Effie

Mättnad vs stress - om ätande

Recommended Posts

12 timmar sedan, Nils Engström sade:

Den som av det skälet vill höja nivån på östrogen t.ex. genom att dricka mycket industriproducerad mjölk, höjer samtidig risknivån bl.a. för ovarialcancer, en av dödligaste cancerformerna, som tar livet av hälften av de drabbade inom fem år. Om den dabbade samtidig är överviktig tjänar fettet som säker östrogenkälla som bas för cancern.

Man blir aldrig riktigt lycklig!📈

I Asien används ofta sojabönor för att lindra klimakteriebesvär. 95-98% av all världens soja är GMO, i mina ögon väl värt att undvika. Som sagt, man blir aldrig riktigt lycklig... 

  • Gilla 4

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Själv verkar jag tillhöra "Nils-kategorin" 😉, dvs äter jag tillräckligt strikt och fastar försvinner suget och det som triggade innan blir tom ointressant. Det verkar finnas delar i detta som vi ännu inte kan få svar på, just nu. Varför äta när man inte är hungrig eller tom ordentligt mätt?  Varför något slags sug när man äter balanserat? 

Då är frågan vad man kan göra? En viktigt del är att veta när det händer, tankar, känslor. Viss mat som eventuellt triggade eller brist på mat som också drar igång dessa processer. När det gäller stressen, är det vid generell stress som ätbehovet kommer eller är det vid specifika situationer? Behöver hjärnan mer energi vid vissa typer av arbeten (hjärnarbete som bokföring, forskning, problemlösning osv), skall man då arbeta förebyggande med kosten? Vilket är helt enkelt mina personliga mönster i detta. 

För att kunna svara på ovanstående behöver man tillämpa metakognition (ett fantastiks verktyg som bara vi människor har) , snor ett citat från Wikipedia: "Metakognition är de tankeprocesser som handlar om ens egna tankeprocesser. Det innebär att man är medveten om en del av sina egna tankar. Man kan likt en inre handledare undersöka hur de egna tankarna angriper ett problem, bedöma hur bra det går och styra dem om de skenar iväg eller kommer in på ett ofruktbart spår.[1]"  . 

Jag tänker att det inte bara gäller  stoppa tankar som kommer på fel spår utan också, välja in handlingar som är hjälpsamma. Ni som beskriver problem i denna intressanta tråd, har ni några strategier som funkar - åtminstone ibland...

En länk för den som vill fördjupa sig i metakognintion - https://www.psykologiguiden.se/psykologilexikon/?Lookup=metakognition

  • Gilla 5
  • Tack! 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Metakognition...låter intressant, bara jag kan räkna ut hur jag ska använda det praktiskt. 

Jag har inte hittat någon mat som triggar. Det är nog mer när livet blir för mycket, när jag känner att jag inte räcker till, när allt känns motigt och jag inte vet hur jag ska ta mig vidare och inte har ork att planera. Och kanske brist på ensamtid, stirra-på-väggen-tid.

Mellan de perioderna är mat något trevligt som jag inte tänker på. Går att hoppa över, utan större problem. Hunger går att motstå, om den inte blir för glupande. Hur skulle man annars kunna fasta?

  • Gilla 6

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det blir inte alltid utrymme för metakognition, när reptilhjärnan är på hugget... 🐊

 

När vi stressar använder vi reptilhjärnan (hjärnstammen, mellanhjärnan och de äldsta delarna av storhjärnan, ibland ingår också lillhjärnan och amygdala).

Att den lite skämtsamt kallas reptilhjärnan beror på att den styr våra mest primitiva drifter. Det är reptilhjärnan som tar över när man är stressad, orolig, deprimerad eller har druckit alkohol. När man agerar med sina instinkter eller drifter är det reptilhjärnan som styr. Fokus ligger då på det som brukar sammanfattas med de fyra F:en: Försvar, Flykt, Födointag och Fortplantning.

När man är lugn är det pannloben som fattar beslut. Man fattar då beslut utifrån en samlad och analyserad bild och kan då göra kloka val. http://unglivsstil.se/ungdomar/stress/679-2/

 

 

  • Gilla 6

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Så vi har reptilperioder och pannperioder...

Och kan hantera reptilperioderna med fyra F... Hm...tål att tänkas på, vilken strategi, vilket F som är bäst att ta till, vilket som funkar...

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Nu när jag äter kosttillskott av örter och nåt som basar har jag mindre sug. Återstår att se om det håller i sig eller om jag "bara" har en bra period...? Kanske någon annan som har någon input vad som händer i en försurad kropp och om det kan påverka suget?

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag är nyfiken på vilka tillskott du äter. Så kan vi utöka försöksgruppen med 100%...

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
2 timmar sedan, Effie sade:

Jag är nyfiken på vilka tillskott du äter. Så kan vi utöka försöksgruppen med 100%...

Det skrev jag i min egen tråd men här kommer de igen :):

För immunförsvaret: https://www.kilmaninstitutet.se/friway-kosttillskott/livstillskott/rescue-ortextrakt

Basande: https://www.kilmaninstitutet.se/friway-kosttillskott/livstillskott/basic-ph-hojare

Det verkar som att man kan ta dem "allmänt stärkande", även om man inte testar nåt först. Det finns andra tillskott från samma ställe också förstås. Jag tror det kan vara bra att kolla om man är sur (och det bör man visst göra nån vecka eller två först om man inte gör som jag, går till nån som provar ut det). Vanliga pH-stickor och testa i saliv på morgonen, fastande. pH bör ligga lätt basiskt, på 7.365 (ung. 7,4 om mätstickan är onoggrann).

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
On 2019-02-22 at 12:47, Fundersam sade:

"Metakognition är de tankeprocesser som handlar om ens egna tankeprocesser. Det innebär att man är medveten om en del av sina egna tankar. Man kan likt en inre handledare undersöka hur de egna tankarna angriper ett problem, bedöma hur bra det går och styra dem om de skenar iväg eller kommer in på ett ofruktbart spår.[

Man kan på olika sätt klassificera och sätta ord på hur man av egen kraft optimerar det man just ägnar sig åt (psykologisera). Det gör man instinktivt i de flesta fall. När det gäller mat, förefaller i mitt fall dock inte behövas minsta viljemässig åtgärd för att avbryta ätandet (det upphör automatiskt). En rad mättnadsfenomen infinner sig i god tid, från att magen känns lagom fylld till att kropp och psyke i övrigt känner sig tillfredsställa. Tanken på att passera det normala mättnadstillståndet kommer jag aldrig i närheten av.

De få gånger jag råkat få för mycket på tallriken, äter jag visserligen upp men inser direkt att även en liten övermättnad, ger mindre behaglig känsla än den måttliga mättnadskänslan. 

Efter de fyra, fem kilo som jag lättade under första månaderna efter LCHF-start, har jag nu hållit mig konstant (plus/minus ½ kilo) under mer än ett halvår. Vad gäller fasta har 16-17 timmar dagligen visat sig fungera mycket bra. Har hört specialisterna tala för dygnsfastan som mest lämpad för oss äldre.

  • Tack! 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
3 timmar sedan, MariaF sade:

Det skrev jag i min egen tråd men här kommer de igen :):

För immunförsvaret: https://www.kilmaninstitutet.se/friway-kosttillskott/livstillskott/rescue-ortextrakt

Basande: https://www.kilmaninstitutet.se/friway-kosttillskott/livstillskott/basic-ph-hojare

Det verkar som att man kan ta dem "allmänt stärkande", även om man inte testar nåt först. Det finns andra tillskott från samma ställe också förstås. Jag tror det kan vara bra att kolla om man är sur (och det bör man visst göra nån vecka eller två först om man inte gör som jag, går till nån som provar ut det). Vanliga pH-stickor och testa i saliv på morgonen, fastande. pH bör ligga lätt basiskt, på 7.365 (ung. 7,4 om mätstickan är onoggrann).

Kosttillskott kan vara bra. Men att förändra ph med diet nej. Kroppen reglerar ph i kroppen själv. Annars  skulle vi  inte leva länge...

  • Gilla 1
  • Tack! 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
3 timmar sedan, Nils Engström sade:

Man kan på olika sätt klassificera och sätta ord på hur man av egen kraft optimerar det man just ägnar sig åt (psykologisera). Det gör man instinktivt i de flesta fall. När det gäller mat, förefaller i mitt fall dock inte behövas minsta viljemässig åtgärd för att avbryta ätandet (det upphör automatiskt). En rad mättnadsfenomen infinner sig i god tid, från att magen känns lagom fylld till att kropp och psyke i övrigt känner sig tillfredsställa. Tanken på att passera det normala mättnadstillståndet kommer jag aldrig i närheten av.

De få gånger jag råkat få för mycket på tallriken, äter jag visserligen upp men inser direkt att även en liten övermättnad, ger mindre behaglig känsla än den måttliga mättnadskänslan. 

Efter de fyra, fem kilo som jag lättade under första månaderna efter LCHF-start, har jag nu hållit mig konstant (plus/minus ½ kilo) under mer än ett halvår. Vad gäller fasta har 16-17 timmar dagligen visat sig fungera mycket bra. Har hört specialisterna tala för dygnsfastan som mest lämpad för oss äldre.

Metakognition är inte att psykologisera. Slår man upp betydelsen av psykologisera har det en negativ och nedsättande innebörd. Att lära sig metakognition är en strategi där man får översikt över sina tankar och reaktioner. Därmed kan man gå in och ta kontroll, göra val i  en situation, det är något positivt. 

De frågor som Effie har lyft tydliggör att ätande inte bara är att äta hormonellt rätt och så löser sig allt, utan kan vara mer komplext än så. Jag tycker vi skall ha respekt för det och hjälpas åt men olika infallsvinklar så vi lär oss och hittar lösningar till ett ännu bättre matliv 😊

  • Gilla 3
  • Tack! 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
12 timmar sedan, Effie sade:

Så vi har reptilperioder och pannperioder...

Och kan hantera reptilperioderna med fyra F... Hm...tål att tänkas på, vilken strategi, vilket F som är bäst att ta till, vilket som funkar...

Tråden handlar om att kunna äta när man är mätt och varför man gör det, trots att man förnuftsmässigt vet att kroppen har fått den näringen den behöver och rent logiskt ( men så funkar det inte alltid ) inte borde kunna klämma i sig mer mat. 

Helt rätt, hjärnan rör sig i sina olika delar och eftersom de fyra F:en är instinktiva gäller det att hitta strategier för att med hjälp av pannloben gå in och ta kontroll över situationen. 

I början av tråden ställs frågan om meditation kan hjälpa och ja, det tror jag. Inte genom ett trollslag, utan för att det är stressreducerande. När man inte är allt för stressad kan funktionerna i pannloben ta över. Funktioner som reflektion av det man upplever, analys av vilka val man faktiskt har och förmågan att kunna göra de valen. 

Kanske inte helt rätt det jag skriver. Minskad stress kan i sig minska behovet av att äta vid fel tillfällen eller vad säger ni andra?

 

  • Gilla 5
  • Tack! 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Någonstans i mitten av tråden drog jag upp Maslows behovstrappa som ioförsig inte förklarar särskildt mycket.. utan den handlar främst om grundläggande mekanismer som "hindrar oss", från att gå från ett tillstånd till ett högre tillstånd!

Såå.. trots att det finns  hur många triggers som helst så har vi alla inom oss ett genetiskt arv där vi går från lägre grundläggande tillstånd till högre tillstånd.. iallafall om vi är friska!

Dvs vuxna personer kan skilja på olika triggers, de byts ut från de enkla till de mer komplicerade, dvs sådana som ger större belöning längre fram!

Dvs man lär sig att det är värt att vänta på belöningen!

Men inte nog med det, det underlättar med goda förebilder.

  • Tack! 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Vad jag minns av Maslow, från gymnasiets psykologilektioner, är att man inte ger sig på självförverkligande innan man har mat för dagen och tak over huvudet, och kanske lite mer. En ganska rimlig hypotes.

Vad det skulle ha med biokemin I stressätande och reptilhjärnans funktioner har jag lite svårt att förstå.

  • Gilla 2
  • Förvirrad 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
11 timmar sedan, Fundersam sade:

Tråden handlar om att kunna äta när man är mätt och varför man gör det, trots att man förnuftsmässigt vet att kroppen har fått den näringen den behöver och rent logiskt ( men så funkar det inte alltid ) inte borde kunna klämma i sig mer mat. 

Helt rätt, hjärnan rör sig i sina olika delar och eftersom de fyra F:en är instinktiva gäller det att hitta strategier för att med hjälp av pannloben gå in och ta kontroll över situationen. 

I början av tråden ställs frågan om meditation kan hjälpa och ja, det tror jag. Inte genom ett trollslag, utan för att det är stressreducerande. När man inte är allt för stressad kan funktionerna i pannloben ta över. Funktioner som reflektion av det man upplever, analys av vilka val man faktiskt har och förmågan att kunna göra de valen. 

Kanske inte helt rätt det jag skriver. Minskad stress kan i sig minska behovet av att äta vid fel tillfällen eller vad säger ni andra?

 

Av egen erfarenhet kan jag säga att metakognition genom regelbunden meditation har helt förändrat hur jag kan påverka mina handlingar och hur jag förstår mig själv och andra. Genom att kunna se klart sina tankar och känslor i stunden, se att jag inte "är mina tankar och känslor" och observera hur de alltid kommer och går och inte stannar för evigt, kan jag i stunden välja att agera/inte agera. Om jag skulle välja att agera på en trigger, tex visa ovänlighet mot någon för att jag känner mig trängd eller äta något jag inte egentligen mår bra av/behöver, kan jag numera i stunden observera hur detta sker och även om jag agerar så som jag inte vill är jag medveten om detta i ögonblicket och inte en stund efter, vilket gör det mkt lättare att så småningom ändra ett agerande som inte är hälsosamt.

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
6 minuter sedan, Angelico sade:

Av egen erfarenhet kan jag säga att metakognition genom regelbunden meditation har helt förändrat hur jag kan påverka mina handlingar och hur jag förstår mig själv och andra. Genom att kunna se klart sina tankar och känslor i stunden, se att jag inte "är mina tankar och känslor" och observera hur de alltid kommer och går och inte stannar för evigt, kan jag i stunden välja att agera/inte agera. Om jag skulle välja att agera på en trigger, tex visa ovänlighet mot någon för att jag känner mig trängd eller äta något jag inte egentligen mår bra av/behöver, kan jag numera i stunden observera hur detta sker och även om jag agerar så som jag inte vill är jag medveten om detta i ögonblicket och inte en stund efter, vilket gör det mkt lättare att så småningom ändra ett agerande som inte är hälsosamt.

Du menar ungefär som Martina Johansson skrev häromdagen. Att iaktta sina känslor och kroppens reaktioner ("nu får jag ett panikångestanfall. OK. Gör ditt bästa; gå på med adrenalin och kortison; spruta på bara!" ; citerat ur minnet) och inte agera på det.

Så detta är hur man I praktiken använder metacognition...ja, det later användbart.

  • Gilla 4

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
13 timmar sedan, singoalla sade:

Kosttillskott kan vara bra. Men att förändra ph med diet nej. Kroppen reglerar ph i kroppen själv. Annars  skulle vi  inte leva länge...

Ja, jag inser att kroppen hanterar ph inom ett snävt område. Vad jag inte har förstått är vad den använder för att göra det (förutom att utsöndra något I andningsluften, och kanske I annat), och vad skillnaden skulle vara för kroppen om den slapp göra detta. Det kanske är helt ointressant att försöka. Eller inte.

Jag vet att min sambo ordineras medicin (bikarbonat eller nåt) för just detta, av sin läkare. Och jag är inte säker på att jag litar på den förskrivningen. Men jag vill gärna lära mig mer.

  • Gilla 4

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
11 minuter sedan, Effie sade:

Jag vet att min sambo ordineras medicin (bikarbonat eller nåt) för just detta, av sin läkare. Och jag är inte säker på att jag litar på den förskrivningen. Men jag vill gärna lära mig mer.

Förmodligen OMEPRASOL.

https://www.netdoktor.se/vikt-kost/overvikt-foljdsjukdomar/fraga-doktorn/langvarigt-bruk-av-omeprazol-hur-farligt-ar-detta-i-langden/

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
10 minuter sedan, jala sade:

Nej. Bikarbonat, är jag ganska övertygad om. Inte syrahämmare.  Jag har undrat ett antal ganger hur magsäcken hanterar bikarbonat, och om det är en bra idé. Den ska väl rimligen vara sur. Men saga emot en läkare...

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
13 timmar sedan, Fundersam sade:

betydelsen av psykologisera har det en negativ och nedsättande innebörd.

Från min sida var det verkligen inte med nedsättande innebörd som jag uttryckte mig med ordet psykologisera - uttrycket var närmast riktat mot mig själv. Med åren har jag lärt mig, vilken fantastisk förmåga till anpassning kroppen har. I de flesta fall sköter den t.ex. de metabola funktionerna utan behov av medveten viljeinblandning på liknande sätt som blodtrycket automatiskt varierar med ansträngning eller kraven som olika organ ställer på blodförsörjning. Metoden att tvångsmässigt sänka högt blodtryck med medicinering (utifrån hindra kroppsorganen att få behoven tillfredsställda) är ofta tveksamt. Det är inte symtomen utan orsaken till dessa man först bör fokusera på. Vanligen  gäller det alltså, istället för att tro sig kunna ingripa i ett naturligt förlopp (normalisera det efter vad som statistiskt anses riktigt), att anpassa sig och lyssna av sin kropp.

När det gäller maten vi stoppar i oss, kan det dock bli fel av en rad skäl. Det har med födan vi stoppar i oss att göra. När forskar/samhällsklimatet styrt in oss på att under mer än ett halvsekel äta fel, låta sötsuget styra och mana oss att inte äta fet mat, blir det för mycket begärt att avkräva  kroppen att också leda oss rätt i valet mellan alla artificiellt smakliga godsaker, som matindustrin tagit fram.  

Flertalet LCHF-entusiaster, det syns bl.a. på detta forum,  har kunnat konstatera sig efter kostomläggningen, vad gäller metabolismen,  bli förflyttade i storleksordning 20 000 år tillbaka, då våra förfäder, jägarna fortfarande främst levde på animalisk föda. Vi upplever alltså, vad som på den tiden var naturligt, att mättnaden styrde kroppen rätt och att hungerkänslorna inte återkom förrän efter kanske ett dygn men då med ganska svag effekt eller inte alls om tillräckligt fett i kroppen fanns att förbränna energi av. Det möjliggjorde att kroppen kunde klara sig länge utan påfyllning i sökandet efter ny föda (nya bytesdjur).

Så vad gäller valet av kost - det som händer utanför kroppen - kan den inte styra upp lika bra som när maten väl hamnat i magen (då kroppen metaboliskt gör det bästa den kan med innehållet). Kolhydratrik kost av kraftigt glukosbildande art eller med direkt glukos- eller fruktosinnehåll redan vid intaget, ger som de flesta vet, ett onormalt tillstånd av hunger redan kort tid efter en måltid. Den effekten är inte ett tecken på att kroppen reagerar onormalt, utan på att kosten är onormal.  Hungerkänslorna och suget efter ytterligare matintag är då verkligen inte lätta att stå emot. Då kan Metakognition finnas anledning att tala om - ett sätt att med kunskapen bakom uppkomsten av "falska" hungerkänslor medvetet motverka lusten att äta mer.  I undantagsfall, kan även en ketogen kost ge fel indikationer, där psyket spelar avgörande roll. Då gäller rader av andra, mer sofistikerade samband, som ligger utanför det som styrde våra förfäder under större delen av människans existens.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
8 timmar sedan, Effie sade:

Nej. Bikarbonat, är jag ganska övertygad om. Inte syrahämmare.  Jag har undrat ett antal ganger hur magsäcken hanterar bikarbonat, och om det är en bra idé. Den ska väl rimligen vara sur. Men saga emot en läkare...

Men om läkaren missat den delen av sin utbildning och inte har en aning om att övre magmunnen (ventilen till matstrupen) regleras av surheten i magen, kan det slå slint i hjärnan på många, även läkare. Återigen ett exempel på kroppens fantastiska anpassningsförmåga, som läkemedelsindustrin bakvägen, via läkareskrået, gör allt för att tjäna pengar på.

Vid tillräckligt lågt pH-värde (nära den som kan uppmätas i ett bilbatteri - surare än citronsyra), håller övre magmunnen tätt. Äter man fel, som medför för liten surhet i magen, öppnar sig övre magmunnen som får den sura magsaften att stiga bakvägen upp mot strupen, där brännskador faktiskt kan uppstå.

Den naturliga åtgärden för den som lider av halsbränna är egentligen att dricka något rejält surt, ren citronsaft eller ännu surare och kontrollera effekten. Sluter sig den övre magmunnen då, visar kroppen att magsaften är för lite sur. När jag var pojke på 1940-talet, var det vanligt att läkarna skrev ut saltsyra att droppa i en liten mängd vätska. Om det berodde på bättre medicinsk utbildning eller att nutida läkare låter sig köpas av läkemedelsföretagen är svårt att säga.

Vissa forskare påstår att alltför lite syra i magsaften kan bero på den stress som nutidsmänniskan utsätts för. Det kan man väl köpa, även om den mer direkta orsaken sannolikt finns att söka i maten vi äter. Efter min övergång till LCHF-kost har under tiden efteråt aldrig en enda gång halsbränna uppkommit, vilket tidigare kunde inträffa ganska ofta. Skulle det finnas anledning att utifrån hjälpa kroppen att reglera surheten skulle det väl snarast vara att tillsätta surgörande preparat inte motsatsen. 

Väljer man preparat som tvångsmässigt stänger övre magmunnen, får man bara resultatet att man stänger inne matsaften men inte det viktigaste att hjälpa magen att göra innehållet surare.  Vad hör man oftast talas om - medel som skall motverka surheten!!! 🚩👹 Har någon hört talas om "Rennie"??? I Apotekets reklam står det:

Rennie tuggtabletter ger lindring vid halsbränna och sura uppstötningar, samt syrarelaterad smärta i maggropen. Rennie binder överskott av saltsyra i magen.

Frågan är om inte sådan reklam borde klassas som olaglig!

P.S.

Som tillägg till detta kommer:

Rennie® - FASS Vårdpersonal

 
Långvarig användning bör undvikas. Överskrid ej den rekommenderade dosen och om symtomen kvarstår eller endast delvis försvinner bör läkare kontaktas.
 
Något bättre kanske men antyder dock att inte heller denna del av vårdsverige egentligen har klart för sig hur kroppen i dessa avseenden fungerar.

 

P.S.

Det borde stått drick citronsyra och känn efter om de sura uppstötningarna upphör. Då vet du att magsaften uppvisar för lite surhet, det vanligaste problemet bakom sura uppstötningar.

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Men Nils; frågan är fortfarande LCHF-mat och ätande trots mättnad - varför ens ta upp felaktig mat som en möjlig tanke? (även om jag tyckte resten av inlägget, om reglering och blodtryck, var intressant).

Det stora problemet här är inte maten, och inte hungerkänslor,.

Det enda I maten jag kan tänka mig är någon ev vitamin- eller mineralbrist, som kroppen vill signalera.

Annars är jag nog inne på det här med att klappa försiktigt på reptilhjärnan och saga såja såja, ta det nu lite lugnt, det är inte så farligt...

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Och när jag nämnt bikarbonaten som läkemedel, så handlar det inte om halsbränna, utan om att minska försurning...ja fråga mig inte, för jag förstår inte hur det skulle fungera, men läkaren tror på det. Tillhör tydligen standardmedicineringen inom den patientgruppen.

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
1 timme sedan, Effie sade:

Och när jag nämnt bikarbonaten som läkemedel, så handlar det inte om halsbränna, utan om att minska försurning

Men i flertalet fall då det talas om försurning, brukar halsbrännan vara det första tecknet som ger anledning till prat om "motmedel" mot det kroppen vill. Många tar då till exempelvis Rennie, vilket är käpprätt åt he! Bikarbonatet är från biokemisk synpunkt också tveksamt! 
 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.