast vid LCHF?
 • Intervju med Jason Fung
  Intervju med Jason Fung45:20
 • LCHF och diabetes: forskning och klinisk erfarenhet
  LCHF och diabetes: forskning och klinisk erfarenhet45:59
 • Ett nytt paradigm för typ 2-diabetes
  Ett nytt paradigm för typ 2-diabetes29:59Vi behöver ett nytt sätt att se på och behandla typ 2-diabetes. Ett paradigm baserat på vetenskap som adresserar det verkliga problemet.
 • Det essentiella problemet med typ 2-diabetes
  Det essentiella problemet med typ 2-diabetes05:13
 • Dr. Jason Fung - Therapeutic Fasting (SD 2016)
  46:13
 • En global matrevolution
  En global matrevolution48:15
 • VIDEO: Treating the Symptoms or the Cause? - Part 4 of the diabetes course with Jason Fung
  VIDEO: Treating the Symptoms or the Cause? - Part 4 of the diabetes course with Jason Fung04:15
 • 36 kilo lättare och inga mediciner
  36 kilo lättare och inga mediciner09:12
 • Diabetes Video Course Part 3
  Diabetes Video Course Part 309:32
 • De två stora lögnerna om typ 2-diabetes
  De två stora lögnerna om typ 2-diabetes42:54
 • My Big Fat Diet
  My Big Fat Diet42:31Vad skulle hända om en hel by av Kanadas ursprungsbefolkning gick tillbaka till att äta som de brukade? En högfetts och lågkolhydratkost baserad på riktig mat?
 • Så reverserar man typ 2-diabetes – Jay Wortman
  Så reverserar man typ 2-diabetes – Jay Wortman24:55
 • Hur du blir friskare från diabetes
  14:39
 • "Jag visste ingenting"
  "Jag visste ingenting"28:53Hur den legendariska Tim Noakes, professor i tränings- och idrottsvetenskap, ändrade uppfattning om kolhydrater för hälsa och idrottsprestationer.
 • Hur påverkas du av ett sötare blod? – Ann Fernholm
  18:22Intervju med Ann Fernholm om vilken påverkan socker har på vår hälsa. Läs mer om metabolt syndrom: http://www.kostdoktorn.se/metabolt-syndrom Länk till Ann Fernholms blogg: http://www.ettsotareblod.se
 • Reversera diabetes genom att ignorera kostråden
  Reversera diabetes genom att ignorera kostråden12:10
 • Fasta som behandling
  Fasta som behandling34:55
 • Gary Taubes interview (SA 2015)
  45:52
 • "Hur gör du det här?"
  "Hur gör du det här?"21:19
 • Helping People with Type 2 Diabetes
  Helping People with Type 2 Diabetes32:31

Viktnedgång

 • Vinsterna med en 7-dagarsfasta
  Vinsterna med en 7-dagarsfasta03:34
 • Handlar inte vikten bara om kalorier? Svar på vanliga frågor
  Handlar inte vikten bara om kalorier? Svar på vanliga frågor03:14Handlar viktnedgång bara om att äta färre kalorier än man gör sig av med?
 • Hur insulin styr din vikt
  14:39
 • De 5 vanligaste misstagen på LCHF
  De 5 vanligaste misstagen på LCHF08:57Är det svårt för dig att nå din målvikt, är du hungrig eller mår du inte bra? Se till att du undviker dessa misstag.
 • 45 kilo borta utan kaloriräkning
  45 kilo borta utan kaloriräkning24:12
 • VIDEO: Jeffry Gerber - Why Low Carb and Other Common Questions (VAIL 2016)
  VIDEO: Jeffry Gerber - Why Low Carb and Other Common Questions (VAIL 2016)16:59
 • Så halverade Tommy sin vikt
  48:22Tommy Runesson föreläser om sin enorma viktresa med LCHF och vilka lärdomar han fått med sig på vägen. Inspiration och kunskap även om du vill gå ner mindre än hälften av din kroppsvikt! Följ Tommy Runesson på hans blogg: http://tommytappar.se
 • Minus 90 kilo och en hälsoresa för familjen
  Minus 90 kilo och en hälsoresa för familjen15:05Larry Diamond har transformerat sitt liv och gått ner 57 kg med LCHF. I den här intervjun delar han med sig av sina insikter från resan.
 • Avancerade LCHF-tips!
  Avancerade LCHF-tips!31:11
 • Problemet med socker
  Problemet med socker50:01Är det fett eller socker som är orsaken till de aldrig tidigare skådade epidemierna av fetma, typ 2-diabetes och metabol sjukdom?
 • Orsaken till fetma
  Orsaken till fetma38:45
 • Att motivera till livsstilsförändringar
  Att motivera till livsstilsförändringar51:45Hur kan du hjälpa och motivera personer att börja med och hålla fast vid LCHF?
 • Hur man går ner 110 kilo utan hunger
  Hur man går ner 110 kilo utan hunger31:06
 • Intervju med Jason Fung
  Intervju med Jason Fung45:20
 • Hjärtattacken blev ett uppvaknande
  Hjärtattacken blev ett uppvaknande07:11Efter hustruns hjärtattack letade Chris Pattinson efter ett sätt att hålla det hela i schack med kost och livsstil. Och på vägen förbättrade han sin egen hälsa.
 • Därför är mer protein bättre
  Därför är mer protein bättre15:17Dr Ted Naiman tror att mer protein är bättre och han rekommenderar ett högre intag.
 • De 5 bästa tipsen för vikten
  De 5 bästa tipsen för vikten15:53Kämpar du med att gå ner i vikt även på LCHF? Här är våra 5 bästa tips på vad du kan göra.
 • Dr. Jason Fung - Therapeutic Fasting (SD 2016)
  46:13
 • En global matrevolution
  En global matrevolution48:15
 • Fat Head Directors Cut
  Fat Head Directors Cut1:46:20
 • LCHF på rätt sätt – Eric Westman 3
  LCHF på rätt sätt – Eric Westman 314:09Intervju med Eric Westman, läkare och expert på LCHF-kost. Om grunderna för att äta LCHF och vad som är viktigt att tänka på när man sätter igång för att det ska gå så bra som möjligt.
 • Att hjälpa folk till bättre hälsa
  Att hjälpa folk till bättre hälsa15:44Dawn var sjuk och överviktig men sen hittade hon LCHF... och det förändrade hennes liv.
 • Hur LCHF fungerar – Mary Vernon
  Hur LCHF fungerar – Mary Vernon32:11Intervju med läkaren Mary Vernon, en av världens mest erfarna på att behandla patienter med strikt LCHF-kost.
 • Ketokurs med Andreas Eenfeldt (del 7)
  Ketokurs med Andreas Eenfeldt (del 7)06:24Keto för nybörjare med dr Andreas Eenfeldt. Hur går du ner i vikt på ketogen kost?

Stöd Diet Doctor

Vill du ge ditt stöd till Diet Doctor och få tillgång till bonusmaterial? Ta en titt på vårt medlemskap.

Gratis provmånad

Fler framgångshistorier

Ta del av över 750 framgångshistorier.

 • Sockerberoende möter ketogen kost
  Sockerberoende möter ketogen kost 
 • Kan LCHF vara till hjälp vid svåra magproblem?
  Kan LCHF vara till hjälp vid svåra magproblem? 
 • Så fick Candice sitt liv tillbaka
  Så fick Candice sitt liv tillbaka 

Vill du också inspirera?

Har du en framgångshistoria att dela med dig av? Det är ett effektivt sätt att inspirera andra till att förändra sina liv.

Mejla din historia till annika@dietdoctor.com. Före- och efterbilder är bra för att göra din historia konkret och extra inspirerande för andra. Berätta om det är OK att dela ditt namn och bild eller om du vill vara anonym. Tipsa också gärna om du har en blogg eller Instagram eller liknande för läsare att följa.

Inlägget ”LCHF har reverserat min diabetes och förändrat mitt liv” dök först upp på Diet Doctor.

Visa hela artikeln

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...