Birgitta Höglund

Ta vara på vårgrönskan

Recommended Posts

Nu finns det en massa goda, gröna saker att ta vara på ute i skogen, här får du några tips på vad du kan plocka i helgen :)

Vårsallad med örter och citron

Färsk, grovhackad vitkål

Nyplockade örter, jag tog oregano, timjan och persilja

Späda svartvinbärsblad

Späda maskrosblad

Grovhackade nötter

Saft och skal från ekologisk citron

Mild, kallpressad olivolja

Flingsalt

Hacka örter, vinbärsblad och maskrosblad grovt och blanda med vitkålen.

Tvätta och riv citronskalet och pressa saften över salladen.

Ringla över olivoljan och vänd ner nötterna.

Lägg upp i en skål, strö det rivna citronskalet och lite flingsalt över salladen.

Här länk till några fler recept, bland annat björksnaps på musöron, nässelpesto och harsyredressing.

https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2017/04/29/vargronska-i-mat-och-dryck/

https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2016/06/20/omelett-med-fetaost-och-nasslor/

047.jpg

  • Gilla 2
  • Tack! 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag repade ihop lite kirskål och nässlor när jag var ute en sväng och mixade till en god soppa med lite hönsbuljong, grädde, dragon och citronskal. Lite gurkmeja var det nog i också.

 

  • Gilla 5

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
3 timmar sedan, Tureborgaren sade:

Jag repade ihop lite kirskål och nässlor när jag var ute en sväng och mixade till en god soppa med lite hönsbuljong, grädde, dragon och citronskal. Lite gurkmeja var det nog i också.

Jag tycker att kirskål smakar riktigt bra - godare i mat än spenat. Har vid några tillfällen gjort kirskålspaj. Får ge mig ut och plocka - det går ju fort och är inte stickig som nässlor. - Ja, jag plockar nässlor också varje år.

  • Gilla 4

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Härligt, visst är det kul att bara kunna gå ut i skogen och få med sig sina gröna bladgrönsaker hem. Bättre, godare och betydligt billigare än en påse ruccola eller babyspenat, de är ju hutlöst dyra ;)

  • Gilla 2
  • Tack! 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Man kan plocka maskrosknoppar nere vid marken (när de fått skaft blir de beska) och fräsa i lite smör. 

  • Gilla 4

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
22 minuter sedan, MariaF sade:

Man kan plocka maskrosknoppar nere vid marken (när de fått skaft blir de beska) och fräsa i lite smör. 

Min hund var fenomenal på att plocka maskrosknopparna! Hon gick och betade på gräsmattan och letade igen dem långt nere i bladrosetterna. 😁

  • Gilla 2
  • Haha 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
1 timme sedan, Jamtlandstjej sade:

Min hund var fenomenal på att plocka maskrosknopparna! Hon gick och betade på gräsmattan och letade igen dem långt nere i bladrosetterna. 😁

Ville hon ha dem stekta..? Eller apporterade hon till dig? :)

  • Haha 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
2 timmar sedan, MariaF sade:

Ville hon ha dem stekta..? Eller apporterade hon till dig? :)

Hon åt dem som de var! 😁

  • Gilla 3
  • Haha 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Kurera: Maskros, brännässlor och kirskål – därför ska du äta ditt ogräs https://kurera.se/maskros-brannasslor-och-kirskal-at-ditt-ogras/

  • Kirskålen är en medicinalväxt som användes mot bland annat gikt. Den är näringsrik, stärkande och renande. Innehåller en hel del kalium om jag förstår den här artikelns resultat rätt: Identification of bioactive compounds in the leaves and stems of Aegopodium podagraria by various analytical techniques
  • Maskrosor innehåller C-vitamin, är renande, urindrivande, leverstärkande och med sin bittra smak så stimulerar den matsmältningen. Inte bara späda blad utan även blommorna och roten är ätliga (roten är besk och måste kokas av flera gånger, enl Skogsskafferiet).
  • Brännässlor innehåller C-, B- och K-vitamin samt järn, kalium, kalcium, magnesium, zink och kisel. Nässlan är även renande samt urindrivande och njurstärkande, och även relativt proteinrik, enl Skogsskafferiet. Den brännande känslan försvinner när man mixar, förväller, torkar eller steker nässlan.

 

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.