Jump to content

Ta vara på vårgrönskan


Birgitta Höglund

Recommended Posts

Nu finns det en massa goda, gröna saker att ta vara på ute i skogen, här får du några tips på vad du kan plocka i helgen :)

Vårsallad med örter och citron

Färsk, grovhackad vitkål

Nyplockade örter, jag tog oregano, timjan och persilja

Späda svartvinbärsblad

Späda maskrosblad

Grovhackade nötter

Saft och skal från ekologisk citron

Mild, kallpressad olivolja

Flingsalt

Hacka örter, vinbärsblad och maskrosblad grovt och blanda med vitkålen.

Tvätta och riv citronskalet och pressa saften över salladen.

Ringla över olivoljan och vänd ner nötterna.

Lägg upp i en skål, strö det rivna citronskalet och lite flingsalt över salladen.

Här länk till några fler recept, bland annat björksnaps på musöron, nässelpesto och harsyredressing.

https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2017/04/29/vargronska-i-mat-och-dryck/

https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2016/06/20/omelett-med-fetaost-och-nasslor/

047.jpg

  • Like 2
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Guest Tureborgaren

Jag repade ihop lite kirskål och nässlor när jag var ute en sväng och mixade till en god soppa med lite hönsbuljong, grädde, dragon och citronskal. Lite gurkmeja var det nog i också.

 

Link to comment
Share on other sites

3 timmar sedan, Tureborgaren sade:

Jag repade ihop lite kirskål och nässlor när jag var ute en sväng och mixade till en god soppa med lite hönsbuljong, grädde, dragon och citronskal. Lite gurkmeja var det nog i också.

Jag tycker att kirskål smakar riktigt bra - godare i mat än spenat. Har vid några tillfällen gjort kirskålspaj. Får ge mig ut och plocka - det går ju fort och är inte stickig som nässlor. - Ja, jag plockar nässlor också varje år.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

1 timme sedan, Jamtlandstjej sade:

Min hund var fenomenal på att plocka maskrosknopparna! Hon gick och betade på gräsmattan och letade igen dem långt nere i bladrosetterna. 😁

Ville hon ha dem stekta..? Eller apporterade hon till dig? :)

  • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

Guest Tureborgaren

Kurera: Maskros, brännässlor och kirskål – därför ska du äta ditt ogräs https://kurera.se/maskros-brannasslor-och-kirskal-at-ditt-ogras/

  • Kirskålen är en medicinalväxt som användes mot bland annat gikt. Den är näringsrik, stärkande och renande. Innehåller en hel del kalium om jag förstår den här artikelns resultat rätt: Identification of bioactive compounds in the leaves and stems of Aegopodium podagraria by various analytical techniques
  • Maskrosor innehåller C-vitamin, är renande, urindrivande, leverstärkande och med sin bittra smak så stimulerar den matsmältningen. Inte bara späda blad utan även blommorna och roten är ätliga (roten är besk och måste kokas av flera gånger, enl Skogsskafferiet).
  • Brännässlor innehåller C-, B- och K-vitamin samt järn, kalium, kalcium, magnesium, zink och kisel. Nässlan är även renande samt urindrivande och njurstärkande, och även relativt proteinrik, enl Skogsskafferiet. Den brännande känslan försvinner när man mixar, förväller, torkar eller steker nässlan.

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...