Jump to content

Ketos vs Måttlig


Rebeca

Recommended Posts

hej! hoppas på svar.

Jag har kört Strikts metod i 7 veckor. Lyckades gå ner 7 kg.

Men nu sitter det stilla!

hur gör man då?

jag jobbar 100% har små barn och tränar 3 gånger i vecka, som motsvarar typ 4.5 timmar.

så jag är i rörelse för det mesta.

är det okej att börja med Måttlig metod? är det så att min kropp är rent av all socker och kolhydrater? har gjort apotek tester och den visade just att set stämmer att min kropp är rent nu.

 

Så snälla. Vad är nästa steget då? efter strikt? 

mvh/Förvirrad nybörjare.

Link to comment
Share on other sites

40 minuter sedan, Rebeca sade:

Jag har kört Strikts metod i 7 veckor. Lyckades gå ner 7 kg.

Efter att jag inledde min LCHF-period för 18 månader sedan minskade jag totalt fem kilo och har sista året hållit konstant vikt (BMI 23). Min fråga till dig är hur många kilos övervikt du anser dig fortfarande ha?

Äter du mycket proteiner genom kött, fågel, fisk?

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

När du närmar dig din idealvikt brukar viktnedgången stanna av, tills du stabiliseras på en vikt som är rätt för din kropp. Mycket få blir underviktioga på LCHF – så länge du äter när du är hungrig.

 

ska jag fortsätta som det är då? fast jag har inte nåt mini idelavikt.

jag gör allting som står på lchf. Just nu är det stopp. Säker för min kropp bygger upp muskler.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

9 timmar sedan, Nils Engström sade:

Efter att jag inledde min LCHF-period för 18 månader sedan minskade jag totalt fem kilo och har sista året hållit konstant vikt (BMI 23). Min fråga till dig är hur många kilos övervikt du anser dig fortfarande ha?

Äter du mycket proteiner genom kött, fågel, fisk?

jag äter mycket gott med proteiner. Kör fortfarande på LCHF menyer. 

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

2 timmar sedan, Rebeca sade:

ska jag fortsätta som det är då?

Ja, finns det nåt alternativ? 🙃 du ska göra så att du känner dig nöjd och glad. 

Många säger att vikten inte är viktig, utan det är hälsan som är viktigast. Kanske kasta ut vågen är ett alternativ? 🙂

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

1 timme sedan, Rebeca sade:

precis! Jag trodde verkligen att vikten var ett bonus för träning och hälsa men får la lägga undan vågen fram till sommaren och fortsätta det ritmen jag går på. tack!

iAnna menade bara väl men man kan se olika på saken. Man bör fundera över hur kroppsvikten är fördelad (fett/muskler/benstomme). Hur man än ser på trivselvikten måste man ha klart för sig att normalvikten är eftersträvansvärd. Praktiskt taget alla allvarliga sjukdomar brukar i ett eller annat avseende kunna relateras till hög andel kroppsfett.

För egen del anser jag vågen ha en central plats i hemmet, i mitt fall som kontroll, snarare för att tillse vikten ligga still än för att oroa mig för att lägga på mig eller gå ner i vikt. Som man har jag vissa fördelar - kvinnor har sedan urminnes tider anlag för att lagra fett i väntan på sämre tider till att klara barnaskaran. Männen, jägarna, måste hålla sin kropp i trim och smidigt kunna komma nära sitt jaktbyte. För mannen var det musklerna, explosiviteten och snabbheten  som var väsentliga. Energiinnehållet i det fett som männen hade på kroppen räckte utan problem för långa jakter utan behov av vila.  Feta män klarar inte att bli bra jägare (nuförtiden kanske med långskjutande vapen) men för 20 000 år sedan inte.

 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

jag förstår din tanke. Saken är att just detta med vågen gjorde mig orolig. Istället för att tänka okej det går framåt så har jag varit rädd att gå upp eller att LCHF inte skulle fungera på mig. Men det gör det väl då jag kör exakt som det är. Jag tränar inte för viktens skull utan för att ha kondition i kroppen då mitt jobb kräver mycket energi och rörelse. Tanke på allt detta skedde en natt då jag inte kunde sova, inte en enda minut på grund av att mina knä gjorde så ont efter att vi hade ett lång aktivitet, det var verkligen smärtsam. Det var som att min kropp skrek på mig "Rör dig mera, motion ".Tack och lov var just det och inte en annan problem.

Så LCHF och träning var tanke för min kondition. Vikten var verkligen ett bonus eller ett plus, jag förstår inte var nånstans jag slutade tänka på motion och la konsentrationen på vikten. Det var roligare när jag tänkte på motionen. Måste hitta tillbaka dig och slappna av.

 • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Fast viktnedgången klingar ju inte av för att du bygger muskler. Snarare är det muskeltillväxten som går lite långsammare om man inte käkar en massa. Men är fortfarande bra att göra, eftersom muskler är positivt för hälsan och metabolismen. Konditionsträning blir man visserligen mer hungrig av, men samtidigt är ju inte det ett argument för att sitta stilla. Tänk på helheten istället för vad vågen visar.

Att äta extra protein i samband med träning brukar inte påverka viktnedgång eller ketos, om det är protein från optimala källor som t.ex kött. Men självklart är det en mängdfråga d.v.s kan inte äta absolut hur mycket som helst av magrare kött som t.ex kyckling. Protein från mejerier, proteinpulver eller vegetabiliska källor bör man däremot vara mer försiktig med. 

Är vanligt att man först går ner en hel del i vikt och sen stannar det upp. Du har inte heller så värst mycket övervikt, utan bara några trivselkilon kvar och just de där sista brukar sitta envist på kvinnor haha. Troligtvis kommer du fortsätta gå ner i vikt om du bara kör på som du gör nu, men kommer ske i långsammare och mer normal takt. Vill du prompt gå ner i vikt snabbare, så får du helt enkelt äta mindre portioner eller mer sällan(någon form av periodisk fasta). Men att ligga på energiunderskott kan påverka dina resultat från träningen. Man kan inte få ut max av träning och viktnedgång samtidigt.  

Om det funkar att gå över till måttlig får du testa och avgöra själv. Det är individuellt hur känslig man är för kolhydrater, sockerarter och främst hur det påverkar suget efter att småäta+överäta. 

 • Like 1
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Tack Elinor. så bra sagt enkelt och är lugnare nu 🤣. Jag försätter med menyer och hålla mig till min vanliga vardagsliv. Jag trivs så mycket med både maten och träning. Har inte fuskat en enda gång och det känns så bra. Tack för hjälpen.

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

1 timme sedan, Rebeca sade:

Jag trivs så mycket med både maten och träning.

Elinor kan sin sak! Angående hennes tips om fasta, hör det till de bättre man kan följa om man är angelägen om optimalt resultat.  I mitt fall har jag under 18 månader tillämpat daglig fasta utan att hungra det allra minsta - äter till jag är mätt och sedan inget förrän 16-17 timmar senare varje dag. Finessen ligger i att de resterande glykogenrester man har i kroppen förbrukas under dagen och tvingar levern att tidigt komplettera med ketoner, som effektivt tar hand om ditt fettmagasin.

Link to comment
Share on other sites

ja men precis. Jag äter tills jag är med och det är Frukost Lunch och Middag det är verkligen lagom för mig då jag är inte hungrig förrän nästa mål. Kanske diciplin har också med saken att göra. Att tro att det är för ens egen bästa plus att man slipper hunger eller svälta.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

14 minuter sedan, Rebeca sade:

Frukost Lunch och Middag det är verkligen lagom för mig då jag är inte hungrig förrän nästa mål.

Där tror jag ditt problem ligger. Kan man begränsa sig till eller två mål om dagen, åtminstone så länge man inte uppnått idealvikten,  når man resultat mycket effektivare än annars. Du som förefaller ung, kan naturligtvis fasta längre än så med jämna mellanrum 5/2 metoden eller ännu längre men om du samtidigt tränar hårt kan det vara ett problem.

Link to comment
Share on other sites

min träning består av enbart zumba. 45 minuter zumba tre gånger i veckan. Kanske en gång  step och styrka 45 minuter. 

Tycker du då att det bästa sättet att få igång igen viktminskning är att hoppa över  ett mål om dagen och äta två gånger?

Link to comment
Share on other sites

2 timmar sedan, Rebeca sade:

 det bästa sättet att få igång igen viktminskning är att hoppa över  ett mål om dagen och äta två gånger?

Absolut. om du är inställd på optimalt resultat på kort tid. Lösningen ligger i att så effektivt som möjligt efter huvudmålet förbruka kroppens resterande glykogen. Då först kommer ketonernas effektiva fettförbränning igång fram emot kvällen och natten. 

Link to comment
Share on other sites

6 timmar sedan, Rebeca sade:

då är det frukost som jag ska hoppa över?

För min del föredrar jag en lätt frukost att starta dagen på i många avseenden en social funktion. Mitt huvudmål vid 15-tiden kanske kan vara svårt att kombinera  med normalt arbetsliv. Se bara till att du får 15-17 timmars fasta under dygnet. En annan viktig sak är vätsketillförseln, sannolikt lite över en liter per dag lagom fördelad under dagen - en balansering mellan att minska risken att förlora salter  och nyttoinnehåll i födan men ändå ge kroppen det den vill ha vid rätt tid och till att bibehålla surheten i magen vid matsmältningen så långt det går.

P.S.

Som Zepp härefter korrekt påpekar, bör var och en naturligtvis pröva sig fram, efter vad som passar familjeförhållandena. I mitt fall hade jag noga förberett mig innan jag själv inledde min LCHF-tid (hundratals timmars avlyssning av ett trettiotal specialister på området lågkolhydratkost inklusive genomgång av mängder av studier) och efter att ha tjuvkikat på forumets kloka medlemmar. Även genomgång av de mer religiöst inriktade veganföreträdarna ingick.

För oss äldre, för att säkert komma i ketos, var rekommendationen att satsa på daglig fasta, vilket jag såg som en lätt metod att hålla ordning på. Det visade sig fungera perfekt - lätt att komma i ketos och rutinerna medgav mig att snabbt vinna de fördelar som alla experter förutskickat.

Eftersom du är yngre kan du naturligtvis testa 5/2-metoden för effektiv ketos eller en för dig personlig, längre form av fasta t.ex. några dagar, om du kan kombinera det med din sociala situation och ditt arbete.

Edited by Nils Engström
P.g.a. inlägget från Zepp härefter.
Link to comment
Share on other sites

1 timme sedan, Rebeca sade:

då är det frukost som jag ska hoppa över?

Hoppa ditten eller datten.. det är väldans personligt!

Iallafall så började jag min LCHF med bacon och ägg till frukost.. funkade finfint.. tills jag blev tvungen att välja mellan frukost och lunch!

Dvs det är bara 3-4 timmar mellan frukost och lunch.

Iomed att jag är morgontrött så valde jag lunch, det var ju bara 12-18 timmar sedan jag åt senast.

Iallafall så har jag förstått att det finns LCHFare som går upp i svinottan.. typ 4-5 på morgonen.. som äter frukost vid typ 9.00.. hoppar lunchen i stället och äter huvudmålet på eftermiddagen.

Grejen med de få måltiderna på LCHF är att man äter rejäla måltider när man väl äter.. dvs det tar en massa timmar innan allt man ätit lagrats och kroppen går från anabolt till katabolt tillstånd.

Och bägge tillstånden har sina fördelar.. dvs först så får man ladda upp, då har kroppen homeostas för detta, sen så skall kunna använda det man laddat upp för en massa olika processer, tex som energi då har man en annan homeostas!

Förhoppningsvis så har man då laddat upp med en massa näring samt essentiella ämnen.. förutom kalorier.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Jag tillhör dem som hoppar frukosten. Det har aldrig varit med tanke på att det skulle påverka vikten (och det gör det inte heller), utan jag tycker mat på morgonen är tvångsmatning (alltid tryckt ner mat jag inte velat ha, för att det framställts som att det är såååå viktigt att äta frukost). Efter ett par år på LCHF läste jag att frukost inte alls var nödvändig. Oj! Vågar jag testa? (för jag visste att jag kunde bli bottenlöst hungrig om jag gick hungrig för länge, även på lchf). Och insåg att på helgerna, så åt jag frukost när jag ville ha...framåt tio elva - och det var ju normal lunchtid. Frukost äter jag numera om jag bor på hotell, enbart.

Mitt råd är alltså: känn efter vad din kropp vill. Du ska samarbeta med den, inte slåss mot den och tvinga den till något. Funkar det bra att hoppa frukosten och du inte känner dig vrålhungrig: ok. Känns det helt fel: testa något annat.

 • Like 6
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...