Jaix Posted February 18, 2013 Share Posted February 18, 2013 Hejhej! Har "trollat" bort många kilon med VLCD och ska om några dagar trappa upp till LCD, och sen LCHF - nya livsstilen med maaaassa gott smör! Samtidigt som de sista kilona gärna ska försvinna i processen (vill ju inte ge upp att komma i mål när man tagit sig såpass långt ju) Har i veckor läst på en del, frågat runt på LCHF-forum men inte fått tydliga (eller inga alls) svar ibland. Jag har alltid haft svårt för viktnedgång, men det är aldrig disciplinen som är problemet! Är rätt så säker på att kroppen kommer bli satans chockad när jag går från VLCD till LCHF, men orka gå längre utan att få tugga! Till själva frågan; Enligt LCHF ska det intas mycket fett - klart och tydligt! Men har även läst att om man är en svåring vad gäller viktnedgång så ska man ta det lungt med mejeriprodukter i samband med LCHF, som grädde, ost osv. Varför? Smör ska vara okej, men är det inte svårt att få in fettet i maten lika mycket som mejeriprodukter? Att sitta och käka direkt från smörpaketet kommer ju resultera i att magsäcken kommer byta adress och kicka ut smöret samma väg det kom in för min del:/ Sen detta med att räkna kolhydrater - nu kommer jag inte ihåg vilket märke, men när jag sökte på ketonfas i samband med lchf så dök en sida upp om måltidsersättning där en tant påstod att man måste ligga under 50 kh och under 500 kalorier om dagen för att vara i ketonfas.....men i LCHF ska man ju inte räkna kalorier? Och på LCHF-sidor står det att man ska ligga under 50 kh, men ibland står det att man ska ligga under 20 kh för att komma i ketonfas..? Förvirrad till max av all info man läst, och undrar vad som stämmer!:S Blev en aaaaning långt, men bäst att få ur sig allt innan man påbörjar ny kost:) Tack på förhand! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Limp Posted February 18, 2013 Share Posted February 18, 2013 Mejeriprodukterna är egentligen inte så feta av sig, om vi jämför dem t.ex med fett. Olika personer har också olika svårt att hantera dem samt att de leder lätt till överätning beträffande proteiner, om man inte har koll på mängderna. Smöret är ju fetast med sina 80%, men grädde och resten av mejerierna brukar ligga under 40%. Tar du en titta på vad som står i varudeklarationerna till majonäs, feta såser som t.ex bearnaise, så hittar du i regel värden överstigande 80%... t.o.m 90%. Äter du enligt LCHF, hamnar du nästan automatiskt i ketos, Ju mindre kolhydrater, desto stadigare ketos. När du ligger i ketos och äter fet mat, kommer du gå ohungrig och äter normalt mindre. Alltså, du får dina -500 kalorier också nästan automatiskt. Dock behöver man ha koll på proteinerna som kan förstöra om de blir för höga och här kommer mjölkprodukterma in. Därför skriver jag "nästan automatiskt". Oljor, t.ex olivolja och kokosfett är bra alternativ till matlagning och ökat fettintag, om man har har det svårt med smör. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dufva Posted February 18, 2013 Share Posted February 18, 2013 Ja, VLCD orkar nog ingen hålla i längden och att komma ur den utan viktuppgång kan nog bli svårt oavsett vilket sätt att äta du väljer i framtiden. En "svulten" kropp kommer att vilja lägga på sig vikt igen men med Lchf kanske du åtminstone kan förhindra att det mesta blir i form av fett i allafall Enligt LCHF ska det intas mycket fett - klart och tydligt! Men har ävenläst att om man är en svåring vad gäller viktnedgång så ska man ta detlungt med mejeriprodukter i samband med LCHF, som grädde, ost osv.Varför? Smör ska vara okej, men är det inte svårt att få in fettet imaten lika mycket som mejeriprodukter? Att sitta och käka direkt frånsmörpaketet kommer ju resultera i att magsäcken kommer byta adress ochkicka ut smöret samma väg det kom in för min del:/ Du har nog missuppfattat en hel del Det ska inte ätas en massa fett enligt Lchf och du ska definitivt inte sitta och sleva i dig från nåt smörpaket Fett är energitätt sett till kalorier så därför blir det mängdmässigt inte mycket som ska läggas till om det ens behövs nåt extra En fet köttbit klarar sig tex bra på egna meriter En mager dito kan däremot må gott både smakmässigt och näringsmässigt av en klick sås eller lite kryddsmör Några kalorier behöver de flesta inte räkna på Lchf-kost men kolhydrater måste du förstås se till att det inte blir för mycket av Nybörjare rekommenderas ju som bekant att endast välja mat med mindre än 5% kolhydrater Det rådet funkar för de flesta men inte alla Det är ju möjligt att komma upp i ganska många gram kolhydrater med den metoden om man koncentrerar sig på mat som ligger just i gränszonen och isf fallerar förstås konceptet 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lussan Posted February 18, 2013 Share Posted February 18, 2013 Det första jag vill säga är: slappna av! Ha grädde, creme fraiche och smör till maten. Kolla innehållsförteckningar och ät bara av det som innehåller max 5g kolhydrater/100 g. Det där med att skippa mejeriprodukter gäller för dem som har fastnat i viktnedgången och som är extremt känsliga för kolhydrater. Gäller endast en liten, liten minoritet av lchfare. Oftast gäller det kvinnor i medelåldern som också har bantat med lågkaloridieter i flera år och omgångar. Om du äter lchf med max 5g kolhydrater/100g så äter du en ketogen diet, och du befinner dig automatiskt i ketos. Men man behöver inte befinna sig i ketos för att gå ner i vikt... Säg att du äter en rätt med grönsaker och grädde i såsen så hamnar du kanske på 6-8 g kolhydrater, och om du äter 3 ggr/dag blir det ca 20 g kolhydrater per dag, det är ingenting!! Du lär garanterat gå ner i vikt. Appropå fetthalten: det handlar om andelen fett procentuellt av det du äter, inte om att vräka i sig ett antal gram fett. Så om du äter kyckling med en grönsallad och kryddsmör eller en sås gjord på creme fraiche till så är det fullt tillräckligt som fettkvot. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted February 18, 2013 Share Posted February 18, 2013 Näe.. det skall inte intas mycket fett.. fettet skall vara högt av ditt energibehov.. dvs E%! Gärna uppemot 80E%! Och det åstadkommer man lättast genom att äta vanlig mat, men man väljer de fetare alternativen, steker i smör och strilar olivolja på grönsakerna. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jaix Posted February 18, 2013 Author Share Posted February 18, 2013 Härligt! En riktig lättnad! Har läst om många i bloggar och på forum som käkar smörstavar för att bunkra upp med fett, vilket låter fruktansvärt vidrigt ärligt talat Visst gillar man fet mat, men kom igen! Har en väninna som än så länge gått ner 20 kg på lchf, men då ligger hon fortfarande över 100 pannor, medans man själv ligger under 70 kg för nuvarande. Därför tänkte man att man kanske är lite sparspam med mejeriprodukterna kanske till en början och trappar upp nu när man har gått på VLCD en tid...? Känns samtidigt fel då fettet sätter igång fettförbränningen, men är rädd att magen sparkar bakut om det går för snabbt. Tack så hemskt mycket för alla svar! Ser verkligen fram emot att få mumsa i mig fläskfilé med bea! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
akewah Posted February 18, 2013 Share Posted February 18, 2013 Varför rekommenderar ni bara olivolja! Jag litar inte på livsmedelsindustrin och därmed inte på olivolja, det kan tyckas inkonsekvent då jag väljer rapsolja från samma livsmedelsindustri men jag känner större förtroende för rapsen. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Melliz Posted February 18, 2013 Share Posted February 18, 2013 kung markattas olivolja litar jag på iallafall! Dock inte alls dessa andra billigare alternativen!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robb Posted February 18, 2013 Share Posted February 18, 2013 Zepps svar summerar det hela väldigt bra. Kan dock rekommendera kokosolja! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jaix Posted February 18, 2013 Author Share Posted February 18, 2013 När jag handlade in alla basvaror häromveckan köpte jag kokosolja! Har inte öppnat den än, men den ser tjock ut i konsistensen när man bara tittar på glasburken. Ger den ifrån sig mycket kokossmak, eller kan man använda den som med vilken annan olja som helst i matlagningen utan att smaken skär sig? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted February 18, 2013 Share Posted February 18, 2013 Bara att pröva.. jag gillar kokossmaken i en del rätter. Beror på vilken du köpt, finns utan smak oxå. Sen så förvarar man cocoolja i skafferiet, inte i kylen. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Melliz Posted February 18, 2013 Share Posted February 18, 2013 När jag handlade in alla basvaror häromveckan köpte jag kokosolja! Har inte öppnat den än, men den ser tjock ut i konsistensen när man bara tittar på glasburken. Ger den ifrån sig mycket kokossmak, eller kan man använda den som med vilken annan olja som helst i matlagningen utan att smaken skär sig? Åh älskar kung markattas kokosolja!! steker den i allt.. ägg stekt i kokos olja är (y) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jaix Posted February 18, 2013 Author Share Posted February 18, 2013 Åh älskar kung markattas kokosolja!! steker den i allt.. ägg stekt i kokos olja är (y) Är den jag har köpt, så får väl lita på det då! Zepp: Om Melliz och jag inte delar samma smak i mat, så får jag hålla utkik efter en utan smak då Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted February 18, 2013 Share Posted February 18, 2013 Testa cocosfläsk.. färskt sidfläsk stekt i cocosolja med smak.. förvånansvärt gott faktiskt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johanna07 Posted February 18, 2013 Share Posted February 18, 2013 Den här diskussionen gav mig lite idéer, har bara använt kokosolja i thé och dylikt och använt smör för all stekning. Ska prova kokosolja mer! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jenny J Posted February 18, 2013 Share Posted February 18, 2013 Jaix, hur kommer det sig att du har viktproblem till att börja med? Ligger det ett sockerberoende och lurar i botten? I så fall skulle jag ta det väldigt försiktigt när jag går över till LCHF för att inte falla dit. Jag skulle nog starta någonstans i trakten kring fakir och sen steg för steg jobba mig upp, och kolla vad som triggar mig. Mjölkprodukter kan nämligen vara en trigger för vissa sockerberoende. Ifall det inte finns något beroende med i bilden, skulle jag bara köra i vind och äta god LCHF mat och njuta. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jaix Posted February 18, 2013 Author Share Posted February 18, 2013 Testa cocosfläsk.. färskt sidfläsk stekt i cocosolja med smak.. förvånansvärt gott faktiskt. kokos och sidfläsk? Låter skumt, men ska definitivt prövas! Jaix, hur kommer det sig att du har viktproblem till att börja med? Ligger det ett sockerberoende och lurar i botten? I så fall skulle jag ta det väldigt försiktigt när jag går över till LCHF för att inte falla dit. Jag skulle nog starta någonstans i trakten kring fakir och sen steg för steg jobba mig upp, och kolla vad som triggar mig. Mjölkprodukter kan nämligen vara en trigger för vissa sockerberoende. Ifall det inte finns något beroende med i bilden, skulle jag bara köra i vind och äta god LCHF mat och njuta. Visst har man ett sug som alla andra, men jag stressar! Uppvuxen med 3 bröder med stor aptit, så man fick skynda sig och kasta i sig maten för att få något! Problemet är att jag har för bråttom - äter fort och hinner inte känna mättnadskänslan innan man inser att man kunde ha skippat den andra portionen. Äter aldrig godis, chips, annan snacks och dricker aldrig läsk och har aldrig haft suget för det (okej, ibland , men väldigt sällsynt). Skulle i sådana fall vara pasta, men lider inte av att vara utan det. Så det är bara stressätandet som måste upphöra tugga, tugga, tugga i lugn och ro! Har heller aldrig varit stor i matväg vad gäller mjölkprodukter för den delen, så kommer bli en rätt så stor omställning Spännande! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robb Posted February 18, 2013 Share Posted February 18, 2013 Är den jag har köpt, så får väl lita på det då! Zepp: Om Melliz och jag inte delar samma smak i mat, så får jag hålla utkik efter en utan smak då Kan rekommendera iherb.com! Där finns bra grejer betydligt billigare än att köpa i butik i Sverige. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jaix Posted February 18, 2013 Author Share Posted February 18, 2013 Kan rekommendera iherb.com! Där finns bra grejer betydligt billigare än att köpa i butik i Sverige. Vilken härlig sida! Blir ju super när man väl har kommit igång och vet vad som det går åt mycket av Plus att de verkar har många roliga saker som man Måste testa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jessicat Posted February 21, 2013 Share Posted February 21, 2013 Se upp bara så du inte har fått gallsten under tiden du har kört pulver. Jag gick på pulver i 13 veckor och fick lida ett år efter det med gallstensanfall ca 3 ggr i veckan. Men man tvingar ut stenarna (det gör visserligen ont) med allt fett man äter på LCHF så bara de inte fastnar så löser det sig så småningom utan operation. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jaix Posted February 21, 2013 Author Share Posted February 21, 2013 Se upp bara så du inte har fått gallsten under tiden du har kört pulver. Jag gick på pulver i 13 veckor och fick lida ett år efter det med gallstensanfall ca 3 ggr i veckan. Men man tvingar ut stenarna (det gör visserligen ont) med allt fett man äter på LCHF så bara de inte fastnar så löser det sig så småningom utan operation. Men oj! Lät allt annat än kul! Hade ingen aning om att man kunde få sådana problem av just soppor! Ärligt talat så har jag aldrig mått så bra i hela mitt liv som under de gånger jag gått på sopporna Det är först nu de senaste veckorna som energin - som jag alltid får mycket av på VLCD - har börjat tryta, så känner att det är dags för att börja med riktig mat. Hoppas du mår mycket bättre idag iaf! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jaix Posted February 26, 2013 Author Share Posted February 26, 2013 Måste bara berätta! Tanken var ju att gå från VLCD till LCD och senare till LCHF. Jag skippade LCD och hoppade direkt till att trappa upp i matväg med LCHF, och var fullt förberedd på att gå upp några kilon samtidigt. Har nu istället mirakulöst droppat 3 hekto de första 3-4 dagarna av att äta 100 fisk/fågel/kött med feeet sås och sedan trappat upp med grönsaker vid sidan om!!! Och här har man gått och svält ihjäl sig på soppor i en evighet! Prisa fett! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zara Posted February 26, 2013 Share Posted February 26, 2013 Kolhydratsgränsen för ketos är ju väldigt individuell från person till person. Det beror bland annat på hur mycket man tränar och hur aktiv man är. Vissa måste sätta gränsen väldigt lågt och kan i princip inte äta några kolhydrater alls, medan vissa kan äta +50g och fortfarande vara i ketos. Angående mjölkproduker, vissa klarar dem utan problem, medan de som har svårt att gå ner i vikt rekommenderas att minska på dem. Själv har jag inga problem med viktminskning men utesluter dem i alla fall (förutom smör) då de får mig astt må dålig. Så mjölkprodukter är inget krav, men absolut inte heller förbjudet! Grattis till att övergången har gått så bra och att du har fortsatt att tappa i vikt! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tiny Tom Posted February 26, 2013 Share Posted February 26, 2013 Men oj! Lät allt annat än kul! Hade ingen aning om att man kunde få sådana problem av just soppor! Ärligt talat så har jag aldrig mått så bra i hela mitt liv som under de gånger jag gått på sopporna Det är först nu de senaste veckorna som energin - som jag alltid får mycket av på VLCD - har börjat tryta, så känner att det är dags för att börja med riktig mat. Hoppas du mår mycket bättre idag iaf! Gött mos...eller kött och fet sås i varje fall! Zepp har redan varit inne på det men ett enklare tankesätt än att tänka på att äta mycket fett är att istället utgå från kolhydraterna. Du måste dra ned på kolhydrater vilket i sin tur måste kompenseras genom att äta mer fett. Proteinmängden håller du "lagom". Det finns alldeles för många som missar att dra ned tillräckligt på kolhydrater och istället lassar in för kung och fosterland vad beträffar fett. Sedan blir de förvånade av att vågen inte beger sig söderut. Tänk även på att i början är det i regel en massa vätskeförluster så det är först då kroppen ketoanpassas vilket brukar ta fart vid 2 veckor och nå hyfsad (men inte full) effekt vid 4 veckor som din kropp normaliserats i förhållande till LCHF-kosten. Lycka till! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Y62 Posted February 26, 2013 Share Posted February 26, 2013 Jaix, testa 16/8 fasta, det gör jag nu. Inga som helst problem att hålla, jag mår toppen och går inte hungrig ändå. För tidigt att se resultat på vågen än men jag tror på det. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jaix Posted February 27, 2013 Author Share Posted February 27, 2013 Kolhydratsgränsen för ketos är ju väldigt individuell från person till person. Det beror bland annat på hur mycket man tränar och hur aktiv man är. Vissa måste sätta gränsen väldigt lågt och kan i princip inte äta några kolhydrater alls, medan vissa kan äta +50g och fortfarande vara i ketos. Angående mjölkproduker, vissa klarar dem utan problem, medan de som har svårt att gå ner i vikt rekommenderas att minska på dem. Själv har jag inga problem med viktminskning men utesluter dem i alla fall (förutom smör) då de får mig astt må dålig. Så mjölkprodukter är inget krav, men absolut inte heller förbjudet! Grattis till att övergången har gått så bra och att du har fortsatt att tappa i vikt! Jag tränar korta pass på crosstrainer varje kväll och pilates varje morgon som jag ökar varje gång jag trappar upp med mer mat, vilket har gett superbra resultat! Det verkar ha gått bra med mjölkprodukterna, men jag äter så pass små portioner än så länge så att de inte borde ge någon större effekt. Är dock varsam fram till dess jag äter normalstora portioner. Tack för gratulationerna! Visade minus 1 hekto imorse igen, så går den väg jag vill! Gött mos...eller kött och fet sås i varje fall! Zepp har redan varit inne på det men ett enklare tankesätt än att tänka på att äta mycket fett är att istället utgå från kolhydraterna. Du måste dra ned på kolhydrater vilket i sin tur måste kompenseras genom att äta mer fett. Proteinmängden håller du "lagom". Det finns alldeles för många som missar att dra ned tillräckligt på kolhydrater och istället lassar in för kung och fosterland vad beträffar fett. Sedan blir de förvånade av att vågen inte beger sig söderut. Tänk även på att i början är det i regel en massa vätskeförluster så det är först då kroppen ketoanpassas vilket brukar ta fart vid 2 veckor och nå hyfsad (men inte full) effekt vid 4 veckor som din kropp normaliserats i förhållande till LCHF-kosten. Lycka till! Proteinintag i stora lass har varit stora boven för mig tidigare, så är hård som tusan på mig själv den här gången när det gäller det . Jag är ju redan i ketos efter att ha gått en tid på VLCD, och har tydligen balanserat det såpass bra att jag inte lagt på mig vätskan igen under upptrappningen (för då hade ju vågen givevis stått på plus istället för minus). Så det går neråt som man vill Jaix, testa 16/8 fasta, det gör jag nu. Inga som helst problem att hålla, jag mår toppen och går inte hungrig ändå. För tidigt att se resultat på vågen än men jag tror på det. Har tänkt lite på det inför när jag kommer till normalstora portioner, för är inte stor i maten nu när magen vänjt sig vid så litet intag. Hur länge kan man hålla på med en sådan fasta då (om det nu tar tid innan resultaten visas)? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tiny Tom Posted February 27, 2013 Share Posted February 27, 2013 Har tänkt lite på det inför när jag kommer till normalstora portioner, för är inte stor i maten nu när magen vänjt sig vid så litet intag. Hur länge kan man hålla på med en sådan fasta då (om det nu tar tid innan resultaten visas)? Några miljoner år om du frågar evolutionen. Det här med att äta ofta och ha mellanmål är en relativ nymodighet med flera tvivelaktiga orsaker. Har skrivit mer om det bl.a. här: http://forum.kostdoktorn.se/topic/616-spelar-antalet-m%C3%A5ltider-per-dag-in/#entry7997 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ego Posted February 27, 2013 Share Posted February 27, 2013 Om du äter lchf med max 5g kolhydrater/100g så äter du en ketogen diet, och du befinner dig automatiskt i ketos. Men man behöver inte befinna sig i ketos för att gå ner i vikt... Säg att du äter en rätt med grönsaker och grädde i såsen så hamnar du kanske på 6-8 g kolhydrater, och om du äter 3 ggr/dag blir det ca 20 g kolhydrater per dag, det är ingenting!! Du lär garanterat gå ner i vikt. Det understrykna stämmer dock inte. Finns rätt många produkter (tex mejeri) som klarar 5/100 "regeln" men det är verkligen inte en garanti för att ligga i ketos. Dricker man ett glas med mjölk så blir det lätt 10-15 g kolhydrater. Många äter yougurt 2-3 dl, lite hemmagjord nötmüsli och hallon på det vilket tillsammans blir närmare 30g kolhydrater trots att allt (utom hallonen) klarar 5/100 regeln. Men det är absolut ett bra riktmärke att utgå ifrån, men garanterar som sagt inte att man ligger i ketos. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.