Jump to content

Du som är vegan eller vegetarian och inställd på LCHF är välkommen hit


Recommended Posts

Som alla med med intresse för sund kost vet, har länge funnits en tråkig umgängeston på Internet mellan olika intressenter för kost. Detta är helt i onödan, eftersom alla parter egentligen har samma intresse, nämligen att tillämpa en kost som så väl som möjligt ger goda förutsättningar för att hålla kroppen vid god vigör.

En sak vi alla kan vara säkra på, är att människor med intresse för bra mat ofta har goda kunskaper om olika ingredienser och vad som är nyttigt eller mindre nyttigt. Det gäller Veganer, vegetarianer likaväl som köttätare, antingen de tillämpar LCHF-kost med tanken att driva kroppen till ketos eller föredrar något av övriga kostslag med stor andel  animalisk föda.

Varför inte dra nytta av den kunskap som finns spridd hos alla intressenter - och dela med sig av den egna? På detta forum finns en imponerande stor kunskap samlad och intresse för ytterligare kunskap förmedlad utifrån - om du är vegan eller vegetarian etc. - känn dig välkommen hit.

Tillsammans förutsätter vi att intresset för en saklig diskussion om bra mat är det viktiga, inte att vi som personer skiljer oss åt genom att vissa äter vegetarisk föda - andra föredrar produkter från den animala världen.   

Återigen känn dig hjärtligt välkommen att starta dina egna trådar!

P.S.

Sannolikt har de flesta matkunniga, som kämpar för att låta kroppen hållas frisk så länge som möjligt, kunskaper om det metabola syndromet och att det (fel hanterat) ligger bakom flertalet kultursjukdomar.  Det spelar ingen roll vilken huvudinriktning som kosten har - vegetarisk /animalisk eller med inblandning av båda - kultursjukdomarna har samma ursprung - metabolismen vars processer bryter ner och omvandlar de näringsämnen som tas in bl.a. till att utveckla energi.

Nog är det hög tid att skåpa ut det stora antalet självutnämnda "experter", som inte orkar eller tar sig tid att sätta sig in i det de talar om (kategorin matskribenter och programledare i våra massmedia). Ja, i de senare fallen  inkluderande en del specialister som  anser den yttre miljön viktigare än den inne i  kroppen. De bör bytas ut, i varje fall i seriösa debatter runt kostten, mot kunnigt folk med förmåga och ork att i vetenskaplig mening följa de två eller tre senaste decenniernas välgjorda forskning på kostområdet. Visst har både veganer/vegetarianer och de som fokuserar på animalisk föda mycket att lära av varandra i saklig mening. Varför ständigt tjata om att bara den ena sidan har rätt och den andra fel?

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Oj, vad mycket konstiga grejer det finns i vegan-burgare och likande. Mest vete, soja och diverse tillsatser. 

What’s really in veggie burgers? Well, they aren’t always made of veg

Mer tankeväckande från samma artikel:
"Over human history, out of about 30,000 edible plant species, 6,000-7,000 species have been cultivated for food,” it says. “Yet, today we only grow about 170 crops on a commercially significant scale. Even more surprising, we depend highly on only about 30 of them to provide us with calories and nutrients that we need every day."

Om jag var LCHF-vegan skulle jag gå direkt till grönsaksdisken och köpa lite av varje, sen ta en flaska olivolja och betala.

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

On 2019-05-10 at 06:44, iAnna sade:

vad mycket konstiga grejer det finns i vegan-burgare och likande

Ja, men kunniga veganer liksom kunniga LCHF-entusiaster vet vad de inte ska gå på. Veganer kan, visserligen med viss svårighet, tillämpa LCHF med hjälp av kokosnötolja, avokado, nötter etc.. men de flesta vet också vad i hälsokostaffären de måste komplettera med. Exemplet på motsatsen - veganföräldrarna i Sverige, vars barn var timmar från att avlida p.g.a. brist på B12-vitamin, bör ha varit ett undantag från regeln att veganer brukar ha koll på vad de äter.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

När detta delforum tillkom, fanns väl viss förhoppning om att veganer med ambitionen att tillämpa LCHF-kost på veganskt vis, skull hitta hit. Tyvärr har varningsrösterna från en del forummedlemmar visat sig ligga närmare verkligheten, än de som hade andra förhoppningar om en positiv utveckling.

Många av de negativa erfarenheterna som kom upp, gick ut på att veganers/vegetarianers sätt att tala för sin sak hade en sekteristisk typ av argumentation. Sannolikt relaterad till den ursprungligen religiösa grund, som gick ut på det etiskt förkastliga i att döda och äta djur.  Med den utgångspunkten har människans metabolism inte tillåtits utgöra huvudintresset för vad som är bäst för den mänskliga kroppen.  

Veganismen, som utgör den mest uttalade formen av växtbaserad föda, accepterar inte ens  att använda  läder för skor, bälten/skärp, eller kläder som har anknytning till djurvärlden (t.ex. tyg av silke dvs. som utnyttjar silkesmaskens arbete, på liknande sätt som utnyttjandet av bina för utvinning av honung). En tanke bakom det senare användningsmönstret är att man därigenom anser sig skicka en signal till producenterna av mat och klädprodukter att byta till icke-animal föda resp. material utan animal anknytning.

När veganforumet nu, fem månader efter start, fått sitt första besök som inneburit en lång rad veganispirerade inlägg, har tyvärr bakgrunden till flertalet tidigare varningsröster besannats. Det har uppenbarligen berott på den stora skillnaden i sättet att argumentera - den ena parten främst med vetenskapliga argument inriktade på metabolismens krav, medan de veganrelaterade betonar:

- etiska principer

- djurskyddsaspekter

- klimatalarmismen

- jordens behov av utökade odlingsytor

- ökad produktion av växtrelaterade produkter.

Problemet: att de verkliga, näringsrelaterade och till människans metabolism anpassade frågeställningarna kommer alltid i andra hand!!!

Visst kan man ha förhoppningen om en framtida dialog med någon vegan vars huvudintresse ligger på näringssidan. Fem månaders ytterligare väntan?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You are posting as a guest. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...