HelgeK

AB och Expressen har fel om bukfett!

Recommended Posts

Både Expressen och Aftonbladet påpekar att var femte till var fjärde svensk lider av fettlever. Sedan går det illa främst i Expressen där påstår en näringsfysiolog, att det viktigaste är kalorier in och kalorier ut.  Det är fel. Det har bevisats vetenskapligt. På en lågkolhydrat kost så förbränner man FLER kalorier   än på en högkolhydrat kost. Det borde vara lika viktigt att lära sig i skolan som alfabetet och siffrorna..   Med tanke på hur fort övervikten och fettlever ökar i Sverige.

 

Harvard professorn David Ludwig förklarar det pedagogiskt i denna youtube video:  https://www.google.com/search?client=safari&rls=en&q=David+Ludwig&ie=UTF-8&oe=UTF-8                   

 En vetenskaplig rapport som visar detta mycket tydligt är denna BMJ artikel:   https://www.bmj.com/content/363/bmj.k4583 

 

Expressen artikeln inleder med att citera en dietist, som inte har en aning om det som professor David Ludwig så  tydligt förklarar i ovanstående artikel och video. Mycket pinsamt! Aftonbladet artikeln är bättre, även om den har en del konstigheter, så säger den att det är bra att dra ner på kolhydraterna, och inte dra ner på nyttigt fett. Men ovanstående artikel och video är betydligt bättre än AB artikeln . Men det är bra att bägge tidningarna uppfattat att fetlever är ett ökande problem i Sverige idag. För kunskapen om vad det beror på, och vad man skall göra åt det finns. Det finns flera sätt faktiskt, t. ex GBP, lågkalori diet, och lågkolhydrat med hälsosamma fetter. Det sista alternativet är det effektivaste bäst för hälsan, och Virta Health redovisar mycket bra resultat med det, och vi är många här som gjort den erfarenheten...  Vi får hoppas att alla vårdinstanser i Sverige snart erbjuder lågkolhydrat alternativ för de som vill bli av med fetma, leverfett och typ 2 diabetes, eftersom det vore bra för folkhälsan och skulle sänka vårdkostnaderna, och naturligtvis måste de felaktiga kostråden som SLV sprider ändras. Det vore väl bra?    

  

  • Gilla 5

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Är det inte lite komiskt att alla numera skriver att man ska äta "hälsosamma fetter" utan att specificera vad det är..? Som om diskussionen om olika fetter är för kontroversiell för att diskuteras... :)

  • Gilla 3
  • Tack! 1
  • Haha 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
36 minuter sedan, HelgeK sade:

Sedan går det illa främst i Expressen där påstår en näringsfysiolog, att det viktigaste är kalorier in och kalorier ut.

Men vad kan man begära när "visst kan du äta godis"-Rössner fortfarande erbjuder sina föredragstjänster om bantning efter de principer han i egenskap av professor lärt ut till generationer dietister m.fl.. Av vilka matjournalister och "förståsigpåare"  kan man kräva att gå utanför den kategorin specialister. De tror fortfarande på Rössners uttalanden t.ex. att:

LCHF-fenomenet är ett intressant exempel på hur en samling kliniker, patienter och självutnämnda kostexperter propagerade för en kost, lanserad redan i början på 1970-talet av Robert Atkins. Genom en aktiv marknadsföring utan vetenskapligt underlag lyckades LCHF-rörelsen popularisera vetenskap i så stor omfattning att effekterna lamslog den etablerade kostexpertisen i Sverige. Man använde två olika strategier: först genom att ifrågasätta kompetensen hos etablerade kostexperter och sedan genom att maximalt utnyttja personliga vittnesbörd snarare än vetenskap för att bekräfta hållbarheten i LCHF-programmen."

I detta låg ett klart underkännande av Andreas Eenfeldts insatser. Vi vet ju alla hur det gick med den saken och vilken kompetens som medförde utvecklingen av "kostdoktorn" (DietDoctor). I själva verket har Stephan Rössner med råge fått uppleva att han själv i viktiga avseenden visats ha fel. Detta av just de "självutnämnda kostexperter" som hade förmåga att uppdatera sig via de modernt utförda studier som visade Rössner sakna grundläggande kunskap inom sitt eget område.

Tack än en gång HelgeK för din botanisering på nätet!

 

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Haha @MariaF, visst är det komiskt. Man säger att det är hälsosamma fetter man ska äta. Det låter rätt. Sedan får var man tolka det precis som man vill utifrån egen tro och övertygelse. Har man dock otur med övertygelsen så äter man sig till kronisk sjukdom.

1 timme sedan, HelgeK sade:

att det viktigaste är kalorier in och kalorier ut.  Det är fel. Det har bevisats vetenskapligt.

Det är rätt roligt med kalorier in och kalorier ut. De flesta tycker att det låter logiskt och bara godtar detta påstående utan att tänka på det en extra gång. Det låter logiskt i vår övergödda verklighet då maten finns alltid tillgänglig. Det strider dock mot kunskapen om att evolutionen har försett levande varelser med överlevnadsmekanismer.

Om man bara byter perspektivet och verkligheten så kan påståendet bli skrämmande. Säg att du är hungrig, utsvulten. Det är svårt att få tag på mat. Då ger denna matematik svaret på hur många dagar du har att leva. Om du antar att kroppen alltid förbränner x kalorier per dag kan du räkna ut hur många dagar du har att leva medan din obarmhärtiga kropp bränner ditt fett/muskler/hud i tempot av säg 2200 kkal per dag. Men det har ju visats att matematiken stämmer inte - kroppen saktar ner metabolismen så att man överlever mycket längre än så. Om kroppen inte hade denna överlevnadsmekanism skulle vår art och alla andra arter dö ut mycket snabbare. Har du minskat matintaget så har kroppen också minskat förbränningen för att du ska överleva. Hade vi upplevt detta lite oftare skulle vi inte nappa på en sådan dum teori.

Jag tror att kalorier in - kalorier ut teorin är skapad ut en teknologisk perspektiv med tanke på maskiner, inte biologiska varelser. Samma gäller teorin om att det mättade fettet skulle sätta sig som en propp i blodkärlen bara för att man äter det. Det gäller kanske kalla vattenrör hemma under vasken men inte levande varelser.

  • Gilla 5

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
20 timmar sedan, Katerina sade:

Det är rätt roligt med kalorier in och kalorier ut. De flesta tycker att det låter logiskt och bara godtar detta påstående utan att tänka på det en extra gång.

Vi har alla en gång levat i den tron, på liknande sätt som professor Rössner. Skillnaden mot hans sätt att se på forskning och vårt, är att många av oss andra är beredda att tänka om och lära nytt. Det går tydligen inte om man är professor och i åratal utbildat generationer av dietister och kostrådgivare i felaktig riktning. Som sagt: Alla professorer är inte som Tim Noakes!

P.S.

På frågan: Vilken är den främsta orsaken till att folk blir feta? Säger Stephan Rössner Intag större än utgift är den löjligt ENKLA förklaringen. Men den hjälper ju inte långt. Ingen VILL vara fet- så något vi inte förstår gör att vi inte rättar mun efter magsäcken.

Så uttalar sig en profet som anser sig dels förstå vad han talar om, dels saknar intresse för att uppdatera sig via modern forskning!

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Självklart gäller teorin om kalorier in - ut.

10 wienerbröd är självklart mindre än 15 wienerbröd - eller hur?

Men att jämföra energi in mellan samma antal kalorier för ägg och hallonbåtar måste man nog vara lika lärd som den äntligen avsuttne profossen Rössner som väl inte har haft ett enda rätt någonsin - man behöver inte läsa många rader i en elementär bok om biokemi för att inse att att han och alla andra kaloroidioter har helt fel - sedan när började människans metabolism fungera som en vedspis?

Våra "diestister" är hjärntvättade - en skam för vårt utbildningssystem men ack så lönsamt för kostskojarna inom livsmedels- och pillerindustrin,,,,

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Mm, kalorier in och ut funkar på ett basic plan men är en Tautologi, dvs en uppenbar sanning utan att förklara vad som reglerar in!

Först så får man förklara vad som styr in!

Senast jag såg något av Rössner så var det att folk äter för lite.. vilket motsäger hans hypotes!

 

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
On 2019-05-05 at 00:00, Zepp sade:

Senast jag såg något av Rössner så var det att folk äter för lite.. vilket motsäger hans hypotes!

 

Rössner har tyvärr raderat ut i stort sett allt på nätet - en märkligare profoss har vi knappast  sett tidigare - men vi kan vara lugna!

Det kommer nya "sanningar" dagligen,,,,

https://omni.se/fetma-hor-samman-med-klimatforandringarna/a/70RvM3?fbclid=IwAR2fmSOPjcfbxsPK_k7Q6BguBXZl330P72h-Q_ggSrNGoGbVFg_YFH7Z8s0

 

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.