Effie

Mättnad vs stress - om ätande

Recommended Posts

12 timmar sedan, Nils Engström sade:

Den som av det skälet vill höja nivån på östrogen t.ex. genom att dricka mycket industriproducerad mjölk, höjer samtidig risknivån bl.a. för ovarialcancer, en av dödligaste cancerformerna, som tar livet av hälften av de drabbade inom fem år. Om den dabbade samtidig är överviktig tjänar fettet som säker östrogenkälla som bas för cancern.

Man blir aldrig riktigt lycklig!📈

I Asien används ofta sojabönor för att lindra klimakteriebesvär. 95-98% av all världens soja är GMO, i mina ögon väl värt att undvika. Som sagt, man blir aldrig riktigt lycklig... 

  • Gilla 4

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Själv verkar jag tillhöra "Nils-kategorin" 😉, dvs äter jag tillräckligt strikt och fastar försvinner suget och det som triggade innan blir tom ointressant. Det verkar finnas delar i detta som vi ännu inte kan få svar på, just nu. Varför äta när man inte är hungrig eller tom ordentligt mätt?  Varför något slags sug när man äter balanserat? 

Då är frågan vad man kan göra? En viktigt del är att veta när det händer, tankar, känslor. Viss mat som eventuellt triggade eller brist på mat som också drar igång dessa processer. När det gäller stressen, är det vid generell stress som ätbehovet kommer eller är det vid specifika situationer? Behöver hjärnan mer energi vid vissa typer av arbeten (hjärnarbete som bokföring, forskning, problemlösning osv), skall man då arbeta förebyggande med kosten? Vilket är helt enkelt mina personliga mönster i detta. 

För att kunna svara på ovanstående behöver man tillämpa metakognition (ett fantastiks verktyg som bara vi människor har) , snor ett citat från Wikipedia: "Metakognition är de tankeprocesser som handlar om ens egna tankeprocesser. Det innebär att man är medveten om en del av sina egna tankar. Man kan likt en inre handledare undersöka hur de egna tankarna angriper ett problem, bedöma hur bra det går och styra dem om de skenar iväg eller kommer in på ett ofruktbart spår.[1]"  . 

Jag tänker att det inte bara gäller  stoppa tankar som kommer på fel spår utan också, välja in handlingar som är hjälpsamma. Ni som beskriver problem i denna intressanta tråd, har ni några strategier som funkar - åtminstone ibland...

En länk för den som vill fördjupa sig i metakognintion - https://www.psykologiguiden.se/psykologilexikon/?Lookup=metakognition

  • Gilla 5
  • Tack! 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Metakognition...låter intressant, bara jag kan räkna ut hur jag ska använda det praktiskt. 

Jag har inte hittat någon mat som triggar. Det är nog mer när livet blir för mycket, när jag känner att jag inte räcker till, när allt känns motigt och jag inte vet hur jag ska ta mig vidare och inte har ork att planera. Och kanske brist på ensamtid, stirra-på-väggen-tid.

Mellan de perioderna är mat något trevligt som jag inte tänker på. Går att hoppa över, utan större problem. Hunger går att motstå, om den inte blir för glupande. Hur skulle man annars kunna fasta?

  • Gilla 6

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det blir inte alltid utrymme för metakognition, när reptilhjärnan är på hugget... 🐊

 

När vi stressar använder vi reptilhjärnan (hjärnstammen, mellanhjärnan och de äldsta delarna av storhjärnan, ibland ingår också lillhjärnan och amygdala).

Att den lite skämtsamt kallas reptilhjärnan beror på att den styr våra mest primitiva drifter. Det är reptilhjärnan som tar över när man är stressad, orolig, deprimerad eller har druckit alkohol. När man agerar med sina instinkter eller drifter är det reptilhjärnan som styr. Fokus ligger då på det som brukar sammanfattas med de fyra F:en: Försvar, Flykt, Födointag och Fortplantning.

När man är lugn är det pannloben som fattar beslut. Man fattar då beslut utifrån en samlad och analyserad bild och kan då göra kloka val. http://unglivsstil.se/ungdomar/stress/679-2/

 

 

  • Gilla 6

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Så vi har reptilperioder och pannperioder...

Och kan hantera reptilperioderna med fyra F... Hm...tål att tänkas på, vilken strategi, vilket F som är bäst att ta till, vilket som funkar...

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Nu när jag äter kosttillskott av örter och nåt som basar har jag mindre sug. Återstår att se om det håller i sig eller om jag "bara" har en bra period...? Kanske någon annan som har någon input vad som händer i en försurad kropp och om det kan påverka suget?

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag är nyfiken på vilka tillskott du äter. Så kan vi utöka försöksgruppen med 100%...

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
2 timmar sedan, Effie sade:

Jag är nyfiken på vilka tillskott du äter. Så kan vi utöka försöksgruppen med 100%...

Det skrev jag i min egen tråd men här kommer de igen :):

För immunförsvaret: https://www.kilmaninstitutet.se/friway-kosttillskott/livstillskott/rescue-ortextrakt

Basande: https://www.kilmaninstitutet.se/friway-kosttillskott/livstillskott/basic-ph-hojare

Det verkar som att man kan ta dem "allmänt stärkande", även om man inte testar nåt först. Det finns andra tillskott från samma ställe också förstås. Jag tror det kan vara bra att kolla om man är sur (och det bör man visst göra nån vecka eller två först om man inte gör som jag, går till nån som provar ut det). Vanliga pH-stickor och testa i saliv på morgonen, fastande. pH bör ligga lätt basiskt, på 7.365 (ung. 7,4 om mätstickan är onoggrann).

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
On 2019-02-22 at 12:47, Fundersam sade:

"Metakognition är de tankeprocesser som handlar om ens egna tankeprocesser. Det innebär att man är medveten om en del av sina egna tankar. Man kan likt en inre handledare undersöka hur de egna tankarna angriper ett problem, bedöma hur bra det går och styra dem om de skenar iväg eller kommer in på ett ofruktbart spår.[

Man kan på olika sätt klassificera och sätta ord på hur man av egen kraft optimerar det man just ägnar sig åt (psykologisera). Det gör man instinktivt i de flesta fall. När det gäller mat, förefaller i mitt fall dock inte behövas minsta viljemässig åtgärd för att avbryta ätandet (det upphör automatiskt). En rad mättnadsfenomen infinner sig i god tid, från att magen känns lagom fylld till att kropp och psyke i övrigt känner sig tillfredsställa. Tanken på att passera det normala mättnadstillståndet kommer jag aldrig i närheten av.

De få gånger jag råkat få för mycket på tallriken, äter jag visserligen upp men inser direkt att även en liten övermättnad, ger mindre behaglig känsla än den måttliga mättnadskänslan. 

Efter de fyra, fem kilo som jag lättade under första månaderna efter LCHF-start, har jag nu hållit mig konstant (plus/minus ½ kilo) under mer än ett halvår. Vad gäller fasta har 16-17 timmar dagligen visat sig fungera mycket bra. Har hört specialisterna tala för dygnsfastan som mest lämpad för oss äldre.

  • Tack! 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
3 timmar sedan, MariaF sade:

Det skrev jag i min egen tråd men här kommer de igen :):

För immunförsvaret: https://www.kilmaninstitutet.se/friway-kosttillskott/livstillskott/rescue-ortextrakt

Basande: https://www.kilmaninstitutet.se/friway-kosttillskott/livstillskott/basic-ph-hojare

Det verkar som att man kan ta dem "allmänt stärkande", även om man inte testar nåt först. Det finns andra tillskott från samma ställe också förstås. Jag tror det kan vara bra att kolla om man är sur (och det bör man visst göra nån vecka eller två först om man inte gör som jag, går till nån som provar ut det). Vanliga pH-stickor och testa i saliv på morgonen, fastande. pH bör ligga lätt basiskt, på 7.365 (ung. 7,4 om mätstickan är onoggrann).

Kosttillskott kan vara bra. Men att förändra ph med diet nej. Kroppen reglerar ph i kroppen själv. Annars  skulle vi  inte leva länge...

  • Gilla 1
  • Tack! 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
3 timmar sedan, Nils Engström sade:

Man kan på olika sätt klassificera och sätta ord på hur man av egen kraft optimerar det man just ägnar sig åt (psykologisera). Det gör man instinktivt i de flesta fall. När det gäller mat, förefaller i mitt fall dock inte behövas minsta viljemässig åtgärd för att avbryta ätandet (det upphör automatiskt). En rad mättnadsfenomen infinner sig i god tid, från att magen känns lagom fylld till att kropp och psyke i övrigt känner sig tillfredsställa. Tanken på att passera det normala mättnadstillståndet kommer jag aldrig i närheten av.

De få gånger jag råkat få för mycket på tallriken, äter jag visserligen upp men inser direkt att även en liten övermättnad, ger mindre behaglig känsla än den måttliga mättnadskänslan. 

Efter de fyra, fem kilo som jag lättade under första månaderna efter LCHF-start, har jag nu hållit mig konstant (plus/minus ½ kilo) under mer än ett halvår. Vad gäller fasta har 16-17 timmar dagligen visat sig fungera mycket bra. Har hört specialisterna tala för dygnsfastan som mest lämpad för oss äldre.

Metakognition är inte att psykologisera. Slår man upp betydelsen av psykologisera har det en negativ och nedsättande innebörd. Att lära sig metakognition är en strategi där man får översikt över sina tankar och reaktioner. Därmed kan man gå in och ta kontroll, göra val i  en situation, det är något positivt. 

De frågor som Effie har lyft tydliggör att ätande inte bara är att äta hormonellt rätt och så löser sig allt, utan kan vara mer komplext än så. Jag tycker vi skall ha respekt för det och hjälpas åt men olika infallsvinklar så vi lär oss och hittar lösningar till ett ännu bättre matliv 😊

  • Gilla 3
  • Tack! 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
12 timmar sedan, Effie sade:

Så vi har reptilperioder och pannperioder...

Och kan hantera reptilperioderna med fyra F... Hm...tål att tänkas på, vilken strategi, vilket F som är bäst att ta till, vilket som funkar...

Tråden handlar om att kunna äta när man är mätt och varför man gör det, trots att man förnuftsmässigt vet att kroppen har fått den näringen den behöver och rent logiskt ( men så funkar det inte alltid ) inte borde kunna klämma i sig mer mat. 

Helt rätt, hjärnan rör sig i sina olika delar och eftersom de fyra F:en är instinktiva gäller det att hitta strategier för att med hjälp av pannloben gå in och ta kontroll över situationen. 

I början av tråden ställs frågan om meditation kan hjälpa och ja, det tror jag. Inte genom ett trollslag, utan för att det är stressreducerande. När man inte är allt för stressad kan funktionerna i pannloben ta över. Funktioner som reflektion av det man upplever, analys av vilka val man faktiskt har och förmågan att kunna göra de valen. 

Kanske inte helt rätt det jag skriver. Minskad stress kan i sig minska behovet av att äta vid fel tillfällen eller vad säger ni andra?

 

  • Gilla 5
  • Tack! 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Någonstans i mitten av tråden drog jag upp Maslows behovstrappa som ioförsig inte förklarar särskildt mycket.. utan den handlar främst om grundläggande mekanismer som "hindrar oss", från att gå från ett tillstånd till ett högre tillstånd!

Såå.. trots att det finns  hur många triggers som helst så har vi alla inom oss ett genetiskt arv där vi går från lägre grundläggande tillstånd till högre tillstånd.. iallafall om vi är friska!

Dvs vuxna personer kan skilja på olika triggers, de byts ut från de enkla till de mer komplicerade, dvs sådana som ger större belöning längre fram!

Dvs man lär sig att det är värt att vänta på belöningen!

Men inte nog med det, det underlättar med goda förebilder.

  • Tack! 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Vad jag minns av Maslow, från gymnasiets psykologilektioner, är att man inte ger sig på självförverkligande innan man har mat för dagen och tak over huvudet, och kanske lite mer. En ganska rimlig hypotes.

Vad det skulle ha med biokemin I stressätande och reptilhjärnans funktioner har jag lite svårt att förstå.

  • Gilla 2
  • Förvirrad 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
11 timmar sedan, Fundersam sade:

Tråden handlar om att kunna äta när man är mätt och varför man gör det, trots att man förnuftsmässigt vet att kroppen har fått den näringen den behöver och rent logiskt ( men så funkar det inte alltid ) inte borde kunna klämma i sig mer mat. 

Helt rätt, hjärnan rör sig i sina olika delar och eftersom de fyra F:en är instinktiva gäller det att hitta strategier för att med hjälp av pannloben gå in och ta kontroll över situationen. 

I början av tråden ställs frågan om meditation kan hjälpa och ja, det tror jag. Inte genom ett trollslag, utan för att det är stressreducerande. När man inte är allt för stressad kan funktionerna i pannloben ta över. Funktioner som reflektion av det man upplever, analys av vilka val man faktiskt har och förmågan att kunna göra de valen. 

Kanske inte helt rätt det jag skriver. Minskad stress kan i sig minska behovet av att äta vid fel tillfällen eller vad säger ni andra?

 

Av egen erfarenhet kan jag säga att metakognition genom regelbunden meditation har helt förändrat hur jag kan påverka mina handlingar och hur jag förstår mig själv och andra. Genom att kunna se klart sina tankar och känslor i stunden, se att jag inte "är mina tankar och känslor" och observera hur de alltid kommer och går och inte stannar för evigt, kan jag i stunden välja att agera/inte agera. Om jag skulle välja att agera på en trigger, tex visa ovänlighet mot någon för att jag känner mig trängd eller äta något jag inte egentligen mår bra av/behöver, kan jag numera i stunden observera hur detta sker och även om jag agerar så som jag inte vill är jag medveten om detta i ögonblicket och inte en stund efter, vilket gör det mkt lättare att så småningom ändra ett agerande som inte är hälsosamt.

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
6 minuter sedan, Angelico sade:

Av egen erfarenhet kan jag säga att metakognition genom regelbunden meditation har helt förändrat hur jag kan påverka mina handlingar och hur jag förstår mig själv och andra. Genom att kunna se klart sina tankar och känslor i stunden, se att jag inte "är mina tankar och känslor" och observera hur de alltid kommer och går och inte stannar för evigt, kan jag i stunden välja att agera/inte agera. Om jag skulle välja att agera på en trigger, tex visa ovänlighet mot någon för att jag känner mig trängd eller äta något jag inte egentligen mår bra av/behöver, kan jag numera i stunden observera hur detta sker och även om jag agerar så som jag inte vill är jag medveten om detta i ögonblicket och inte en stund efter, vilket gör det mkt lättare att så småningom ändra ett agerande som inte är hälsosamt.

Du menar ungefär som Martina Johansson skrev häromdagen. Att iaktta sina känslor och kroppens reaktioner ("nu får jag ett panikångestanfall. OK. Gör ditt bästa; gå på med adrenalin och kortison; spruta på bara!" ; citerat ur minnet) och inte agera på det.

Så detta är hur man I praktiken använder metacognition...ja, det later användbart.

  • Gilla 4

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
13 timmar sedan, singoalla sade:

Kosttillskott kan vara bra. Men att förändra ph med diet nej. Kroppen reglerar ph i kroppen själv. Annars  skulle vi  inte leva länge...

Ja, jag inser att kroppen hanterar ph inom ett snävt område. Vad jag inte har förstått är vad den använder för att göra det (förutom att utsöndra något I andningsluften, och kanske I annat), och vad skillnaden skulle vara för kroppen om den slapp göra detta. Det kanske är helt ointressant att försöka. Eller inte.

Jag vet att min sambo ordineras medicin (bikarbonat eller nåt) för just detta, av sin läkare. Och jag är inte säker på att jag litar på den förskrivningen. Men jag vill gärna lära mig mer.

  • Gilla 4

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
11 minuter sedan, Effie sade:

Jag vet att min sambo ordineras medicin (bikarbonat eller nåt) för just detta, av sin läkare. Och jag är inte säker på att jag litar på den förskrivningen. Men jag vill gärna lära mig mer.

Förmodligen OMEPRASOL.

https://www.netdoktor.se/vikt-kost/overvikt-foljdsjukdomar/fraga-doktorn/langvarigt-bruk-av-omeprazol-hur-farligt-ar-detta-i-langden/

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
10 minuter sedan, jala sade:

Nej. Bikarbonat, är jag ganska övertygad om. Inte syrahämmare.  Jag har undrat ett antal ganger hur magsäcken hanterar bikarbonat, och om det är en bra idé. Den ska väl rimligen vara sur. Men saga emot en läkare...

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
13 timmar sedan, Fundersam sade:

betydelsen av psykologisera har det en negativ och nedsättande innebörd.

Från min sida var det verkligen inte med nedsättande innebörd som jag uttryckte mig med ordet psykologisera - uttrycket var närmast riktat mot mig själv. Med åren har jag lärt mig, vilken fantastisk förmåga till anpassning kroppen har. I de flesta fall sköter den t.ex. de metabola funktionerna utan behov av medveten viljeinblandning på liknande sätt som blodtrycket automatiskt varierar med ansträngning eller kraven som olika organ ställer på blodförsörjning. Metoden att tvångsmässigt sänka högt blodtryck med medicinering (utifrån hindra kroppsorganen att få behoven tillfredsställda) är ofta tveksamt. Det är inte symtomen utan orsaken till dessa man först bör fokusera på. Vanligen  gäller det alltså, istället för att tro sig kunna ingripa i ett naturligt förlopp (normalisera det efter vad som statistiskt anses riktigt), att anpassa sig och lyssna av sin kropp.

När det gäller maten vi stoppar i oss, kan det dock bli fel av en rad skäl. Det har med födan vi stoppar i oss att göra. När forskar/samhällsklimatet styrt in oss på att under mer än ett halvsekel äta fel, låta sötsuget styra och mana oss att inte äta fet mat, blir det för mycket begärt att avkräva  kroppen att också leda oss rätt i valet mellan alla artificiellt smakliga godsaker, som matindustrin tagit fram.  

Flertalet LCHF-entusiaster, det syns bl.a. på detta forum,  har kunnat konstatera sig efter kostomläggningen, vad gäller metabolismen,  bli förflyttade i storleksordning 20 000 år tillbaka, då våra förfäder, jägarna fortfarande främst levde på animalisk föda. Vi upplever alltså, vad som på den tiden var naturligt, att mättnaden styrde kroppen rätt och att hungerkänslorna inte återkom förrän efter kanske ett dygn men då med ganska svag effekt eller inte alls om tillräckligt fett i kroppen fanns att förbränna energi av. Det möjliggjorde att kroppen kunde klara sig länge utan påfyllning i sökandet efter ny föda (nya bytesdjur).

Så vad gäller valet av kost - det som händer utanför kroppen - kan den inte styra upp lika bra som när maten väl hamnat i magen (då kroppen metaboliskt gör det bästa den kan med innehållet). Kolhydratrik kost av kraftigt glukosbildande art eller med direkt glukos- eller fruktosinnehåll redan vid intaget, ger som de flesta vet, ett onormalt tillstånd av hunger redan kort tid efter en måltid. Den effekten är inte ett tecken på att kroppen reagerar onormalt, utan på att kosten är onormal.  Hungerkänslorna och suget efter ytterligare matintag är då verkligen inte lätta att stå emot. Då kan Metakognition finnas anledning att tala om - ett sätt att med kunskapen bakom uppkomsten av "falska" hungerkänslor medvetet motverka lusten att äta mer.  I undantagsfall, kan även en ketogen kost ge fel indikationer, där psyket spelar avgörande roll. Då gäller rader av andra, mer sofistikerade samband, som ligger utanför det som styrde våra förfäder under större delen av människans existens.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
8 timmar sedan, Effie sade:

Nej. Bikarbonat, är jag ganska övertygad om. Inte syrahämmare.  Jag har undrat ett antal ganger hur magsäcken hanterar bikarbonat, och om det är en bra idé. Den ska väl rimligen vara sur. Men saga emot en läkare...

Men om läkaren missat den delen av sin utbildning och inte har en aning om att övre magmunnen (ventilen till matstrupen) regleras av surheten i magen, kan det slå slint i hjärnan på många, även läkare. Återigen ett exempel på kroppens fantastiska anpassningsförmåga, som läkemedelsindustrin bakvägen, via läkareskrået, gör allt för att tjäna pengar på.

Vid tillräckligt lågt pH-värde (nära den som kan uppmätas i ett bilbatteri - surare än citronsyra), håller övre magmunnen tätt. Äter man fel, som medför för liten surhet i magen, öppnar sig övre magmunnen som får den sura magsaften att stiga bakvägen upp mot strupen, där brännskador faktiskt kan uppstå.

Den naturliga åtgärden för den som lider av halsbränna är egentligen att dricka något rejält surt, ren citronsaft eller ännu surare och kontrollera effekten. Sluter sig den övre magmunnen då, visar kroppen att magsaften är för lite sur. När jag var pojke på 1940-talet, var det vanligt att läkarna skrev ut saltsyra att droppa i en liten mängd vätska. Om det berodde på bättre medicinsk utbildning eller att nutida läkare låter sig köpas av läkemedelsföretagen är svårt att säga.

Vissa forskare påstår att alltför lite syra i magsaften kan bero på den stress som nutidsmänniskan utsätts för. Det kan man väl köpa, även om den mer direkta orsaken sannolikt finns att söka i maten vi äter. Efter min övergång till LCHF-kost har under tiden efteråt aldrig en enda gång halsbränna uppkommit, vilket tidigare kunde inträffa ganska ofta. Skulle det finnas anledning att utifrån hjälpa kroppen att reglera surheten skulle det väl snarast vara att tillsätta surgörande preparat inte motsatsen. 

Väljer man preparat som tvångsmässigt stänger övre magmunnen, får man bara resultatet att man stänger inne matsaften men inte det viktigaste att hjälpa magen att göra innehållet surare.  Vad hör man oftast talas om - medel som skall motverka surheten!!! 🚩👹 Har någon hört talas om "Rennie"??? I Apotekets reklam står det:

Rennie tuggtabletter ger lindring vid halsbränna och sura uppstötningar, samt syrarelaterad smärta i maggropen. Rennie binder överskott av saltsyra i magen.

Frågan är om inte sådan reklam borde klassas som olaglig!

P.S.

Som tillägg till detta kommer:

Rennie® - FASS Vårdpersonal

 
Långvarig användning bör undvikas. Överskrid ej den rekommenderade dosen och om symtomen kvarstår eller endast delvis försvinner bör läkare kontaktas.
 
Något bättre kanske men antyder dock att inte heller denna del av vårdsverige egentligen har klart för sig hur kroppen i dessa avseenden fungerar.

 

P.S.

Det borde stått drick citronsyra och känn efter om de sura uppstötningarna upphör. Då vet du att magsaften uppvisar för lite surhet, det vanligaste problemet bakom sura uppstötningar.

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Men Nils; frågan är fortfarande LCHF-mat och ätande trots mättnad - varför ens ta upp felaktig mat som en möjlig tanke? (även om jag tyckte resten av inlägget, om reglering och blodtryck, var intressant).

Det stora problemet här är inte maten, och inte hungerkänslor,.

Det enda I maten jag kan tänka mig är någon ev vitamin- eller mineralbrist, som kroppen vill signalera.

Annars är jag nog inne på det här med att klappa försiktigt på reptilhjärnan och saga såja såja, ta det nu lite lugnt, det är inte så farligt...

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Och när jag nämnt bikarbonaten som läkemedel, så handlar det inte om halsbränna, utan om att minska försurning...ja fråga mig inte, för jag förstår inte hur det skulle fungera, men läkaren tror på det. Tillhör tydligen standardmedicineringen inom den patientgruppen.

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
1 timme sedan, Effie sade:

Och när jag nämnt bikarbonaten som läkemedel, så handlar det inte om halsbränna, utan om att minska försurning

Men i flertalet fall då det talas om försurning, brukar halsbrännan vara det första tecknet som ger anledning till prat om "motmedel" mot det kroppen vill. Många tar då till exempelvis Rennie, vilket är käpprätt åt he! Bikarbonatet är från biokemisk synpunkt också tveksamt! 
 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
14 minuter sedan, Effie sade:

Men Nils; frågan är fortfarande LCHF-mat och ätande trots mättnad - varför ens ta upp felaktig mat som en möjlig tanke?

Jo men vi vet t.ex. att fel mat i form av fettsnål sådan, vad gäller hungerkänslor ger fel signal - ÄT MER!

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
40 minuter sedan, Nils Engström sade:

Jo men vi vet t.ex. att fel mat i form av fettsnål sådan, vad gäller hungerkänslor ger fel signal - ÄT MER!

Absolut. Men det vet vi ju redan. Problemet här är ju fortfarande att äta trots mättnad. (kan vara intressant för nybörjare, definitivt)

En annan sak som stör mitt ätande är om jag råkar småäta (om jag nu inte nämnt det I tråden). Det stör hunger- och mättnadskänslor totalt. Varken hungrig eller mätt. Det försöker jag alltid att undvika.

  • Gilla 4

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

 

On 2019-02-26 at 12:51, Effie sade:

bikarbonaten som läkemedel,... tillhör tydligen standardmedicineringen inom den patientgruppen.

Visst ser man ofta bikarbonat användas till att reglera kroppens PH-värde (blodet). Fungerar som prestationshöjande medel men bara för kort tid i idrottssammanhang - med biverkningar om man går för långt. Möjligheten att med bikarbonat höja blodets PH via magsäcken är en svår uppgift, som njurar och lungor normalt med stor precision reglerar till ca. 7,4. Biverkan av bikarbonatet börjar med att det på ett skadligt sätt motverkar kroppens kamp med att göra magsaften så sur som möjligt. Den vill ligga på PH mellan 1 och 3,5. PH=1 ligger i nivå med värdet på syran i ett bilbatteri.

Erfarenhetsmässigt har i varje fall jag genom åren bara träffat på folk med problem som pekar på halsbränna som vanligaste problemet dvs. har haft för lite surhet i magen.  Det förefaller näst intill omöjligt att kroppen skulle förmå sig till att ge magsaften för surt innehåll. Proteiner driver fram surare magsaft, medan kolhydrater ger mindre surhet och får vänta med nedbrytningen tills de passerat  vidare in i tarmarna, vilket ibland kan vara till nackdel.

Det vanligaste problemet - nästan allt annat uteslutande, när det gäller PH-värdet i magen, är att för lite syra finns tillgänglig, alltså PH över 3,5-4. Då får matsmältningen problem. Alltså förefaller inte en regelbunden användning av bikarbonat (PH>8 vid spädning 1:10) vara lämplig för annat än tillfällig maximering av idrottsprestationen i korttidssammanhang (på en timmes sikt).  De fördelarna får noga vägas mot problemen som uppstår för matsmältningen.

Vi äldre, som normalt har sämre möjligheter att snabbt få till magsyra med tillräckligt lågt PH, bör vara försiktiga med bikarbonat. LCHF-kosten ger oftast lägre PH främst genom proteinerna vi äter.

P.S. Våra förfäder för 20 000 år sedan klarade sig bra på den ketogena kosten trots att de blev nekade extra bikarbonat på apoteket!😉

  • Gilla 1
  • Tack! 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
6 timmar sedan, Effie sade:

Du menar ungefär som Martina Johansson skrev häromdagen. Att iaktta sina känslor och kroppens reaktioner ("nu får jag ett panikångestanfall. OK. Gör ditt bästa; gå på med adrenalin och kortison; spruta på bara!" ; citerat ur minnet) och inte agera på det.

Så detta är hur man I praktiken använder metacognition...ja, det later användbart.

Ja precis så, och jag kommenterade även i hennes tråd om detta. Vi mediterar utifrån samma metoder.

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
1 timme sedan, Nils Engström sade:

 

Visst ser man ofta bikarbonat användas till att reglera kroppens PH-värde (blodet). Fungerar som prestationshöjande medel men bara för kort tid i idrottssammanhang - med biverkningar om man går för långt. Möjligheten att med bikarbonat höja blodets PH via magsäcken är en svår uppgift, som levern normalt med stor precision reglerar till ca. 7,4. Biverkan av bikarbonatet börjar med att det på ett skadligt sätt motverkar kroppens kamp med att göra magsaften så sur som möjligt. Den vill ligga på PH mellan 1 och 3,5. PH=1 ligger i nivå med värdet på syran i ett bilbatteri.

Erfarenhetsmässigt har i varje fall jag genom åren bara träffat på folk med problem som pekar på halsbränna som vanligaste problemet dvs. har haft för lite surhet i magen.  Det förefaller näst intill omöjligt att kroppen skulle förmå sig till att ge magsaften för surt innehåll. Proteiner driver fram surare magsaft, medan kolhydrater ger mindre surhet och får vänta med nedbrytningen tills de passerat  vidare in i tarmarna, vilket ibland kan vara till nackdel.

Det vanligaste problemet - nästan allt annat uteslutande, när det gäller PH-värdet i magen, är att för lite syra finns tillgänglig, alltså PH över 3,5-4. Då får matsmältningen problem. Alltså förefaller inte en regelbunden användning av bikarbonat (PH>8 vid spädning 1:10) vara lämplig för annat än tillfällig maximering av idrottsprestationen i korttidssammanhang (på en timmes sikt).  De fördelarna får noga vägas mot problemen som uppstår för matsmältningen.

Vi äldre, som normalt har sämre möjligheter att snabbt få till magsyra ned tillräckligt lågt PH, bör vara försiktiga med bikarbonat. LCHF-kosten ger oftast lägre PH främst genom proteinerna vi äter.

P.S. Våra förfäder för 20 000 år sedan klarade sig bra på den ketogena kosten trots att de blev nekade extra bikarbonat på apoteket!😉

Ja, det är väl ungefär vad jag tror, jag också. Men vad har jag att sätta emot en specialistläkare? Som jag dessutom inte har pratat med.

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
1 timme sedan, Effie sade:

Men vad har jag att sätta emot en specialistläkare? Som jag dessutom inte har pratat med.

Lita på kroppen, vari hjärnan, din erfarenhet och kritiska förmåga visar naturlig, instinktiv förmåga till anpassning. Den som dina resonemang i så många sammanhang på nätet, leder dig rätt. 👍🏾

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
7 minuter sedan, Nils Engström sade:

Lita på kroppen, vari hjärnan, din erfarenhet och kritiska förmåga visar naturlig, instinktiv förmåga till anpassning. Den som dina resonemang i så många sammanhang på nätet, leder dig rätt. 👍🏾

Jag gör det. Men min sambo tror mycket mer på läkaren än på mig. Och jag vill inte ha ansvaret för hans medicinska vård...

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
3 timmar sedan, Effie sade:

min sambo tror mycket mer på läkaren än på mig. Och jag vill inte ha ansvaret för hans medicinska vård...

Du menar att du helt lämnar honom i sjukvårdens famn. Ansåg han att vi i våra tidigare diskussioner för några månader sen inte kunde mäta oss med läkarens kunskaper?

  • Haha 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Postad (redigerade)
17 timmar sedan, Effie sade:

Och när jag nämnt bikarbonaten som läkemedel, så handlar det inte om halsbränna, utan om att minska försurning...

Me too. :) Bikarbonat. Intas en stund innan mat så syran återställs. pH i blod regleras noga internt men i urin och saliv kan man mäta om man är sur. Jag har även idag varit sugfri.

Redigerad av MariaF
Missat orden "i blod".
  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
11 timmar sedan, Effie sade:

Vad det skulle ha med biokemin I stressätande och reptilhjärnans funktioner har jag lite svårt att förstå.

Tanken med att dra upp Maslov när ändå Pavlov nämndes.. så var bägge beteendevetare, dvs inte biokemister, utan de drog upp beteendemönster, som kan förstärkas (Pavlov) eller som kan ha sin grund i olika omständigheter (Maslow).

Och jag fick min dos av både Pavlov och Maslow i form av arbetspsykologi på Chalmers!

Dvs tanken var nog att vi skulle förstå att olika personer har olika triggers.. eller rent ut sagt om någon utav oss skulle bli förman/mellanchef.. så den delen var nog inte fel?

Oså tebacks till oss själva.. vi har alla ett bagage att bära på från vår barndom.. oså lite Maslow här då, det viktigaste kanske är friska föräldrar, som gav kärlek till sina barn, dvs bekräftelse.. toppen om de gav uppmuntran och inspiration.

Iallafall åter till den där ödlehjärnan, den är viktig, den styr vår överlevnad.. ibland kan den leda oss åt helt fel håll.. utifall vi hamnar i helt fel förutsättningar.. oså är den mer anpassad för ett liv i Afrika i Rift Walley, där den satt säkert som en smäck!

Oså vidare.. mat för dagen, värme, fortplanta sig.. är Maslows grundläggande behov, det som styrs av gener/ödlehjärna.. börjar vi tangera biokemi så är det serotonin!

Dvs får man inte sååå grundläggande behov tillfredställda så är det en signal om att ge sig av från platsen.. till något ställe, där fler av ens grundläggande behov kan tillfredställas!

Dvs det handlar om behov.. vilket ger återverkningar i beteendemönster!

Iallafall så har vi andra system typ prefrontal cortex, som kan ta komandot över Amylgadia!

"Prefrontala cortex hör ihop med förmågor som att avstå från att följa stimuli, samt komplexa kognitiva processer som att planera rörelser och handlingar. I detta område finns förmågan att fatta beslut och att anpassa sig till olika sociala sammanhang. I prefrontala cortex bearbetas information utifrån individens erfarenheter och långsiktiga mål. Även empati hör till detta område."

https://sv.wikipedia.org/wiki/Prefrontala_cortex

Det är litta där Maslow  kommer in!

Dvs Maslows teorier är lika giltiga, de är inte lika biokemiska, utan utgår litta mer från hur mäniskor kan utvecklas, dvs att ibland skita i Pavlov och vissa betingade reflexer för att nå  högre mål av utveckling som individ!

Dvs om vi alla skulle följa ödlehjärnans omedelbara behov så skulle vi leva på glass, kexchoklad och punchpraliner!

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
1 timme sedan, MariaF sade:

Me too. :) Bikarbonat. Intas en stund innan mat så syran återställs. pH regleras noga internt men i urin och saliv kan man mäta om man är sur. Jag har även idag varit sugfri.

Kortvarig användning ok men jag skulle knappast rekommendera ett regelbundet intrång i kroppens styrning utan starka skäl. Biverkningarna kan bli verkligt obehagliga!

https://www.everydayhealth.com/drugs/sodium-bicarbonate

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
7 timmar sedan, Nils Engström sade:

Kortvarig användning ok

Frågan är väl snarare vad man blivit sur av..? För kroppen försöker säkert reglera, om den kan... Eller om det är en kvarleva från mitt liv före LCHF, att kostomläggning inte räckte ända fram? Kanske är det också en pusselbit till det oförklarliga suget..?
Det jag ser nu när jag grottar ner mig i detta är att det finns en koppling mellan muskel-/ledvärk, inflammation och salivens pH. Är inte klar med mina studier i detta så jag berättar inte mer just nu. Man kan som sagt mäta sin salivs pH, om man är lagd åt det hållet.

  • Gilla 2
  • Tack! 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
50 minuter sedan, MariaF sade:

Frågan är väl snarare vad man blivit sur av..? För kroppen försöker säkert reglera, om den kan... Eller om det är en kvarleva från mitt liv före LCHF, att kostomläggning inte räckte ända fram? Kanske är det också en pusselbit till det oförklarliga suget..?
Det jag ser nu när jag grottar ner mig i detta är att det finns en koppling mellan muskel-/ledvärk, inflammation och salivens pH. Är inte klar med mina studier i detta så jag berättar inte mer just nu. Man kan som sagt mäta sin salivs pH, om man är lagd åt det hållet.

Alltihop beror på kosten.Ledvärk samt alla autoimmuna sjukdomar kan du äta dig fri ifrån.

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hej, det finns 3? avsnitt med Anders Lönedal, på 4Health pod, Anna Sparre (kanske avsnitt 119 något..) där de talar om varför det inte fungerar med att använda bikarbonat om kroppen är sur. Jag vill minnas att en av de största anledningarna till att kroppen blir sur har med andningen att göra. Sen har hon också ett till avsnitt om halsbränna, reflux osv. Rekommende att lyssna på dem, verkligen! Ska faktiskt lyssna igen och friska upp minnet.

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
2 timmar sedan, MariaF sade:

Frågan är väl snarare vad man blivit sur av..? För kroppen försöker säkert reglera, om den kan... Eller om det är en kvarleva från mitt liv före LCHF, att kostomläggning inte räckte ända fram? Kanske är det också en pusselbit till det oförklarliga suget..?
Det jag ser nu när jag grottar ner mig i detta är att det finns en koppling mellan muskel-/ledvärk, inflammation och salivens pH. Är inte klar med mina studier i detta så jag berättar inte mer just nu. Man kan som sagt mäta sin salivs pH, om man är lagd åt det hållet.

En pusselbit kan vara klimakteriet eller början på det. Många  kvinnor besväras av det i denna period. Jag blev mkt bättre i mina leder när jag  började med med östrogen. 

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

På mig har en kinesiolog provat ut att min kropp vill ha detta ämne. Det upp till var och en att tro på metoden som så, jag har i alla fall fullt förtroende för detta så låt oss utgå från att min kropp sagt så. Jag tror ALLA tillskott ska vara under begränsad period; för att stärka det friska tills obalansen är borta, tills maten innehåller den näring den borde från början eller vad det nu kan vara. Kanske är det så att one size inte fits all, som vi pratat om tidigare? Kanske är det så att min kropp JUST NU behöver denna bikarbonat men självklart vill jag hitta den underliggande orsaken om det nu är så att jag är försurad. Jag kan hittills notera att jag efter en vecka av min tvåveckorskur med bikarbonat har ett mindre sötsug. Därav skriver jag i denna tråd och inte i min egen.
Övriga besvär, med låggradig inflammation (som jag tror att jag har i kroppen) borde nog snarare flyttas till min egen tråd men även där tycks det finnas en koppling till kroppsvätskornas pH (fast inte blodets för det håller kroppen stenhård koll på). 
Det där med att man kan komma åt allt med kosten tror jag, precis som Petra183 skrev efter sin cancerbehandling, inte fullt ut på. Vi lever i en värld full av hormonstörande ämnen, näringsbrister, gifter, stress, orörlighet osv och jag tror det påverkar oss mer än vi vill tro. Jag såg en väldigt intressant serie föreläsningar av en herre (läs: brittisk gentleman), John Cambell, på youtube, om hur olika orsaker (mekaniska, kemiska, bakteriella) resulterar i samma inflammatoriska reaktion. Frågan är vilken av dem inflammationen bottnar i.

  • Gilla 4
  • Tack! 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
On 2019-02-27 at 08:15, singoalla sade:

En pusselbit kan vara klimakteriet eller början på det. Många  kvinnor besväras av det i denna period. Jag blev mkt bättre i mina leder när jag  började med med östrogen. 

Cancerrisken genom östrogen

Som sagt, man blir aldrig riktigt lycklig. Östrogen, med dess i vissa avseenden positiva verkan, utgör samtidigt en av orsakerna till ökad risk för uppkomsten av cancer. Man vet att vanlig industrimjölk innehåller östrogen och att detta binds i kroppen, särskilt hos överviktiga kvinnor. Man får alltså överväga för- och nackdelar. Naturen verkar ibland straffa kvinnor som inte längre är fertila. Sannolikheten att drabbas verkar dock vara störst för den som äter den konventionella "sockerdieten". 

Cancercellens tillväxt

Cancerceller har större svårigheter att växa sig stora, om man har fett som huvudkälla för energiutvinning  (dock inte i form av övermängd). Lågkolhydratkost ger dessutom större möjligheter till att hålla immunförsvaret i trim.  Stadig tillförsel av C-vitamin (ett till två gram per dag) fördelad under dagens lopp är ytterligare en metod, till stöd för immunförsvaret  (ökar tillväxten av vita blodkroppar och skyddar genom sin antioxidativa verkan blodkropparna från oxidering). Observera att två gram C-vitamin motsvarar innehållet i 16 apelsiner, vilket gör det omöjligt att klara genom att äta frukt.

Cancerforskningens misslyckanden - onkologernas inkomster i USA

Flertalet människor har, framför allt genom de amerikanska onkologerna, bibringats en uppfattning att cancerforskningen gjort stora framsteg efter alla miljarder dollars investeringar. Verkligheten är den motsatta - ännu har under de senaste tre-fyra decennierna inga medicinska preparat tagits fram, som hindrar cancer från att uppstå. Det enda man kunnat specialisera sig på är att med olika medel döda cancerceller. Efter den processens slut lämnas patienten med samma kropp som före cancern. Samma risker kvarstår alltså till att utveckla ny cancer. Sällan får patienten verkningsfulla råd t.ex. om vilken kost som bör väljas för att minska risken för nya cancerutbrott.

Ett av skälen för onkologerna, framför allt i USA, att motsätta sig att andra medel mot cancer utvecklas eller används än de som nu finns tillgång till, är att onkologen själv köper in t.ex. de kemoterapeutiska  preparaten och tar hutlöst betalt av patienten efter egen prislista. Viljan att låta tillämpningen av andra metoder konkurrera, med risk för mindre inkomster för onkologen, gör motståndet mot andra verkningsfulla metoder närmast totalt. Observera att t.ex. cancer i livmodern har en femårsöverlevnad på 54%. De som dör inom det tidsspannet gör det till 90 % inom ett till två år.   Flertalet av dessa cancerformer upptäcks för sent, dvs. metastaser har utvecklats innan man hunnit operera. Tioårsöverlevnaden hör man av förståeliga skäl aldrig talas om. I vilken mån de fåtal överlevande procenten hör till den kategori som i tid opererats (utan metastaser) framgår inte.  Kvinnor som tillhör riskgruppen bör avlägsna livmodern med äggstockar och äggledare etc.. De kan erbjudas operation, även som friska.

Så... östrogen... fundera lite!

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
18 minuter sedan, Nils Engström sade:

Östrogen, med dess i vissa avseenden positiva verkan, utgör samtidigt en av orsakerna till ökad risk för uppkomsten av cancer.

Nja... de flesta studier som gjorts på preparat för klimakteriet är av syntetisk typ, inte minst de som utgått från hästurin (premarin). Det bioidentiska med tillhörande "utdrivning" m h a bioidentiskt progesteron har inte alls samma problematik.

  • Gilla 1
  • Tack! 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
16 minuter sedan, MariaF sade:

Vi lever i en värld full av hormonstörande ämnen, näringsbrister, gifter, stress, orörlighet osv och jag tror det påverkar oss mer än vi vill tro.

När jala påpekar:

"Alltihop beror på kosten.Ledvärk samt alla autoimmuna sjukdomar kan du äta dig fri ifrån"

är det säkert det han vill peka på.

Själv har jag under de senaste 16 månaderna klart kunnat konstatera att rader av fenomen bara försvunnit via kostomläggningen (inte bara diabetes 2, högt blodtryck eller livsfarlig lipidprofil läs=för låg mängd kolesterol efter eländet med statinerna). Tendensen t.ex. till halsbränna, gikt etc. är bara  borta!!! Sexton månaders befrielse från allt. Den enda märkliga effekten av att dricka mer vatten än tidigare är att törstkänslorna blir kraftigare än förr.

  • Gilla 2
  • Tack! 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
20 timmar sedan, Nils Engström sade:

Cancerrisken genom östrogen

Som sagt, man blir aldrig riktigt lycklig. Östrogen, med dess i vissa avseenden positiva verkan, utgör samtidigt en av orsakerna till ökad risk för uppkomsten av cancer. Man vet att vanlig industrimjölk innehåller östrogen och att detta binds i kroppen, särskilt hos överviktiga kvinnor. Man får alltså överväga för- och nackdelar. Naturen verkar ibland straffa kvinnor som inte längre är fertila. Sannolikheten att drabbas verkar dock vara störst för den som äter den konventionella "sockerdieten". 

Cancercellens tillväxt

Cancerceller har större svårigheter att växa sig stora, om man har fett som huvudkälla för energiutvinning  (dock inte i form av övermängd). Lågkolhydratkost ger dessutom större möjligheter till att hålla immunförsvaret i trim.  Stadig tillförsel av C-vitamin (ett till två gram per dag) fördelad under dagens lopp är ytterligare en metod, till stöd för immunförsvaret  (ökar tillväxten av vita blodkroppar och skyddar genom sin antioxidativa verkan blodkropparna från oxidering). Observera att två gram C-vitamin motsvarar innehållet i 16 apelsiner, vilket gör det omöjligt att klara genom att äta frukt.

Cancerforskningens misslyckanden - onkologernas inkomster i USA

Flertalet människor har, framför allt genom de amerikanska onkologerna, bibringats en uppfattning att cancerforskningen gjort stora framsteg efter alla miljarder dollars investeringar. Verkligheten är den motsatta - ännu har under de senaste tre-fyra decennierna inga medicinska preparat tagits fram, som hindrar cancer från att uppstå. Det enda man kunnat specialisera sig på är att med olika medel döda cancerceller. Efter den processens slut lämnas patienten med samma kropp som före cancern. Samma risker kvarstår alltså till att utveckla ny cancer. Sällan får patienten verkningsfulla råd t.ex. om vilken kost som bör väljas för att minska risken för nya cancerutbrott.

Ett av skälen för onkologerna, framför allt i USA, att motsätta sig att andra medel mot cancer utvecklas eller används än de som nu finns tillgång till, är att onkologen själv köper in t.ex. de kemoterapeutiska  preparaten och tar hutlöst betalt av patienten efter egen prislista. Viljan att låta tillämpningen av andra metoder konkurrera, med risk för mindre inkomster för onkologen, gör motståndet mot andra verkningsfulla metoder närmast totalt. Observera att t.ex. cancer i livmodern har en femårsöverlevnad på 54%. De som dör inom det tidsspannet gör det till 90 % inom ett till två år.   Flertalet av dessa cancerformer upptäcks för sent, dvs. metastaser har hunnit utvecklas innan man hunnit operera. Tioårsöverlevnaden hör man av förståeliga skäl aldrig talas om. I vilken mån de fåtal överlevande procenten hör till den kategori som i tid opererats (utan metastaser) framgår inte.  Kvinnor som tillhör riskgruppen bör avlägsna livmodern med äggstockar och äggledare etc.. De kan erbjudas operation, även som friska.

Så... östrogen... fundera lite!

Håller inte med dig Nils. Vad jag förstått av den nyare forskning  som finns, är östrogenet ensamt inget problem. Utan det syntetiska progesteronet! Under 2019 kommer nya riktlinjer i Sverige kring behandling i klimakteriet för dem som behöver. 

  • Gilla 3
  • Tack! 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
On 2019-02-26 at 20:30, Nils Engström sade:

Du menar att du helt lämnar honom i sjukvårdens famn. Ansåg han att vi i våra tidigare diskussioner för några månader sen inte kunde mäta oss med läkarens kunskaper?

Jag vet inte om den där kommentaren var skämtsamt menad... I vilket fall tar jag den allvarligt, för det är ju en fortsättning på en diskussion vi haft. Och ett enormt problem.

Vad hjälper det vilka kunskaper jag har? Vad hjälper det vilka kunskaper läkaren har, eller inte har? Vad hjälper det hur jag argumenterar - för den som lyssnar måste kunna bedöma mina argument. Och då måste hen (för det gäller ju inte bara min sambo) ha kunskaper nog för att våga säga att läkaren har fel. Och våga riskera sitt liv på den bedömningen. Läkaren har utbildning inom området, och har papper på att hen kan det här. Om "det här" råkar vara fel...hur ska jag bevisa det?

Det är det här som är bristen i argumentet "det går att hitta all information på Internet".

  • Gilla 3
  • Tack! 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Bara så att ni vet.. jag ger inte upp Maslow utan väldigt goda skäl!

Dvs jag vill fokusera på den högsta nivån i hans behovstrappa, dvs självförverkligandet!

Dvs enligt teorierna  rör vi oss hela tiden upp och ner i den trappan under hela livet.. när vi är unga så finns oftast goda föräldrar där som ger oss feedback på hur vi lyckas/misslyckas/de kan även träda in när vi själva misslyckas för att få oss på båten igen!

Meen, när vi närmar oss medelåldern så får  vi stå allt mer på egna fötter, tex så kan vi ha barn/partner/samt äldre föräldrar att ta hand om!

Meeen nr2, borde man inte som medelålders åtminstone ha gått igenom de flesta olika tillstånd som är rätt normala.. lärt sig dels av erfarenhet/misstag?

Såå då är vi tebacks till självförverkligandet, dvs det högsta tillståndet, det ser lite olika ut för olika personer i lite olika socioekonisk kontext!

Dvs då pratar vi om välmående och hälsa, dvs livstil!

Meeen,  nr3, när barnen flyttat hemifrån och fått egna liv.. så återstår hur som helst det egna livet/livslängden/finnas  till för  sina barnbarn.

Såå.. vad handlar självförverkligandet om i realiteten.. det vore iallafall hur som helst bra om man gav sina egna barn god och näringsrik mat, att var en god förebild, att man själv lever som man lär!

Dvs Pavlov finns där hela tiden.. under hela vårt  liv!

Jag återkommer säkert till Maslow vad det gäller och att utvecklas till vuxen och vad det innebär iallafall när man passerat medelåldern!

Dvs då återstår hur som helst själva sjävförverkligandet!

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
19 timmar sedan, singoalla sade:

Håller inte med dig Nils. Vad jag förstått av den nyare forskning  som finns, är östrogenet ensamt inget problem. Utan det syntetiska progesteronet! Under 2019 kommer nya riktlinjer i Sverige kring behandling i klimakteriet för dem som behöver. 

I de rader av belägg för kraftigt ökad cancerrisk (senare års studier) med just östrogen har fokuseringen tyvärr riktats mot de värsta formerna av cancer - ovariecancer, som har oerhört låg överlevnad - om den skulle slå till. Den berör främst kvinnor i femtioårsåldern och uppåt.

Skälet för mitt intresse för denna cancerform (trots att den inte är så högfrekvent förekommande) har varit att kvinnor i min bekantskapskrets drabbats - alla storkonsumenter av mjölk. 

Om läkemedelsindustrin stått bakom studier som säger annat bör man bli åtminstone något misstänksam.

  • Tack! 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
41 minuter sedan, Nils Engström sade:

Skälet för mitt intresse för denna cancerform

Ämnet passar kanske bättre i tråden "Att övervintra klimakteriedimman"? Visserligen spårar alla våra trådar ur :) och byter inriktning men har du möjligen hittat något mer om det tråden handlar om, dvs att äta trots att man inte är hungrig?

  • Gilla 1
  • Haha 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.