Jump to content

LCHF för kraftigt överviktig tonårspojke med Asperger?


Dollyfreak

Recommended Posts

Hej på er alla LCHF experter 😊

Jag har en pojke på 16år som är kraftigt överviktig. Han har Asperger/ högfungerande autism, vad jag läser mig till är att det är vanligt att just diagnosbarn lätt utvecklar olika typer av beroenden och väldigt ofta ett sockerberoende och därför tycker jag att informationen är viktig. Den är också viktig pga att jag genom hela hans liv fått höra att "det är väl bara att tvinga honom att äta". Men nej, det är inte bara att tvinga, han får tvångstankar och kräks om jag ställer krav på att han ska testa ny mat. Det blir bättre och bättre dock och han börjar testa lite nytt så det finns hopp.

Okej, det var nog så mycket info ni behöver om hans person och svårigheter.

Så, till min fundering.

Jag har själv under de senaste 7 åren haft LCHF som livsstil och tycker att det är fantastiskt. Jag är övertygad om att det är så här vi människor är tänkta att leva och äta. Hur ska jag få min Kolhydratsbaserade 16åring som inte tycker om några grönsaker men älskar bröd och pasta att ändra sin livsstil till LCHF? 

Hur börjar jag?

Hur motiverar jag honom?

Ska han få ha kolhydratsdagar? om ja hur ofta? 

Hur får jag honom att se livsstilsfördelarna istället för att få honom att tro att jag bara vill att han ska gå ner i vikt?

Är det någon av er som gjort denna resa som kan tipsa och coacha mig?

 

 

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Hej och välkommen Dollyfreak!

Ja du... Det är inte lätt... Jag kan inte påstå att jag gjort denna resa, men jag har precis startat den. Min son framkallar kräkning innan maten ens kommit in i munnen, så jag förstår problemet.

Gluten är det första som borde bort. Kasein (mjölkprotein) det andra, vad jag förstår.  

Kan du på något vis få honom att själv se kopplingen mellan sin Aspbergers och kosten? Att det autistiska blir värre av gluten och mjölk, primärt, kolhydrater sekundärt? Jag tänker att om du vänder det till att han kan lindra symptomen på Aspbergers, snarare än att prata vikt så kan vikten minska på köpet? Små steg tror jag är viktigt; Får du bort gluten läker tarmen lättare och en del inflammation kan lägga sig. (Övervikt är symptom på en inflammerad kropp.) Kanske blir han motiverad att prova andra saker på vägen?
Jag läser mycket om kopplingen mellan tarmfloran, inflammation och NPF just nu för jag ser också tendenser att min son börjar få lite mage - ett tecken på inflammation/obalans i kroppen. Jag smyger ner probiotika (häller ut kapslar i smöret på riskakor, försöker få bort gluten) till min son liksom glutation, en antioxidant som många inom autismspektrat saknar pga av svårigheter att metylera B9 (folsyra) och B12. Tyvärr smakar den surt så den kan jag inte ge så mycket i taget av. Din son kanske klarar att svälja en kapsel? Även här är jag inne på att det kan få effekter som gör honom motiverad att fortsätta. Kanske?
Kan popcorn vara ett kolhydratalternativ som "lördagsgodis"? Ris istället för pasta? Och då lite ris, mer tillbehör, typ? 

 • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Hej Dollyfreak och välkommen till forumet!

Jag vill inte kalla mig för LCHF expert men jag är mycket intresserad av kost både för den fysiska och psykiska hälsan.

Jag har i mitt arbete daglig kontakt med personer där ett flertal har diagnos inom autismspektrum.

Därför läser jag mycket om just kost för personer med olika NPdiagnoser.

Jag har också intresserat mig mycket för tarmfloran och dess betydelse för ALLT i kropp och knopp.

Personer med autism har en annan tarmflora än genomsnittet är därmed känsligare för gluten, socker, tillsatser o.s.v.

När jag läser om detta blir jag alldeles förfärad att inte alla personer med NPdiagnoser får den informationen.

Sedan är det dessutom mycket vanligt att personer med autism är känsliga för vissa smaker, konsistenser, nyheter mm.

Att få någon annan att gå ner i vikt utan att personen är motiverad är klurigt men inte omöjligt.

Jag skulle börja med att minska/sluta med gluten så mycket det går.

Prova att byta ut vanlig pasta mot t.ex. kikärtspasta(gjort på endast kikärtor). Små förändringar i början.

 

 • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Hej och välkommen!

Jag vill börja med att säga att din son har en oerhörd tur, som har en mamma som är så intresserad av kostens betydelse för måendet! 💕

Du säger att din son har en höfungerande autism/Asperger, innebär det att han vid sin ålder, är mottaglig för vetenskapliga diskussioner?

Att han kan få ett intresse i, vilka effekter det kan ha för honom om han plockar bort vissa saker/lägger till vissa saker? Jag förmodar att det kanske inte fungerar som för Maria, att du som hon kan smyga in saker till exempel i smöret, men om du skulle baka något/några olika LCHF-bröd och få honom att prova det? Pure-pasta har rätt bra substitut för pasta tycker jag, i och med att de i princip inte smakar något, de är bara som "utfyllnad" till köttfärssåsen, eller vad man nu har...

Sen tror jag som sagt av ovanstående att socker och gluten är viktigast, till viss mån mjölkprodukter/kasein, men det är ju enklast att ta ett steg i taget. Men som sagt, försöka motivera det genom mående, inte genom vikt.

Lycka till!

 • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Tack 😊

Purepasta, vad är det?

Jo han är en liten professor så blir han bara intresserad av ett ämne lär han sig allt, helt faktabaserat. Men, han är mycket stolt över sin person och den han är tack vare sin diagnos. Jag skulle inte få honom att se fördelar av att minska symptom för det tycker han inte att han har några- underbara unge 😍

 • Like 3
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Min enda erfarenhet av nära&kära med autism är min kusin, men han har ett annat stödbehov och ej högfungerande. Har alltid varit lätt att få honom att äta nya grejer, eftersom han är livrädd att "göra fel" socialt och dra till sig uppmärksamhet. Om alla andra åt LCHF för att det "är rätt", så skulle även han göra det utan att blinka.

I hans fall är problemet att närmsta släkt och vänner äter onyttig mat. Han studerar och kopierar deras matvanor i detalj för att göra som alla andra och blir bara fetare och fetare. Han har tyvärr inte en upplyst och medveten mamma som verkligen bryr sig och tänker kring kosten, som din son har. 

Men att få en tonåring att äta bättre, oavsett autismspektrum, är ju svårt. Du måste på något sätt väcka ett intresse hos honom själv för grejer som nutrition och hälsa, för jag tror inte heller att tvång fungerar. Vad är det mest avgörande när han blir intresserad av ett ämne? Skulle han inte tycka att t.ex en bok om tarmbakterier vore lite spännande? Eller är det för mycket populärvetenskap och för lite siffror och diagram? 😁

Kanske kan du ta hjälp av en utomstående. Men att hitta någon som är både inspirerande och kunnig vad gäller särskilda kostbehov hos personer med asperger/autism är nog lite av en nål i höstacken. Inom det allmänna, t.ex vanlig dietist, saknas den spetskunskapen. 

Tror det är bra med små långsamma förändringar som att byta ut gluten mot kolhydrater som inte är fullt så jobbiga för mage&tarm och mindre inflammatoriska t.ex rotfrukter, sötpotatis och ris. Byta ut godiset mot snacks som inte är fullt så dåliga som t.ex popcorn och nötter. Försök smyga in probiotika/prebiotika via maten. 

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Jag tror att locka är bättre än skrämma och hota. En möjlig väg att gå är att övertyga honom om fördelarna med LCHF och ketos utifrån hur bra det är för hans hjärna. Han kanske kommer att vilja testa att driva sin hjärna på fett om han inser hur många fördelar det innebär - man tänker klarare, man slipper trötthet mitt på dagen mm mm. I slutändan att man kanske slipper att utveckla Alzheimers. Men det sista är kanske lite för långt fram i tiden för honom för att vara motiverande. Bra böcker i ämnet är David Perlmutter "Hotet mot din hjärna" och "Skydda din hjärna".

Jag har fått min son (nu 15 år) att bli övertygad om att LCHF är bra för honom genom många samtal, berättelser, argument osv. Jag berättade helt enkelt samma fakta för honom som övertygade mig själv fast förenklat och anpassat för hans nivå. Jag började för 4 år sedan. Drog ut med honom på promenader och mal på helt enkelt. Vi åt ju LCHF hemma, både min man och jag så hemma fick han inga blandade budskap. När han var yngre skickade vi med en matlåda till skolan. Men när han blev övertygad så väljer han samma mat i skolan. Dvs har de lasagne avstår han, men har de köttbullar med mos så äter han köttbullar och avstår från moset. Det är ju dit man vill komma. Man vill att barnen förstår varför LCHF är bra för dem. Argumenten kan man anpassa för deras nivå. Man vill ju lära dem fiska inte bara ge dem fisk.   

 • Like 7
Link to comment
Share on other sites

Personer med autism brukar enligt min erfarenhet vara lättare att motivera med hjälp av goda förberedelser och förutsägbarhet som ex. schema med bild och information och kravlöst "prova på" vid nyheter. 

På mitt jobb har vi t.ex. bilder på alla maträtter som finns att välja på, även en deltagare med asperger föredrar bilder då (även fast han kan läsa avancerad text). Naturligtvis kan man inte ha den servicen hemma att få välja varje dag men kanske få vara med och välja några maträtter/ingredienser per vecka och planera in det med en bild så slipper man överraskningsmomentet (som inte brukar vara uppskattat).

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Tack för era inputs

Jo han gillar feta delar av kött osv. så det blir inte ett problem, men vad serverar man till? ska prova pure pasta.

Bra tips att tänka på vad man kan tillåta istället på vad man "förbjuder" Det svåra blir godis tror jag men jag ska försöka övertyga honom

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

3 timmar sedan, Dollyfreak sade:

Jo han gillar feta delar av kött osv. så det blir inte ett problem, men vad serverar man till? ska prova pure pasta.

Det är det som jag tror man gör fel i som nybörjare på LCHF. Som @MalinBÅ skriver högre upp så fungerar hon bäst på närmare 0 kolhydrater. Det finns stor risk att även din son kommer också att göra det. Man tar de fetaste delarna med lite smör till (kryddsmör kanske) och helst serverar inget pasta-liknande-fusk till. Bara ta bort det. Du serverar det godaste och tar bort industritillverkat bukfylla, ta-da både gott och nyttigt. Lägg på några blad babyspenat eller rucola för syns skull 😄 

Hemma har vi tagit bort vad jag kallar garnering. Testade igår smörstekt kycklinglever med syrat 40%-ig grädde till. Jag brukar syra grädde mha kefirgryn då slipper jag fundera på hur fabriker tillverkar crème fraiche. Kefirsyrat grädde har ganska syrlig smak och döljer effektivt leversmaken om man inte tycker om den. Jag gillar lever men sonen gör inte det. Fast med sur-grädden gick det bra eftersom ihop med levern smakade sur-grädden inte lika surt - win - win. Det blir säkert att vi äter det flera gånger - fett och gott.

 • Like 3
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

On 2019-01-22 at 14:28, Dollyfreak sade:

Jo han är en liten professor så blir han bara intresserad av ett ämne lär han sig allt, helt faktabaserat. Men, han är mycket stolt över sin person och den han är tack vare sin diagnos. Jag skulle inte få honom att se fördelar av att minska symptom för det tycker han inte att han har några- underbara unge 😍

Såklart han ska vara stolt över sig själv!  De flesta med NPF får dock nån negativ effekt, inte av att fungera annorlunda i sig men för att samhällets krav inte är anpassat för den som fungerar på ett annat sätt. Trötthet i slutet av dagen, t ex, är vanligt. Det är ju inte diagnosen utan omgivningen det är fel på (och hur många går inte in i väggen även utan diagnos?!). Om man då kan få till intresset för matfrågan (de med högfungerande autism tenderar ju ofta att specialisera sig), så slipper vikten vara det primära utan andra positiva aspekter får högre prioritet.

 • Like 1
 • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

Jag har förmågan att kunna vara ganska enkelspårig när det gäller mat och den behöver inte vara "god". Mat är näring och energi punkt slut. Det behöver inte ligga något bredvid köttbiten eller laxen. Just nu består min kost av nötkött och fisk av olika slag. Till det har jag talg då jag för tillfället inte äter någon form av mejeriprodukter. Jag älskar lever och äter det ofta. Jag använder mig också av min egen teknik som är att jag omvandlar bilden av godis till att det är lika med tobak. När jag går förbi godiset vid kassan så är det cigaretter som ligger där. Då är det inte så svårt att avstå. Nu har ju jag kommit ganska långt i vad som fungerar eller inte för mig, så det blir ju lite extremt kanske. När jag började så var det omelett på ägg och grädde med massor av ost som gällde. Ett sätt kan vara att först bjuda på någon form av animalisk mat, som han tycker om, i så pass stor mängd att han blir mätt. Då kanske han inte vill ha det andra mer kolhydratiska sakerna. Du kan "glömma" att salta ris/pasta/potatis då smakar de inte lika gott och han tappar lusten att äta dem.  Men i slutändan måste det komma till att han själv vill förändra.

 • Like 6
Link to comment
Share on other sites

21 timmar sedan, MalinBÅ sade:

Jag använder mig också av min egen teknik som är att jag omvandlar bilden av godis till att det är lika med tobak. När jag går förbi godiset vid kassan så är det cigaretter som ligger där. Då är det inte så svårt att avstå.

Det var intressant det du skrev om godis och cigaretter. När jag går förbi godishyllor i snabbköpet dyker det en bild av ett kemilabb i min hjärna. Jag associerar godishyllor med de färggranna raderna av flaskor med olika kemikalier i man kan ibland se i olika labb, dvs mest gifter. Det går jättebra att passera dem då 😁

 • Like 4
 • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...