Jump to content

Replik på debattartikel i DN om granskning av hälsoböcker


Recommended Posts

Student searching books

Här följer ett gästinlägg av Ann Fernholm, författare, vetenskapsjournalist och fil. dr i molekylär bioteknik. Inlägget är också publicerat på Anns egen blogg annfernholm.se.

Forskarsamhällets ibland arroganta inställning till olika kostbehandlingar hindrar den vetenskapliga utvecklingen. Det är ett av budskapen i en replik som jag har skrivit på en debattartikel som publicerades i söndagens DN. I artikeln föreslog fem forskare att det behövs en oberoende aktör som granskar hälsoböcker innan de publiceras.

Här kan du läsa debattartikeln i DN: Allvarliga fel i många böcker med råd om kost och hälsa. De debatterande forskarna skriver att hälsoböcker: ”… innehåller så många, och så allvarliga, felaktigheter att det kan påverka människors beteende och hälsa negativt.”

Jag håller med dem om att mycket som skrivs är överdrivet, men de är knappast mer skadliga än vad nyckelhålsmärkningen av glass och sötad yoghurt en gång var.

Offentliga kostråd är ofta illa grundade
I debattartikeln förespråkar forskarna de nordiska näringsrekommendationerna, som de menar att är väl grundade eftersom ”de har tagits fram av expertgrupper bestående av mer än hundra ledande nordiska forskare.”

Det finns mycket att invända mot detta, och eftersom undertecknad är hyfsat trött på forskarsamhällets övermod när det gäller vad man vet eller inte vet om kosten, skrev jag en replik som nu har publicerats på dn.se. Läs här: ”Forskare avoga inställning mot kosten hindrar utvecklingen”

I repliken går jag bland annat igenom historien om den ketogena kosten som behandling mot epilepsi, där det krävdes en Hollywoodregissör för att forskarsamhället skulle ta den (i vissa fall) smått undergörande kostbehandlingen på allvar.

Uttalanden som gränsar till högmod
I min replik fick jag dessvärre inte plats att kritisera de ”sanningar” som de fem forskarna slog fast i sin debattartikel, exempelvis skrev de följande: ”Nej, enskilda livsmedel skyddar inte mot depression, Parkinsons sjukdom eller andra neurologiska sjukdomar.”

Den tvärsäkra attityd som forskarna genom detta påstående antar, är i sig ytterst ovetenskaplig och gränsar till högmod. Speciellt som vissa biokemiska kartläggningar och djurstudier visar att antioxidantrika bär, eller kurkumin i gurkmeja, exempelvis skulle kunna motverka de molekylära mekanismer som skadar cellerna vid Parkinsons sjukdom. Effekten har dock aldrig testats i kliniska prövningar på patienter. Forskarna borde därför ha skrivit: ”Vi vet inte om enskilda livsmedel kan hjälpa mot neurologiska sjukdomar, eftersom vi aldrig har utvärderat det i välgjorda studier.”

Mer ödmjukhet skulle vara klädsamt
Personligen önskar jag mig lite mer nyans och ödmjukhet både från en del hälsoboksförfattare och etablerade forskare. Men högst upp på min önskelista står mer och bättre forskning. Det är skälet till varför vi grundade Kostfonden. Antalet välgjorda vetenskapliga studier inom kostområdet är väldigt få. Med stor sannolikhet kommer en hel del kostbehandlingar visa sig vara effektiva när de väl får en chans och utvärderas i stora och väldesignade studier.

Och hur kan jag veta det? Jo, för under de tio år som jag har granskat kostvetenskapen har jag fått ta del av många underbara berättelser kring hur människor med kostens hjälp har blivit friskare. En av de som har berört mig mest är 22-åriga Samuel Backman, som håller Bechterews sjukdom i schack med hjälp av kosten. Läs här: Maten hjälpte honom att få hoppet och livet tillbaka.

Men kan fler personer med Bechterews sjukdom få samma effekt av en kostomläggning? Eller sprider jag allvarliga felaktigheter, som kan påverka människors beteende och hälsa negativt, när jag berättar hans historia? Vet ni vad: endast en välgjord vetenskaplig studie kan svara på det. Tills det finns en sådan, tycker jag att vi ska värna om yttrandefriheten i Sverige och fortsätta att skriva viktiga böcker.


Ann Fernholm

Ann Fernholm kommer att debattera ämnet idag kl 08:45 i Aftonbladets Morgon

Ann Fernholm

Ann Fernholm är vetenskapsjournalist, författare och filosofie doktor i molekylär bioteknik. Hon är även grundare av Kostfonden och driver en egen blogg. Du kan också följa Ann på Facebook, Instagram eller Twitter. Här är några av Anns populäraste inlägg:

  • Om Meryl Streep, strikt lågkolhydratkost och undergörande effekter vid epilepsi
    Om Meryl Streep, strikt lågkolhydratkost och undergörande effekter vid epilepsi 
  • Kan socker orsaka fettlever? Allt mer talar för det
    Kan socker orsaka fettlever? Allt mer talar för det 
  • En granskning av naturgodis: Varför kallas vit choklad för yoghurt? Och hur hälsosamt är det?
    En granskning av naturgodis: Varför kallas vit choklad för yoghurt? Och hur hälsosamt är det? 

Video om kostråd

  • Tim Noakes rättegång
    Tim Noakes rättegång15:20I den här minidokumentären om rättegången mot Tim Noakes får du veta allt om anklagelsen, hur utfrågningen gick till och vad som har hänt sedan dess.
  • Är alla kalorier likadana?
    Är alla kalorier likadana?20:04Är alla kalorier likadana – oavsett om de kommer från LCHF, fettsnålt eller vegankost? Sam Feltham bestämde sig för att göra några experiment på sig själv.
  • Rött kött och hälsa
    Rött kött och hälsa34:15Vi hör ofta varningar om hur farligt det är att konsumera rött kött, men finns det anledningar att tro dem?
  • Kostråden reflekterar inte vetenskapen
    Kostråden reflekterar inte vetenskapen16:01Hur kan experter säga att smör är farlig när det inte finns något vetenskapligt stöd för det?
  • Skapade införandet av kostråden fetmaepidemin?
    Skapade införandet av kostråden fetmaepidemin?35:12Skapade införandet av kostråden fetmaepidemin?
  • The Big Fat Fix
    The Big Fat Fix1:19:34Donal O'Neill och dr Aseem Malhotra i denna utmärkta dokumentär om de misslyckade fettsnåla kostråden från förr och hur man egentligen blir frisk.
  • Sluta att demonisera riktig mat
    Sluta att demonisera riktig mat21:24Är mättat fett farligt? Vad säger vetenskapen? Och om mättat fett inte är farligt, hur lång tid kommer det då att ta innan kostråden ändras?
  • Undvik de konventionella kostråden
    Undvik de konventionella kostråden45:06
  • Borde de fettsnåla kostråden ha införts?
    Borde de fettsnåla kostråden ha införts?33:54Bör du vara rädd för smör? Eller har fettskräcken varit ett misstag från början? Dr Harcombe förklarar.
  • Jayne Bullen - Hur ändrar man matvanorna i ett land? Part 1 (SD 2016)
    21:05
  • Våra kroppar behöver bra mättat fett
    Våra kroppar behöver bra mättat fett12:22Vilka är de största lögnerna en patient får höra från sin läkare?
  • Professor Noakes i förhör
    Professor Noakes i förhör28:47Dr Zoe Harcombe and Nina Teicholz var expertvittnen vid förhören med Tim Noakes i oktober och presenterar en översikt.
  • "Diabetes är en tickande bomb"
    "Diabetes är en tickande bomb"08:24Diabetes är en tickande bomb. Problemet är så stort att myndigheter måste agera genom lagstiftning.
  • Att sprida LCHF i Brasilien
    Att sprida LCHF i Brasilien12:07Rodrigo Polesso berättar om sin egen hälsoresa och ger sina bästa tips för den som vill börja med LCHF.
  • "Kostråd för vem?"
    "Kostråd för vem?"09:45Det är dags för en stor förändring av kostråden.
  • Frågestund med dr Andreas Eenfeldt
    Frågestund med dr Andreas Eenfeldt23:06Dr Andreas Eenfeldt frågor om vårt arbete på Diet Doctor, om kostråden och LCHF som behandling för olika tillstånd.
  • "Jag har följt fel råd!"
    "Jag har följt fel råd!"16:39Så lyckades Antonio Martinez till slut reversera sin typ 2-diabetes.
  • Vilken frukost är nyttigast?
    Vilken frukost är nyttigast?02:43Vilket är nyttigast – granola, apelsinjuice och light-yoghurt, eller ägg och bacon?

Inlägget Replik på debattartikel i DN om granskning av hälsoböcker dök först upp på Diet Doctor.

Visa hela artikeln

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...