Jump to content

Begrepp och terminologi


MariaF

Recommended Posts

Vad är "endorfiner"? Är det ett eget ämne eller ett samlingsbegrepp för olika substanser som får oss att må bra? 
Jämför "exorfiner", t ex glutenmorfin och kasomorfin, som är, som jag uppfattat det, ämnen som är morfinliknande men bildas av det som kommer utifrån (gluten och kasein).
Och BDNF, vad räknas det som?

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Guest Tureborgaren

Enl NE.se (har tyvärr inte inloggning, men detta visas på förstasidan).

endorfiʹner (av endogena morfinliknande substanser), endogena opioider, opioida peptider, grupp neuropeptider som binder till opioidreceptorer (se opioider). Gruppen omfattar α-endorfin (alfaendorfin), β-endorfin (betaendorfin) och γ-endorfin (gammaendorfin), enkefaliner (metioninenkefalin och leucinenkefalin) samt dynorfiner.

 

Link to comment
Share on other sites

Guest Tureborgaren

Wikipedia:

Brain-derived neurotrophic factor (BDNF) är ett signalprotein tillhörande gruppen neurotrofiner som agerar som nervtillväxtfaktorer i det centrala nervsystemet..

 

Spännande läsning från Utforska sinnet: Hur man ökar BDNF, ett viktigt protein för hjärncellerna

 • Om du har högt BDNF kommer du kunna lära dig snabbare, komma ihåg mer och åldras långsammare.
 • Forskningen har visat att stresshormonet kortisol stoppar produktionen av BDNF, vilket gör att färre hjärnceller skapas.
 • Det bästa sättet att öka BDNF som vi har att tillgå i nuläget är att förbättra vår livsstil genom att förändra kosten och träna mer.
 • Det har visat sig att man kan öka BDF genom att minska ner på kalorierna.
 • Den ketogena dieten har också en tendens att öka BDNF-nivåerna. 
 • Forskningen har visat att BDNF-nivåerna minskar då man äter mat med en hög nivå av socker och fett.
 • Tranbär, choklad, grönt te, olivolja, svartpeppar och gurkmeja ökar BDNF eftersom de har ett högt innehåll av flavonoider.
 • Det har dessutom visat sig att prebotiska livsmedel ökar BDNF-produktionen.
Link to comment
Share on other sites

Troligtvis på grund av gigantiskt kunskapsglapp, så blir bara att man sitter och gissar. Svårt att hitta faktainformation. Inte ens medicinska experter eller forskare har koll och vet hur pusslet hormonsystem, produktion och cellsignaler hänger ihop.

Man vet att vissa personer får en fet endorfinkick när de tränar, medan andra inte får det, t.ex jag själv. Jag snarare uthärdar tråkig träning för hälsans skull och får aldrig den där stora glädjekicken. Vore intressant att veta varför det är så!  

Att det finns mer info om just dopamin handlar nog också om att det är lättare att forska på det, eftersom det inte produceras av regioner i hjärnan. Sen samspelar endorfin och känslan av välbehag också med serotonin och dopamin och tror inte någon vet exakt hur 😵

Tror också det saknas intresse, eftersom det saknas intresse kring allt som är komplext, men "enbart" försämrar livskvalitén som t.ex individuella variationer i hormonnivåer som inte är akut dödliga utan bara orsakar livslångt lidande. Detta prioriteras inte. Inom alternativmedicin finns visserligen stort intresse, men inte så mycket verktyg. 

 

 

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

34 minuter sedan, Elinor sade:

Tror också det saknas intresse, eftersom det saknas intresse kring allt som är komplext,

Jag tänkte mer här i forumet, vi brukar ju snöa in på alla möjliga substanser men så fort vi pratar välbefinnande, sockerberoende, ätstörningar (typ stressätande) så pratar vi mest om dopamin... Tänker att det vore intressant med andra substanser också för att komma åt obalanser - men då förstås kalla saker för vad de är, som att BDNF tydligen är en neurotrofin. Men du har helt rätt i att det kan vara svårt att hitta information när man kommit en bit på väg. Det är lättare att vara nybörjare, då nöjer man sig med att "det finns ämnen som gör att vi mår bra". 

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...