Jump to content

Den bästa kosten för att få i sig de bästa fetterna


Recommended Posts

214 visningar
Hur kan du hantera din typ 2-diabetes med kosten? Här får Diet Doctors Kim Gajraj en intervju med doktor Trudi Deakin, för att lära sig allt om hennes arbete vid X-PERT Health, en ideell organisation i Storbritannien.

X-PERT Health anordnar utbildningar för att hantera och förebygga diabetes. Ta en titt på den här videon för att lära dig mer om deras viktiga arbete!

I den här förhandstitten får du lära dig mer om vilka fetter som är bra för dig.

Transkription

Kim Gajraj: Vilken är då den bästa kosten för att få i sig de bästa fetterna?

Trudi Deakin: Äkta kost, det vill säga livsmedel i dess naturliga form. Vi får ofta frågor om smörgåsfett. Om man tittar på innehållsförteckningen på ett paket smörgåsmargarin så är det en lång lista. De görs dessutom av raffinerade vegetabiliska oljor. När man köper vegetabilisk olja i mataffären så är det ofta bilder på blommor på flaskan. Solrosolja har solrosor på etiketten. Det ger ett intryck av att produkten är nyttig. Men raffineringen av solrosor till olja är ingen vacker syn. Det är mycket upphettning och tillsättning av kemikalier som hexan. Oljan deodoriseras och bleks. Så den vegetabiliska oljan är i slutänden inte alls naturlig, utan förvanskad. När vegetabiliska oljor hettas upp kan de bli ännu onyttigare. Vegetabiliska oljor är alltså inte nyttiga. När de blir till smörgåsmargarin så är det ännu värre.

De oljor man bör äta är de som inte har behandlats med upphettning eller kemikalier. Det kan vara extra jungfruolja av oliver eller kallpressad rapsolja.

De naturliga fetter som våra far- och morföräldrar åt är jättebra! Innehållsförteckningen för smör är just smör, ibland med salt. En eller två ingredienser. Kokosolja, jungfrukokosolja, innehåller bara kokos. Sen har vi avokado som är rik på naturliga fetter. Fet fisk ger oss omega-3 i helt obehandlad form. Det är fantastiska naturliga fettkällor.

Transkription

Se en del av videon ovan. Se hela den 16 minuter långa intervjun (med svensk text och transkription) med gratis provmånad eller medlemskap:

Att förebygga kronisk sjukdom — Dr Trudi Deakin

Bli medlem, (gratis att testa en månad), så kan du se videon direkt – liksom föreläsningar, intervjuer, videokurser, frågor och svar, filmer och mycket mera. Du får också tillgång till vårt populära verktyg veckomenyer.

LCHF-läkare

 • "Min värk har minskat, doktorn"
  "Min värk har minskat, doktorn"11:12Smärta, kost och livsstil med dr Èvelyne Bourdua-Roy.
 • Förändrad livsstil är mycket effektivare
  Förändrad livsstil är mycket effektivare06:46Kan du förbättra hälsan på bara 21 dagar? I så fall, hur?
 • Tim Noakes rättegång
  Tim Noakes rättegång15:20I den här minidokumentären om rättegången mot Tim Noakes får du veta allt om anklagelsen, hur utfrågningen gick till och vad som har hänt sedan dess.
 • "Jag ville göra skillnad, varje dag"
  "Jag ville göra skillnad, varje dag"17:10En inspirerande intervju med dr Èvelyne Bourdua-Roy om hur hon använder LCHF som behandling för sina patienter.
 • "Vi är inte gjorda för att vara kroniskt sjuka"
  "Vi är inte gjorda för att vara kroniskt sjuka"25:54Vilken form av träning är den bästa för din hälsa? Varför kan man ha problem att gå ner i vikt på LCHF? Och kan man verkligen bota insulinresistens?
 • Att förstå och behandla typ-2 diabetes
  Att förstå och behandla typ-2 diabetes59:44Dr Jason Fung föreläser om diabetes för en grupp läkare.
 • Fett och kardiovaskulär sjukdom
  Fett och kardiovaskulär sjukdom25:02Ökar risken för hjärtsjukdom när vi äter mättat fett eller är det någonting annat som är boven?
 • Att motivera till livsstilsförändringar
  Att motivera till livsstilsförändringar51:45Hur kan du hjälpa och motivera personer att börja med och hålla fast vid LCHF?
 • Därför är mer protein bättre
  Därför är mer protein bättre15:17Dr Ted Naiman tror att mer protein är bättre och han rekommenderar ett högre intag.
 • Bör man oroa sig för högt kolesterol?
  Bör man oroa sig för högt kolesterol?13:49Är högt kolesterol farligt? Vem ska (och vem ska inte) ta statiner och vad kan du göra istället för att medicinera?
 • Intervju med dr Ken Berry
  Intervju med dr Ken Berry12:00I den här intervjun berättar dr Ken Berry vad som fick honom att börja med ketogen kost och hur det är att behandla patienter med kosten.
 • Att praktisera och förespråka LCHF
  Att praktisera och förespråka LCHF18:16Dr Joanne McCormack insåg att kostråden vi ger diabetiker helt enkelt inte fungerar.
 • Våra kroppar behöver bra mättat fett
  Våra kroppar behöver bra mättat fett12:22Vilka är de största lögnerna en patient får höra från sin läkare?
 • Vad orsakar insulinresistens?
  Vad orsakar insulinresistens?29:01Man har 70% risk att det blir som följd av kronisk sjukdom, som har sin grund i insulinresistens. Dr Naiman förklarar vad som orsakar det.
 • Mat som medicin
  Mat som medicin14:00Hur behandlar man patienter med kostråd baserade på LCHF? Och vad händer? Dr Jeffry Gerber vet och vi hade den stora äran att få följa honom under en dag på mottagningen.
 • En global matrevolution
  En global matrevolution34:30Vilka mistag ligger bakom epidemierna av typ 2-diabetes och fetma – och hur kan de rättas till?
 • Måste man mäta ketoner?
  Måste man mäta ketoner?22:19Behöver man mäta ketoner på ketogen kost? Dr Westman guidar dig genom de situationer då det kan vara en fördel – och när det inte är det.
 • För mycket protein är bättre än för lite
  För mycket protein är bättre än för lite40:13Är ökat proteinintag när du äter LCHF en god eller dålig idé?
 • "Att behandla typ 2-diabetes kan vara enkelt"
  "Att behandla typ 2-diabetes kan vara enkelt"18:52Dr Sadhra ger blivande läkare råd om att behandling av typ 2-diabetes kan vara ganska enkelt så länge man äter LCHF. Läkemedel är inte förstahandsval.
 • "Människor är inte trasiga från början"
  "Människor är inte trasiga från början"15:22Hur är det att vara LCHF-läkare i Tyskland? Är den tyska sjukvården medveten om kraften av en kostomläggning?
 • LCHF-läkare i Mellanöstern
  LCHF-läkare i Mellanöstern10:40Dr Ali Irshad Al Lawati är LCHF-läkare och arbetar i Oman. Det här är den intressanta berättelsen om hur han började med LCHF.
 • "Diabetes är en tickande bomb"
  "Diabetes är en tickande bomb"08:24Diabetes är en tickande bomb. Problemet är så stort att myndigheter måste agera genom lagstiftning.
 • Women's questions – kan fasta vara problematiskt för kvinnor?
  Women's questions – kan fasta vara problematiskt för kvinnor?05:54Kan fasta vara problematiskt för kvinnor?
 • Klinisk erfarenhet av LCHF
  Klinisk erfarenhet av LCHF26:08Eric Westman besvarar vanliga frågor om hur man implementerar kosten i praktiken och går igenom fallgropar.

Inlägget Den bästa kosten för att få i sig de bästa fetterna dök först upp på Diet Doctor.

Visa hela artikeln

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...