Jump to content

Att gå ner i vikt när man närmar sig 60 år


Recommended Posts

Andreas-success-story-featured-image-1024×576

Andrea hade kämpat för att gå ner i vikt sedan hon fick barn, i 20-årsåldern. Hon och hennes man hade testat många olika metoder utan att hitta en lösning som var hållbar i längden. Det var inte förrän de hörde talas om ketogen kost som de upplevde en ordentlig förändring, på många områden. Här är hennes berättelse:

Mejlet, översatt från engelska

Jag heter Andrea och jag är 57 år ung. Jag bor i Wisconsin, USA, tillsammans med min man. Keto har blivit vårt nya sätt att äta.

Sedan jag fick barn som 20-åring har jag alltid vägt 9-18 kilo för mycket. 1998 lyckades jag gå ner till 59 kilo genom att inte äta, dricka massor av vatten, vara fysiskt ativ på mitt jobb som servitris och när jag kom hem tränade jag i ytterligare en timme. Jag orkade inte hålla på så i längden och min vikt ökade sakta igen.

Efter en operation vintern 2009 gick jag upp ytterligare i vikt och 2014 vägde jag 86 kilo.

Jag kände mig skyldig för att jag inte orkade träna och nu låg jag på min högsta vikt någonsin. Allt jag kunde tänka på var det springande och tränande som skulle krävas för att upprepa viktnedgången jag lyckades med för 20 år sedan. Jag har numera ett skrivbordsjobb och en restid på 7,5 timmar i veckan, jag visste inte vad jag skulle ta mig till.

Sedan 2014 har vi försökt hitta den rätta kombinationen av mat som kan hjälpa oss att gå ner i vikt.
Min man och jag gick på lögnen om att vi inte skulle kunna gå ner i vikt när vi var äldre och vår metabolism blivit långsammare. Sedan 2014 har vi försökt hitta den rätta kombinationen av mat som kan hjälpa oss att gå ner i vikt. Vi drog ner på rött kött och åt bara kyckling och fisk med grönsaker. Men vi åt fortfarande pasta, bröd, ris, stärkelserika grönsaker, havregrynsgröt och quinoa. Vi åt två till tre måltider per dag och självklart mellanmål.

I augusti 2017 berättade min bror och svägerska att de hade gått ner 23 kilo vardera på keto/strikt LCHF. Jag kände att detta måste vara det rätta. Min bror tränar inte och att han hade gått ner 23 kilo var tillräckligt för att jag skulle bli intresserad. Jag googlade på keto och hittade ”Ketogen kost för nybörjare” av Diet Doctor.

Den guiden är toppen. De visuella guiderna och även listorna över mat man får äta har varit till god hjälp. De var grunden till min första inköpslista 24 augusti 2017. Första gången jag öppnade dörren till matbutiken insåg jag hur stor del av butiken jag inte behövde besöka.

Vi gick till och med ner i vikt under semestern 2017.
Jag hade använt MyFitnessPal sedan 2014. Det hjälpte mig att se hur lågt jag kunde gå i kolhydratintag med måttlig LCHF för att vänja mig. När vikten förändrades sänkte jag kolhydratintaget till en striktare nivå. Sakta men säkert gick jag ner i vikt. Vi gick till och med ner i vikt under semestern 2017.

I januari 2018 hade jag berättat för en vän om Diet Doctor och hon skickade ett sms och för att berätta att hon började med tvåveckorsutmaningen, för att ge det en chans. Jag visste inte ens om att Diet Doctor hade den utmaningen, så min man och jag hoppade också på för att uppmuntra vår vän.

Vi älskade den. Vi fick nya idéer till måltider, ett lättare sätt att bara laga mat en gång om dagen och vi fick lära oss nya smakkombinationer. Många av de recepten hör fortfarande till våra favoriter.

Min man och jag fastar, var och en på egen hand, vi äter bara middag tillsammans. Han äter en liten frukost och jag dricker fettkaffe på morgonen. Då och då äter jag vid andra klocksklag; jag har upptäckt att det hjälper mig att bryta viktplatåer.

Varje vecka packar jag en matlåda med några hårdkokta ägg, skivad ost, korvslantar eller kallskuret och har i kylskåpet på jobbet tilsammans med majonnäs. Jag har också en påse med en blandning av makadamia- och valnötter i min skrivbordslåda. Jag äter bara när jag är hungrig och bara tillräckligt för att stå mig till middagen.

På helgen eller på semestrar håller jag igång mer och går ner mer i vikt. Jag dricker kaffe på morgonen, vatten hela dagen och äter middag med min man.

Ungefär halvvägs genom det första året upptäckte jag att smärtan från mina leder i nacke, axlar och armar var borta. Jag brukade gå till kiropraktorn var fjärde till sjätte vecka för att få hjälp med smärtan. Jag har inte behövt gå dit sedan april 2018. Eftersom smärtan är borta och vikten har minskat är det också mycket lättare att träna.

Vi är blodgivare och vid varje besök mäter de puls och blodtryck. Vi har noterat att blodtrycket är något lägre för varje gång.

Jag är så säker på att det här är det bästa och lättaste sättet att äta…
Jag är så säker på att det här är det bästa och lättaste sättet att äta för att hålla sig frisk och hålla vikten, att jag har givit bort alla kläder som inte längre passar. De få speciella plagg som jag sparat i alla år, för att någon gång kunna ha, är nu en del av min garderob. Jag behåller inga ”ifall jag skulle gå upp i vikt igen”-kläder. Just nu väger jag 62 kilo; jag har storlek 38 i byxor och S i tröjor. Jag har mer energi, bättre självförtroende och njuter av att vara ute och se mig omkring.

Under det senaste året har jag tipsat familj, vänner och medarbetare om Diet Doctor. Jag har lärt mig så mycket och jag är så tacksam för att den här informationen finns tillgänglig. Jag återvänder ständigt till Diet Doctor för recept och kunskap. Webbsidan förändras hela tiden till det bättre. Jag har också tyckt om att testa den nya appen (kommer på svenska). Full fart framåt och ut med budskapet till alla!

Kommentar

Grattis till dina framgångar, Andrea! Och tack för alla berömmande ord!

/ Dr Andreas Eenfeldt

Kom igång

Vill du också gå ner i vikt och förbättra din hälsa? Anmäl dig till vår gratis tvåveckors LCHF-utmaning!

Du kan också använda vår gratis guide LCHF för nybörjare. Om du vill underlätta maximalt rekommenderar vi vårt populära verktyg Diet Doctors veckomenyer – prova gratis en månad. Ingen reklam, ingen bindningstid.

Video om ketogen kost

 • Ketokurs med Andreas Eenfeldt (del 7)
  Ketokurs med Andreas Eenfeldt (del 7)06:24Keto för nybörjare med dr Andreas Eenfeldt. Hur går du ner i vikt på ketogen kost?
 • Keto-kurs med dr Andreas Eenfeldt, del 1
  Keto-kurs med dr Andreas Eenfeldt, del 108:02Vilka fördelar innebär ketos? Vad äter du på ketogen kost? Här är en informativ kurs med dr Andreas Eenfeldt.
 • "Min värk har minskat, doktorn"
  "Min värk har minskat, doktorn"11:12Smärta, kost och livsstil med dr Èvelyne Bourdua-Roy.
 • Keto för att överleva cancer
  Keto för att överleva cancer28:51Audra Wilford berättar om sina erfarenheter av ketogen kost som en del i behandling av sonen Max hjärnumör.
 • Biverkningar av ketogen kost
  Biverkningar av ketogen kost06:58Några vanliga biverkningar av ketogen kost – och hur du undviker dem.
 • Avancerade LCHF-tips!
  Avancerade LCHF-tips!31:11
 • Är rädsla för protein den nya fettskräcken?
  Är rädsla för protein den nya fettskräcken?20:15Hur mycket protein bör man äta på LCHF eller ketogen kost? Kan man få problem om man begränsar intaget för att få högre ketonvärden?
 • Dr Angela Poff presentation San Diego 2016
  Dr Angela Poff presentation San Diego 201644:42Dr Angela Poff föreläser på Low Carb USA 2016
 • Kan man besegra cancer med LCHF?
  Kan man besegra cancer med LCHF?13:00Kan ketogen kost hjälpa vid cancerbehandling? Det finns många skäl till att tro att det kan vara så.
 • Livet utan migrän
  Livet utan migrän15:44Elenas liv förändrades helt med ketogen kost.
 • Tio år av forskning på ketogen kost
  Tio år av forskning på ketogen kost22:05Dr Dominic d'Agostino, en av de ledande inom forskning på ketogen kost, intervjuas i sitt labb i Florida.
 • Intervju med dr Ken Berry
  Intervju med dr Ken Berry12:00I den här intervjun berättar dr Ken Berry vad som fick honom att börja med ketogen kost och hur det är att behandla patienter med kosten.
 • Ketogen kost vid cancerbehandling
  Ketogen kost vid cancerbehandling17:07Kan strikt ketogen kost hjälpa till att förebygga eller till och med behandla vissa cancerformer, som hjärncancer?
 • Keto är den enda kost som har fungerat
  Keto är den enda kost som har fungerat19:23Kristie Sullivan skriver inspirerande inlägg för Diet Doctor och har även en fantastisk historia att berätta.
 • Optimal prestation med ketoner
  Optimal prestation med ketoner16:33Hur kan ketogen kost maximera idrottslig och kognitiv prestation?
 • Keto-anpassning och prestation
  Keto-anpassning och prestation58:58
 • Kan ketogen kost påverka cancer?
  Kan ketogen kost påverka cancer?53:59Intervju med professor Eugene J. Fine, läkaren bakom världens första människostudie på LCHF och cancer. Svensk undertext!
 • Fördelarna med träning på fettdrift
  Fördelarna med träning på fettdrift20:45Intervju med Jeff Volek, RD, PhD, en av världens främsta forskare på LCHF och träning.
 • Fat Chance
  Fat Chance1:05:43Är det möjligt att cykla tvärs över Australiens kontinent (3400 km) utan att äta kolhydrater?
 • Metabol flexibilitet och vad som gör att en kost fungerar
  Metabol flexibilitet och vad som gör att en kost fungerar35:14Vad är metabol flexibilitet och varför spelar det roll när man ska bestämma vad som utgör en optimal kost?
 • Ketonmätning i utandningsluft
  Ketonmätning i utandningsluft20:51
 • Data från ett år med ketos
  Data från ett år med ketos10:20
 • Spring – och ät – för livet
  Spring – och ät – för livet27:33Dr Mark Cucuzzella om LCHF-anpassning för prestation och hur man kan få det att fungera bra.
 • Vad äter man på keto?
  Vad äter man på keto?11:22Vad äter man på keto? Få svaret i del 3 av vår kurs om ketogen kost.

Viktnedgång

 • Ketokurs med Andreas Eenfeldt (del 7)
  Ketokurs med Andreas Eenfeldt (del 7)06:24Keto för nybörjare med dr Andreas Eenfeldt. Hur går du ner i vikt på ketogen kost?
 • Vinsterna med en 7-dagarsfasta
  Vinsterna med en 7-dagarsfasta03:34
 • Så halverade Tommy sin vikt
  48:22Tommy Runesson föreläser om sin enorma viktresa med LCHF och vilka lärdomar han fått med sig på vägen. Inspiration och kunskap även om du vill gå ner mindre än hälften av din kroppsvikt! Följ Tommy Runesson på hans blogg: http://tommytappar.se
 • Minus 90 kilo och en hälsoresa för familjen
  Minus 90 kilo och en hälsoresa för familjen15:05Larry Diamond har transformerat sitt liv och gått ner 57 kg med LCHF. I den här intervjun delar han med sig av sina insikter från resan.
 • VIDEO: Jeffry Gerber - Why Low Carb and Other Common Questions (VAIL 2016)
  VIDEO: Jeffry Gerber - Why Low Carb and Other Common Questions (VAIL 2016)16:59
 • Problemet med socker
  Problemet med socker50:01Är det fett eller socker som är orsaken till de aldrig tidigare skådade epidemierna av fetma, typ 2-diabetes och metabol sjukdom?
 • Att förstå och behandla typ-2 diabetes
  Att förstå och behandla typ-2 diabetes59:44Dr Jason Fung föreläser om diabetes för en grupp läkare.
 • Avancerade LCHF-tips!
  Avancerade LCHF-tips!31:11
 • Orsaken till fetma
  Orsaken till fetma38:45
 • Hur insulin styr din vikt
  14:39
 • Att motivera till livsstilsförändringar
  Att motivera till livsstilsförändringar51:45Hur kan du hjälpa och motivera personer att börja med och hålla fast vid LCHF?
 • Hur man går ner 110 kilo utan hunger
  Hur man går ner 110 kilo utan hunger31:06
 • Hjärtattacken blev ett uppvaknande
  Hjärtattacken blev ett uppvaknande07:11Efter hustruns hjärtattack letade Chris Pattinson efter ett sätt att hålla det hela i schack med kost och livsstil. Och på vägen förbättrade han sin egen hälsa.
 • De 5 vanligaste misstagen på LCHF
  De 5 vanligaste misstagen på LCHF08:57Är det svårt för dig att nå din målvikt, är du hungrig eller mår du inte bra? Se till att du undviker dessa misstag.
 • Intervju med Jason Fung
  Intervju med Jason Fung45:20
 • Därför är mer protein bättre
  Därför är mer protein bättre15:17Dr Ted Naiman tror att mer protein är bättre och han rekommenderar ett högre intag.
 • My success story med Katrin Crum
  My success story med Katrin Crum02:45Vi träffade Katrin på Low Carb Cruise i maj 2018 och här är hennes LCHF-berättelse.
 • Handlar inte vikten bara om kalorier? Svar på vanliga frågor
  Handlar inte vikten bara om kalorier? Svar på vanliga frågor03:14Handlar viktnedgång bara om att äta färre kalorier än man gör sig av med?
 • En global matrevolution
  En global matrevolution48:15
 • Dr. Jason Fung - Therapeutic Fasting (SD 2016)
  46:13
 • 45 kilo borta utan kaloriräkning
  45 kilo borta utan kaloriräkning24:12
 • LCHF på rätt sätt – Eric Westman 3
  LCHF på rätt sätt – Eric Westman 314:09Intervju med Eric Westman, läkare och expert på LCHF-kost. Om grunderna för att äta LCHF och vad som är viktigt att tänka på när man sätter igång för att det ska gå så bra som möjligt.
 • Att hjälpa folk till bättre hälsa
  Att hjälpa folk till bättre hälsa15:44Dawn var sjuk och överviktig men sen hittade hon LCHF... och det förändrade hennes liv.
 • Måste du räkna kalorier för att gå ner i vikt?
  Måste du räkna kalorier för att gå ner i vikt?10:22Är kaloriräkning nödvändigt för att gå ner i vikt?

Stöd Diet Doctor

Vill du ge ditt stöd till Diet Doctor och få tillgång till bonusmaterial? Ta en titt på vårt medlemskap.

Gratis provmånad

Fler framgångshistorier

Ta del av över 750 framgångshistorier.

 • Antonietta gick ner 68 kilo med LCHF
  Antonietta gick ner 68 kilo med LCHF 
 • Nils kämpar mot cancer – kan ketogen kost vara till hjälp?
  Nils kämpar mot cancer – kan ketogen kost vara till hjälp? 
 • Om svårigheter att gå ner i vikt på LCHF
  Om svårigheter att gå ner i vikt på LCHF 

Vill du också inspirera?

Har du en framgångshistoria att dela med dig av? Det är ett effektivt sätt att inspirera andra till att förändra sina liv.

Mejla din historia till annika@dietdoctor.com. Före- och efterbilder är bra för att göra din historia konkret och extra inspirerande för andra. Berätta om det är OK att dela ditt namn och bild eller om du vill vara anonym. Tipsa också gärna om du har en blogg eller Instagram eller liknande för läsare att följa.

Inlägget Att gå ner i vikt när man närmar sig 60 år dök först upp på Diet Doctor.

Visa hela artikeln

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
 • Create New...