Jump to content

Låt oss lyfta den läkande kraften i riktig mat


Recommended Posts

mat_3-1024×520

Här följer ett gästinlägg av Ann Fernholm, författare, vetenskapsjournalist och fil dr i molekylär bioteknik. Inlägget är också publicerat på Anns egen blogg annfernholm.se.

En person har blivit symptomfri från fibromyalgi, en annan från Crohns sjukdom och en tredje från ulcerös kolit. Efter debatten i förrgår i Aftonbladets morgonteve, strömmade era fantastiska berättelser in till mig via sociala medier. Vi behöver se till att den läkande effekt som mat kan ha beläggs vetenskapligt. Hjälp oss därför att göra Kostfonden till en stark röst i samhället!

Ni ska veta att jag blev berörd i förrgår när jag läste era kommentarer i sociala medier efter tevedebatten. Så många hejarop! Och vilka hälsoresor ni har gjort. Så här skrev några av er:

”Om jag inte läst Ett sötare blod hade jag fortfarande varit sjuk i den kroniska sjukdomen Crohns. Lade om min kost för 5 år sedan och jag kan räkna mina anfall på en hand efter det. Så viktiga böcker du gjort.”

”Utan dina böcker, Ann, och flertalet böcker om anti-inflammatorisk kost hade jag inte blivit symptomfri från min fibromyalgi eller sluppit de ständiga inflammationer jag hade i bröstryggen månader i sträck. Att förändra min kost är det bästa jag gjort. ❤️

”Jag har – under mitt drygt 50-åriga liv – i tur och ordning sökt hjälp inom ’vården’ för migrän, ledvärk, acne, IBS, upprepade infektioner i urinvägar och öron-näsa-hals, ofrivillig barnlöshet, endometrios och lite annat smått och gott. Löst allt själv med en måttlig lågkolhydratkost utom barnlösheten. upptäckte ju inte denna litteratur och forskning förrän efter 40 och då var väl fabriken nedlagd…”

”Utan din bok Ett sötare blod och Bittens och Pias bok Sockerbomben 3.0 hade jag aldrig förstått att socker kunde vara en av orsakerna till min inflammation i tarmen. Ingen läkare har sagt att sockret kunde vara en av orsakerna till att min tarmsjukdom ulcerös kolit aldrig lugnade sig! Tack vare mitt sockerfria liv håller jag sjukdomen på plats och är medicinfri 🙏 Synd bara att det tog 13 år för mig att förstå! Tusen tack för allt arbete du gör, det är så viktigt 💚

Stöd Kostfonden så att vi kan belägga effekterna
En person skrev också: ”Tack för att du orkar”. Vet ni vad som får mig att orka? Alla dessa berättelser. Av dem blir jag både glad och arg samtidigt. Det ska inte ta 13 år av sjukdom innan man – via en bok – hittar en behandling som faktiskt är effektiv. En person som är sjuk ska istället få effektivast möjliga behandling mot sin sjukdom vid första besöket hos en läkare.

Det är skälet till varför vi har grundat Kostfonden. Ska kostbehandlingar börja används i vården behövs stora och välgjorda studier som bevisar effekter och utvärderar eventuella biverkningar. Sådana studier kan förändra allt. I förra veckan berättade jag till exempel om hur en ketogen kost nu har blivit en etablerad behandling vid epilepsi, bland annat tack vare The Charlie Foundations arbete och att den nu har fått ett vetenskapligt stöd.

Hittills har Kostfonden varit med och finansierat de största studierna någonsin av kost vid IBS och typ 1-diabetes. Nu satsar vi på nästa stora projekt, kost vid typ 2-diabetes, för det behövs ett vetenskapligt stöd för de fantastiska hälsoeffekter ni mina kära läsare under lång tid har vittnat om om.

Kostvetenskapen förändrade livet för Isak
Men vet ni vad? Jag och Kostfonden behöver er hjälp! Vi behöver mer resurser. Andra forskningsfonder kan ha över 50 heltidsanställda. Kostfonden skulle behöva ha åtminstone en person som på heltid kan jobba med dessa frågor. Ju fler vi är som visar att vi vill ha en förändring, desto starkare kommer Kostfondens röst att bli i samhället.

Så om du inte redan är det: bli månadsgivare till Kostfonden. Skapa en insamling på Facebook när du fyller år, bli företagsvän eller ge en minnesgåva när någon går bort. Alla bidrag är viktiga!

Och vet ni vad det riktiga coola är? När resultaten från en stor och välgjord studie publiceras, kommer vården att kunna förändras över hela världen. Att The Charlie Foundation i USA satsade på att etablera en ketogen kostbehandling vid epilepsi, har till exempel nu hjälp femåriga Isak utanför Uppsala att bli fri från sina epileptiska anfall.

Dela nu detta, och peppa dina vänner att stödja fonden, så att vi kan bli fler som stärker kostvetenskapen. För det spelar roll. Jag lovar!


Ann Fernholm

Tidigare

Replik på debattartikel i DN om granskning av hälsoböcker

Om Meryl Streep, strikt lågkolhydratkost och undergörande effekter vid epilepsi

Ann Fernholm

Ann Fernholm är vetenskapsjournalist, författare och filosofie doktor i molekylär bioteknik. Hon är även grundare av Kostfonden och driver en egen blogg. Du kan också följa Ann på Facebook, Instagram eller Twitter. Här är några av Anns populäraste inlägg:

  • Om Meryl Streep, strikt lågkolhydratkost och undergörande effekter vid epilepsi
    Om Meryl Streep, strikt lågkolhydratkost och undergörande effekter vid epilepsi 
  • Kan socker orsaka fettlever? Allt mer talar för det
    Kan socker orsaka fettlever? Allt mer talar för det 
  • Replik på debattartikel i DN om granskning av hälsoböcker
    Replik på debattartikel i DN om granskning av hälsoböcker 

Video om riktig mat

  • En hållbar LCHF-kost
    En hållbar LCHF-kost11:25Är det möjligt att äta LCHF på ett miljövänligt och hållbart sätt?
  • Matkvalitet: räcker det med LCHF?
    Matkvalitet: räcker det med LCHF?30:30En djupdykning i matkvalitet och näringsoptimering.
  • Hjärtattacken blev ett uppvaknande
    Hjärtattacken blev ett uppvaknande07:11Efter hustruns hjärtattack letade Chris Pattinson efter ett sätt att hålla det hela i schack med kost och livsstil. Och på vägen förbättrade han sin egen hälsa.
  • Kan rött kött döda dig?
    Kan rött kött döda dig?14:55
  • Mat för friska barn
    43:29Föreläsning med Monique Forslund från LCHF-Campingen i Säffle 2014. Monique Forslunds hemsida: www.lifezone.se
  • Dr Terry Wahls-HD
    25:15
  • Primal LCHF med Mark Sisson
    Primal LCHF med Mark Sisson41:57
  • Dr. Peter Ballerstedt - Grass-Based Health and the Ruminant Revolution (SD 2016)
    47:53
  • Sluta att demonisera riktig mat
    Sluta att demonisera riktig mat21:24Är mättat fett farligt? Vad säger vetenskapen? Och om mättat fett inte är farligt, hur lång tid kommer det då att ta innan kostråden ändras?
  • Borde de fettsnåla kostråden ha införts?
    Borde de fettsnåla kostråden ha införts?33:54Bör du vara rädd för smör? Eller har fettskräcken varit ett misstag från början? Dr Harcombe förklarar.
  • Att göra LCHF gott och roligt
    Att göra LCHF gott och roligt13:24Lär dig att laga god keto-mat med Maria Emmerich!
  • Mat som medicin
    Mat som medicin14:00Hur behandlar man patienter med kostråd baserade på LCHF? Och vad händer? Dr Jeffry Gerber vet och vi hade den stora äran att få följa honom under en dag på mottagningen.
  • En global matrevolution
    En global matrevolution34:30Vilka mistag ligger bakom epidemierna av typ 2-diabetes och fetma – och hur kan de rättas till?
  • Ketogen kost med färre grönsaker
    Ketogen kost med färre grönsaker17:26Kan du må bättre om du minskar på grönsaksintaget – eller skippar dem helt?
  • LCHF och snabbmat
    LCHF och snabbmat10:28Kan man äta LCHF på snabbmatsrestauranger? Ivor Cummins och Bjarte Bakke besökte ett antal snabbmatsställen för att ta reda på det. Hur tror du att det gick?
  • Jayne Bullen - Hur ändrar man matvanorna i ett land? Part 1 (SD 2016)
    21:05
  • Antonio Martinez - The Legal and Political Challenges with Low Carb (SD 2016)
    33:42
  • LCHF till lägre kostnad
    LCHF till lägre kostnad02:29Vill du äta LCHF och samtidigt hålla i pengarna? I den här videon delar Catherine Crofts med sig av sina bästa tips om hur man kan äta mat av bra kvalitet utan att behöva tömma plånboken.

Inlägget Låt oss lyfta den läkande kraften i riktig mat dök först upp på Diet Doctor.

Visa hela artikeln

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...