Jump to content

Lågkolhydratkost påskyndar inte åderförkalkning


Recommended Posts

coronary artery plaque

Här följer ett översatt gästinlägg av dr Bret Scher, kardiolog från San Diego och värd för Diet Doctors podcast.

Vi har hört det om och om igen. En kosthållning med mycket fett orsakar hjärtsjukdom. Visserligen är det så att metabolt syndrom förbättras, liksom insulinresistens och diabetes… blodtryck och vikt går ner. Men kosten kan orsaka hjärtsjukdom, så vi bör inte rekommendera den.

Den typen av ”logik” gör att jag ibland skäms över att kalla mig läkare.

Lyckligtvis håller debatten på att förändras.

Jag var positiv till att en ny studie om åderförkalkning (CAC) och lågkolhydratkost skulle snabba på förändringen. Tyvärr verkar det inte vara fallet.

Studien publicerades nyligen i The British Journal of Nutrition och det är den första att undersöka om lågkolhydratkost kan eller inte kan associeras med progression av kardiovaskulär sjukdom mätt med CAC-score. CAC-score är ett enkelt, icke-invasivt test där man använder datortomografi för att titta på kranskärlen. Det tar omkring 10 sekunder, har låg grad av strålning (ungefär samma som mammografi) och visar om det finns kalcium i artärväggarna och runt ditt hjärta. Trots att det inte säger någonting om blockeringar i artärerna är det en strålande markör för kranskärlssjukdom och en mycket bra förutsägelse för risken att drabbas av hjärtinfarkt under de kommande tio åren.

Detta var en prospektiv observationsstudie (svag evidens, baserat på Diet Doctors policy för att gradera vetenskaplig evidens) där man följde 5 000 personer, med en medelålder på 63 år, och följde dem med en ett baseline CAC och upprepade 2,4 år senare. De samlade in data om fett- och kolhydratkonsumtion och i slutet fann man ingen skillnad mellan de olika nivåerna av fett- eller kolhydratintag när det gäller progression av CAC.

British Journal of Nutrition: Low-carbohydrate diets and prevalence, incidence and progression of coronary artery calcium in the Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis (MESA)

Spontan skulle man kunna tro att detta skulle fria lågkolhydratkost från all tveksamhet när det gäller kardiovaskulära händelser. Olyckligtvis var inte det här studien som kunde åstadkomma det.

För det första, de har förlitat sig på frågeformulär om mat, samma otillförlitliga metod som epidemiologiska studier inom nutrition ofta använder.

För det andra är resultatet grumlat av samma confoundingvariabler och uppfattningar om vad som är hälsosamt som alla epidemiologiska studier.

För det tredje utgjorde det lägsta kolhydratintaget mindre än 43 procent av energin från kolhydrater och mer än 40 procent från fett, gruppen som åt mest kolhydrater åt mer än 65 procent från kolhydrater och mindre än 22 procent från fett. Dessa procentsatser representerar inte de som följer strikt LCHF eller ketogen kost eller ens en mer liberal LCHF (mindre än 100 gram kolhydrater per dag).

Slutligen är 2,4 år för kort uppföljningsperiod för att få en realistisk uppfattning om hjärtkärlhälsa baserat på CAC.

Trots att detta kan vara en positiv start krävs studier över längre period och av högre kvalitet som kan undersöka effekterna av en väl utformad ketogen kost för att ge oss svar. Under tiden är den bästa evidensen vi har för säkerheten med lågkolhydratkost dess effekt på markörer som blodtryck, insulinresistens, metabolt syndrom, nivåer av HDL och triglycerider, storleken på LDL-partiklar och annat.

För mig är det tillräckligt för att fortsätta rekommendera lågkolhydratkost till de flesta av mina patienter.

Tack för att du läser,
Dr Bret Scher

Tidigare

Orsakar kolesterol hjärtsjukdom? Nej, enligt ny studie

Diet Doctor podcast #9 – dr Ron Krauss

Kardiolog: ”Vill du ha ett friskare hjärta? Ät en köttbit”

Hjärtsjukdom

 • Döda för att göra vinst?
  Döda för att göra vinst?11:11Är läkemedelsindustrin och livsmedelsindustrin beredda att döda för att göra vinst? Hur kan en förändring av livsstil vara mer effektiv än läkemedel?
 • Fett, kolesterol och gamla missförstånd
  Fett, kolesterol och gamla missförstånd52:45Kirurgen och docenten Ralf Sundberg föreläser om fett, kolesterol och hur de gamla missförstånden på området lever kvar.
 • Fett och kardiovaskulär sjukdom
  Fett och kardiovaskulär sjukdom25:02Ökar risken för hjärtsjukdom när vi äter mättat fett eller är det någonting annat som är boven?
 • Bör man oroa sig för högt kolesterol?
  Bör man oroa sig för högt kolesterol?13:49Är högt kolesterol farligt? Vem ska (och vem ska inte) ta statiner och vad kan du göra istället för att medicinera?
 • Den stora kolesterolmyten
  Den stora kolesterolmyten37:55
 • The Cholesterol Network System
  The Cholesterol Network System22:24Kan du drastiskt sänka ditt kolesterol, genom att äta MER fett?
 • Dr. Sarah Hallberg - LCHF and LDL (Vail 2016)
  28:56
 • Daves kolesteroluppvaknande
  Daves kolesteroluppvaknande06:23Dr Jeffry Gerber och Dave Feldman diskuterar kolesterol.
 • Därför är högt kolesterol hälsosamt
  Därför är högt kolesterol hälsosamt30:01Är högt kolesterol och LDL farligt – eller kan det faktiskt ha en skyddande effekt?
 • "Min läkare uppmanade mig att ta statiner!"
  "Min läkare uppmanade mig att ta statiner!"20:17David Diamonds läkare uppmanade honom att ta statiner på grund av högt kolesterol. Men David insåg snabbt att det vi tror att vi vet om kolesterol, hjärtsjukdom och statiner inte stämmer.
 • Nina Teicholz (part 3)
  10:39
 • Den förvånande orsaken till hjärtsjukdom – Lundell
  Den förvånande orsaken till hjärtsjukdom – Lundell38:19
 • Vad orsakar hjärtsjukdom?
  Vad orsakar hjärtsjukdom?49:51Vad orsakar hjärtsjukdom? Är det kolesterol – som vi fått höra i årtionden – eller är det i själva verket något annat?
 • Är du orolig för ditt kolesterol?
  16:49Intervju med Anders Tengblad - distriktsläkare och diabetesforskare. Vad är kolesterol och varför ska man bry sig om det? Bör man helt utesluta läkemedlet "statiner" eller finns det fördelar med att ta det, och för vem?
 • $tatin nation
  1:02:45
 • Nina Teicholz (part 2)
  09:30
 • STATIN NATION II - HD2-HD
  1:15:35
 • Nina Teicholz (part 1)
  10:36

Inlägget Lågkolhydratkost påskyndar inte åderförkalkning dök först upp på Diet Doctor.

Visa hela artikeln

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...