Jump to content

The longevity solution – att leva länge och ha ett friskt liv


Recommended Posts

Home cooked happiness

Här följer ett översatt inlägg av dr Jason Fung, kanadensisk njurspecialist och världsledande expert på periodisk fasta och LCHF:

Ända sedan Hippocrates tid har det varit allmänt känt att kosten är en grundförutsättning för en god hälsa och ett gott välbefinnande. Det råder ingen tvekan om att oprocessade livsmedel, ett minskat sockerintag och att undvika mellanmål spelar en stor roll för att kontrollera både vikt och metabol hälsa. Men detta är inte det enda man bör tänka på ur kostsynpunkt om man vill åldras med hälsan i behåll.

Starch structureLivslängd handlar inte bara om att leva ett så långt liv som möjligt. Ingen vill leva med kronisk sjukdom och smärta. Livslängden handlar om mer än att enbart öka antalet år vi lever, det handlar om att öka ”hälsospannet” – om att leva länge med god livskvalitet.

Det är ett fascinerande ämne, så jag har skrivit en hel bok om det tillsammans med dr James DiNicolantio, The Longevity Solution, (som ännu inte finns översatt till svenska). Jag har skrivit om fasta och livslängd, men boken innehåller mer än så. Vi tar upp de vetenskapliga teorierna bakom åldrande. Medan den kronologiska åldern är som en flod som bara rör sig i en enda riktning: man åldras, är den fysiologiska åldern något annat. Vissa människor åldras mer graciöst än andra och det är dem vi fokuserar på i denna bok.

Starch structureDet dominerande temat i boken är konkurrensen mellan tillväxt och åldrande. Under våra tidiga år och upp till tidig vuxen ålder dominerar vårt ”tillväxtprogram”. Sedan slutar vi att växa. Vi når vår vuxenlängd och blir inte längre. Tillväxtfaktorer spelar en stor roll i detta. Näringssensorerna insulin, mTOR och AMPK är också nära kopplade till tillväxt.

När vi vuxit klart hamnar tillväxten i konflikt med livslängden. Precis som en bilmotor: om du varvar den åker bilen iväg snabbare, men det kommer att slita på motorn. Så samma ”program” som är optimalt under ungdomen bidrar inte till ett graciöst åldrande. Om vi vill sakta ner tillväxten måste vi även sakta ner näringssensorerna. Insulin och mTOR är viktiga sådana som även främjar tillväxt. Genom att minska på kolhydratintaget kan vi minska insulinproduktionen och därmed främja livslängden.

Den svåra frågan är emellertid vilket det optimala proteinintaget är. För lite protein är uppenbarligen dåligt, eftersom våra kroppar är beroende av att få tillräckligt för att behålla sina funktioner. Den mest kontroversiella frågan är huruvida för mycket protein är dåligt. Detta är en svår fråga och den kräver ett nyanserat närmande. Fram till ganska nyligen ansågs det praktiskt taget omöjligt att äta för mycket protein. Lågkolhydratdieter som Atkins rekommenderade ett lågt kolhydratintag, men saknade specifika rekommendationer om protein och fett. I kombination med fetträdslan åt människor en kost där intaget av både kolhydrater och fett var lågt – det blev en i det närmaste helt proteinbaserad kost. Den visade sig vara mycket svår att följa den då den var restriktiv och i grunden bestod av äggvita, sallad och kalkon.

Den stora skillnaden mellan de äldre modellerna med lågt kolhydratinnehåll och den populära ketogena kosten är att keto tillåter liberala mängder fett och föreslår ett måttligt intag av protein. De äldre kostmodellerna med mycket protein kunde bidra till att du föll ur ketosen om du åt ofta. Kom ihåg att det tidigare fanns en stark tro på att vi skulle äta 6-10 gånger per dag, ett budskap som helt saknade grund och ändå basunerades ut av många läkare. Genom att äta en diet med ett mycket högre fettintag gynnas ketosen och för vissa personer var det ett mycket framgångsrikt koncept.

Det finns flera andra aspekter vad gäller proteinintaget. Det är stor skillnad mellan animaliskt protein och växtprotein. Eftersom vi själva är djur är det animaliska proteinet generellt mer likt det vi behöver och har mycket högre biotillgänglighet. Animaliska proteiner är mycket mer näringsrika, och det är anledningen till att människan genom historien lagt så mycket tid och energi på att jaga djur, även om växter för många varit den huvudsakliga livsmedelskällan. Det högre näringsvärdet är bra om undernäring är problemet.

Idag tenderar tyvärr överätning att vara ett större problem och av den anledningen är det höga näringsvärdet inte alltid fördelaktigt. Protein, särskilt aminosyror, är den mest kraftfulla stimulansen för mTOR, näringssensorn som är känd som rapamycinets mekanistiska mål. Denna tillväxtsignal har kopplats samman med många av åldrandets sjukdomar och ett överintag av protein. Om du är intresserad av att gå in på djupet i denna svåra fråga om optimalt proteinintag rekommenderar jag The Longevity Solution.


Dr Jason Fung

Tidigare av dr Fung om långt liv

Lärdomar från de blå zonerna

Dr Fungs populäraste inlägg

 1. Periodisk fasta
  1Periodisk fasta 
 2. Långa fasteperioder – 24 timmar eller längre
  2Långa fasteperioder – 24 timmar eller längre 
 3. Gryningsfenomenet - varför är blodsockret högt på morgonen?
  3Gryningsfenomenet - varför är blodsockret högt på morgonen? 

Grunderna i LCHF

 • Hur du äter LCHF
  Hur du äter LCHF11:59En kort grundkurs i hur man sätter igång att äta LCHF.
 • Keto-kurs med dr Andreas Eenfeldt, del 1
  Keto-kurs med dr Andreas Eenfeldt, del 108:02Vilka fördelar innebär ketos? Vad äter du på ketogen kost? Här är en informativ kurs med dr Andreas Eenfeldt.
 • Leva LCHF med Caroline Smale
  Leva LCHF med Caroline Smale07:30Hur kan livet se ut om du har LCHF som livsstil? Caroline Smale delar med sig av sin berättelse och om hur hon lever med LCHF i vardagen.
 • Är LCHF dåligt för träning? Svar på vanliga frågor
  Är LCHF dåligt för träning? Svar på vanliga frågor02:45Kan man träna på LCHF-kost?
 • Biverkningar av ketogen kost
  Biverkningar av ketogen kost06:58Några vanliga biverkningar av ketogen kost – och hur du undviker dem.
 • VIDEO: Jeffry Gerber - Why Low Carb and Other Common Questions (VAIL 2016)
  VIDEO: Jeffry Gerber - Why Low Carb and Other Common Questions (VAIL 2016)16:59
 • De 5 vanligaste misstagen på LCHF
  De 5 vanligaste misstagen på LCHF08:57Är det svårt för dig att nå din målvikt, är du hungrig eller mår du inte bra? Se till att du undviker dessa misstag.
 • Är LCHF dåligt för miljön? Svar på vanliga frågor
  Är LCHF dåligt för miljön? Svar på vanliga frågor07:09Är LCHF-kost skadlig för miljön?
 • Mat för friska barn
  43:29Föreläsning med Monique Forslund från LCHF-Campingen i Säffle 2014. Monique Forslunds hemsida: www.lifezone.se
 • LCHF på rätt sätt – Eric Westman 3
  LCHF på rätt sätt – Eric Westman 314:09Intervju med Eric Westman, läkare och expert på LCHF-kost. Om grunderna för att äta LCHF och vad som är viktigt att tänka på när man sätter igång för att det ska gå så bra som möjligt.
 • Hur LCHF fungerar – Mary Vernon
  Hur LCHF fungerar – Mary Vernon32:11Intervju med läkaren Mary Vernon, en av världens mest erfarna på att behandla patienter med strikt LCHF-kost.
 • Fat Head Directors Cut
  Fat Head Directors Cut1:46:20
 • Vad är den främsta fördelen med LCHF? Svar på vanliga frågor
  Vad är den främsta fördelen med LCHF? Svar på vanliga frågor02:52Vad är den främsta fördelen med att äta färre kolhydrater?
 • Fettfrälst!
  18:36Hur Martina Johansson blev "snygg, stark och frisk på högfettkost". Martina Johanssons blogg: http://www.highfatfitness.net Mer information om Ketonmätare: http://www.kostdoktorn.se/keton-och-blodsockermatare#1
 • Lite av allt? Svar på vanliga frågor
  Lite av allt? Svar på vanliga frågor05:44Är det inte bäst att helt enkelt äta balanserat och "lite av allt"?
 • Gary Taubes interview (SA 2015)
  45:52
 • Så uppnår du en hälsosam livsstil med LCHF
  Så uppnår du en hälsosam livsstil med LCHF41:41
 • Undvik de konventionella kostråden
  Undvik de konventionella kostråden45:06

Periodisk fasta

 • Vad är fasta?
  Vad är fasta?05:21Dr Fungs fastekurs, del 1: En kort introduktion till periodisk fasta
 • Att maximerar fettförbränning
  Att maximerar fettförbränning03:52Dr Fungs fastekurs del 2: Hur maximerar du fettförbränning? Vad bör du äta – och inte äta?
 • Vinsterna med en 7-dagarsfasta
  Vinsterna med en 7-dagarsfasta03:34
 • Att förstå och behandla typ-2 diabetes
  Att förstå och behandla typ-2 diabetes59:44Dr Jason Fung föreläser om diabetes för en grupp läkare.
 • De vanligaste frågorna
  De vanligaste frågorna05:38
 • Vem är dr Jason Fung?
  Vem är dr Jason Fung?01:56Vem är dr Jason Fung och vad drömmer han om?
 • Så fastar du – de olika varianterna
  Så fastar du – de olika varianterna06:47
 • Klinisk användning av fasta
  Klinisk användning av fasta44:18Hur hjälper du patienter som vill börja med periodisk fasta? Hur skräddarsyr man fastan för varje enskild individ?
 • De 5 vanligaste myterna om fasta
  De 5 vanligaste myterna om fasta08:23
 • Orsaken till fetma
  Orsaken till fetma38:45
 • 7 fördelar med att fasta
  7 fördelar med att fasta07:33Vilka är de sju främsta fördelarna med att börja fasta?
 • Frukost! Är den verkligen så viktig?
  Frukost! Är den verkligen så viktig?07:08
 • Intervju med Jason Fung
  Intervju med Jason Fung45:20
 • 5 tips för enklare fasta - dr Jason Fung (del 8)
  05:19
 • Dr. Jason Fung - Therapeutic Fasting (SD 2016)
  46:13
 • Nyckeln till fetma
  Nyckeln till fetma44:22
 • Fasta som behandling
  Fasta som behandling34:55
 • Women's questions – kan fasta vara problematiskt för kvinnor?
  Women's questions – kan fasta vara problematiskt för kvinnor?05:54Kan fasta vara problematiskt för kvinnor?
 

Mer med dr Fung

Alla inlägg av dr Fung

Dr Jason Fung har en egen blogg: idmprogram.com. Han är också aktiv på Twitter.

TheObesityCodeTheCompleteGuideToFastingthe-diabetes-code-1

Dr Fungs böcker Fetmakoden, Allt om fasta och Diabeteskoden finns samtliga på Bokus, Adlibris eller andra nätbokhandlare.

Inlägget The longevity solution – att leva länge och ha ett friskt liv dök först upp på Diet Doctor.

Visa hela artikeln

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...