Jump to content

Nils kämpar mot cancer – kan ketogen kost vara till hjälp?


Recommended Posts

Man into a maze. A man in a labyrinth in the form of a brain, the search for the exit. Top view, flat lay.

Efter att vi publicerat ett blogginlägg om forskningen kring sambandet mellan socker, insulin, ketogen kost och cancer fick vi en kommentar på Facebook från Pernilla. Hon berättar om maken Nils och hans kamp mot glioblastom, en form av hjärncancer. Läs hennes berättelse:

Mycket intressant läsning. Nu tänker jag ge er ett levande exempel på att ketogen kost fungerar.

Den 19 september 2018 fick jag och min man, Nils, beskedet att han hade en hjärntumör av den värst tänkbara sorten, glioblastom. Överlevnadsstatistiken är usel för denna variant. I värsta fall sex månader, genomsnittet överlever 1,5 år och de 10 procent som har riktig tur lever i 5 år.

Pernilla_Nils2

Vi var i chock, vi grät floder och den ångest vi kände går inte att beskriva. Men mitt i allt bestämde vi oss. Vi skulle klara detta. Vi skulle vinna över denna cancer som inte går att slå. Vi skulle inte bli en siffra i denna usla statistik.

Vi skulle vinna med strikt ketogen kost – noll socker, minimalt med kolhydrater, lite protein och stora mängder med bra fetter. Nils skulle även träna lågintensivt. Vi adderade även en rad kosttillskott och en stor dos jävlaranamma. Vi har båda norrländskt påbrå, ”inte värt att gnälla, utan bara att göra det som måste göras”.

Den 1 oktober opererades Nils. Jag glömmer aldrig dagen då jag släppte av honom vid Karolinska Sjukhuset (KS) i Stockholm. Vi hade bestämt att han skulle gå in själv och att jag sedan skulle få ett samtal från hans läkare då operationen var klar. Jag har aldrig känt mig så liten som då. Tänk om jag aldrig skulle få träffa honom igen. Han gick med rak rygg och högt buret huvud in genom entrén. Min modiga, underbara, starka kärlek gick in för att gå den första ronden mot cancern. Efter några timmar ringde hans läkare, det hade gått bra, mycket bra. Hela tumören var borta, men vi skulle senare få veta att det fortfarande fanns cancerceller som gav utslag på magnetröntgen.

nils_op

Nu skulle behandlingen startas. Sex veckor av strålning – varje vardag – kompletterades med cellgifter sju dagar i veckan. Nils promenerade till varje strålningstillfälle på KS, det innebar ca två maraton i veckan. Under denna tid både styrketränade och rodde han, utöver dessa promenader. Vi har sedan han kom hem från sin operation ätit strikt ketogen kost. Nils har inte avvikit från kosten en enda dag. Detta har förmodligen hjälpt honom att klara av de ohyggliga biverkningar som andra får under liknande behandling.

14 januari 2019 sitter vi hos Nils läkare för att få besked om hur behandlingen gått. En ny magnetröntgen var genomförd. Läkaren tittar på oss och säger ”det finns ingenting kvar”, ”röntgenbilderna visar ingenting”, ”det är smått fantastiskt”. Vi trodde knappt att det var sant. Det stod nu 1-0 till oss mot cancern.

11 mars 2019 fick vi ytterligare ett positivt besked från samme läkare. Denna magnetröntgen visade också att Nils är fri från cancer. Nu står det 2-0 till oss mot cancern.

Efter några timmar ringde hans läkare, det hade gått bra, mycket bra.
Vi fick rådet av sjukvården att leva och äta normalt. Dock frågade ingen oss om vad vårt ”normala” var. Men gissa om vi är lyckliga över att vi inte tog det rådet. Vi är övertygade om att vår strikta ketogena kost och träning har hjälpt till, om den inte varit själva anledningen till denna succe.

Nils har nu förmånen att få vara med i en studie där han får immunterapi. Men aldrig, aldrig, att vi går tillbaka till vårt gamla sätt att leva. För att leva normalt – det är för oss att leva sockerfritt. Hans läkare följer intresserat hans framsteg och frågar nyfiket om kosten. Men han är ensam om det, övriga läkare vi mött har sett denna kost som oerhört kontroversiell, så vi har hållt tyst om ”vårt äss i rockärmen”.

Pernilla_Nils

Vi vet inte om det är kosten som gjort att Nils just nu är fri från cancercellerna, men vi tänker inte chansa på att det inte är det. Under hans sjukhusvistelse bjöds han på kolhydratrika måltider, efterrätter och fikabröd. Att inte det känns lika tokigt för sjukvården som att erbjuda en cigarett till någon med lungcancer… det känns för oss helt obegripligt.

Tack för att du ville läsa mitt inlägg.

PS. Mitt i allt kaos planerade vi ett giftemål. Vi gifte vi oss den 16 mars 2019.

Kommentar

Pernilla och Nils,

Tack för er historia och lycka till i er tuffa kamp. Jag hoppas ni får många, många fler segrar!

Som en medicinsk kommentar: Ketogen kost har bevisats hjälpa till med viktnedgång och andra metabola problem, men effektiviteten (som komplement till annan behandling) för hjärncancer fortfarande obevisad. Inga större studier utförda på människor är publicerad. Rent teoretiskt, och enligt vissa experter, kan det dock finnas goda skäl att tro att kosten kan ha en positiv effekt använd som tillägg till konventionell behandling. Vi har har undersökt ämnet i den här artikeln.

/ Dr Andreas Eenfeldt

Mer

Ketogen kost för nybörjare

Kan ketogen kost behandla hjärncancer?

Ketogen kost och hjärncancer

Kom igång

Vill du gå ner i vikt och förbättra din hälsa? Anmäl dig till vår gratis tvåveckors LCHF-utmaning!

Du kan också använda vår gratis guide LCHF för nybörjare. Om du vill underlätta maximalt rekommenderar vi vårt populära verktyg Diet Doctors veckomenyer – prova gratis en månad. Ingen reklam, ingen bindningstid.

Ketogen kost

 • Ketokurs med Andreas Eenfeldt (del 7)
  Ketokurs med Andreas Eenfeldt (del 7)06:24Keto för nybörjare med dr Andreas Eenfeldt. Hur går du ner i vikt på ketogen kost?
 • "Min värk har minskat, doktorn"
  "Min värk har minskat, doktorn"11:12Smärta, kost och livsstil med dr Èvelyne Bourdua-Roy.
 • Keto-kurs med dr Andreas Eenfeldt, del 1
  Keto-kurs med dr Andreas Eenfeldt, del 108:02Vilka fördelar innebär ketos? Vad äter du på ketogen kost? Här är en informativ kurs med dr Andreas Eenfeldt.
 • Keto för att överleva cancer
  Keto för att överleva cancer28:51Audra Wilford berättar om sina erfarenheter av ketogen kost som en del i behandling av sonen Max hjärnumör.
 • Biverkningar av ketogen kost
  Biverkningar av ketogen kost06:58Några vanliga biverkningar av ketogen kost – och hur du undviker dem.
 • Avancerade LCHF-tips!
  Avancerade LCHF-tips!31:11
 • Dr Angela Poff presentation San Diego 2016
  Dr Angela Poff presentation San Diego 201644:42Dr Angela Poff föreläser på Low Carb USA 2016
 • Är rädsla för protein den nya fettskräcken?
  Är rädsla för protein den nya fettskräcken?20:15Hur mycket protein bör man äta på LCHF eller ketogen kost? Kan man få problem om man begränsar intaget för att få högre ketonvärden?
 • Kan man besegra cancer med LCHF?
  Kan man besegra cancer med LCHF?13:00Kan ketogen kost hjälpa vid cancerbehandling? Det finns många skäl till att tro att det kan vara så.
 • Livet utan migrän
  Livet utan migrän15:44Elenas liv förändrades helt med ketogen kost.
 • Intervju med dr Ken Berry
  Intervju med dr Ken Berry12:00I den här intervjun berättar dr Ken Berry vad som fick honom att börja med ketogen kost och hur det är att behandla patienter med kosten.
 • Tio år av forskning på ketogen kost
  Tio år av forskning på ketogen kost22:05Dr Dominic d'Agostino, en av de ledande inom forskning på ketogen kost, intervjuas i sitt labb i Florida.
 • Ketogen kost vid cancerbehandling
  Ketogen kost vid cancerbehandling17:07Kan strikt ketogen kost hjälpa till att förebygga eller till och med behandla vissa cancerformer, som hjärncancer?
 • Keto är den enda kost som har fungerat
  Keto är den enda kost som har fungerat19:23Kristie Sullivan skriver inspirerande inlägg för Diet Doctor och har även en fantastisk historia att berätta.
 • Optimal prestation med ketoner
  Optimal prestation med ketoner16:33Hur kan ketogen kost maximera idrottslig och kognitiv prestation?
 • Keto-anpassning och prestation
  Keto-anpassning och prestation58:58
 • Kan ketogen kost påverka cancer?
  Kan ketogen kost påverka cancer?53:59Intervju med professor Eugene J. Fine, läkaren bakom världens första människostudie på LCHF och cancer. Svensk undertext!
 • Fördelarna med träning på fettdrift
  Fördelarna med träning på fettdrift20:45Intervju med Jeff Volek, RD, PhD, en av världens främsta forskare på LCHF och träning.
 • Fat Chance
  Fat Chance1:05:43Är det möjligt att cykla tvärs över Australiens kontinent (3400 km) utan att äta kolhydrater?
 • Metabol flexibilitet och vad som gör att en kost fungerar
  Metabol flexibilitet och vad som gör att en kost fungerar35:14Vad är metabol flexibilitet och varför spelar det roll när man ska bestämma vad som utgör en optimal kost?
 • Ketonmätning i utandningsluft
  Ketonmätning i utandningsluft20:51
 • Data från ett år med ketos
  Data från ett år med ketos10:20
 • Spring – och ät – för livet
  Spring – och ät – för livet27:33Dr Mark Cucuzzella om LCHF-anpassning för prestation och hur man kan få det att fungera bra.
 • Vad äter man på keto?
  Vad äter man på keto?11:22Vad äter man på keto? Få svaret i del 3 av vår kurs om ketogen kost.

Cancer

 • Keto för att överleva cancer
  Keto för att överleva cancer28:51Audra Wilford berättar om sina erfarenheter av ketogen kost som en del i behandling av sonen Max hjärnumör.
 • Dr Angela Poff presentation San Diego 2016
  Dr Angela Poff presentation San Diego 201644:42Dr Angela Poff föreläser på Low Carb USA 2016
 • Kan man besegra cancer med LCHF?
  Kan man besegra cancer med LCHF?13:00Kan ketogen kost hjälpa vid cancerbehandling? Det finns många skäl till att tro att det kan vara så.
 • Ketogen kost vid cancerbehandling
  Ketogen kost vid cancerbehandling17:07Kan strikt ketogen kost hjälpa till att förebygga eller till och med behandla vissa cancerformer, som hjärncancer?
 • Kan ketogen kost påverka cancer?
  Kan ketogen kost påverka cancer?53:59Intervju med professor Eugene J. Fine, läkaren bakom världens första människostudie på LCHF och cancer. Svensk undertext!
 • För mycket protein – effekt på livslängd, åldrande och cancer
  För mycket protein – effekt på livslängd, åldrande och cancer31:18
 • Personanpassad keto och cancerbehandling
  Personanpassad keto och cancerbehandling27:24Hur kan du anpassa din ketogena kost och din livsstil för att hjälpa till att behandla cancer?
 • Att ta forskning till patienten
  Att ta forskning till patienten47:34Dr Nasha Winters pratar om cancer och ketogen kost, mitokondriernas roll och om hur kosten måste anpassas individuellt.
 • Open mic
  Open mic31:02LCHF:are med olika typer av bakgrund delar med sig av sina framgångshistorier.

Stöd Diet Doctor

Vill du ge ditt stöd till Diet Doctor och få tillgång till bonusmaterial? Ta en titt på vårt medlemskap.

Gratis provmånad

Fler framgångshistorier

Ta del av över 700 framgångshistorier.

 • Efter tio år med typ 2-diabetes började Graham med LCHF
  Efter tio år med typ 2-diabetes började Graham med LCHF 
 • Antonietta gick ner 68 kilo med LCHF
  Antonietta gick ner 68 kilo med LCHF 
 • Katrins framgångar med LCHF
  Katrins framgångar med LCHF 

Vill du också inspirera?

Har du en framgångshistoria att dela med dig av? Det är ett effektivt sätt att inspirera andra till att förändra sina liv.

Mejla din historia till annika@dietdoctor.com. Före- och efterbilder är bra för att göra din historia konkret och extra inspirerande för andra. Berätta om det är OK att dela ditt namn och bild eller om du vill vara anonym. Tipsa också gärna om du har en blogg eller Instagram eller liknande för läsare att följa.

Inlägget Nils kämpar mot cancer – kan ketogen kost vara till hjälp? dök först upp på Diet Doctor.

Visa hela artikeln

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...