Magnus Kellstrom Posted January 22, 2019 Share Posted January 22, 2019 Hej Kan det finnas något samband mellan vad man äter och risken att få Guillan-Barres syndrom. (Som leder till förlamning, men som brukar gå över efter något år) Hänvisa mig gärna till någon. Detaljer. Personen hade haft problem med magen. Åt nog probiotika i mars 2018. Den 31 mars delade han detta meddelande på Facebook: "Jämt när jag har bestämt mig för att att äta lite nyttigt så kommer det en påsk, en jul, en sommar, en fredag, eller en tisdag, och förstör" Han hade gått up i vikt. Så, i april 2018 fick han plötsligt Guillan-Barres syndrom, blev helt förlamad, kunde inte andas inte äta, ingenting. Han tillfrisknar och kan nu skriva på facebook, bla att han bakar bullar igen. Han förklarar sjukdomen med att han hade haft lunginflammation som inte var upptäckt. Och då frågar jag mig, kan för mycket socker och mjöl bidra till risken? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erik 2 Posted January 22, 2019 Share Posted January 22, 2019 En auto-immun sjukdom. Man vet som vanligt inte vad som är den utlösande faktorn. Celiaki är väl den enda autoimmuna sjukdomen där man vet vad som sätter igång den - gluten. En del tror att en grundorsak vid autoimmunitet är en läckande tarm som släpper in proteiner eller peptider som liknar kroppsegen vävnad i blodet som immunförsvaret reagerar på och på den egna vävnaden. Lektiner sägs ha en sådan effekt på tarmen och sägs också kunna härma kroppsegen vävnad (mimikry). Gluten har en sådan effekt genom att locka fram zonulin. I nedan urklipp står det om virus och bakterier, att någon kemikalie på virus eller bakterie skulle likna kroppsvävnad och därigenom starta den autoimmuna attacken. https://www.ninds.nih.gov/Disorders/Patient-Caregiver-Education/Fact-Sheets/Guillain-Barré-Syndrome-Fact-Sheet The exact cause of GBS is not known. Researchers don’t know why it strikes some people and not others. It is not contagious or inherited. What they do know is that the affected person's immune system begins to attack the body itself. It is thought that, at least in some cases, this immune attack is initiated to fight an infection and that some chemicals on infecting bacteria and viruses resemble those on nerve cells, which, in turn, also become targets of attack. Since the body’s own immune system does the damage, GBS is called an autoimmune disease (“auto” meaning “self”). Normally the immune system uses antibodies (molecules produced in an immune response) and special white blood cells to protect us by attacking infecting microorganisms (bacteria and viruses). In Guillain-Barré syndrome, however, the immune system mistakenly attacks the healthy nerves. Most cases usually start a few days or weeks following a respiratory or gastrointestinal viral infection. Occasionally surgery will trigger the syndrome. In rare cases vaccinations may increase the risk of GBS. Recently, some countries worldwide reported an increased incidence of GBS following infection with the Zika virus. 6 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Magnus Kellstrom Posted January 24, 2019 Author Share Posted January 24, 2019 Tack, Erik 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.