Popular Post Birgitta Höglund Posted March 27, 2019 Popular Post Share Posted March 27, 2019 Jag får ofta kommentarer i stil med; Hur kan du äta så mycket smör?? Smöret är det som håller mig mätt när jag inte äter så mycket kolhydrater och därmed minskar det också sug efter mellanmål. Det är det som gör att vikten nu hamnat på samma nivå som när jag var i 30-årsåldern och var väldigt aktiv både i mitt kockjobb och tränade mycket på gym. Så prova med att lägga till extra smör till måltiderna, du som kämpar med vikten trots att du tycker att du gör alla rätt med maten. Jag äter minst 100 g smör om dagen, men dricker det inte i fetkaffe eller äter som ketobollar, utan som tillbehör till frukost, lunch och middag. Här kan du läsa ett tidigare inlägg om hur jag ser på det här med fet mat, jag har uppdaterat det lite nu så det ska vara mer dagsaktuellt. Det kommer även ett inlägg på bloggen till helgen om mina 10 år med LCHF. https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2015/01/07/7-sorters-kryddsmor-och-om-fettets-betydelse-i-var-mat/ 9 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Effie Posted March 27, 2019 Share Posted March 27, 2019 Kallt smör till varmt kött...ja det är en favorit. Tror inte att jag är uppe I 100 g, så jag får försöka ha lite koll framöver. Jag är nog fortfarande lite förvånad over hur lätt det var att börja äta smör; jag som var så fettvettskrämd förr. Men det är mer än tolv år sedan nu; tiden går. 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Birgitta Höglund Posted March 27, 2019 Author Share Posted March 27, 2019 13 minuter sedan, Effie sade: Kallt smör till varmt kött...ja det är en favorit. Tror inte att jag är uppe I 100 g, så jag får försöka ha lite koll framöver. Jag är nog fortfarande lite förvånad over hur lätt det var att börja äta smör; jag som var så fettvettskrämd förr. Men det är mer än tolv år sedan nu; tiden går. Ja, det är ju så fantastiskt gott, lyfter fram så många smaker. Kollade faktiskt mängden den här veckan när jag varit hemma i Östersund och ätit alla måltider utom en lunch hemma, det har gått nästan två 500g paket. 6 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kita 202 Posted March 27, 2019 Share Posted March 27, 2019 räknar ni med det smör ni steker i? Jag brukar steka i ganska rikligt med smör, vispar sen ur pannan med en liten skvätt grädde. Det innebär ju att jag även får i mig det smör som varit upphettat. Bra eller dåligt? Kommer inte upp i 100 gram smör totalt ändå..... 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Birgitta Höglund Posted March 27, 2019 Author Share Posted March 27, 2019 Jag räknar på allt smör, både det jag steker i och det jag äter till. Jag steker inte vid så hög temperatur så jag häller alltid över stekskyn över maten, vispar ur stekpannan med lite vatten. 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted March 27, 2019 Share Posted March 27, 2019 6 timmar sedan, Kita 202 sade: räknar ni med det smör ni steker i? Jag brukar steka i ganska rikligt med smör, vispar sen ur pannan med en liten skvätt grädde. Det innebär ju att jag även får i mig det smör som varit upphettat. Bra eller dåligt? Kommer inte upp i 100 gram smör totalt ändå..... Jag räknar inte.. men jag snålar aldrig med smöret! Det är sällan värre än att en del smör/fett får bli kvar på tallriken utifall jag redan är mätt. Då blir det i så fall ett problem för mitt avloppsreningsverk för om det är på tok för mycket smör/fettig sås kvar på tallriken så sköljer jag som regel av det innan jag stoppar tallrikarna i diskmaskinen. Iallafall, jag kommer nog inte heller upp till 100 gram smör om dagen, sett till mina inköp. Oandrasidan, på vardagar så äter jag på en lokal lunchresturang.. har lixom ingen aning om huruvida de använder smör? 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jamtlandstjej Posted March 28, 2019 Share Posted March 28, 2019 Nu när jag bestämt mig för att låta bli just smör för att undvika ev mjölkprotein, så har jag svårt att få i mig tillräckligt med fett. Eller, jag håller mig mätt, men jag är inte alls uppe i de fettmängder jag hade tidigare. Jag steker nu i ister, ska försöka få tag i talg men har inte lyckats än. Mår dock bättre nu så förhoppningsvis är jag på väg åt rätt håll. 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Birgitta Höglund Posted March 28, 2019 Author Share Posted March 28, 2019 58 minuter sedan, Jamtlandstjej sade: Nu när jag bestämt mig för att låta bli just smör för att undvika ev mjölkprotein, så har jag svårt att få i mig tillräckligt med fett. Eller, jag håller mig mätt, men jag är inte alls uppe i de fettmängder jag hade tidigare. Jag steker nu i ister, ska försöka få tag i talg men har inte lyckats än. Mår dock bättre nu så förhoppningsvis är jag på väg åt rätt håll. Har du provat ghee, klarnat smör där allt mjölkprotein är borta? Paleobloggen Under vårt tak har nyss lagt ut hur man gör eget: https://www.undervarttak.se/ghee/ Du som bor i Jämtand kan gå in på Lilla Saluhallen i Östersund, där kan du säkert få köpa talg 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Birgitta Höglund Posted March 28, 2019 Author Share Posted March 28, 2019 12 timmar sedan, Zepp sade: Jag räknar inte.. men jag snålar aldrig med smöret! Det är sällan värre än att en del smör/fett får bli kvar på tallriken utifall jag redan är mätt. Då blir det i så fall ett problem för mitt avloppsreningsverk för om det är på tok för mycket smör/fettig sås kvar på tallriken så sköljer jag som regel av det innan jag stoppar tallrikarna i diskmaskinen. Iallafall, jag kommer nog inte heller upp till 100 gram smör om dagen, sett till mina inköp. Oandrasidan, på vardagar så äter jag på en lokal lunchresturang.. har lixom ingen aning om huruvida de använder smör? Tyvärr använder de flesta lunchrestauranger margarin till matlagningen av ekonomiska skäl... Men de har ofta Bregott på lunchbuffén, brukar ta några paket och förstärka maten med Kanske du kan prova med att lägga på lite mindre smör på din tallrik nästa gång och ta mer istället om du inte blir mätt, så behöver du inte spola ner det i vasken, bra för både miljön och plånboken 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Little Redhead Posted March 28, 2019 Share Posted March 28, 2019 "men mamma - du har ju smör till allting!" var dotterns kommentar. Mer smör åt folket! 4 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jamtlandstjej Posted March 28, 2019 Share Posted March 28, 2019 9 timmar sedan, Birgitta Höglund sade: Har du provat ghee, klarnat smör där allt mjölkprotein är borta? Paleobloggen Under vårt tak har nyss lagt ut hur man gör eget: https://www.undervarttak.se/ghee/ Du som bor i Jämtand kan gå in på Lilla Saluhallen i Östersund, där kan du säkert få köpa talg Jag har gjort ghee, men vågar inte riktigt lita på att allt protein är borta. Tack för tipset! Då ska jag slinka förbi där! 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jamtlandstjej Posted March 28, 2019 Share Posted March 28, 2019 22 timmar sedan, Zepp sade: problem för mitt avloppsreningsverk Inte bra att spola ner fett i avloppet. Kläggar igen rören! Du såg väl fettklumpen i Londons avloppssystem som vägde flera ton?.. Bättre då att skrapa ner det i soppåsen så det går till brännbart, brinner ju bra. 4 2 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted March 28, 2019 Share Posted March 28, 2019 12 timmar sedan, Jamtlandstjej sade: Nu när jag bestämt mig för att låta bli just smör för att undvika ev mjölkprotein, så har jag svårt att få i mig tillräckligt med fett. Eller, jag håller mig mätt, men jag är inte alls uppe i de fettmängder jag hade tidigare. Jag steker nu i ister, ska försöka få tag i talg men har inte lyckats än. Mår dock bättre nu så förhoppningsvis är jag på väg åt rätt håll. Då skall du börja med Cocosfett, det mest ketogena fett du kan äta/dricka/steka i! Oså det går lika bra med olivolja av bra kvalitet! Finns även andra bra oljor.. betydligt dyrare ioförsig. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted March 28, 2019 Share Posted March 28, 2019 11 timmar sedan, Birgitta Höglund sade: Tyvärr använder de flesta lunchrestauranger margarin till matlagningen av ekonomiska skäl... Jag utgår från att de inte steker i smör! 11 timmar sedan, Birgitta Höglund sade: Men de har ofta Bregott på lunchbuffén, brukar ta några paket och förstärka maten med De har inte ens Bregott till brödet utan någon margaringrej till brödet, som jag inte äter. 11 timmar sedan, Birgitta Höglund sade: Kanske du kan prova med att lägga på lite mindre smör på din tallrik nästa gång och ta mer istället om du inte blir mätt, så behöver du inte spola ner det i vasken, bra för både miljön och plånboken Ja altså, sådant hör till undantagen.. dvs jag är inte professionell kock som dig, så bedömningsförmågan slirar ibland.. men bara ibland! Iallafall så ville jag bara nämna det att det går bra att göra lite kalorimisstag/smörmisstag.. så får man stå sitt kast och skölja bort överskottet! Oså nämner jag att det går lika bra med Selleri.. näe, med Cocosfett och olivolja oxå.. inget fel på selleri ioförsig till rätt rätt! Det är så man lär sig! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted March 28, 2019 Share Posted March 28, 2019 2 timmar sedan, Jamtlandstjej sade: Inte bra att spola ner fett i avloppet. Kläggar igen rören! Du såg väl fettklumpen i Londons avloppssystem som vägde flera ton?.. Bättre då att skrapa ner det i soppåsen så det går till brännbart, brinner ju bra. Tur man inte bor i London då? Jag bor på landet, jag har diskmaskin.. den främsta anledningen till att jag eventuellt sköljer tallrikar är att jag är singel/diskar typ 1-2 gånger i veckan! Och jag har en braskasett, på vintern så åker där in allt möjligt som är bännbart! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jamtlandstjej Posted March 29, 2019 Share Posted March 29, 2019 11 timmar sedan, Zepp sade: Då skall du börja med Cocosfett, det mest ketogena fett du kan äta/dricka/steka i! Oså det går lika bra med olivolja av bra kvalitet! Finns även andra bra oljor.. betydligt dyrare ioförsig. Cocosfett klarar jag inte av, får ont i magen av det. Just nu äter jag carnivore så då går alla växtoljor bort. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jamtlandstjej Posted March 29, 2019 Share Posted March 29, 2019 11 timmar sedan, Zepp sade: Jag bor på landet, jag har diskmaskin.. Ännu större anledning till att inte spola ner fettet i avloppet. Då kan ditt eget system klägga igen... Det är verkligen inget skämt! Det är ett stort problem med allt fett som spolas ner i avloppen. Torka av tallrikarna med ett papper istället! Det finns ju en anledning till att restauranger måste ha en fettavskiljare på sitt interna avlopp, innan det släpps ut på det offentliga nätet! 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kita 202 Posted March 29, 2019 Share Posted March 29, 2019 15 minuter sedan, Jamtlandstjej sade: Det är verkligen inget skämt! Det är ett stort problem med allt fett som spolas ner i avloppen. Torka av tallrikarna med ett papper istället! eller låt hunden "fördiska" 6 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jamtlandstjej Posted March 29, 2019 Share Posted March 29, 2019 9 minuter sedan, Kita 202 sade: eller låt hunden "fördiska" Exakt! 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hjopek Posted April 16, 2019 Share Posted April 16, 2019 Bättre att torka av med papper som går till matkompostering, sedan får vi med tiden jord vi kan odla något gott i... Förresten vi har ingen hund så ibland är det jag som är Fido (åtminstone när jag är ensam) Särskilt efter 7 dagars vattenfasta... 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SGK Posted April 16, 2019 Share Posted April 16, 2019 Jag brukar också leka Fido. Vågar inte låta katterna fördiska eftersom de inte ska ha så mycket salt. Men som ensamstående kan man unna sig att vara lite excentrisk. 2 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.