Jump to content

Nitrit onödigt enl bransch-rapport


Guest Tureborgaren

Recommended Posts

Guest Tureborgaren

Äkta vara skriver om nitirit efter en artikel i The Observer, som kommit över en läckt rapport från branschorganisationen British Meat Processors Association, BMPA. https://www.aktavara.org/News.aspx?r_id=192683

 

 • Syftet med rapporten var att bevisa att nitrit är nödvändigt för att tillverka säkra produkter, men de förvånande resultaten pekar istället på att tillsatsen inte alls är det mirakelmedel mot botulism som den utmålats som.

  ”Resultaten visar oförändrade nivåer av C botulinum under konserveringsprocessen, vilket antyder att nitriten inte är giftig för sporerna av C botulinum vid koncentrationer på upp till 150 ppm nitrit”, står det att läsa i rapporten, enligt The Observer.

  Under vissa omständigheter utvecklar bakterien Clostridium botulinum ett gift, som i sin tur kan orsaka den extremt ovanliga sjukdomen botulism hos den som äter produkten. Resultaten i rapporten visar att bakteriens sporer kan överleva även vid 150 milligram nitrit per kilo produkt, vilket är den högsta halten som får tillsättas inom EU.

   

  Om det stämmer betyder det alltså att charkprodukter inte blir säkra bara för att de innehåller nitrit, vilket både charkindustri, butikskedjor och myndigheter länge har hävdat.

Link to comment
Share on other sites

Jaha, om detta stämmer då har man hällt kemikalier i köttet helt i onödan. Jag tror dessvärre inte att den här rapporten kommer att omedelbart leda till att nitriterna slopas i de etablerade produkterna. Så snabbt går det nog inte att ställa om och viljan finns nog inte heller. Men man kanske kan hitta nya uppstickare och små tillverkare av charkprodukter som kan hävda att nitriter inte behövs och slopa dem. Det kostar väl också en slant att köpa in nitriter.

 • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...