Jump to content

Fetma och kolhydrat-insulin-modellen


Recommended Posts

På vilket sätt håller du din vikt lättast under kontroll? Ska du räkna kalorier varje gång du äter… eller finns det ett bättre och enklare sätt, kan man hålla koll på vikten genom att hålla koll på de hormoner som styr den?

I den här föreläsningen från konferensen Low Carb Denver 2019 berättar dr David Ludwig om de senaste upptäckterna kring hur upp- och nergångar i vikt fungerar i praktiken.

Det här är den fjärde föreläsningen vi publicerar från konferensen Low Carb Denver som gick av stapeln i mars 2019. Sedan tidigare finns Gary Taubes, dr Andreas Eenfeldt och dr Sarah Hallberg.

Transkription (förhandstitt)

Professor David Ludwig: Enligt det som kan kallas för ”kolhydrat-insulin-modellen” finns roten till problemet till höger i diagrammet. Något får fettceller att ta emot och hålla fast vid för stor mängd kalorier.

Det gör att det i blodomloppet finns för lite kalorier, inte för mycket som i den andra modellen. Hjärnan uppfattar detta som en energikris. Det finns otillräckligt med energi till ämnesomsättningen för att tillgodose hjärnans och organens behov. Det gör att vi blir hungriga och äter för mycket. Och hjärnan tacklar också detta uppenbara energiproblem med att sänka energiförbrukningen genom att göra oss trötta och ovilliga att röra på oss, sänka energiförbrukningen i vila och justera muskeleffektiviteten.

Om den här modellen stämmer så är rådet att äta mindre och motionera mer dömt att misslyckas och kan faktiskt förvärra problemet genom att ytterligare strypa den redan begränsade energitillgången i blodomloppet.

Vad är det då som kan försätter fettcellerna i denna fettinlagringsmani? Ni har förstås hört en hel del om insulin redan på den här konferensen. Insulin är det främsta anabola hormonet när det gäller energiomsättning. Som reglerar tillgången till samtliga metabola bränslen. Förhöjd insulinaktivitet, inte insulinnivå i sig, för vi måste också väga in insulinresistens, –utan förhöjd insulinaktivitet, alltså större utsöndring, eller insulininjektion hos någon med typ 2-diabetes, eller tumörer som stimulerar insulinutsöndring, leder ofelbart till viktökning, medan en lägre insulinaktivitet hänger ihop med viktminskning, till exempel hos ett underbehandlat barn med typ 1-diabetes.

Transcript

Se en del av videon ovan. Hela föreläsningen (med svensk text och transkription) kan ses med gratis provmånad eller medlemskap:

Fetma och kolhydrat-insulin-modellen — dr David Ludwig

Ännu fler videor från Low Carb Denver är på gång, men just nu kan du titta på vår inspelade livestream med alla föreläsningar, tillgänglig för medlemmar:

Low Carb Denver 2019 livestream

Bli medlem, (gratis att testa en månad), så kan du se videon direkt – liksom föreläsningar, intervjuer, videokurser, frågor och svar, filmer och mycket mera. Du får också tillgång till vårt populära verktyg veckomenyer.

Low Carb Denver 2019

 • Viktnedgång och reversering av typ 2-diabetes
  Viktnedgång och reversering av typ 2-diabetes31:51Kan LCHF eller ketogen kost fungera i längden? Kan kosten hjälpa till med viktnedgång eller att reversera typ 2-diabetes?
 • Hur man ska tänka kring kost
  Hur man ska tänka kring kost30:34Som förberedelse till sin nya bok intervjuade Taubes över hundra läkare som förespråkar LCHF.
 • Reversera typ 2-diabetes med LCHF
  Reversera typ 2-diabetes med LCHF34:15Vad är det bästa sättet att reversera typ 2-diabetes? Här är en djupdykning i ämnet.
 • Fetma och kolhydrat-insulin-modellen
  Fetma och kolhydrat-insulin-modellen37:54Dr David Ludwig om de senaste upptäckterna kring hur upp- och nedgångar i vikt fungerar i praktiken.

Inlägget Fetma och kolhydrat-insulin-modellen dök först upp på Diet Doctor.

Visa hela artikeln

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...