ortort Posted March 12, 2019 Share Posted March 12, 2019 Läste en artikel av dr Fung där han förklarar varför LCHF är rikt på fett - lnte protein. Han förklarar skillnaden mellan nedbrytning av kolhydrater, protein och fett. Kolhydrater och protein är beroende av insulin varför fett är bättre som energikälla. Detta är sant så länge vi håller oss till de fettsyror som kommer från fettet. Men fett består ju även av glycerol, som är en precursor till gluconeogenesen. Därmed borde fett ge upphov till glukos och därmed kolhydrater. Eller....? 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post Peter B Posted March 12, 2019 Popular Post Share Posted March 12, 2019 Vi behöver glukos och insulin ( i blodet )för att överleva. Så Fung menar nog att genom att fokusera på fett så håller man ner (inte tar bort) insulin och glukos från blodet. 9 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nokenok Posted March 12, 2019 Share Posted March 12, 2019 De flesta anser att skapandet av glukos i kroppen är beroende på behovet, inte på av tillgången av "råvarorna", vilka typ alltid finns i överflöd. 6 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post The Biochemist Posted March 12, 2019 Popular Post Share Posted March 12, 2019 Glyceroldelen av en fettmolekyl (triglycerid) är 5-10% av energin beroende på vilket fett vi tittar på. Den delen kan omvandlas till glukos. Kroppens behov av glukos vid nollning av kolisar i maten är ca 50g/dygn. Vid en högfett-diet hamnar man på kanske 30g glukos från fett. Då saknar fortfarande 20g glukos. Sannolikt därför flertalet LCHF ”gurus” kommer fram till att 20g kolhydrater är ”optimalt” vid strikt LCHF. Då går massbalansen exakt ihop utan hatt kroppen behöver omvandla protein till glukos (detta är själva nyckeln till att LCHF fungerar så bra). 10 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ortort Posted March 12, 2019 Author Share Posted March 12, 2019 Tack! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted March 12, 2019 Share Posted March 12, 2019 4 timmar sedan, ortort sade: Läste en artikel av dr Fung där han förklarar varför LCHF är rikt på fett - lnte protein. Han förklarar skillnaden mellan nedbrytning av kolhydrater, protein och fett. Kolhydrater och protein är beroende av insulin varför fett är bättre som energikälla. Detta är sant så länge vi håller oss till de fettsyror som kommer från fettet. Men fett består ju även av glycerol, som är en precursor till gluconeogenesen. Därmed borde fett ge upphov till glukos och därmed kolhydrater. Eller....? Du verkar ha läst på? Oså som andra kommenterat, dvs det skall sjutton till om man skulle få brist på glukos! Oså.. protein består utav aminosyror, fettsyror och kolhydrater.. oftast glukos! Inte nog med detta.. vissa aminosyror är glukoida, dvs de kan omvandlas till glukos om så behövs. Finns även aminosyror som är ketogena.. utifall så krävs. Fung har helt rätt.. dvs protein är mer insulinogent än kolhydrater.. grejen är att det behövs.. det som däremot inte behövs är att kroppen måste hantera på tok för mycket glukos/blodsocker! Dvs LCHF/Atkins/Keto är högfettdieter, normalprotein.. sett som E% av ens kaloribehov! Dvs äter man sitt kaloribehov så tillfredställer fett och protein även behovet av glukos.. förutom de där 5-20 E% kolhydrater! Är man obese kommer en del glycerol även från nedbrutna triglycerider från fettväven. Oså till proteinintaget.. minimum 0,8 gram/kilo och dag i snitt, det är spillet från proteinsyntesen som man då ersätter.. spillet kissar vi ut i form av Urea/amoniak! Iallafall.. vem säger att minimum är samma som optimalt.. inte jag iallafall, utan jag räknar minst 1,0 gram protein per dag ,per kilo och dag i snitt! Är man fysiskt aktiv kan man lika gärna lägga sig på 1,5 gram per dag i snitt.. oså kan man öka kolisarna från 5E% till iallafall 10 E%! 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
iAnna Posted March 15, 2019 Share Posted March 15, 2019 On 2019-03-12 at 15:20, ortort sade: Därmed borde fett ge upphov till glukos och därmed kolhydrater. Eller....? Om jag har fattat det rätt, så finns kolhydrater bara utanför kroppen. I form av mat t ex. Så fort kolhydraterna kommer ner i matsmältningssystemet bryts det ner till glukos och sånt. Därför kan fett aldrig ge upphov till kolhydrater. Eller är jag ute och cyklar? 2 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest jala Posted March 15, 2019 Share Posted March 15, 2019 56 minuter sedan, iAnna sade: Om jag har fattat det rätt, så finns kolhydrater bara utanför kroppen. I form av mat t ex. Så fort kolhydraterna kommer ner i matsmältningssystemet bryts det ner till glukos och sånt. Därför kan fett aldrig ge upphov till kolhydrater. Eller är jag ute och cyklar? Så rätt så. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted March 15, 2019 Share Posted March 15, 2019 1 timme sedan, iAnna sade: Om jag har fattat det rätt, så finns kolhydrater bara utanför kroppen. I form av mat t ex. Så fort kolhydraterna kommer ner i matsmältningssystemet bryts det ner till glukos och sånt. Därför kan fett aldrig ge upphov till kolhydrater. Eller är jag ute och cyklar? Du är lite ute och cyklar. Kolhydrater är ett samlingsnamn för olika sockerarter.. varav glukos/fruktos är monosackarider för att nämna några utav de vanligaste i vår mat. Till skillnad från kolhydratrika livsmedel.. som i basen kan bestå utav glukos/fruktos eller maltos/galaktos! Kolhydrater i mejerier består främst av disackarider, dvs laktos, som är en förening mellan glukos och galaktos! En tredje sorts kolhydrater kallas för fibrer.. som ibland kan bestå utav sk RS! En stor del utav fibrerna passerar by rektum, medans de som är RS inte bryts ner i magen men kan användas av våra basilusker i främst tjocktarmen.. vara vissa då omvandlas till Butyrat, propionat samt acetat, dvs j*vligt korta fettsyror, som i viss mån kan tas upp och i viss mån kan vara positiva för hälsan.. förutom att fibrer utgör bulk i födan samt kan binda en del vatten/öka peralistiken/ge en smidigare och frekventare stolstömning! 1 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted March 15, 2019 Share Posted March 15, 2019 När vi ändå är på G.. jag iallafall; Proteiner är oxå macronutrienter där den dominerande delen är "Aminosyror", resten är fettsyror och sockerarter, mineraler samt vitaminer, spårämnen! Dvs det är nog bra att man lärt sig något om macronutrieneter, de kallas så främst för att de kan bidra med kalorier! Alkohol är den fjärde macronutrienter vilket många glömmer.. cirka 7 KCal per gram. Iallafall.. förutom kalorierna, så är det aminosyrorna i protein som är viktigt.. främst de sk essentiella aminosyrorna. Att de kallas för essentiella beror på att vi måste få dem via födan iomed att vi är Homo Sapiens Sapiens.. en j*vla underlig art som inte själva kan syntetisera dessa från något annat i vår föda! Till skillnad mot kolhydrater/glukos, dvs vi kan syntetisera en massa glukos främst i levern, så att vi håller ett normalt blodsocker. Inte nog med det, vi har en backupmekanism, där vi kan syntetisera ketonkroppar som kan ersätta en rätt betydande del av glukosbehovet från fett! Dvs det finns inga essentiella kolhydrater alls, däremot så säger det inte att vi måste undvika varje kolhydrat.. utan både fett/protein (Triglycerider samt proteiner) kommer alltid med en del kolhydrater/sockerarter eller beståndsdelar som omvandlas till glukos och så krävs. Varav glycerol och glukoida aminosyror lätt slinker in i Glukoneogenesen.. för att inte tala om Laktat, som kommer utav att man anstränger sig.. ofta på en nivå där andningen höjs.. vilket rekomenderas minst en gång i veckan för de som är hälsomedvetna! 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nils Engström Posted March 16, 2019 Share Posted March 16, 2019 Fel referens bakåt! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nils Engström Posted March 16, 2019 Share Posted March 16, 2019 On 2019-03-15 at 16:26, iAnna sade: kan fett aldrig ge upphov till kolhydrater. Fettsyrorna kan visserligen inte omvandlas till glukos men en mindre andel av triglyceriderna som består av glycerol kan omvandlas till glukos. I nödläge, främst för hjärnans behov av glukos, kan detta ha betydelse om inga kolhydrater eller protein finns tillgängliga. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted March 17, 2019 Share Posted March 17, 2019 15 timmar sedan, Nils Engström sade: Fettsyrorna kan visserligen inte omvandlas till glukos men en mindre andel av triglyceriderna som består av glycerol kan omvandlas till glukos. I nödläge, främst för hjärnans behov av glukos, kan detta ha betydelse om inga kolhydrater eller protein finns tillgängliga. Inte bara i nödläge.. utan cirka 10 % av kalorierna från triglyceriderna lär utgöras utav Glycerol! Utan grejen är.. huruvida man går ner eller upp i vikt.. dvs så länge man går upp så lär glycerolet gå via leven och omvandlas till glukos, som sen går in i att binda mer fettsyror i adiopte vävnad/dvs vid lagring! Vid nedbrytning av fettvävnad.. typ viktminskning så går glycerolet till att tillföra glukos för de celler som så behöver detta! 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nils Engström Posted March 17, 2019 Share Posted March 17, 2019 6 timmar sedan, Zepp sade: Inte bara i nödläge.. Men om varken proteiner eller kolhydrater finns tillgängliga då befinner sig kroppen i nödläge - jag syftade på att glycerolen i sådant nödläge användes för att skapa glukos, i stället för att förbruka kroppens eget protein i muskelvävnaden för ändamålet. I det värsta fallet av nödlägen börjar ju kroppen annars att äta på sig själv. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nils Engström Posted March 17, 2019 Share Posted March 17, 2019 6 timmar sedan, Zepp sade: så länge man går upp så lär glycerolet gå via lever och omvandlas till glukos, som sen går in i att binda mer fettsyror i adiopte vävnad/dvs vid lagring! Genom att jag sedan 17 månader tillbaka noga kontrollerat min kroppsvikt plus/minus ett halvt kilo eller mindre har LCHF låtit mig med precision styra födoämnesintaget - det gick inte lika bra med den konventionella kosten. Nu räcker det med att tillfredsställa hungern - inget mer - ett fantastiskt betyg för LCHF. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted March 17, 2019 Share Posted March 17, 2019 37 minuter sedan, Nils Engström sade: Men om varken proteiner eller kolhydrater finns tillgängliga då befinner sig kroppen i nödläge - jag syftade på att glycerolen i sådant nödläge användes för att skapa glukos, i stället för att förbruka kroppens eget protein i muskelvävnaden för ändamålet. I det värsta fallet av nödlägen börjar ju kroppen annars att äta på sig själv. Som jag pepåkat tidigare.. 1, proteiner består utav aminossyror, fettsyror och olika former utav kolhydrater, olika mineraler samt spårämnen! 2, kroppen lär knappast låta dig hamna på sådana extrema nivåer att den äter upp dina egna muskler.. inbegripet hjärtat vilket är rätt vitalt. 3, svältmyten är överdriven.. förekommer i princip bara orsakad av psykiska störningar. 4, svält förekommer i helt andra delar än i den del av världen vi lever i, i vår del det motsatta ofta är ett större problem. 5, det värsta som händer vid brist på glukos är att du inte kan springa lika fort/lika långt sju dar i veckan! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nils Engström Posted March 17, 2019 Share Posted March 17, 2019 15 minuter sedan, Zepp sade: 2, kroppen lär knappast låta dig hamna på sådana extrema nivåer att den äter upp dina egna muskler.. inbegripet hjärtat vilket är rätt vitalt. 3, svältmyten är överdriven.. förekommer i princip bara orsakad av psykiska störningar. 5, det värsta som händer vid brist på glukos är att du inte kan springa lika fort/lika långt sju dar i veckan! 2. I en situation utan föda vet kroppen att rädda sig via protein i kroppen - om allt fett är förbrukat. 3. Du menar som sägs om LCHF-kost och liknande lågkolhydratkost? 5. Sämre på korta sträckor (upp till kanske 1000 meter) men i långlopp har sydafrikanerna visat klara belägg på LCHF-kostens överlägsenhet. Vasaloppet borde t.ex. vinnas av en LCHF-kostare som slipper stanna upp vid blåbärsstoppen. Det skall mycket till för att bli tom på glukos vid LCHF. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted March 17, 2019 Share Posted March 17, 2019 28 minuter sedan, Nils Engström sade: 2. I en situation utan föda vet kroppen att rädda sig via protein i kroppen - om allt fett är förbrukat. 3. Du menar som sägs om LCHF-kost och liknande lågkolhydratkost? 5. Sämre på korta sträckor (upp till kanske 1000 meter) men i långlopp har sydafrikanerna visat klara belägg på LCHF-kostens överlägsenhet. Vasaloppet borde t.ex. vinnas av en LCHF-kostare som slipper stanna upp vid blåbärsstoppen. Det skall mycket till för att bli tom på glukos vid LCHF. 2. Muskler bryts ner varje dag.. hela tiden.. det mesta går tillbaka till proteinsyntesen, det är spillet vi behöver ersätta. Varje fysisk ansträngning förbrukar/bryter ner protein.. det är hela iden med att träna samt att äta rätt.. dvs då byggs det upp igen med kompensation. 3, det handlar främst om anorexi eller självskadebetelser! 5, de flesta väl tränade långdistansutövare har en hög fettoxietationsförmåga.. lite oavsett hur de ser på kost! En elitåkare kan förbruka upp till 10,000 kilokalorier på ett sådant lopp.. iallafall om de vill göra några bra tider. Dvs det är hart när omöjligt att klämma i sig så mycket blåbärssoppa! 6, För andra mindre tränade personer.. man ger upp när kroppen säger ifrån! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nils Engström Posted March 18, 2019 Share Posted March 18, 2019 9 timmar sedan, Zepp sade: Muskler bryts ner varje dag.. hela tiden.. det mesta går tillbaka till proteinsyntesen, det är spillet vi behöver ersätta. Varje fysisk ansträngning förbrukar/bryter ner protein.. det är hela iden med att träna samt att äta rätt.. dvs då byggs det upp igen med kompensation. de flesta väl tränade långdistansutövare har en hög fettoxietationsförmåga.. lite oavsett hur de ser på kost! En elitåkare kan förbruka upp till 10,000 kilokalorier på ett sådant lopp.. iallafall om de vill göra några bra tider. Dvs det är hart när omöjligt att klämma i sig så mycket blåbärssoppa! Vad gäller muskelträning (bygga nya muskelfibrer) är det fråga om att under träningen pressa befintliga muskler tills småskador uppstår, dvs. som innebär att fibrer ansträngs eller brister. Då först tvingas kroppen ersätta dessa och bygga upp nya som tillsammans ger muskelknippena större diameter och därmed mer kraft - kroppens fantastiska förmåga att anpassa sig efter behoven. Det är då, som du påpekar, skadade muskelfibrer, går in i proteinomsättningen. Vad gäller långdistanslopp har t.ex. Tim Noakes, efter att själv ha växlat över till LCHF-kost och fått sina idrottsmän att göra detsamma, visat skillnaden mellan kroppens förmåga att omvandla fett till energi vid olika typer av kost. När fettet blir huvudsakligt drivmedel (LCHF/ketoner), blir verkningsgraden vid energiutvinningen ur fett betydligt högre, än när den som äter konventionell "sockerkost" måste ta energi ur fettet (när mängden lagrad glykogen inte räcker till). Detta är ett av skälen till svårigheten att banta för normalkostare jämfört med dem som växlat över till LCHF. Ketonerna ökar alltså verkningsgraden vid förbränning av fett (kortare cykel och därmed snabbare förbränning). Tim Noakes adepter, som växlat över till LCHF och vann långloppen med enorma tidsvinster, misstänktes direkt för doping men visade sig alla vid utförda dopingtester vara rena. De kombattanter som använde normalkost, trots mångårig träning, hade inte en chans. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.