Jump to content

Felaktig nyhetsrapportering menar att LCHF kan orsaka förmaksflimmer


Recommended Posts

Atrial Fibrillation

Här följer ett översatt gästinlägg av dr Bret Scher, kardiolog från San Diego och värd för Diet Doctors podcast.

Jag gjorde ett försök att ignorera den här studien, men kan inte hålla mig längre. Den felaktiga nyhetsrapporteringen som förs ut som ett slags sanning måste få ett klargörande.

Flera flitigt lästa nyhetsartiklar berättar om en observationsstudie som funnit ett samband mellan ”low-carb” och förmaksflimmer, en potentiellt farlig störning i hjärtats rytm.

NBC News: Study: Low-carb diet could lead to AFib

EurekAlert: Low-carb diet tied to common heart rhythm disorder

Expressen Hälsoliv: Keto och LCHF kan öka risken för hjärtsjukdom

För det första, den här studien är ännu inte publicerad, den har inte ens presenterats vid en vetenskaplig sammankomst. Det ser ut som om den kommer att presenteras nästa vecka, vid American College of Cardiologys årsmöte. Veternskaplig integritet, men uppenbarligen inte journalistisk integritet, menar att man inte ska diskutera detaljerna i en studie förrän den har publicerats. Anledningarna till det är uopenbara, en är att man kan dra falska slutsatser utan att ha den faktiska datan tillgänglig för genomgång.

Den här studien är ett perfekt exempel. Rubrikerna menar att de som äter ”low carb” löper en högre risk att utveckla förmaksflimmer. Men, definitionen av low carb är mindre än 40 procent av kalorierna från kolhydrater. Det innebär 200 gram om du äter 2000 kcal per dag. Jag har sett kommentarer på sociala medier som, ”jag äter mindre kolhydrater än så på mina värsta fuskardagar!”

40 procent är kanske lite om man jämför med den amerikanska standardkosten (SAD), men det är mycket långt ifrån de 50 eller till och med 20 gram kolhydrater som de flesta LCHF:are får i sig. Det finns en anledning till den skillnaden. Vid 40 procent förbränner våra kroppar fortfarande kolhydrater och glukos som bränsle. Vad händer med fettet? Det lagras. Eller ännu värre, det oxiderar och lagras. Oavsett vilket, en kost som kombinerar högt intag av både kolhydrater och fett är den som i högst utsträckning ger problem med hälsan.

Men problemen med den här studien slutar inte här. Det är samma låga kvalitet på evidens som vi ser gång efter annan. Observationsstudier kan visa på ett samband, men kan inte bevisa orsak. Frågeformulären om mat som används för att hålla koll på deltagarnas kosthållning är felaktiga när det kommer till att verkligen ta reda på vad deltagarna har ätit, de missar också förändringar i kosten som skett efter att frågeformuläret avslutats. Till sist, det finns ett antal potentiella confoundingvarabler. Minskade personerna sitt kolhydratintag från mycket högt till ganska högt (från mer än 60 % till mindre än 40 %) för att de var feta och ville gå ner i vikt? Hade de typ 2-diabetes eller högt blodtryck och ville förbättra de tillstånden?

Fetma, sömnapné, högt blodtryck och diabetes är alla riskfaktorer för förmaksflimmer. Det visar sig att lågkolhydratkost (riktig LCHF, inte som den i studien) förbättrar vikt, sömnapné, högt blodtryck och typ 2-diabetes. Min gissning är att en bättre utformad studie av högre kvalitet skulle visa att lågkolhydratkost snarare förebygger hjärtflimmer. Det är vad jag ser hos mina patienter och det är så jag kommer att fortsätta använda lågkolhydratkost. En väl genomtänkt lågkolhydratkost är ett fantastiskt verktyg när det gäller att förbättra hälsa.

Tack för att du läser,
Dr Bret Scher

Mer läsning på svenska

Diet Doctors forum: Ny studie… gamla vanliga eller ligger något i den?

Martina Johansson: Logiktest från Expressen Hälsoliv

Dr Annika Dahlqvist: Ökar LCHF risken för förmaksflimmer?

DD_ketofood_mobile_blue3

Tidigare

Lågkolhydratkost påskyndar inte åderförkalkning

Kardiolog: ”Vill du ha ett friskare hjärta? Ät en köttbit”

Hjärtsjukdom

 • Döda för att göra vinst?
  Döda för att göra vinst?11:11Är läkemedelsindustrin och livsmedelsindustrin beredda att döda för att göra vinst? Hur kan en förändring av livsstil vara mer effektiv än läkemedel?
 • Fett, kolesterol och gamla missförstånd
  Fett, kolesterol och gamla missförstånd52:45Kirurgen och docenten Ralf Sundberg föreläser om fett, kolesterol och hur de gamla missförstånden på området lever kvar.
 • Fett och kardiovaskulär sjukdom
  Fett och kardiovaskulär sjukdom25:02Ökar risken för hjärtsjukdom när vi äter mättat fett eller är det någonting annat som är boven?
 • Bör man oroa sig för högt kolesterol?
  Bör man oroa sig för högt kolesterol?13:49Är högt kolesterol farligt? Vem ska (och vem ska inte) ta statiner och vad kan du göra istället för att medicinera?
 • Den stora kolesterolmyten
  Den stora kolesterolmyten37:55
 • The Cholesterol Network System
  The Cholesterol Network System22:24Kan du drastiskt sänka ditt kolesterol, genom att äta MER fett?
 • Dr. Sarah Hallberg - LCHF and LDL (Vail 2016)
  28:56
 • Daves kolesteroluppvaknande
  Daves kolesteroluppvaknande06:23Dr Jeffry Gerber och Dave Feldman diskuterar kolesterol.
 • Därför är högt kolesterol hälsosamt
  Därför är högt kolesterol hälsosamt30:01Är högt kolesterol och LDL farligt – eller kan det faktiskt ha en skyddande effekt?
 • "Min läkare uppmanade mig att ta statiner!"
  "Min läkare uppmanade mig att ta statiner!"20:17David Diamonds läkare uppmanade honom att ta statiner på grund av högt kolesterol. Men David insåg snabbt att det vi tror att vi vet om kolesterol, hjärtsjukdom och statiner inte stämmer.
 • Nina Teicholz (part 3)
  10:39
 • $tatin nation
  1:02:45
 • Vad orsakar hjärtsjukdom?
  Vad orsakar hjärtsjukdom?49:51Vad orsakar hjärtsjukdom? Är det kolesterol – som vi fått höra i årtionden – eller är det i själva verket något annat?
 • Den förvånande orsaken till hjärtsjukdom – Lundell
  Den förvånande orsaken till hjärtsjukdom – Lundell38:19
 • Är du orolig för ditt kolesterol?
  16:49Intervju med Anders Tengblad - distriktsläkare och diabetesforskare. Vad är kolesterol och varför ska man bry sig om det? Bör man helt utesluta läkemedlet "statiner" eller finns det fördelar med att ta det, och för vem?
 • Nina Teicholz (part 2)
  09:30
 • STATIN NATION II - HD2-HD
  1:15:35
 • Att se på hjärtsjukdom som en ingenjör
  Att se på hjärtsjukdom som en ingenjör28:47Att applicera problemlösningsstrategier från ingenjörskonsten, kan det vara ett sätt att reversera epidemin av hjärtsjukdom?

Inlägget Felaktig nyhetsrapportering menar att LCHF kan orsaka förmaksflimmer dök först upp på Diet Doctor.

Visa hela artikeln

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...