Jump to content

Amerikanska forskare undersöker sambandet mellan socker, insulin, keto och cancer


Recommended Posts

Keto-insulin.-and-cancer

Det banbrytande arbete av den amerikanske cancerforskaren Dr Lewis Cantley, där han länkar ketogen kost till ett läkemedel mot cancer, får stor uppmärksamhet i medicinsk media.

Dr Cantley, som är verksam vid Weill Cornell Medicine i New York City, ansvarar för ett forskningsprogram där ett kraftfullt anti-cancer läkemedel används tillsammans med ketogen kost för att svälta ut cancerceller på den glukos och det insulin cellerna kräver för att kunna växa och sprida sig. Hans forskningsarbete, nu aktuellt i kliniska försök hos kvinnor med endometriecancer, beskrivs i en artikel i The Medical Express den här veckan.

Medical Express: Increasing evidence of a strong connection between sugar and cancer

För ett antal år sedan upptäckte Cantley ett speciellt enzym, PI3 kinase, som vissa kallar ”huvudströmbrytaren för cancer.” Artikeln berättar:

Det har visat sig att genen som kodar PI3K är den vanligast förekommande muterade cancerdrivande genen hos människan — och under åren sedan dr Cantleys revolutionerande upptäckt har man iakttagit den i så mycket som 80 procent av cancerfall, inklusive bröst, hjärna och urinblåsa.

Det påstås att Cantley övervägs för Nobelpriset i medicin för sin upptäckt. Nu har Cantley och hans team skapat ett läkemedel som hämmar PI3K. Deras forskning har också kommit fram till att trots det nya läkemedlets förmåga att hämma PI3K fortsätter närvaron av högt insulin att driva cancertillväxt. Hur får man ner nivåerna av insulin? Ketogen kost! 

Det här banbrytande arbetet, där PI3K-hämmare plus ketogen kost krymper cancer hos möss, fick stor uppmärksamhet i den framträdande tidskriften Nature i juli 2018. Nu arbetar man alltså med kliniska försök på människor.

I december skrev dr Bret Scher om denna lovande forskning i en krönika för Diet Doctor. Dr Schers artikel var en sammanfattning av en längre artikel skriven av den kände onkologen och författaren dr Siddhartha Mukherjee, i The New York Times Magazine. Även där beskrivs dr Cantleys banbrytande arbete. Mukherjee var medförfattare tillsammans med Cantley i artiken i Nature och är en framstående klinisk forskare involverad i de kliniska försöken kring ketogen kost plus PI3K-hämmare.

Diet Doctor: Framstående onkolog vill studera potentialen av ”keto+läkemedel” för att bekämpa cancer

The New York Times Magazine: It’s time to study whether eating particular diets can help heal us

Dr Scher om forskningsarbetet och dr Mukherjees engagemang: 

Det är fantastiskt att den här stora undersökningen är på väg att genomföras, med en nyfiken och öppen forskare vid rodret. Kunskap är makt, att få bred uppmärksamhet och resurser för att undersöka potentialen av ketogen kost som ett tillägg till cancerbehandling är verkligen mycket goda nyheter.

Ytterligare en nyhet vi har fått ta del av den senaste veckan är att ett forskarlag, inklusive forskare som har arbetat på Cantleys labb på Weill Cornell Medicine, har upptäckt att fruktos-glukossirap ökar tumörtillväxt i tarmen hos möss. Cancertillväxten var oberoende av mössens grad av fetma. 

Studien publicerades i den framstående tidskriften Science under förra veckan. Samtidigt som författarna menar att det är för tidigt att överföra resultaten till cancer hos mäniskor menar de att ”dessa musstudier stöder hypotesen att kombinationen av glukos och fruktos från kosten, även i måttlig mängd, kan bidra till tumorigenes [tumörtillväxt].”

SVT Nyheter: Första belägget för att socker får tarmtumörer att växa

Science Daily News: High-fructose corn syrup boosts intestinal tumor growth in mice.

Science: High-fructose corn syrup enhances intestinal tumor growth in mice

Diet Doctors forum: Socker göder cancerceller

Sammanfattningsvis kan sägas att det fortfarande saknas mycket forskning, men det är spännande tider för den cancerforskning som hjälper oss att bättre förstå den roll glukos och insulin spelar vid cancertillväxt och hur man kan använda ketogen kost som ett potentiellt kraftfullt verktyg som tillägg till nya former av cancerbehandling.

DD_ketofood_mobile_blue3

Tidigare

Att byta typ av socker kan öka dina chanser att övervinna cancer

Framstående onkolog vill studera potentialen av ”keto+läkemedel” för att bekämpa cancer

Ketogen kost

 • Ketokurs med Andreas Eenfeldt (del 7)
  Ketokurs med Andreas Eenfeldt (del 7)06:24Keto för nybörjare med dr Andreas Eenfeldt. Hur går du ner i vikt på ketogen kost?
 • "Min värk har minskat, doktorn"
  "Min värk har minskat, doktorn"11:12Smärta, kost och livsstil med dr Èvelyne Bourdua-Roy.
 • Keto-kurs med dr Andreas Eenfeldt, del 1
  Keto-kurs med dr Andreas Eenfeldt, del 108:02Vilka fördelar innebär ketos? Vad äter du på ketogen kost? Här är en informativ kurs med dr Andreas Eenfeldt.
 • Keto för att överleva cancer
  Keto för att överleva cancer28:51Audra Wilford berättar om sina erfarenheter av ketogen kost som en del i behandling av sonen Max hjärnumör.
 • Biverkningar av ketogen kost
  Biverkningar av ketogen kost06:58Några vanliga biverkningar av ketogen kost – och hur du undviker dem.
 • Avancerade LCHF-tips!
  Avancerade LCHF-tips!31:11
 • Är rädsla för protein den nya fettskräcken?
  Är rädsla för protein den nya fettskräcken?20:15Hur mycket protein bör man äta på LCHF eller ketogen kost? Kan man få problem om man begränsar intaget för att få högre ketonvärden?
 • Dr Angela Poff presentation San Diego 2016
  Dr Angela Poff presentation San Diego 201644:42Dr Angela Poff föreläser på Low Carb USA 2016
 • Kan man besegra cancer med LCHF?
  Kan man besegra cancer med LCHF?13:00Kan ketogen kost hjälpa vid cancerbehandling? Det finns många skäl till att tro att det kan vara så.
 • Livet utan migrän
  Livet utan migrän15:44Elenas liv förändrades helt med ketogen kost.
 • Intervju med dr Ken Berry
  Intervju med dr Ken Berry12:00I den här intervjun berättar dr Ken Berry vad som fick honom att börja med ketogen kost och hur det är att behandla patienter med kosten.
 • Tio år av forskning på ketogen kost
  Tio år av forskning på ketogen kost22:05Dr Dominic d'Agostino, en av de ledande inom forskning på ketogen kost, intervjuas i sitt labb i Florida.
 • Ketogen kost vid cancerbehandling
  Ketogen kost vid cancerbehandling17:07Kan strikt ketogen kost hjälpa till att förebygga eller till och med behandla vissa cancerformer, som hjärncancer?
 • Keto är den enda kost som har fungerat
  Keto är den enda kost som har fungerat19:23Kristie Sullivan skriver inspirerande inlägg för Diet Doctor och har även en fantastisk historia att berätta.
 • Keto-anpassning och prestation
  Keto-anpassning och prestation58:58
 • Optimal prestation med ketoner
  Optimal prestation med ketoner16:33Hur kan ketogen kost maximera idrottslig och kognitiv prestation?
 • Kan ketogen kost påverka cancer?
  Kan ketogen kost påverka cancer?53:59Intervju med professor Eugene J. Fine, läkaren bakom världens första människostudie på LCHF och cancer. Svensk undertext!
 • Fördelarna med träning på fettdrift
  Fördelarna med träning på fettdrift20:45Intervju med Jeff Volek, RD, PhD, en av världens främsta forskare på LCHF och träning.
 • Fat Chance
  Fat Chance1:05:43Är det möjligt att cykla tvärs över Australiens kontinent (3400 km) utan att äta kolhydrater?
 • Metabol flexibilitet och vad som gör att en kost fungerar
  Metabol flexibilitet och vad som gör att en kost fungerar35:14Vad är metabol flexibilitet och varför spelar det roll när man ska bestämma vad som utgör en optimal kost?
 • Ketonmätning i utandningsluft
  Ketonmätning i utandningsluft20:51
 • Data från ett år med ketos
  Data från ett år med ketos10:20
 • Spring – och ät – för livet
  Spring – och ät – för livet27:33Dr Mark Cucuzzella om LCHF-anpassning för prestation och hur man kan få det att fungera bra.
 • Vad äter man på keto?
  Vad äter man på keto?11:22Vad äter man på keto? Få svaret i del 3 av vår kurs om ketogen kost.

Inlägget Amerikanska forskare undersöker sambandet mellan socker, insulin, keto och cancer dök först upp på Diet Doctor.

Visa hela artikeln

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...