Jump to content

Viktnedgång och reversering av typ 2-diabetes – är det möjligt?


Recommended Posts

Här är den andra föreläsning från konferensen Low Carb Denver, efter Gary Taubes och den här gången är det jag som föreläser.

Kan LCHF eller ketogen kost fungera i längden? Kan kosten hjälpa till med viktnedgång eller att reversera typ 2-diabetes? Kan typ 2-diabetes reverseras, på lång sikt?

Ofta hör man folk säga att, visst, LCHF fungerar toppen. Men bara på kort sikt. I längden är studierna inte riktigt lika imponerande. Men, det finns ett underliggande missförstånd här som behöver redas ut.

I föreläsningen går jag igenom vetenskaplig och anekdotisk evidens, samt även vad kliniks erfarenhet pekar på när det gäller de långsiktigt effekterna av LCHF.

Transkription (förhandstitt)

Andreas Eenfeldt: Man kan hitta människor som säger liknande saker om de flesta dieter, så det duger inte som evidens. LCHF skulle alltså kunna vara en trenddiet i mängden. Men så är det inte, för det finns faktiskt studier.

Den gyllene standarden för kostforskning är randomiserade kontrollerade studier. De kostar mest och ger bästa möjliga evidens. Det finns dussintals såna som jämför lågkolhydrat- och lågfettkost. Och resultatet är entydigt. Brittiska Public Health Collaboration har granskat alla de här studierna och tittat på hur många av dem som visar att LCHF ger avsevärt större viktminskning. Svaret är 31 stycken av dessa högkvalitativa randomiserade kontrollerade studier. Sen tittade de på hur många studier som visade att lågfettkost ger en statistiskt signifikant större viktminskning. De letade och letade och kom fram till att det aldrig har skett.
Det verkar ju tala ett mycket tydligt språk. Men ändå ser man rubriker som den här från i fjol, efter en annan studie, som påstår att LCHF inte fungerar bättre än traditionell fettbegränsning.

Det handlar faktiskt om en riktigt välgjord studie, men om man tittar närmare på den ser man att båda grupperna undvek socker och raffinerade kolhydrater. Båda grupperna åt alltså ganska nyttig kost. Om man tittar ännu noggrannare ser man att LCHF-gruppen faktiskt gick ner mer i vikt, även om skillnaden inte är statistiskt signifikant. Man kan också se att i flera av de här studierna finns det ingen tydlig vinnare. Det här är studier som är svåra att genomföra och man får inte alltid ett helt tydligt resultat. I ett gäng studier blir det alltså oavgjort, men där en vinnare kan utses är det ofelbart LCHF.

Transkription pdf

Se en del av videon ovan. Hela föreläsningen (med svensk text och transkription) kan ses med gratis provmånad eller medlemskap:

Viktnedgång och reversering av typ 2-diabetes — dr Andreas Eenfeldt

Ännu fler videor från Low Carb Denver är på gång, men just nu kan du titta på vår inspelade livestream med alla föreläsningar, tillgänglig för medlemmar:

Low Carb Denver 2019 livestream

Bli medlem, (gratis att testa en månad), så kan du se videon direkt – liksom föreläsningar, intervjuer, videokurser, frågor och svar, filmer och mycket mera. Du får också tillgång till vårt populära verktyg veckomenyer.

Dr Andreas Eenfeldt

 • Hur du äter LCHF
  Hur du äter LCHF11:59En kort grundkurs i hur man sätter igång att äta LCHF.
 • Ketokurs med Andreas Eenfeldt (del 7)
  Ketokurs med Andreas Eenfeldt (del 7)06:24Keto för nybörjare med dr Andreas Eenfeldt. Hur går du ner i vikt på ketogen kost?
 • Keto-kurs med dr Andreas Eenfeldt, del 1
  Keto-kurs med dr Andreas Eenfeldt, del 108:02Vilka fördelar innebär ketos? Vad äter du på ketogen kost? Här är en informativ kurs med dr Andreas Eenfeldt.
 • Biverkningar av ketogen kost
  Biverkningar av ketogen kost06:58Några vanliga biverkningar av ketogen kost – och hur du undviker dem.
 • Hur insulin styr din vikt
  14:39
 • De 5 vanligaste misstagen på LCHF
  De 5 vanligaste misstagen på LCHF08:57Är det svårt för dig att nå din målvikt, är du hungrig eller mår du inte bra? Se till att du undviker dessa misstag.
 • Keto för nybörjare, del 8
  Keto för nybörjare, del 809:30Har du någon form av hälsoproblematik? Du kanske har problem med metabol hälsa, kanske typ 2-diabetes eller högt blodtryck? Vill du lära dig vilka effekter på hälsan ketogen kost kan ha?
 • En global matrevolution
  En global matrevolution48:15
 • Handlar fetma om dålig karaktär eller dålig mat?
  05:36
 • Keto för nybörjare, del 6 - är du i ketos?
  Keto för nybörjare, del 6 - är du i ketos?07:53Hur vet du att du är i ketos? Dr Eenfeldt förklarar.
 • De 5 bästa tipsen för vikten
  De 5 bästa tipsen för vikten15:53Kämpar du med att gå ner i vikt även på LCHF? Här är våra 5 bästa tips på vad du kan göra.
 • Hur du blir friskare från diabetes
  14:39
 • Viktkontroll: Kalorier eller insulin?
  Viktkontroll: Kalorier eller insulin?36:26
 • Vad äter man på keto?
  Vad äter man på keto?11:22Vad äter man på keto? Få svaret i del 3 av vår kurs om ketogen kost.
 • Q&A with Michael Eades, Karen Thomson, Andreas Eenfeldt and Emily Maguire (SD 2016)
  59:31
 • Keto-kurs, del 2
  Keto-kurs, del 208:37Hur fungerar ketogen kost? Vad äter du på ketogen kost?
 • En global matrevolution
  En global matrevolution34:30Vilka mistag ligger bakom epidemierna av typ 2-diabetes och fetma – och hur kan de rättas till?
 • En global matrevolution - Andreas Eenfeldt (Vail 2016)
  39:01

Inlägget Viktnedgång och reversering av typ 2-diabetes – är det möjligt? dök först upp på Diet Doctor.

Visa hela artikeln

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
 • Create New...