Jump to content

Metabolic confusion


IsaSan

Recommended Posts

17 minuter sedan, IsaSan sade:

Hej. Vad anser du om metabolic confusion? Bra eller dåligt? 🤔😊 

Är det sant att kroppen vänjer sig vid lågt KH-intag efter ett tag så att förbränningen börjar gå på sparlåga? (Om man har en endomorf kroppstyp)

Jag ger i princip inte ett skit för sådan kvasivetenskap som inte ens har någon som helst koppling till övrig medecinsk/biokemisk/närings-lära.

"Teorin kan kort sammanfattas som följer:

  • Den ektomorfa kroppstypen är centrerad kring nervsystemet och hjärnan (ektodermt). Den ektomorfa människan har ett cerebrotont temperament (cerebral är något som har med hjärnan att göra), och är konstnärlig, känslig, snabbtänkt och inåtvänd.[källa behövs]
  • Den endomorfa kroppstypen är centrerad kring matspjälkningssystemet, särskilt tarmarna (endodermt). Den endomorfa människan har ett visceratont temperament (visceraär latin för tarm). Han har en tendens till övervikt, älskar bekvämlighet och lyx, och är utåtriktad."

https://sv.wikipedia.org/wiki/Somatyper

Iallafall så var det populärt på 30-40--talet med dylika teorier.. varav rasläran var en av dem, det säger väl i princip allt?

Hur som helst, kroppen blir bra på att förbränna det man äter.. iallafall vad det handlar om kalorier.

Det som kan vara lite besvärligt är när man går från att äta rätt mycket kolhydrater till att äta rätt mycket fett, då får man vissa omställningsbesvär, dvs det kan ta upp till 3 veckor innan kroppen uppreglerat ketolysen och sen kan det ta ytterligare tid innan musklerna uppreglerat fettförbräningen.

  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

Beror väl på vad man jämför med. Att köra så kallad "carb cycling" och äta mer kolhydrater t.ex dagar man tränar är självklart bättre än normalkost. Allt är bättre än att äta mycket kolhydrater hela tiden.

Men låter det högst ovetenskapligt att man kan "lura" kroppens förbränning genom att rotera eller alternera kalorier och kolhydrater vid olika tidpunkter. Jag tror knappast kroppens passiva förbränning fungerar på det sättet, det vill säga det tar tid om man vill ha en positiv förändring. Att den skulle förändras på bara någon dag, genom att man alternerar matvanor låter orimligt. 

Om man går ner i vikt av dieten beror det nog snarare på att man äter väldigt lite vissa dagar och normalt andra, det vill säga hela ens energiintag går ner på grund av det. Men då kan man ju lika köra t.ex 5:2.

Sen det här med kroppstyper känns väl aningen kategoriskt och förlegat. De flesta av oss passar inte in i någon specifik kroppstyp. Sen blir ju alla mer eller mindre en endomorf rent utseendemässigt om vi lägger på sig tillräckligt mycket övervikt 😁

Men självklart finns det folk som lättare lägger på sig vikt och extra känsliga för kolhydrater(inklusive socker). Det finns folk som lättare bygger muskler och folk som har svårare att gå upp i vikt. Men individuella skillnader kan knappast förklaras enbart med en kroppsmätningsteori från 40-talet. Den enda teori som William Sheldon representerar i min mening är Dunning–Kruger-effekten. Han är verkligen ett skolexemplet på det.  

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...