Jump to content

Lärdomar från de blå zonerna


Recommended Posts

Japanese-longevity

Här följer ett översatt inlägg av dr Jason Fung, kanadensisk njurspecialist och världsledande expert på periodisk fasta och LCHF:

I en artikel i National Geographic 2005 beskrev Dan Buettner särskilda områden på jorden där folk levde både längre och friskare liv. Han kallade dem ”blå zoner”. Dessa är:

 • Okinawa, Japan
 • Sardinien, Italien
 • Loma Linda, Kalifornien
 • Nicoyahalvön, Costa Rica
 • Ikaria, Grekland

Människor som bor i dessa blå zoner blir ofta över nittio, och även hundra år, med relativt få åldersrelaterade sjukdomar. Även om dessa områden är spridda över hela jorden och har olika kosthållning och livsstil, delar de alla vissa karaktäristiska drag som kan bidra till ett längre liv med bättre hälsa.

De röker ofta mindre, rör på sig mer (på en måttlig nivå) och de prioriterar familj och vänner. Kosten baseras ofta, men inte alltid, på grönsaker och har ett relativt lågt proteininnehåll, särskilt vad gäller animaliskt protein. Detta i sig bevisar ingenting eftersom de flesta kosthållningar i världen baseras på grönsaker. Vi kan dock lära oss mycket genom att titta lite närmare på vad dessa superstjärnor äter för att lära oss några av deras hemligheter. Du kan läsa mer om vetenskapen om livslängd i boken The Longevity Solution (finns inte översatt till svenska än).

Okinawa, Japan

Antalet människor i världen som blir över 100 år är i genomsnitt bara 6,2 per 100 000 personer. Enligt 2017 års folkräkning kunde Japan skryta med världens högsta andel hundraåringar: 34,85 per 100 000 invånare. Den siffran slogs med råge år 1990 av det lilla japanska prefekturet Okinawa: här nådde häpnadsväckande 39,5 per 100 000 den aktningsvärda åldern. Männen lever i genomsnitt till 84 år, medan motsvarande siffra för kvinnorna är 90 år. Detta trots att Okinawa är Japans fattigaste prefektur med lägst antal läkare per invånare. De drabbas mer sällan av det som vanligen dödar västerlänningar: andelen personer i Okinawa som drabbas av hjärtsjukdom samt bröst- eller prostatacancer motsvarar en femtedel och de som får Alzheimers sjukdom hälften, i jämförelse. Kosten i Okinawa har förändrats avsevärt de senaste åren, blivit mer västerländsk och år 2000 hade försprånget i livslängd i stort sett utplånats. Trots detta finns det bra underlag om Okinawas traditionella kost som kan ge oss ledtrådar till deras livslängd.

Kosten bestod till ungefär åttio procent av kolhydrater: sötpotatis, grönsaker och en del spannmål. Strax efter andra världskrigets slut fick Okinawaborna närmare sjuttio procent av sina kalorier från just sötpotatisen som har ett lågt proteininnehåll och är närings- och fiberrik. Detta är praktiskt taget raka motsatsen mot den standardiserade amerikanska kosten som har ett lågt näringsvärde (särskilt vad gäller kalium, magnesium, vitamin C och karotenoider) och ett lågt fiberinnehåll. Utöver den vanliga sötpotatisen bestod kosten till cirka tio procent av andra grönsaker och baljväxter, ris och annat spannmål stod för närmare 20%. 1988 låg det dagliga intaget av bönor 30% över genomsnittet i Japan, intaget av gröna och gula grönsaker var 50% högre

food-to-eat-okinawa-umi-budo.png

Den traditionella okinawiska kosten innehåller en liten mängd kött, särskilt fläsk, och mycket grönsaker. Den äldsta bevarade skriften över japanska dieter är från 1880 och visar att Okinawaborna fick hela 93% av sina kalorier från sötpotatis. De åt strax under fyrtio gram protein per dag, en siffra som höll i sig till åtminstone 1949. Måltiderna bestod av sötpotatis, misosoppa och grönsaker till frukost, lunch och middag. Den okinawiska sötpotatisen varierar i färg, från röd till kraftigt gul, tack vare de höga mängderna antocyanin. Polyfenoler och antioxidanter ligger också på en hög nivå. Okinawas klimat är subtropiskt och har därmed två växtsäsonger, perfekt för att odla sötpotatis och grönsaker. Ris växer däremot dåligt här och ersattes av just sötpotatisen på 1600-talet.

En gång i månaden hölls olika festivaler då man åt kött (fisk och fläsk). Historiskt sett stod fisk och fläsk för endast 1% av kalorierna och mejeriprodukter och ägg var sällsynta. Det var en i det närmaste vegansk kost, som gav endast 1 800 kalorier per dag (jämfört med den standardiserade amerikanska kosten som ger 2 500 kalorier). Med tiden ökade köttkonsumtionen. I kustområdena var fisk och fläsk vanligt. Grisarna var ”frigående” och åt i allmänhet grönsaksrester, vilket innebar att deras kött hade en bättre omega-kvot, högre nivåer av omega-3 och lägre nivåer av omega-6, jämfört med de västerländska grisarna som till stor del föds upp på spannmål.

Saltintaget är högt i den okinawiska kosten, något som är typisk för det japanska köket överlag. Det beror på att sojasås, miso, salt fisk och inlagda grönsaker används flitigt.

En unik detalj är den höga konsumtionen av sjögräset konbu. Det används vanligen i Japan som smaksättning till soppor, men Okinawaborna äter det som det är. Konbu, som odlas i havsvatten, innehåller mycket fibrer och mineraler samt de marina omega-3 fetterna EPA och DHA. Den mest populära drycken är grönt te och kohencha, ett halvfermenterat te.

1200-x-630-FB-BATCH-THREE-GRAPHICS-4-1024×538

Det låga proteinintaget var helt klart inte skadligt för vare sig hälsan eller livslängden. Deras något mindre kroppsbyggnad och muskelmassa får inte direkt tankarna att dras till en amerikansk muskulös tyngdlyftare, men det visar kanske att vårt behov av protein inte är så stort som vi tidigare trott. Särskilt om man inte hänger sig åt intensiv och tung styrketräning.

Köttkonsumtionen steg stadigt efter andra världskriget och 1988 låg den över medel i Japan. Genomsnittet låg på 90 gram per person och dag tillsammans med samma mängd bönor. Således mådde Okinawaborna bra på en kost med både en mycket låg andel protein och en relativt hög andel protein. I de flesta västerländska kulturer är det dagliga intaget av kött mer än 200 gram per dag. (Observera att ett gram kött inte är detsamma som ett gram protein. Andelen protein varierar beroende på typ av kött samt styckningsdetalj.)

Den moderna okinawiska kosten förändrades även på andra sätt. Konsumtionen av bönor samt gröna och gula grönsaker sjönk till det nationella genomsnittet. Andelen kalorier från fett steg till över trettio procent. De som anammat en mer västerländsk kosthållning är ungdomar och yngre män. De undviker den traditionella rätten champuru som görs med kött (mestadels fläsk) eller wok med tofu och grönsaker. De äter även mycket mindre fisk än de äldre generationerna.

I Okinawa, precis som i övriga Japan och Ostasien, dricks det kopiösa mängder te, särskilt grönt. Man tillsätter ofta jasminblommor och gurkmeja och får då ett te som kallas för shan-pien, ungefär ”te med lite doft”. Den genomsnittlige Okinawabon dricker två koppar per dag.

När de äter följer de en gammal konfuciansk sed som de kallar ”Hari Hachi Bu”. De äter sig mätta till ungefär åttio procent, vilket ger samma effekt som om de minskade kalorimängden med tjugo procent. De äter inte tills de är proppmätta, utan bara tills de inte längre är hungriga. Detta är en viktig skillnad. De praktiserar det som kallas ”mindfulness eating” (”medvetet ätande”). Detta för att du hela tiden måste tänka på om du är mätt när du utövar Hari Hachi Bu.

Det finns några knep som gör det enklare att äta färre kalorier. Kom ihåg att när du väl äter, så ska du äta gott på fler än ett sätt. När det inte är dags att äta – ät inte. Ät aldrig omedvetet. Ät inte framför tv:n. Läs inte samtidigt som du äter. Ät inte framför datorn. Fokusera istället på vad du äter och njut av maten. När du ätit dig o-hungrig: sluta ät.

Ett annat viktigt råd är att äta långsamt. Det tar en stund för våra mättnadssignaler att få oss att inse att vi är mätta. Om vi äter tills vi är mätta är det lätt hänt att vi äter för mycket. Tänk dig när du senast åt en buffé: när du åt kändes allt bara bra. Men efter tio, femton minuter – när mättnadssignalerna slog till – började du känna dig övermätt, kanske till och med lite illamående.

Använd mindre tallrikar. Det är ett enkelt knep för att undvika att lägga upp för stora portioner. I barndomen fick vi lära oss att äta upp allt på tallriken. Detta vare sig det var en stor eller liten portion. Om vi fyller våra tallrikar till bredden är sannolikheten därför stor att vi äter tills de är tomma, vare sig vi är mätta eller inte. Om vi istället medvetet tar mindre portioner försvinner den lockelsen och vi måste fråga oss själva om vi verkligen fortfarande är hungriga innan vi tar en till portion.

Tyvärr minskar Okinawabornas försprång vad gäller livslängden i snabb takt. Efter andra världskriget började den älskade sötpotatisen att ersättas av vitt bröd och vitt ris. Den yngre generationen äter nu en kost som mer liknar den amerikanska och många av dem är överviktiga. Andelen kött har ökat och mängden grönsaker minskat. Faktum är att andelen överviktiga nu är den högsta i hela Japan. Det är troligt att den traditionella Okinawa-kosten har spelat en mycket större roll vad gäller livslängden än något annat i deras livsstil och miljö.

Låt oss sammanfatta vad i Okinawa-kosten som ger ett långt och friskt liv:

 1. Kalorirestriktion/fasta – de äter medvetet färre kalorier med Hari Hachi Bu
 2. mTOR – kosten innehåller en låg andel animaliskt protein
 3. Te/kaffe/vin – Okinawaborna dricker, precis som övriga japaner, mycket te
 4. Salt – ett generellt högt saltintag via miso och sojasås
 5. Fett – fisk är en stapelvara som inte är särskilt fettrik, men som i kombination med ett lågt intag av spannmål ger det en bra omega-6/omega-3 kvot. Inga vegetabiliska oljor.

Den o-blå zonen: sydstatsdieten

I motsats till de hälsosamma Blå Zonerna finns det vissa kosthållningar i olika delar av världen som associeras med en ökad risk för hjärtsjukdom och kortare livslängd. Det kan vara en god idé att titta närmare på även dessa kosthållningar för att vi ska lära oss hur vi inte ska göra. Det bästa exemplet kommer från sydöstra USA. I en studie (The Reasons for Geographic and Racial Differences in Stroke – REGARDS) följdes över 17 000 vuxna deltagare under fem år. De åt olika dieter, varav en var den sk sydstatsdieten. Denna kost bestod till stor del av friterad mat och tillsatt fett (övervägande vegetabiliska oljor), ägg, inälvsmat, processat kött och sötade drycker. När man studerade påverkan på kardiovaskulär hälsa, framstod sydstatsdieten som särskilt skadlig: risken för hjärt/kärlsjukdom var 56% högre jämfört med de andra dieterna som ansåg mer neutrala i detta sammanhang. Utöver detta var risken för njursjukdom 50% högre och för stroke 30%. Andelen personer med kraftig övervikt, högt blodtryck och typ 2-diabetes var också fler i gruppen som åt en typisk sydstatsdiet.

SouthernDietKalorimängden i sydstatsdieten var inte särskilt hög, medel låg på ungefär 1500 kalorier per dag. Sammansättningen av makronutrienterna skiljer sig heller inte så mycket: ca 50% kolhydrater och 35 % fett, något som återigen understryker vikten av att vi måste fokusera på specifika livsmedel istället för de generella makrokategorierna.

Mängden rött kött var inte särskilt hög i sydstatsdieten, men mängden processat kött slog i taket. Det är stor skillnad mellan en entrecôte och en varmkorv. När kött processas tillsätts ett antal kemikalier och andra tillsatser (socker, sötningsmedel, nitrater, fosfater mm) som kan påverka hälsan negativt. Lägg till detta att dieten innehöll stora mängder bröd.

Det här är ett exempel på en kost som inte gynnar livslängden. Man tillämpar inte kalorirestriktion eller fasta, och det höga sockerintaget innebär att insulinnivåerna är höga, vilket i sin tur har lett till att många är kraftigt överviktiga i sydöstra USA. 2014 hade staterna Mississippi, West Virginia och Louisiana flest överviktiga i hela USA.

Den relativt höga köttkonsumtionen i USA innebär att mTOR ligger på en hög nivå. Istället för att äta naturliga fetter är konsumtionen av tillsatt fett mycket hög, mestadels i form av vegetabiliska oljor. Friterad mat tillagas vanligtvis i industriellt producerade fröoljor som är billiga och lättillgängliga.

Checklista för livslängd och livskvalitet:

 1. Kalorirestriktion/fasta – existerar inte. Amerikanska kostråd rekommenderar att man äter fler än tre gånger per dag
 2. mTOR – höga nivåer i kött och processat kött
 3. Te/kaffe/vin – inget speciellt utmärkande. Iste är populärt, men har en mycket hög sockerhalt.
 4. Salt – hög salthalt, framförallt pga all processad mat
 5. Fett – mestadels vegetabiliska oljor.


Dr Jason Fung

Dr Fungs populäraste inlägg

 1. Periodisk fasta
  1Periodisk fasta 
 2. Långa fasteperioder – 24 timmar eller längre
  2Långa fasteperioder – 24 timmar eller längre 
 3. Gryningsfenomenet - varför är blodsockret högt på morgonen?
  3Gryningsfenomenet - varför är blodsockret högt på morgonen? 

Grunderna i LCHF

 • Hur du äter LCHF
  Hur du äter LCHF11:59En kort grundkurs i hur man sätter igång att äta LCHF.
 • Keto-kurs med dr Andreas Eenfeldt, del 1
  Keto-kurs med dr Andreas Eenfeldt, del 108:02Vilka fördelar innebär ketos? Vad äter du på ketogen kost? Här är en informativ kurs med dr Andreas Eenfeldt.
 • Leva LCHF med Caroline Smale
  Leva LCHF med Caroline Smale07:30Hur kan livet se ut om du har LCHF som livsstil? Caroline Smale delar med sig av sin berättelse och om hur hon lever med LCHF i vardagen.
 • Är LCHF dåligt för träning? Svar på vanliga frågor
  Är LCHF dåligt för träning? Svar på vanliga frågor02:45Kan man träna på LCHF-kost?
 • Biverkningar av ketogen kost
  Biverkningar av ketogen kost06:58Några vanliga biverkningar av ketogen kost – och hur du undviker dem.
 • VIDEO: Jeffry Gerber - Why Low Carb and Other Common Questions (VAIL 2016)
  VIDEO: Jeffry Gerber - Why Low Carb and Other Common Questions (VAIL 2016)16:59
 • De 5 vanligaste misstagen på LCHF
  De 5 vanligaste misstagen på LCHF08:57Är det svårt för dig att nå din målvikt, är du hungrig eller mår du inte bra? Se till att du undviker dessa misstag.
 • Är LCHF dåligt för miljön? Svar på vanliga frågor
  Är LCHF dåligt för miljön? Svar på vanliga frågor07:09Är LCHF-kost skadlig för miljön?
 • Mat för friska barn
  43:29Föreläsning med Monique Forslund från LCHF-Campingen i Säffle 2014. Monique Forslunds hemsida: www.lifezone.se
 • LCHF på rätt sätt – Eric Westman 3
  LCHF på rätt sätt – Eric Westman 314:09Intervju med Eric Westman, läkare och expert på LCHF-kost. Om grunderna för att äta LCHF och vad som är viktigt att tänka på när man sätter igång för att det ska gå så bra som möjligt.
 • Hur LCHF fungerar – Mary Vernon
  Hur LCHF fungerar – Mary Vernon32:11Intervju med läkaren Mary Vernon, en av världens mest erfarna på att behandla patienter med strikt LCHF-kost.
 • Fat Head Directors Cut
  Fat Head Directors Cut1:46:20
 • Vad är den främsta fördelen med LCHF? Svar på vanliga frågor
  Vad är den främsta fördelen med LCHF? Svar på vanliga frågor02:52Vad är den främsta fördelen med att äta färre kolhydrater?
 • Fettfrälst!
  18:36Hur Martina Johansson blev "snygg, stark och frisk på högfettkost". Martina Johanssons blogg: http://www.highfatfitness.net Mer information om Ketonmätare: http://www.kostdoktorn.se/keton-och-blodsockermatare#1
 • Lite av allt? Svar på vanliga frågor
  Lite av allt? Svar på vanliga frågor05:44Är det inte bäst att helt enkelt äta balanserat och "lite av allt"?
 • Gary Taubes interview (SA 2015)
  45:52
 • Så uppnår du en hälsosam livsstil med LCHF
  Så uppnår du en hälsosam livsstil med LCHF41:41
 • Undvik de konventionella kostråden
  Undvik de konventionella kostråden45:06

Viktnedgång

 • Ketokurs med Andreas Eenfeldt (del 7)
  Ketokurs med Andreas Eenfeldt (del 7)06:24Keto för nybörjare med dr Andreas Eenfeldt. Hur går du ner i vikt på ketogen kost?
 • Vinsterna med en 7-dagarsfasta
  Vinsterna med en 7-dagarsfasta03:34
 • Så halverade Tommy sin vikt
  48:22Tommy Runesson föreläser om sin enorma viktresa med LCHF och vilka lärdomar han fått med sig på vägen. Inspiration och kunskap även om du vill gå ner mindre än hälften av din kroppsvikt! Följ Tommy Runesson på hans blogg: http://tommytappar.se
 • Minus 90 kilo och en hälsoresa för familjen
  Minus 90 kilo och en hälsoresa för familjen15:05Larry Diamond har transformerat sitt liv och gått ner 57 kg med LCHF. I den här intervjun delar han med sig av sina insikter från resan.
 • VIDEO: Jeffry Gerber - Why Low Carb and Other Common Questions (VAIL 2016)
  VIDEO: Jeffry Gerber - Why Low Carb and Other Common Questions (VAIL 2016)16:59
 • Att förstå och behandla typ-2 diabetes
  Att förstå och behandla typ-2 diabetes59:44Dr Jason Fung föreläser om diabetes för en grupp läkare.
 • Problemet med socker
  Problemet med socker50:01Är det fett eller socker som är orsaken till de aldrig tidigare skådade epidemierna av fetma, typ 2-diabetes och metabol sjukdom?
 • Avancerade LCHF-tips!
  Avancerade LCHF-tips!31:11
 • Orsaken till fetma
  Orsaken till fetma38:45
 • Att motivera till livsstilsförändringar
  Att motivera till livsstilsförändringar51:45Hur kan du hjälpa och motivera personer att börja med och hålla fast vid LCHF?
 • Hur insulin styr din vikt
  14:39
 • Hur man går ner 110 kilo utan hunger
  Hur man går ner 110 kilo utan hunger31:06
 • Hjärtattacken blev ett uppvaknande
  Hjärtattacken blev ett uppvaknande07:11Efter hustruns hjärtattack letade Chris Pattinson efter ett sätt att hålla det hela i schack med kost och livsstil. Och på vägen förbättrade han sin egen hälsa.
 • De 5 vanligaste misstagen på LCHF
  De 5 vanligaste misstagen på LCHF08:57Är det svårt för dig att nå din målvikt, är du hungrig eller mår du inte bra? Se till att du undviker dessa misstag.
 • Därför är mer protein bättre
  Därför är mer protein bättre15:17Dr Ted Naiman tror att mer protein är bättre och han rekommenderar ett högre intag.
 • Intervju med Jason Fung
  Intervju med Jason Fung45:20
 • Handlar inte vikten bara om kalorier? Svar på vanliga frågor
  Handlar inte vikten bara om kalorier? Svar på vanliga frågor03:14Handlar viktnedgång bara om att äta färre kalorier än man gör sig av med?
 • En global matrevolution
  En global matrevolution48:15

Periodisk fasta

 • Vad är fasta?
  Vad är fasta?05:21Dr Fungs fastekurs, del 1: En kort introduktion till periodisk fasta
 • Att maximerar fettförbränning
  Att maximerar fettförbränning03:52Dr Fungs fastekurs del 2: Hur maximerar du fettförbränning? Vad bör du äta – och inte äta?
 • Vinsterna med en 7-dagarsfasta
  Vinsterna med en 7-dagarsfasta03:34
 • Vem är dr Jason Fung?
  Vem är dr Jason Fung?01:56Vem är dr Jason Fung och vad drömmer han om?
 • Att förstå och behandla typ-2 diabetes
  Att förstå och behandla typ-2 diabetes59:44Dr Jason Fung föreläser om diabetes för en grupp läkare.
 • De vanligaste frågorna
  De vanligaste frågorna05:38
 • Klinisk användning av fasta
  Klinisk användning av fasta44:18Hur hjälper du patienter som vill börja med periodisk fasta? Hur skräddarsyr man fastan för varje enskild individ?
 • Så fastar du – de olika varianterna
  Så fastar du – de olika varianterna06:47
 • De 5 vanligaste myterna om fasta
  De 5 vanligaste myterna om fasta08:23
 • Orsaken till fetma
  Orsaken till fetma38:45
 • 7 fördelar med att fasta
  7 fördelar med att fasta07:33Vilka är de sju främsta fördelarna med att börja fasta?
 • Intervju med Jason Fung
  Intervju med Jason Fung45:20
 • Frukost! Är den verkligen så viktig?
  Frukost! Är den verkligen så viktig?07:08
 • 5 tips för enklare fasta - dr Jason Fung (del 8)
  05:19
 • Dr. Jason Fung - Therapeutic Fasting (SD 2016)
  46:13
 • Nyckeln till fetma
  Nyckeln till fetma44:22
 • Fasta som behandling
  Fasta som behandling34:55
 • Women's questions – kan fasta vara problematiskt för kvinnor?
  Women's questions – kan fasta vara problematiskt för kvinnor?05:54Kan fasta vara problematiskt för kvinnor?
 

Mer med dr Fung

Alla inlägg av dr Fung

Dr Jason Fung har en egen blogg: idmprogram.com. Han är också aktiv på Twitter.

TheObesityCodeTheCompleteGuideToFastingthe-diabetes-code-1

Dr Fungs böcker Fetmakoden, Allt om fasta och Diabeteskoden finns samtliga på Bokus, Adlibris eller andra nätbokhandlare.

Inlägget Lärdomar från de blå zonerna dök först upp på Diet Doctor.

Visa hela artikeln

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...