Jump to content

Den friska maten för hela familjen


Recommended Posts

child eats vegetables. Summer photo. Selective focus

Här följer det första blogginlägget i en serie om familjehälsa. Vår gästkrönikör Sandra Owe presenterar sig själv nedan.

Jag ser på min dotter som pillar med gaffeln på broccolin. Den är vi det här laget även dränkt i smör i ett försök att locka in den i munnen.

Jag ser på min egen tallrik och reflekterar kort över hur mycket dess innehåll har förändrats de senast åren, med en ökande kunskap och förståelse för den läkande effekten som näringsrik mat kan ha.

Jag vänder mig mot min dotter igen och säger, ”det är ok, bara du har ätit upp köttet och såsen så har du fått i dig bra med näring och energi.”

I dagens rådande debatt med fokus på mer vegetabilier, mindre kött och på det, genomgående tänka klimatsmart, kan det låta mindre bra. Med näringens betydande roll och en kombination av att äta det naturen har att erbjuda beroende på säsong och hyfsat närproducerat så har jag lärt mig mycket och mitt resonemang väl underbyggt av grunden i näringslära och fysiologi, mycket lärt av den breda massan av läkare och experter som finns att tillgå här på Diet Doctor.

SandraOwe_fotografJulianaWiklund_011Jag är fyllda 40, mamma till två tjejer som går på lågstadiet. Tillsammans med barnens pappa bor vi i en liten förortsvilla i Stockholm. Livet rullar på som för de flesta familjer: Heltidsarbete, fylld tvättkorg, barnaktiviteter med hämta-lämna-schema, ogräs i rabatten och knapert med egentid mellan jobb och skola.

För sex år sedan hände något fantastiskt! Efter över ett decennium med en IBS-mage som dagligen sänkt min livskvalitet hade magen äntligen tystnat. Min resa mot en friskare mage och tarm tog sin början när jag började utesluta inflammerande livsmedel. Att uppleva en sådan hälsorevolution och livsstilsförändring, där makten över min hälsa låg i mina egna händer, gav mig nästan en religiös känsla.

En förändring för stora som små
Sedan starten på denna hälsoresa har jag och min sambo, tillika naprapat och f.d. elitidrottsman, dagligen förkovrat oss i näringslära, fysiologi, moderna sjukdomar och matens läkande effekt på kroppen. Med vår nyvunna insikt tvekade vi inte att utesluta samma livsmedel för våra barn kort efter att vi insett den snabba läkningseffekten.

Vi ersatte välling, gröt, bröd och mjölk med bättre val. Flickorna upplevde snabba hälsoförbättringar och små barnmagar började fungera som klockor och ena dotterns diagnos som ”öronbarn” kunde avskrivas.

Runt vårt matbord pratar vi gärna mat. Vi för en naturlig dialog om nya råvaror som successivt vants in i smak, konsistens och utseende. Vi samtalar om matens superkrafter i relation till barnens intressen, önskningar och drömmar. Vi pratar också om hur socker, gluten och ”påhittad fabriksmat” kan skapa sjukdom och hindra dem från att må bra och orka delta i sina aktiviteter.

Sedan 2015 är jag licensierad kostrådgivare vid Paleo Institutet och har sedan ett par år matbloggat på www.familygood.se för att inspirera familjer med vardagsmat och hur man steg för steg kan skapa förändring i familjens mat. Jag har mitt primära uppehälle som IT-konsult och arbetar mycket med förändringsledning men mitt hjärta är inom familjehälsa och det vill jag dela med mig av.

Jag har en stark tro på att man ska möta barnen utifrån deras perspektiv, lita på deras förmåga och klokhet i att ta till sig information och lära nytt. Samhällets dialog förs alltför ofta mellan vuxna OM barnen och deras matvanor istället för att resonera och lära TILLSAMMANS med barnen.

Hösten 2017 presenterade jag min bokidé för ett förlag som nappade direkt och i november 2018 släpptes min debutbok – Den friska maten för hela familjen. Kostronauterna visar vägen – en bok bokstavligen för hela familjen där en del är skriven för vuxna och en del – boken är vändbar – riktar sig direkt till barnen genom igenkännande situationer där kostronauterna leder barnen genom historier och berättar om kroppen och matens effekter på hur man mår.

Det har varit ett riktigt familjeprojekt där mina båda döttrar har agerat korrekturläsare och tillsammans med en illustratör fick de fyra vännerna – Lip, Amin, Glu och Vimi, växa fram och få namnet ”kostronauterna”.

food_Group2

Vardagsinspiration från barn till barn
I denna artikelserie med fokus på förändring till bättre matvanor i familjen kommer jag tillsammans med mina döttrar att dela våra erfarenheter, familjesituationer och inspirera er på enkla sätt i vardagen. Givetvis följer kostronauterna med oss i serien och vi har för varje avsnitt valt ut våra bästa recepttips från den fantastiska receptsamling som finns tillförfogande hos Diet Doctor.

Fram till sommaren kommer vi att diskutera både goda, men också mättande, näringsrika frukosttips och maträtter som passar in i familjeschemat men också som del i matsäckar, mellis och snacks som hissas av barnen och av föräldrarna. Vi delar tankar kring barnkalas, fredagsmys och lördagsgodis och hur vår balans har växt fram genom åren. Jag delar även mina tankar om dagens skolmat, de nordiska näringsrekommendationerna och hur man tillsammans med barnen kan planera en bra vardag, göra hela familjen delaktig och locka fram nyfikenhet och balansera det med att lära nytt. Ämnen som berör oss extra mycket nu, såsom klimatsmart mat och hur man kan tänka kring familjematen, kommer också att beröras likväl som det känsliga ämnet barnfetma, diabetes och frustrationen med mindre effektiva råd från sjukvården.

Mellan skola, jobb, vardagsbestyr och barnens egna vilja är förändringsledning med hälsa som mål långt ifrån lätt, genom att dela erfarenheter och stötta varandra så kommer vi en bra bit på vägen till att våga bryta ohälsosamma mönster, utbud och bygga en hälsosam grund för barnens framtid. Vi ser fram emot att få hänga med Diet Doctor och er under våren!

Nedan följer våra receptfavoriter, med kommentarer, exklusivt utvalda av en 8-åring och en 10-åring!

Familjen Owes favoriter

 • Pannkakorna är lika poppis en lördagsmorgon som till utflykt. Det tycker i alla fall Emma, medan Ida fortfarande vill ha vetepankisar men har börjat vänja sig. Fibersirap och vispad grädde är viktigt till! ”Du gör de väldigt goda mamma, och det ska vara grädde till” (Emma, 8 år)
 • Torsken är en klassiker som har fått en receptplats i vår bok, men med smak av dill! Tjejerna kan verkligen fråga efter kokt fisk med vit sås! ”Den vita såsen tillsammans med den vita fisken är bara så god” (Ida, 10 år)
 • Vi lagar mycket långkok här hemma och gärna i ugnen över natten. Barnen gillar verkligen det trådiga köttet i pulled pork och vi gör den gärna med intensiv vitlökssmak. Till det är det viktigt med rysk yoghurt hos oss! ”Man får inte glömma yoghurten! (Ida, 10 år)
 • Just varianten med saffran är en favorit och med en gräddig bas så äts det lätt flera portioner fisksoppa. ”Det ska vara mest lax. Det är så gott med saffranssmaken” (Ida, 10 år)
 • Det här är nog topp tre recept över alternativa skapelser till klassiskt vitt bröd. De här vitlöksbröden försvinner i ett huj och efterfrågas ofta. ”Extra gott med massor av vitlök i det!” (Ida, 10 år)
 • Helt givet val för vårt helgmys. Något vi också föreslår lika ofta för dess näringstäthet och samtidigt kombon att ha lite lyx och äta framför TVn. Win-win på alla sätt! ”Man måste få äta framför TVn. Då är det riktigt fredagsmys.” (Ida, 10 år)
1 g
 
 
 • Att vi aldrig tröttnar, vitlökssmör och ofta med örter äts till allt utom frukost här hemma. Ida gör gärna i ordning en sats själv med mixern för att vara säker på att vi har tillräckligt. ”Det ska vara mycket vitlök så att det blir stark i munnen” (Emma 8 år)
 • Över tid har njutningen av mörkare choklad växt fram med en lågkolhydratkost även för barnen. Att kunna njuta av en god chokladbakelse som denna bjussar vi gärna på som en treat och barnen njuter så! ”Den ska liksom rinna ut lite i mitten” (Ida 10 år)

Video om riktig mat

 • En hållbar LCHF-kost
  En hållbar LCHF-kost11:25Är det möjligt att äta LCHF på ett miljövänligt och hållbart sätt?
 • Matkvalitet: räcker det med LCHF?
  Matkvalitet: räcker det med LCHF?30:30En djupdykning i matkvalitet och näringsoptimering.
 • Hjärtattacken blev ett uppvaknande
  Hjärtattacken blev ett uppvaknande07:11Efter hustruns hjärtattack letade Chris Pattinson efter ett sätt att hålla det hela i schack med kost och livsstil. Och på vägen förbättrade han sin egen hälsa.
 • Kan rött kött döda dig?
  Kan rött kött döda dig?14:55
 • Mat för friska barn
  43:29Föreläsning med Monique Forslund från LCHF-Campingen i Säffle 2014. Monique Forslunds hemsida: www.lifezone.se
 • Dr Terry Wahls-HD
  25:15
 • Primal LCHF med Mark Sisson
  Primal LCHF med Mark Sisson41:57
 • Dr. Peter Ballerstedt - Grass-Based Health and the Ruminant Revolution (SD 2016)
  47:53
 • Sluta att demonisera riktig mat
  Sluta att demonisera riktig mat21:24Är mättat fett farligt? Vad säger vetenskapen? Och om mättat fett inte är farligt, hur lång tid kommer det då att ta innan kostråden ändras?
 • Borde de fettsnåla kostråden ha införts?
  Borde de fettsnåla kostråden ha införts?33:54Bör du vara rädd för smör? Eller har fettskräcken varit ett misstag från början? Dr Harcombe förklarar.
 • Att göra LCHF gott och roligt
  Att göra LCHF gott och roligt13:24Lär dig att laga god keto-mat med Maria Emmerich!
 • Mat som medicin
  Mat som medicin14:00Hur behandlar man patienter med kostråd baserade på LCHF? Och vad händer? Dr Jeffry Gerber vet och vi hade den stora äran att få följa honom under en dag på mottagningen.
 • En global matrevolution
  En global matrevolution34:30Vilka mistag ligger bakom epidemierna av typ 2-diabetes och fetma – och hur kan de rättas till?
 • Ketogen kost med färre grönsaker
  Ketogen kost med färre grönsaker17:26Kan du må bättre om du minskar på grönsaksintaget – eller skippar dem helt?
 • LCHF och snabbmat
  LCHF och snabbmat10:28Kan man äta LCHF på snabbmatsrestauranger? Ivor Cummins och Bjarte Bakke besökte ett antal snabbmatsställen för att ta reda på det. Hur tror du att det gick?
 • Jayne Bullen - Hur ändrar man matvanorna i ett land? Part 1 (SD 2016)
  21:05
 • Antonio Martinez - The Legal and Political Challenges with Low Carb (SD 2016)
  33:42
 • LCHF till lägre kostnad
  LCHF till lägre kostnad02:29Vill du äta LCHF och samtidigt hålla i pengarna? I den här videon delar Catherine Crofts med sig av sina bästa tips om hur man kan äta mat av bra kvalitet utan att behöva tömma plånboken.
 • Intervju med Jenni Calihan
  12:50
 • PREVIEW? Mat som medicin
  PREVIEW? Mat som medicin02:57Hur behandlar man patienter med kostråd baserade på LCHF? Och vad händer? Dr Jeffry Gerber vet och vi hade den stora äran att få följa honom under en dag på mottagningen.
 • Vilken frukost är nyttigast?
  Vilken frukost är nyttigast?02:43Vilket är nyttigast – granola, apelsinjuice och light-yoghurt, eller ägg och bacon?
 • Hälsosamma matval och LCHH - Ivor Cummins
  05:40
 • Ett sjukhus som använder LCHF som behandling?
  Ett sjukhus som använder LCHF som behandling?31:29Dr Mark Cucuzzella berättar om sitt arbete på det egna sjukhuset i West Virginia, där han behandlar alla typer av patienter med lågkolhydratkost.
 • Videorecept: Kesoplättar
  Videorecept: Kesoplättar01:04Ett av våra populäraste recept, kesoplättar med vispgrädde

Inlägget Den friska maten för hela familjen dök först upp på Diet Doctor.

Visa hela artikeln

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
 • Create New...