Jump to content

Exempel på motståndet mot ketogen kost


Nils Engström

Recommended Posts

Enligt:
https://www.nutritioninsight.com/news/is-keto-a-no-no-trending-diet-leads-to-increased-risk-of-diabetes-suggests-animal-study.html

Som rubriceras:

Keto a no no? Trending diet leads to increased risk of diabetes, suggests animal study

Under djurstudien framgår genom en med "hög kompetens" avbildad specialist (dietist) enligt nedan (översatt), där det tydligt framgår att "keto" saknar "bevisade fördelar":

359185455_ScreenHunter_1961Feb_0412_02.thumb.jpg.b90ffbe52fc7d888e6a67228ff74976c.jpg

Man frågar sig varför liknande påpekanden skall behöva översålla Internet. Rena missförstånd om att t.ex. LCHF huvudsakligen skulle handla om bantning. Kan verkligen läkemedelsföretag och livsmedelsindustri sponsra allt i den vägen eller kan den "religiösa" veganismen alltid ligga bakom?

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, Nils Engström said:

Kan verkligen läkemedelsföretag och livsmedelsindustri sponsra allt i den vägen eller kan den "religiösa" veganismen alltid ligga bakom?

I det här fallet tycks det vara livsmedelsbranschen som ligger bakom. Det holländska bolaget CNS Media producerar flera hemsidor för branschen och en tidskrift "The World of Food Ingredients", alltså inte "food" utan "food ingredients". Det säger väl allt? Här är deras egen presentation:

At CNS Media we supply information to the global food, nutrition and packaging industries through our publication, The World of Food Ingredients, and our digital platforms, www.FoodIngredientsFirst.com, www.NutritionInsight.com and www.PackagingInsights.com. We are the industry source for news, analysis and insights into these diverse sectors. Key topics of focus include business news, ingredient and product launches, research and development and applications. We are the experts in food design trends, nutrition advances and packaging innovations.

https://www.linkedin.com/company/cns-media-group-b.v.

  • Like 2
  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

Så här tycker Brödinstitutet om alla "Modedieter". "Roulettspel med evolutionen"

Minskad matnoja och gärna mer fullkorn

Pressmeddelande   •   Jan 08, 2019 09:11 CET

txxlrq2sdbtunx3hzjky.jpg
Matnojan har halverats och vi äter gärna mer fullkorn

Matoron minskar, fler vill äta fullkorn och begreppet nyttig mat förknippas med vad den inte innehåller. Brödinstitutets årliga undersökning, nu med fem år på nacken, visar att oron för att äta för mycket av socker, kolhydrater och fett har halverats. Den största minskningen har skett det senaste året.

Allmänhetsundersökningen som United Minds gör varje år på uppdrag av Brödinstitutet visar att två av tre uppger att de känner sig nöjda med sig själva genom att äta hälsosamt. Denna grupp är också mer vänligt inställd till kolhydrater och fullkorn i genomsnitt än resten av befolkningen. De håller också med om att det finns en överdriven rädsla för kolhydrater i dag. Undersökningen visar att överlag förknippas hälsosam mat med att den innehåller få tillsatser, är näringsrik samt så lite processad som möjligt.

En annan slående slutsats är att intresset för fullkorn nu är starkt. 60 procent instämmer i att fullkorn är bra för hälsan och 70 procent att det är bra för tarmhälsan. Hälften (49 procent) anger att de vill äta mer fullkorn och fibrer för hälsans skull. Fullkorn är den enskilda kostfaktor som förebygger ohälsa i högsta grad enligt WHO:s sammanställning av forskningsläget.

– Fullkorn går från doldis till bästis inom folkhälsan nu, det är väldigt tydligt och välkommet, säger Maria Sitell, talesperson på Brödinstitutet. Även om rädslan för kolhydrater har halverats finns det dock fortfarande en glutenrädsla som hänger ihop med okunskap om vad spannmål är för något.

Trots att oron för mat minskar, äter ändå nästan hälften (46 procent) ”fritt-från”-produkter (exempelvis gluten- eller laktosfritt) även bland dem som inte har någon överkänslighet. Slående är att det är fler av dem som inte har en diagnos än de som har, som tycker ”fritt-från”-produkter är ett mer hälsosamt alternativ. Enligt Livsmedelsverket har cirka 15 procent överkänslighet mot mat. En till tre procent har celiaki (glutenintolerans) och runt fyra till tio procent har laktosintolerans i Sverige.

– Att gå från att vara allätare till att utesluta viss mat är ett roulettespel med evolutionen och den framtida folkhälsan. Matvanor ska sättas i ett förhistoriskt, historiskt och nutida sammanhang. Genom att vi har varit allätare i riktigt många generationer tillbaka har vi också överlevt och utvecklats, säger måltidsforskare Richard Tellström.

   - SLUT CITAT FRÅN BRÖDINSTITUTET

 

 

  • Confused 1
Link to comment
Share on other sites

Finns ju utbildade dietister som faktiskt testat LCHF oxå.. utan allt för stora besvär, mest sociala sådana!

"Fysiska förändringar

Jag kände mig lätt illamående och kände en oberäknelig mättnadskänsla i början av den nya kosten. Det var ofta som jag inte visste om jag var mätt eller hungrig. Jag upplevde också att jag var lite tröttare och mer lättretlig i början, men det kan även ha berott på andra omständigheter. Vad gäller träning kände jag ingen förändring när jag styrketränade men jag kände mig lite tyngre i benen i början av mina joggingpass. Uthålligheten var det dock inga som helst problem med. Alla negativa upplevelser vid omställningen av kosten försvann efter cirka en månad då jag kände mig precis som vanligt.

 

Psykologiska förändringar

Mitt sötsug försvann inte trots att jag åt LCHF-kost, men begäret stillades utan problem för stunden genom exempelvis en blandning av keso och turkisk yoghurt, vispgrädde, några ostskivor eller några frysta hallon. Många människor, inklusive mig själv, känner ofta ett sug efter att äta mer mat och energi än vad vi egentligen behöver. Jag upplevde att det var svårt att överäta på LCHF-kosten, vilket var väldigt positivt. Jag upplevde dock också att jag blev väldigt begränsad i mitt ätande, främst socialt, men även till viss del privat eftersom jag behövde planera mina inköp noga så att jag alltid hade något att äta som inte innehöll för mycket kolhydrater. Ibland lät jag bli att äta när jag blev sugen mellan de planerade målen bara för att jag inte orkade gå och handla speciell mat. Det jobbigaste var ändå att alltid behöva krångla när jag skulle bli bjuden på mat, antingen fick jag förklara noga allt jag inte kunde äta eller ta med mig specialmat. Ur viktminskningssyfte kan den upplevda begränsningen däremot vara något positivt, så länge man känner att det är värt det. Privat hade jag inga problem med att hitta på goda och varierade rätter.

 

Slutsats

Mitt energiintag motsvarade mina energiutgifter och min vikt förändrades inte under den två månader långa LCHF-perioden. Jag kunde täcka behovet av så gott som alla vitaminer och mineraler mycket väl med min LCHF-kost. Det höga innehållet av naturligt fettrika livsmedel och energisnåla grönsaker istället för exempelvis pasta och bröd samt det låga innehållet av socker gjorde, tillsammans med strikta regler, LCHF-dieten till ett för mig bra sätt att undvika överätning. Däremot höjdes min från början mycket låga kvot mellan totalkolesterol och HDL efter mina två LCHF-månader, men värdet överskred inte gränsvärdet för vad som anses vara ohälsosamt."

 

https://www.fragadietisten.se/overvikt/utvardering-av-tva-manaders-lchf-kost-personliga-erfarenheter

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

9 timmar sedan, kickilotta sade:

En annan slående slutsats är att intresset för fullkorn nu är starkt. 60 procent instämmer i att fullkorn är bra för hälsan och 70 procent att det är bra för tarmhälsan. Hälften (49 procent) anger att de vill äta mer fullkorn och fibrer för hälsans skull. Fullkorn är den enskilda kostfaktor som förebygger ohälsa i högsta grad enligt WHO:s sammanställning av forskningsläget.

– Fullkorn går från doldis till bästis inom folkhälsan nu, det är väldigt tydligt och välkommet, säger Maria Sitell, talesperson på Brödinstitutet. Även om rädslan för kolhydrater har halverats finns det dock fortfarande en glutenrädsla som hänger ihop med okunskap om vad spannmål är för något.

Man kan ju undra om undersökningen frågat om "kolhydrater" eller om den delat upp dem i olika sorter (socker, skaldelar, stärkelse, vattenlösliga fibrer osv) för att få önskat resultat?

Eftersom intresset för fullkorn nu är så starkt, så måste det ju vara bra! Och basunerar vi ut att spannmål är något annat än gluten (vi behöver ju inte ens nämna att vi tillsätter extra gluten i våra produkter) så kommer nog folk köpa mer bröd igen! 

Förlåt ironin, men jag blir så less!! 

  • Like 3
  • Sad 4
Link to comment
Share on other sites

Jag är inte rädd för kolhydrater. Jag är inte rädd för gluten. Och jag tror att jag vet vad spannmål är (fröer av diverse grässläkten eller nåt...). Därmed inte sagt att jag vill äta det, eller ens kan förstå argumenten för att äta sådant. Inte arteget. Hindrar upptag av viktiga mineraler. Skadar tarmen. Nej tack.

Vad var det jag läste I någon fb-diskussion häromdagen: Gluten är bra, för det är dyrt att äta glutenfritt, så äter man gluten har man råd med bra mat. Och restaurangkockar tror, när så manga vill äta glutenfritt, att det är ok med lite gluten till alla, bara inte mycket. Suck. Det var nog det sämsta argument oavsett kategori som jag någonsin sett, tror jag.

  • Like 4
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

6 minuter sedan, Effie sade:

Gluten är bra, för det är dyrt att äta glutenfritt, så äter man gluten har man råd med bra mat.

Vi har viss begränsning i hur mycket vi kan äta så det vore otroligt korkat att äta gluten när vi kan fylla vår tarm med näringsriktig mat. Då slipper vi många sjukdomar..

Link to comment
Share on other sites

Just det ja, den där köttdieten 😂

Diskussionen behöver naturligtvis föras från flera håll men jag tänker att dela recept med fina bilder är bra. Då kommer det rent visuellt bli tydligt att det inte är någon köttdiet och att man inte kommer lida av grönsaksbrist. Dessutom gör sig nog diesten dummare än vad hon är. I vårt samhälle, tror jag, att de flesta som äter keto nog ibland rör sig mot måttlig LCHF. Det är svårt att undvika, givet hur de sociala sammanhangen ser ut.

Undrar hur många "normalkastare" som äter mycket grön- och rotsaker? Tycker ofta jag läser att särskilt småbarnsfamiljer svänger ihop makaroner/köttbullar/falukorv  med ketchup som tillbehör. 

 

  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

4 timmar sedan, Effie sade:

Jag är inte rädd för kolhydrater. Jag är inte rädd för gluten. Och jag tror att jag vet vad spannmål är (fröer av diverse grässläkten eller nåt...). Därmed inte sagt att jag vill äta det, eller ens kan förstå argumenten för att äta sådant. Inte arteget. Hindrar upptag av viktiga mineraler. Skadar tarmen. Nej tack.

Vad var det jag läste I någon fb-diskussion häromdagen: Gluten är bra, för det är dyrt att äta glutenfritt, så äter man gluten har man råd med bra mat. Och restaurangkockar tror, när så manga vill äta glutenfritt, att det är ok med lite gluten till alla, bara inte mycket. Suck. Det var nog det sämsta argument oavsett kategori som jag någonsin sett, tror jag.

Ja, det var faktisk det sämsta argumentet herregud. Jobbar man med mat professionellt så bör man veta skillnaden mellan autoimmuna sjukdomen celiaki, spannmålsallergier samt att välja bort gluten av t.ex hälsoskäl. Man bör även veta skillnaden mellan födoämnesintolerans och olika matallergier. Det är liksom baskunskaper som ingår i hotell- och restaurangutbildningen på gymnasienivå. Om man är osäker så är det väl bara att fråga huruvida gästen tål kontaminering? Hur svårt kan det vara? Till och med jag som aldrig ens varit i ett restaurangkök vet skillnaden.

Om man ändå inte har koll som kock på grund av likgiltighet, idioti eller lättja, så ska man inte jobba med mat! Då bör man söka sig till ett annat yrke eller gå återgå till skolbänken. 

Lösningen är knappast att vi ska äta gluten för att undvika förvirring hos(inkompetent) restaurangpersonal. Snarare behövs bättre utredning via tillsynsmyndigheter och stenhårda åtgärder mot restauranger som slarvar och gör allergiker eller personer med celiaki sjuka. 

Angående fibrer, så är det ju inte de icke lösliga som återfinns i glutenspannmålens fullkorn, som anses ha positiva effekter på hälsan. Det är vattenlösliga fibrer+prebiotikan som mestadels finns i frukt och grönt som tilldelas hälsoeffekter och sägs ge mat till goda magbakterier. Så jag finner det extremt märkligt när så kallade experter hävdar att vi måste käka gluten för att få i oss bra fibrer 🙄

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

8 timmar sedan, MariaF sade:

Man kan ju undra om undersökningen frågat om "kolhydrater" eller om den delat upp dem i olika sorter (socker, skaldelar, stärkelse, vattenlösliga fibrer osv) för att få önskat resultat?

Eftersom intresset för fullkorn nu är så starkt, så måste det ju vara bra! Och basunerar vi ut att spannmål är något annat än gluten (vi behöver ju inte ens nämna att vi tillsätter extra gluten i våra produkter) så kommer nog folk köpa mer bröd igen! 

Förlåt ironin, men jag blir så less!! 

Ibland känner jag mig så gammal... :) Men när jag var barn kokade man fortfarande tapetklister på vetemjöl (och det utan att tillsätta extra gluten för det fanns inte då). Tapeterna satt uppe år efter år och det var billigt med hemkokt klister. Det glutenet som fanns i vetekornen på den tiden räckte för att göra klister. Inte undra på att celiaki blev mer och mer känt när man från den naturliga gluteninnehållet uppgraderade till extratillsatt lim/gluten. Mer tapetklister ner i tarmarna!.

Uppdateringen från bröd med extra gluten till fullkornsbröd är också intressant. Förr ansågs inte skalen vara människoföda, nu - rena rama hälsokosten. På vilken planet skulle det vara hälsosammare att ta de vassa barkliknande skalen, pulverisera dem och blanda i bröd? Under andravärldskriget var man av nöden tvungen att blanda i bark i bröd för att dryga ut brödet, men det är väl ingen som påstod att brödet blev hälsosammare av det, utan tvärtom, näringsfattigare.

  • Like 3
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

13 timmar sedan, iAnna sade:

" ... och den är en utmaning att hålla fast vid."

Det uttalandet handlar ju om personlig karaktär, precis som med alkohol, rökning, knark. Det hör väl inte hemma i vetenskapen om vad som är nyttigt för kroppen?!

Själv tycker jag det är superenkelt att hålla fast vid keto - men jag kanske har god karaktär? 😇

 

Den konstigaste upplevelsen av när jag väl greppat LCHF, (vilket tog några månader) var att jag fick bättre karaktär?

Dvs den stora skillnaden är att jag knappt behöver äta mer än 2 gånger per dag/ibland bara en gång.. och här kommer då karaktärsförändringen.. jag är inte sugen ens när det bjuds på fika.. i värsta fall kan jag smaka utifall jag skulle kunna såra den som bjuder.

Iallafall, vart tog Cheescakevurmen vägen, det skulle jag kunna tänka mig att fika på, det var gott, inte så sött, ofta lite syrligt.

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

9 timmar sedan, Zepp sade:

Dvs den stora skillnaden är att jag knappt behöver äta mer än 2 gånger per dag/ibland bara en gång.. och här kommer då karaktärsförändringen.. jag är inte sugen ens när det bjuds på fika.. i värsta fall kan jag smaka utifall jag skulle kunna såra den som bjuder.

Så upplevde jag det också efter sockeravgiftning.

Efter att genomlidit abstinenshelvetet sjönk suget efter alkohol och andra droger så pass att jag kunde få kontroll över mitt liv igen. Idag kan jag tänka på annat än socker, träna som jag vill och ...viktigast av allt...har förståelse från familjen. 
Återfall i socker förekommer lite då och då, med skillnaden att jag kan kontrollera saken till att upphöra dagen efter. Speciellt jordnötter har jag haft problem med, men jag jobbar på saken...

  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

Ja, karaktär...det saknar jag helt. Äter jag rätt (och jag vet fortfarande inte säkert vad det innebär, för det innehåller nog en del vitamin- och mineraltillskott) så är fikabröd, bröd, potatis etc etc bara totalt ointressant. För att inte tala om gröt...en del talar nästan lyriskt om havregrynsgröt...helt obegripligt.

Det som är problemet är situationer. Glass på stan (nej, det är inte gott, upptäcker jag om jag testar). Fika med kompisar (tämligen ointressant det där tilltugget, men kompisen kan inte äta om inte jag äter, och då blir det dålig stämning; ja det är sant!). Sambon äter ris pasta potatis...och så potatisgratäng (hmmm...) och ostkaka... För det mesta är det ointressant, men ibland känns det "jag vill också ha potatisgratäng!! jag vill också ha efterrätt!! ...synd om mig..." (och det är det ju inte). Men det blir lätt alldeles för mycket sånt (jobbiga situationer alltså). 

Så mitt problem är nog mest: hur ska jag inse, verkligen känna, att det faktiskt inte alls är synd om mig...? Som slipper äta så mycket skräp...? Som får må bra av min mat...? Känna igen tugga-tugga-monstrets förföriska viskningar och säga "håll käften med ditt skitsnack!" 

Jag får nog se till att skaffa mig lite karaktär i alla fall. Gentemot omgivningen och tugga-tugga-monstret. 😞 

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

3 timmar sedan, Ekner sade:

jag stod ut ett par minuter innan jag stoppade....och begrep inte ett skvatt.

Frågan är om killen själv gjorde det, eller om han var köpt av sin organisation att rabbla upp en läxa?

 

P.S.

Frågan är om vegansidans representanter anser detsamma om lågkolhydratkostens entusiaster, som jag själv gör vad gäller veganrörelsen?

Eftersom jag under något år följt de tongivande forskarna parallellt med forskningen bakom det som detta forumets medlemmar är övertygade om, är jag ännu mer säker på villfarelserna som veganismen bygger sin religion på. Rätt intressant är att lyssna av veganer som bytt sida och förstått problemen med sin tidigare tro.

Det jag främst intresserat mig för är hur den diametrala skillnaden i uppfattning kunnat uppstå och framför allt bibehållas så länge. Man kan nog vara ganska säker på att flertalet veganer inte läser eller följer forskningen på lågkolhydratsidan. Däremot applåderas med ganska stor säkerhet, de fall där ärliga forskare, läkare m.fl. fått påskrivet (ofta från dietistsidan) om hur icke-veganerna  brutit de oskrivna lagarna. De som  säger att all djuruppfödning och dödande av djur skall fördömas.   

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

För att

2 hours ago, Nils Engström said:

....och begrep inte ett skvatt

För att förstå nåt av vad den här snabbprataren snackar om så måste man tydligen ha sett The Magic Pill. Vi får hoppas att SVT vågar visa den snart på Kunskapskanalen. Tills dess får vi nöja oss med att se den på Youtube, där jag hittat den med spansk undertext.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

2 timmar sedan, Borje sade:

Pratkvarnen på youtube försöker tydligen kritisera filmen The magic pill, som Kostdoktorn har recenserat i positiva ordalag:

https://www.dietdoctor.com/se/lchf-censur-the-magic-pill

https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=the+magic+pill+site%3Adietdoctor.com

Tack! Nu har jag sett dokumentären! Åren med Internet har gjort mig van vid att lyssna till engelska, så det gick bra. Det var bara lite svårt ibland att låta bli att försöka läsa de spanska undertexterna! 😁

En väldigt bra dokumentär! Många skulle behöva se den!

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

8 minuter sedan, Jerker sade:

Nu har jag sett dokumentären!

Också jag! Rakryggat gjord - du får ingen vegan att se den - om det var det du syftade till. Den framförde det vi vet men borde, som du säger ses av alla. Det lär inte bli verklighet nu, kanske aldrig - en gång religion alltid religion - går inte att undervisa bort (eller är det inte pengarna som måste redovisas fram - dags för visselblåsare)!?

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

2 minuter sedan, Nils Engström sade:

Också jag! Rakryggat gjord - du får ingen vegan att se den - om det var det du syftade till. Den framförde det vi vet men borde, som du säger ses av alla. Det lär inte bli verklighet nu, kanske aldrig - en gång religion alltid religion - går inte att undervisa bort (eller är det inte pengarna som måste redovisas fram - dags för visselblåsare)!?

Nej, så är det. De hårdnackade motståndarna ger sig inte. Men jag tänkte mer på de som tvekar och inte riktigt tror på att LCHF är bra. Dokumentären täckte in så många olika aspekter, och det var bra gjort.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...