Jump to content

Vad sägs om att äta en biff från en gammal mjölkko?


Recommended Posts

Happy-cows

Vi vet att fina viner blir allt bättre med åren, men hur är det med din favoritbiff?

Kan köttet på din tallrik inte bara bli godare, utan också mer hållbart och etiskt uppfött om det kommer från en pensionerad mjölkko i slutet av ett långt och produktivt liv?

Det mesta av köttet vi äter kommer från kvigor och ungtjurar som är 15 till 30 månader gamla.

En artikel i Los Angeles Times undersöker smaksensationerna och de milöjömässiga aspekterna av att använda äldre djur för köttproduktion, speciellt äldre mjölkkor. När de har slutat mjölka får de några års lyckligt gräsätande innan de hamnar på middagstallriken. Från artikeln:

Siffrorna ljuger inte: En ko som används på flera sätt kan ge 40 000 kilo mat under sin livstid i form av mjölk, ost, smör och kött, till skillnad från 275 kilo kött från en biffko.

LA Times: Rich, intense steaks from older, ’mature’ cows

Artikeln pekar på att köttindustrin i USA under det senaste århundradet endast har använt nötboskap till ett ändamål, antingen kött eller mjölk, inte båda. Den här processen har skapat industriella produktionsmodeller som orsakar problem med miljö och hållbarhet. I ärlighetens namn är det inte toppen för kons liv heller.

Artikeln beskriver också hur några exklusiva restauranger i USA arbetar med speciella slakterier, som Mindful Meats i Marin County, Kalifornien, för att återskapa en spansk köttradition som heter vaca vieja (som bokstavligen betyder gammal ko). Mindful Meats vill använda äldre ekologiska mjölkkor och skapa en livskraftig marknad för köttet.

När köttet konmmer från äldre djur är det definitivt grövre, menar entusiasterna, men när det tillagas på lämpligt sätt — som stekt, i sous-vide, eller som lufttorkat och saltat som bresaola — sägs det ha en rik, intensiv samk som är helt olik ungt nötkött.

När du har ett djur som är 5 eller 6 år gammalt, har den mörkgult fett… Det passar för bresaola som får en smörig och djup smak som man bara inte kan få från yngre djur.

För fyra år sedan skrev tidiningen The Guardian i Storbritannien en likannde artikel om det trendiga att servera spansk vaca vieja, också kallat Galician meat. Köttet, varav en del kom från kor så gamla som 17 år, ”flög från hyllorna och in i munnen på celebriteter.”

The Guardian: Raising the steaks; meet the elderly Spanish cows destined for dinner plates

Artikeln i LA Times påpekar att fram till det senaste århundradet födde alla bönder upp sina kor på det här sättet. Ett citat från en producent:

I det här landet kan det tyckas som en nyhet att äta äldre djur som använts på flera sätt, men historiskt är det så man gjort. Det är en gammal metod, men jag tror också att det är metoden för framtiden.

Mer om kött

 • En hållbar LCHF-kost
  En hållbar LCHF-kost11:25Är det möjligt att äta LCHF på ett miljövänligt och hållbart sätt?
 • Därför är mer protein bättre
  Därför är mer protein bättre15:17Dr Ted Naiman tror att mer protein är bättre och han rekommenderar ett högre intag.
 • Rött kött och hälsa
  Rött kött och hälsa34:15Vi hör ofta varningar om hur farligt det är att konsumera rött kött, men finns det anledningar att tro dem?
 • Kost, hälsa och miljön
  Kost, hälsa och miljön50:49Vi får ofta höra att djurhållning är en stor bov när det gäller klimatförändring och miljöförstöring, men är det verkligen så?

Inlägget Vad sägs om att äta en biff från en gammal mjölkko? dök först upp på Diet Doctor.

Visa hela artikeln

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...