Jump to content

Växtparadoxen


Jitte B
 Share

Recommended Posts

Spännande bok med bra tips hur man minskar lektiner i kosten. Är ju ändå rätt allmänt accepterat att lektiner i större mängd gör en sjuk. Så helt fel har han inte. 

Däremot har jag svårt för den här typen av "experter" som hävdar att all världens sjukdomar beror på någon enstaka faktor och försöker göra big business av det(t.ex via dyra kosttillskott som sägs neutralisera lektiner).

Hans egna version av insulinhypotesen, det vill säga beror på lektiner som blockerar receptorer, känns också minst sagt bristfällig. Eller all skit vi får i oss via industriellt framtagen processad mat som antibiotika rester, kemiska tillsatser, tillsatt socker, bekämpningsmedel, miljögifter osv. Att detta skulle vara av mindre relevans och mindre skadligt än lektiner i grönsaker och fullkorn, låter lite som science fiction.

Intressant också med teorin om olika typer av mjölkprotein, även om de ännu inte finns studier som säkert slår fast att A2 mjölk är mer hälsofrämjade än nordeuropeisk A1 mjölk. Sen vill jag gärna stödja våra svenska mjölkbönder personligen, så tycker hela den grejen är svår att förhålla sig till ☹️

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

On ‎2019‎-‎02‎-‎19 at 13:10, Elinor sade:

Intressant också med teorin om olika typer av mjölkprotein, även om de ännu inte finns studier som säkert slår fast att A2 mjölk är mer hälsofrämjade än nordeuropeisk A1 mjölk. Sen vill jag gärna stödja våra svenska mjölkbönder personligen, så tycker hela den grejen är svår att förhålla sig till ☹️

Jag har också svårt med all denna antimjölk propaganda. Den skymmer den riktiga anledningen till att mjölken är annorlunda idag. Förr i världen kunde det faktum att man ägde en ko vara en förutsättning för att familjen överlevde vintern. Mjölken var en näringsrik livsmedel. Problemet är ju vad vi gör med den efter att ha mjölkat kon. Fettskrämsel har förvandlat mjölken till en avfettat läskedryck. Bakterieskrämsel har gjort den från levande till stril. Allt detta har berövat mjölken dess goda egenskaper. Antibiotikaanvändningen till både djur och människor har hos många utrotat bakterier som kunde förut ta vara på laktos. Missbruket av miljögifter när man tar fram fodret påverkar också mjölkens kvalité.

A2 och A1 kasein är nog inte lika viktiga än de andra faktorerna som har förvandlat mjölken till en steril läskedryck med antibiotika- och miljögiftsrester. Som vanligt stirrar vi på faktorer vi knappast kan påverka istället för på handhavanden och arbetssätt som vi kan påverka.

  • Like 3
  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...