SamiSin

Högt glukos, lågt HbA1c

Recommended Posts

46 minuter sedan, Nils Engström sade:

... "vi inom sjukvården måste följa socialstyrelsens rekommendationer".

Du kan ju tipsa henne om att Socialstyrelsen rekommenderar lågkolhydratkost till patienter med diabetes typ 2 sedan 11 år tillbaka. De anser att det är i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet.

https://www.dietdoctor.com/se/wp-content/2008/01/lcarende1.pdf

http://www.socialstyrelsen.se/lists/artikelkatalog/attachments/18471/2011-11-7.pdf (sid 24).

  • Gilla 3
  • Tack! 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
7 timmar sedan, iAnna sade:

Socialstyrelsen rekommenderar lågkolhydratkost till patienter med diabetes typ 2 sedan 11 år tillbaka.

Jovisst, men minnet hos en diabetessjuksköterska i 60-årsålderns ligger minst trettio år tillbaka i tiden! 

Menar du att hon av egen kraft skulle ha uppdaterat sig? 1440705827_ScreenHunter_2068Mar_1001_36.thumb.jpg.ad63b08fc1a7501a341fbb1b84c360ac.jpg                  "i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet", ja... men sköterskans egen erfarenhet och minnet av den slår i vissa fall, socialstyrelsen med hästlängder!                 

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
1 hour ago, Zepp said:

Jaja.. en gång diabetiker alltid diabetiker.. dvs WTF, man kan reversera förloppet bara man vill!

Ursäkta oss Samisin om vi drar det lite för långt?

Iallafall så finns det utvägar även om man inte levt det mest exemplariska livet innan!

Oandrasidan, det är nästan aldrig försent att göra något åt det hela.. fören det är försent!

 

Inte alls! Superintressant diskussion :)

  • Gilla 1
  • Tack! 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
On 4/21/2019 at 9:42 PM, The Biochemist said:

HbA1c är en så kallad AGE (advanced glycation endproduct). Detta sker via Maillard reaktionen. Dvs en reaktion där socker och protein klumpar ihop sig (Hb = hemoglobin är ett protein). Högre blodsocker ökar på denna ihopklumpning mellan socker och protein. Reaktornshastigheten är dock inte linjär. Det betyder att Hb1Ac som ”medelvärde” för långtidsblodglukos är en lite missvisande förklaring. Låt mig ge ett exempel innan alla slutar läsa. 

Person A. Blodglukos på 5 resp 7 50% av tiden vardera. Detta ger medelglukos på 6 (hypotetisk exempel då man självklart inte enbart kan ligga på exakt 5 eller 7 hela tiden)  

Person B. Blodglukos på 4 resp 8 50% vardera. Detta ger också medelblodglukos på 6. 

Har de då samma HbA1c? Om det vore det vanliga medelvärdet skulle så vara fallet men svaret på frågan är att person B kommer ha högre HbA1c. Orsaken är att Maillardreaktionen ökar mer vid högre blodsockervärden. Så det blir ett viktat medelvärde där enskilda toppar straffar sig mer. Dessutom påverkar fler faktorer. Bl a antioxidation status. Summan av det hela är att blodglukosmätningar visar uppenbart blodglukos vid mättillfället. HbA1c däremot är snarare ett mått på vilken skada blodsockret gjort över tid och inte ”bara” ett långtidssocker. 

 

Som lite kuriosa kan nämnas att när du grillar kött och får en brun yta är detta också Maillard reaktion mellan protein och socker. Det är därför glasyrer innehåller socker för att ge mer brunt. Det är alltså detta ”brända” som bildas i kroppen HbA1c visar. 

Guld!

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Summa summarum.. landar man på ett HBA1c på 32, så lär man knappast vara en person B!

Oså när vi ändå är på G, så finns det goda skäl iallafall statistiskt till att mäta LDL-C.. utifall de skulle vara glykoliserade, för då snurrar de runt i blodbanan iomed att de inte längre kan fästa på leverns receptorer som är till för att bryta ner LDL-remnants, när de fullgjort sin uppgift.

Dvs det gäller folk med kroniskt högt blodsocker.. men har man ett HBA1c på 32 så lär det knappast vara fallet?

Oså till AGE, det är skillnad mellan AGE som bildas internt och sådant som uppkommer vid matlagning!

En liten hint är att allt du äter bryts ner till  sina beståndsdelar innan det passerar tarmväggen.. medans mailardreaktionen i blodet har mer att göra med högt blodsocker/högt HBA1c!

Dvs AGEprodukterna från matlagningen delas upp i sina molekyler, för att kunna passera tarmväggen, dvs som aminosyror, fettsyror och kolhydrater, de sätts lixom inte ihop på andra sidan.. bara för att man stekt maten, utan de når blodet som enskilda molekyler!

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
On 2019-04-22 at 11:02, SGK sade:

Ser fram emot din bok "Biokemi för idioter" 😊

Jag uppskattar verkligen din förklaringar och att du förklarar alla begrepp du använder så att även en lekman kan få viss förståelse för vad det handlar om. Tack!

Kan detta vara något?

https://www.bokus.com/bok/9781118021743/biochemistry-for-dummies/

  • Gilla 5
  • Haha 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
On 2019-04-15 at 12:36, SamiSin sade:

Hej!

Har tidigare skrivit om mitt "märkliga" blodsocker och vill återkomma till det nu igen efter att ha kört LCHF/ketos från januari fram till och med tredje veckan i mars, och sedan dess nu tre veckor så gott som carnivore/zero carb med lite fusk (lite rödvin, mörk choklad ett par gånger, och en kväll då jag åt tortilla wraps med tacokryddad nötfärs, och att jag även ätit ute några gånger, då det kan ha funnits kolhydrater i kryddningen).

Jag har upprepade gånger mätt min fastande morgonglukos över 7 sedan januari.

Mitt långa blodsocker låg i början av januari på 34, och när jag mätte det igen för fyra veckor sen låg det på 32 (glukos 6,1, på LCHF). Detta alltså under en period då jag genomgående mätt fastande över 6 på morgonarna och även flera gånger mätt värden på över 7.

Senast idag låg det på 7,9 och det hade förmodligen att göra med att jag åt lite hårdost och 90% choklad igår. Efter de två tortillas jag åt förra veckan fick jag ett värde på 9,5 efter måltid (det var första gången jag åt vitt bröd sen december).

Så vad betyder det egentligen för mig? HbA1c indikerar tydligt att jag inte har diabetes samtidigt som jag får diabetesnivåer när jag mäter glukosen. Har läst att HbA1c hos vissa personer inte funkar korrekt, undrar om det kanske berör mig.

Värt notera att jag haft inflammation i tandköttet som jag kämpat med att bli av med senaste månaderna (ska till tandläkare nu på onsdag). Har även en gallblåsa som inte är så glad på mig. Mycket stress, ångest, etc. också på sistone.

Övriga symptom är nattsvettningar, och även ibland efter måltid, och urinerar lite mer än vanligt men har sett det som effekter av att jag slutat med en psykofarmaka efter nio år i början av mars och att jag gått över till carnivore/zero carb.

Mvh

 

Nä, du måste nog tänka på HELA dygnet. Gryningsfenomenet you know. Men diabetes 2 ÄR en mysko sjukdom. Åtminstone min. Har haft anledning att fundera många gånger. Verkar som kroppen har fått en glädjechock efter mina inledande veckor på lchfkost. Om man inte stoppar i sig en massa kolhydrater så MÅSTE ju sockret frisättas inifrån, men det är ju bara bra isåfall, om man inte samtidigt är superstressad. Problemet är väl snarast att bli av med eländet, om man inte vill springa maraton varenda dag. Men du - var gravt misstänksam mot din blodsockerdosa! Dom kan variera riktigt bra från hur det egentligen ligger till! Det märkte jag när mitt långtidsvärde hela tiden låg skyhögt FAST jag reglerade blodsockret ordentligt med insulin, lågt med kolhydrat och promenader. Du är inte den enda som är förvirrad! Sannerligen! Mvh tebax.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
On 2019-04-21 at 09:58, Carl August Arge sade:

Min egen erfarenhet går emot att insulinresistens alltid  leder till variga höga insulinnivåer.

Jag har diabetes t 2; har ätit LCHF i 7 år och har normala bs värden. Jag får ca. 1 gång/år mätt mitt C-peptid (indikator for insulinnivå) och det visar ständigt samma: normal nivå. Det ligger stabilt på 0,5 (referensram 0,13 - 0,8

Om detta gäller generellt kan jag ju inte veta, - dock verkar det troligt och gladligt :)  Minst lika viktigt som lågt bs är för långtidshälsan så är det även med lågt insulin. Känns mkt bra att veta att min kropp inte kämpar med att hålla högt insulin :)

Önskar alla en god fortsättning på påsken :) 

Det du här säger är trösterikt, tack! Det borde alltså LÖNA SIG I LÄNGDEN att hålla sig kvar på lchf/keto. 

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.