Jump to content

Ny studie: ”Anmärkningsvärda” resultat hos soldater på ketogen kost


Recommended Posts

New-military-study

En ny studie kom fram till att soldater som åt ketogen kost under en period av 12 veckor gick ner mycket mer i vikt, förbättrade sin kroppssammansättning och insulinkänslighet signifikant, samtidigt som de inte tappade i fysisk prestation jämfört med en kontrollgruppen.

Studien, utförd av forskare vid University of Ohio ledda av Jeff Volek, PhD, är den första att undersöka genomförbarhet och effekten av 12 veckor ketogen kost på övervikt hos amerikansk militär.

Military Medicine: Extended ketogenic diet and physical training intervention in military personnel

Studien jämförde 15 överviktiga deltagare som valde att äta ketogen kost, med 14 deltagare som valde att äta standardkost. Båda grupperna genomgick ett 12 veckor långt träningsprogram. Ingen av kosthållningarna var kaloribegränsad (ad libitum), vilket innebar att deltagarna inte behövde räkna kalorier och kunde äta tills de var mätta.

De som åt ketogen kost gick ner 7,5 kilo i snitt, 5 procent av den totala fettmassan, 44 procent av det viscerala fettet och insulinkänsligheten förbättrades med 48 procent. Bland deltagarna på blandkost skedde ingen förändring. Träningsresultat gällande styrka, smidighet och uthållighet var liknande i de två grupperna.

Forskarna noterade:

Det mest slående resultaten var stadig viktnedgång, reducering av fettmassa, visceralt fett och förbättrad insulinkänslighet hos i princip alla deltagre som åt ketogen kost, trots att de inte hade några begränsningar när det gällde kaloriintag. Fysisk prestation upprätthölls…. Dessa resultat är högst relevanta med tanke på de problem med fetma som påverkar försvarets alla grenar.

Studien påpekar att nutida soldater behöver upprätthålla optimal hälsa och beredskap, men det uppskattas att två tredjedelar av amerikansk militär numera är överviktiga eller feta, vilket speglar fetmaepidemin i den amerikanska befolkningen. Den amerikanska militären följer amerikanska kostråd när det gäller maten till personalen; det innebär att fettsnål kost med högt innehåll av kolhydrater är standard.

Soldaterna som åt ketogen kost har hållit kolhydratintaget under 50 gram per dag, de mätte ketoner dagligen och alla uppnådde optimal ketos under studiens gång. Gruppen som åt blandad kost åt som vanligt. Det 12 veckor långa försöket möjliggjorde adekvat tid för ketoadaptation, menar författarna.

Trots att ingen av grupperna räknade kalorier, minskade gruppen på ketogen kost sitt kaloriintag medan de åt sig mätta.

Det mest anmärkningsvärda var den spontana minskningen av kaloriintag, vilket resulterade i en större allmän viktnedgång för alla deltagare på ketogen kost.

Forskarna, liksom andra, beskriver studiens begränsningar, särskilt det faktum att den inte är randomiserad. De 15 deltagarna på ketogen kost hade själv valt att äta just den kosten och därför kan det förekomma urvalsfel.

Forskarna menar ändå att icke-randomisering ökar individens följsamhet till vald diet och kan vara positivt för hur man kan applicera studiens resultat till den militära verkligheten där ketogen kost ”kräver betydande personligt engegemang” och att de inblandade personerna ”har en egen valmöjlighet när det gäller kost.”

Forskaren dr David Ludwig, som inte varit inblandad i studien, kallar resultaten ”imponerande” i en tweet:

Jag har inte sett den här omfattningen och följsamheten av effekten när det gäller en självvald fettsnål kost, inte ens när man får välja själv. Men vi behöver RCT-studierna.

Det måste betonas att tillsammans med icke-randomiseringen, var urvalet litet; det är nödvändigt med fler studier av hög kvalitet. Dessutom var det bara två kvinnor med i gruppen som åt ketogen kost, de svarade på ett liknande sätt som männen, men behöver undersöka skillnader när det gäller kön och individuell variation när det gäller hur man svarar på kosten.

Forskarna kom i alla fall fram till att ketogen kost är genomförbar i det militära och ”representerar en tillförlitlig strategi för att hantera allmän hälsa och beredskap när det gäller militär personal som kan dra fördel av viktnedång och förbättrad kroppskonstitution.”

DD_ketofood_mobile_blue3

Tidigare

ViktVäktarna ”krossas av keto”?

Keto

 • "Min värk har minskat, doktorn"
  "Min värk har minskat, doktorn"11:12Smärta, kost och livsstil med dr Èvelyne Bourdua-Roy.
 • Keto-kurs med dr Andreas Eenfeldt, del 1
  Keto-kurs med dr Andreas Eenfeldt, del 108:02Vilka fördelar innebär ketos? Vad äter du på ketogen kost? Här är en informativ kurs med dr Andreas Eenfeldt.
 • Keto för att överleva cancer
  Keto för att överleva cancer28:51Audra Wilford berättar om sina erfarenheter av ketogen kost som en del i behandling av sonen Max hjärnumör.
 • Biverkningar av ketogen kost
  Biverkningar av ketogen kost06:58Några vanliga biverkningar av ketogen kost – och hur du undviker dem.
 • Avancerade LCHF-tips!
  Avancerade LCHF-tips!31:11
 • Dr Angela Poff presentation San Diego 2016
  Dr Angela Poff presentation San Diego 201644:42Dr Angela Poff föreläser på Low Carb USA 2016
 • Är rädsla för protein den nya fettskräcken?
  Är rädsla för protein den nya fettskräcken?20:15Hur mycket protein bör man äta på LCHF eller ketogen kost? Kan man få problem om man begränsar intaget för att få högre ketonvärden?
 • Kan man besegra cancer med LCHF?
  Kan man besegra cancer med LCHF?13:00Kan ketogen kost hjälpa vid cancerbehandling? Det finns många skäl till att tro att det kan vara så.
 • Livet utan migrän
  Livet utan migrän15:44Elenas liv förändrades helt med ketogen kost.
 • Intervju med dr Ken Berry
  Intervju med dr Ken Berry12:00I den här intervjun berättar dr Ken Berry vad som fick honom att börja med ketogen kost och hur det är att behandla patienter med kosten.
 • Tio år av forskning på ketogen kost
  Tio år av forskning på ketogen kost22:05Dr Dominic d'Agostino, en av de ledande inom forskning på ketogen kost, intervjuas i sitt labb i Florida.
 • Ketogen kost vid cancerbehandling
  Ketogen kost vid cancerbehandling17:07Kan strikt ketogen kost hjälpa till att förebygga eller till och med behandla vissa cancerformer, som hjärncancer?
 • Keto är den enda kost som har fungerat
  Keto är den enda kost som har fungerat19:23Kristie Sullivan skriver inspirerande inlägg för Diet Doctor och har även en fantastisk historia att berätta.
 • Ketokurs med Andreas Eenfeldt (del 7)
  Ketokurs med Andreas Eenfeldt (del 7)06:24Keto för nybörjare med dr Andreas Eenfeldt. Hur går du ner i vikt på ketogen kost?
 • Optimal prestation med ketoner
  Optimal prestation med ketoner16:33Hur kan ketogen kost maximera idrottslig och kognitiv prestation?
 • Keto-anpassning och prestation
  Keto-anpassning och prestation58:58
 • Kan ketogen kost påverka cancer?
  Kan ketogen kost påverka cancer?53:59Intervju med professor Eugene J. Fine, läkaren bakom världens första människostudie på LCHF och cancer. Svensk undertext!
 • Fördelarna med träning på fettdrift
  Fördelarna med träning på fettdrift20:45Intervju med Jeff Volek, RD, PhD, en av världens främsta forskare på LCHF och träning.
 • Fat Chance
  Fat Chance1:05:43Är det möjligt att cykla tvärs över Australiens kontinent (3400 km) utan att äta kolhydrater?
 • Metabol flexibilitet och vad som gör att en kost fungerar
  Metabol flexibilitet och vad som gör att en kost fungerar35:14Vad är metabol flexibilitet och varför spelar det roll när man ska bestämma vad som utgör en optimal kost?
 • Ketonmätning i utandningsluft
  Ketonmätning i utandningsluft20:51
 • Data från ett år med ketos
  Data från ett år med ketos10:20
 • Spring – och ät – för livet
  Spring – och ät – för livet27:33Dr Mark Cucuzzella om LCHF-anpassning för prestation och hur man kan få det att fungera bra.
 • Vad äter man på keto?
  Vad äter man på keto?11:22Vad äter man på keto? Få svaret i del 3 av vår kurs om ketogen kost.

Inlägget Ny studie: ”Anmärkningsvärda” resultat hos soldater på ketogen kost dök först upp på Diet Doctor.

Visa hela artikeln

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
 • Create New...