Jump to content

Smitta era barn med matglädje!


Recommended Posts

Stora-boken-om-barn-och-mat_2-1024×604

Här följer ett gästinlägg av Ann Fernholm, författare, vetenskapsjournalist och fil dr i molekylär bioteknik. Inlägget är också publicerat på Anns egen blogg annfernholm.se.

I morgon släpps Stora boken om barn och mat. I morse var Kajsa Lamm och jag på Nyhetsmorgon och pratade om barn, mat och att skapa lust kring ätandet. Vi hoppas att fler föräldrar ska ge barnen möjlighet att utforska maten (precis så som Kajsa började göra med äggröran i direktsändning!).

Efter en tre år lång grossess kan Kajsa och jag äntligen hålla vår lilla nyföding i handen: Stora boken om barn och mat. Den väger inte mindre än 953 gram och är proppad med matglädje och bra-att-ha-kunskap. I morgon släpps den och i morse pratade vi om det viktigaste i Nyhetsmorgon: att skapa lust kring matbordet.

Programledaren Soraya Lavasani såg dock lite fundersam ut när hon presenterade Kajsa och läste upp hennes titel:

IMG_2043-1024×703

Logoped? Vad har det med barn och mat att göra? Det undrade jag också när jag träffade Kajsa, men mat och prat hör i hop, lärde jag mig. Vi använder munnen och tungan till båda.

Och yes! Kajsa såg till att få in sitt favoritord i programmet:

Oralmotorik-1

Det är inte ett ord man nynnar på varje dag direkt, men faktiskt, jag måste ge Kajsa rätt, vi har mycket att tjäna på att prata mer om oralmotorik. Precis som att bebisar behöver lära sig krypa, stå och gå, behöver de också lära sig att vrida och vända på tungan för att kunna tugga och svälja mat.

Det härliga är att ordet oralmotorik alltid gör Kajsa lika glad:

IMG_2042

Innan hon också började prata om interoception och proprioception (den kvinnans kunskapsbank är lika stor som Joakim von Ankas kassavalv) avbröt jag. Vi hade nämligen bara åtta minuter på oss i rutan, inte tre timmar.

Istället ledde jag in samtalet på de äldre barnen. Boken handlar också om 2-5-åringar. I den åldern är barn ofta skeptiska mot ny mat, samtidigt som de behöver stoppa maten i munnen för att lära sig att äta den. Så hur får man dem att frivilligt göra det?

I boken har vi 23 olika tips på det. Ett av dem är att lägga små smakprover av mat i en fin ask. Det blir nästan som en liten present till barnet. Eller så kan man låta dem få en tallrik med lite olika grönsaker i en koja under bordet, före middagen. Där kan de i lugnt och ro få utforska maten.

Ungefär det hann vi prata om. Lite humor var det att TV4 i bakgrundsbilden hade använt sig av en klassisk barnmatsburk.

bakgrundsbilden

Vårt exempel på vad en bebis från ungefär sex månaders ålder kan träna på att äta var istället detta:

IMG_2033-1024×768

Låt barnet utforska olika konsistenser (på precis samma vis som Kajsa började göra när hon visade maten). Broccolin kanske är lite hårdtuggad, men den kan barnen gnaga på. Så får de känna både smaken och konsistensen av broccoli i munnen.

Sedan orkar inte en lite knatte på några månader äta en hel tallrik mat, men som vi skriver i boken: du som förälder ska också äta av maten. Du är barnets förebild!

Vill du se hela inslaget? Här är det: Så får du små barn att äta riktig mat.

Glöm inte: all mat är barnmat! Vad barn gillar att äta är kulturellt betingat.


Ann Fernholm

Tidigare

Nästan alla bebisar käkar klämmisar, men hur bra är de egentligen?

Låt oss lyfta den läkande kraften i riktig mat

Ann Fernholm

Ann Fernholm är vetenskapsjournalist, författare och filosofie doktor i molekylär bioteknik. Hon är även grundare av Kostfonden och driver en egen blogg. Du kan också följa Ann på Facebook, Instagram eller Twitter. Här är några av Anns populäraste inlägg:

  • Om Meryl Streep, strikt lågkolhydratkost och undergörande effekter vid epilepsi
    Om Meryl Streep, strikt lågkolhydratkost och undergörande effekter vid epilepsi 
  • Kan socker orsaka fettlever? Allt mer talar för det
    Kan socker orsaka fettlever? Allt mer talar för det 
  • Låt oss lyfta den läkande kraften i riktig mat
    Låt oss lyfta den läkande kraften i riktig mat 

Video om riktig mat

  • En hållbar LCHF-kost
    En hållbar LCHF-kost11:25Är det möjligt att äta LCHF på ett miljövänligt och hållbart sätt?
  • Matkvalitet: räcker det med LCHF?
    Matkvalitet: räcker det med LCHF?30:30En djupdykning i matkvalitet och näringsoptimering.
  • Hjärtattacken blev ett uppvaknande
    Hjärtattacken blev ett uppvaknande07:11Efter hustruns hjärtattack letade Chris Pattinson efter ett sätt att hålla det hela i schack med kost och livsstil. Och på vägen förbättrade han sin egen hälsa.
  • Kan rött kött döda dig?
    Kan rött kött döda dig?14:55
  • Mat för friska barn
    43:29Föreläsning med Monique Forslund från LCHF-Campingen i Säffle 2014. Monique Forslunds hemsida: www.lifezone.se
  • Dr Terry Wahls-HD
    25:15
  • Primal LCHF med Mark Sisson
    Primal LCHF med Mark Sisson41:57
  • Dr. Peter Ballerstedt - Grass-Based Health and the Ruminant Revolution (SD 2016)
    47:53
  • Sluta att demonisera riktig mat
    Sluta att demonisera riktig mat21:24Är mättat fett farligt? Vad säger vetenskapen? Och om mättat fett inte är farligt, hur lång tid kommer det då att ta innan kostråden ändras?
  • Borde de fettsnåla kostråden ha införts?
    Borde de fettsnåla kostråden ha införts?33:54Bör du vara rädd för smör? Eller har fettskräcken varit ett misstag från början? Dr Harcombe förklarar.
  • Att göra LCHF gott och roligt
    Att göra LCHF gott och roligt13:24Lär dig att laga god keto-mat med Maria Emmerich!
  • Mat som medicin
    Mat som medicin14:00Hur behandlar man patienter med kostråd baserade på LCHF? Och vad händer? Dr Jeffry Gerber vet och vi hade den stora äran att få följa honom under en dag på mottagningen.
  • En global matrevolution
    En global matrevolution34:30Vilka mistag ligger bakom epidemierna av typ 2-diabetes och fetma – och hur kan de rättas till?
  • Ketogen kost med färre grönsaker
    Ketogen kost med färre grönsaker17:26Kan du må bättre om du minskar på grönsaksintaget – eller skippar dem helt?
  • LCHF och snabbmat
    LCHF och snabbmat10:28Kan man äta LCHF på snabbmatsrestauranger? Ivor Cummins och Bjarte Bakke besökte ett antal snabbmatsställen för att ta reda på det. Hur tror du att det gick?
  • Jayne Bullen - Hur ändrar man matvanorna i ett land? Part 1 (SD 2016)
    21:05
  • Antonio Martinez - The Legal and Political Challenges with Low Carb (SD 2016)
    33:42
  • LCHF till lägre kostnad
    LCHF till lägre kostnad02:29Vill du äta LCHF och samtidigt hålla i pengarna? I den här videon delar Catherine Crofts med sig av sina bästa tips om hur man kan äta mat av bra kvalitet utan att behöva tömma plånboken.

Inlägget Smitta era barn med matglädje! dök först upp på Diet Doctor.

Visa hela artikeln

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...