Jump to content

Kost och träning för ett friskt hjärta


Recommended Posts

Vad kan du göra för att ha ett friskt hjärta? I den här intervjun, från konferensen PHC i London i maj 2018, samtalar ingenjör Ivor Cummins och kardiologen dr Scott Murray om hjärthälsa. Ta en titt för att lära dig om kost, hälsosamt fett, träning och mycket mer!

Transkription

Ivor Cummins: När det gäller nyttigt fett har ju allmänheten indoktrinerats och nästan hjärntvättats i 50 år med budskapet att fett är dåligt. Så vi kanske skulle kunna räkna upp några mindre kontroversiella nyttiga fetter, och sen några som kanske är gränsfall. Vilka fetter börjar folk förstå är nyttiga?

Scott Murray: Det kommer nog snart att bli avokadobrist i världen. Man vill att folk ska fokusera på enkelomättade fettsyror och om de ska äta fleromättade fettsyror bör det vara omega-3-källor. Jag har en bild i mitt föredrag som handlar om hälsovinster med livsmedel. I vissa delar av världen avråds man från lax och nötter för att de innehåller för mycket fett, mindre än brödrostspajer och söt yoghurt.

Vi behöver se till att människor äter tillräckligt med lax och fiskrätter kompletterat med jungfruolivolja och avokado, och att de i möjligaste mån undviker att steka mat i vegetabilisk olja. Det behöver vi titta mer på. Vad steker man sin mat i? Vad steker restaurangerna i? I Liverpool där jag arbetar är det mycket fish and chips-ställen. Jag har besökt några stycken för att ta reda på vad de steker och friterar i.

Det gäller att lära folk att fett kan och bör ingå i kosten, men kanske inte främst till stekning. Jag är lite orolig för att när människor får höra att fett är bra så tolkar det som att de kan äta på McDonald’s eller KFC och steka i vegetabilisk olja, men det är inte det som det betyder. Det behöver vi förtydliga.

Transkription pdf

Bli medlem (gratis att testa en månad) och du får omedelbar tillgång till föreläsningar, intervjuer, videokurser, frågor och svar, filmer och mycket mera. Du får också tillgång till vårt populära verktyg veckomenyer.

Hjärtsjukdom

 • Döda för att göra vinst?
  Döda för att göra vinst?11:11Är läkemedelsindustrin och livsmedelsindustrin beredda att döda för att göra vinst? Hur kan en förändring av livsstil vara mer effektiv än läkemedel?
 • Fett, kolesterol och gamla missförstånd
  Fett, kolesterol och gamla missförstånd52:45Kirurgen och docenten Ralf Sundberg föreläser om fett, kolesterol och hur de gamla missförstånden på området lever kvar.
 • Fett och kardiovaskulär sjukdom
  Fett och kardiovaskulär sjukdom25:02Ökar risken för hjärtsjukdom när vi äter mättat fett eller är det någonting annat som är boven?
 • Bör man oroa sig för högt kolesterol?
  Bör man oroa sig för högt kolesterol?13:49Är högt kolesterol farligt? Vem ska (och vem ska inte) ta statiner och vad kan du göra istället för att medicinera?
 • Den stora kolesterolmyten
  Den stora kolesterolmyten37:55
 • The Cholesterol Network System
  The Cholesterol Network System22:24Kan du drastiskt sänka ditt kolesterol, genom att äta MER fett?
 • Dr. Sarah Hallberg - LCHF and LDL (Vail 2016)
  28:56
 • Daves kolesteroluppvaknande
  Daves kolesteroluppvaknande06:23Dr Jeffry Gerber och Dave Feldman diskuterar kolesterol.
 • Därför är högt kolesterol hälsosamt
  Därför är högt kolesterol hälsosamt30:01Är högt kolesterol och LDL farligt – eller kan det faktiskt ha en skyddande effekt?
 • "Min läkare uppmanade mig att ta statiner!"
  "Min läkare uppmanade mig att ta statiner!"20:17David Diamonds läkare uppmanade honom att ta statiner på grund av högt kolesterol. Men David insåg snabbt att det vi tror att vi vet om kolesterol, hjärtsjukdom och statiner inte stämmer.
 • Nina Teicholz (part 3)
  10:39
 • $tatin nation
  1:02:45
 • Är du orolig för ditt kolesterol?
  16:49Intervju med Anders Tengblad - distriktsläkare och diabetesforskare. Vad är kolesterol och varför ska man bry sig om det? Bör man helt utesluta läkemedlet "statiner" eller finns det fördelar med att ta det, och för vem?
 • Den förvånande orsaken till hjärtsjukdom – Lundell
  Den förvånande orsaken till hjärtsjukdom – Lundell38:19
 • Vad orsakar hjärtsjukdom?
  Vad orsakar hjärtsjukdom?49:51Vad orsakar hjärtsjukdom? Är det kolesterol – som vi fått höra i årtionden – eller är det i själva verket något annat?
 • Nina Teicholz (part 2)
  09:30
 • STATIN NATION II - HD2-HD
  1:15:35
 • Nina Teicholz (part 1)
  10:36

Inlägget Kost och träning för ett friskt hjärta dök först upp på Diet Doctor.

Visa hela artikeln

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...