Jump to content

Blodförtunning


Cederulla

Recommended Posts

Behöver hjälp! Min man är ordinerad statiner mm. för en stroke som troligen hände för 6år sedan, vid en operation av en medfödd utvidgning av aortan som utgår från hjärtat. Han har fina värden och jag vill inte att han ska äta statiner. Är det någon som vet ngn siffra på hur mkt omega 3, aged garlic och alkohol kan medverka till blodförtunning jämfört med trombyl eller liknande.

 • Like 1
 • Sad 2
Link to comment
Share on other sites

2 minuter sedan, Cederulla sade:

Behöver hjälp! Min man är ordinerad statiner mm. för en stroke som troligen hände för 6år sedan, vid en operation av en medfödd utvidgning av aortan som utgår från hjärtat. Han har fina värden och jag vill inte att han ska äta statiner. Är det någon som vet ngn siffra på hur mkt omega 3, aged garlic och alkohol kan medverka till blodförtunning jämfört med trombyl eller liknande.

Statiner är väl inte blodförtunnande?.. Trombyl däremot... Statiner är ju mot för höga kolesterolvärden, vilket för det mesta inte behövs då kolesterol är något kroppen bildar, reparationsmedel...

 

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Blodförtunnare är en lite missvisande benämning på mediciner som ska minska blodets förmåga att koagulera. Trombyl är en sådan medicin och det aktiva ämnet är acetylsalicysyra, som även finns i Magnecyl och Bamyl. På engelska kallas denna grupp av mediciner Aspirin.

Användning av Trombyl /Aspirin är tyvärr tveeggat. Risken för att blodet ska klumpa sig i blodkärl minskar, men samtidigt ökar risken för att man får blödningar i magen och hjärnan. Det finns stora studier som visar att risken för att dö är ungefär lika stor om man tar en daglig Aspirin/Trombyl som om man inte tar den. För ett par dagar sedan läste jag en utförlig artikel som handlar om just detta problem. Rubriken är Say Bye-bye to Aspirin. En sammanfattning av innehållet är att man inte längre bör ordinera denna medicin, såvida inte patienten redan har hjärt-kärlsjukdom.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Acetylsalicylsyra

https://www.medscape.com/viewarticle/909825?src=wnl_tp10n_190509_mscpedit&uac=284862AR&impID=1958840&faf=1

 

 • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Jag håller med. Och därför vill jag föreslå något "mildare" exempelvis omega 3, aged garlic eller alkohol. Men han är en person som vill ha bevis och siffror för att övertygas.

Egentligen tror jag inte han behöver ngt. Men psykologiskt tror jag det vore bra. Han står mellan  läkarens ordination och min uppfattning. 

 • Like 2
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

17 minuter sedan, iAnna sade:

Vill han inte ha bevis och siffror angående Trombyl från läkaren då? 🤔 

Ja han försökte. Men de kör sitt vanliga spår. De tror på sitt och är övertygade eller påtvingade viss ordination enligt gängse kutym.

 • Like 2
 • Sad 1
Link to comment
Share on other sites

23 timmar sedan, Cederulla sade:

Behöver hjälp! Min man är ordinerad statiner mm. för en stroke som troligen hände för 6år sedan,

Enkelt! Läkaren är dåligt påläst och genom utskrivning av statiner kan han allvarligt öka risken för sin patient att dö i förtid. Själv befann jag mig i klar risk med de låga kolesterolnivåerna (blå visning) som omedelbart normaliserades efter att jag  satt ut statinerna (grön visning) - kan har räddat mig. Nu har jag normal lipidprofil med höjd HDL och minskad LDL etc.

1154246142_ScreenHunter_2007Feb_2320_27.thumb.jpg.4975ee3af72e1f68fcde3cab18ed7cb5.jpg

Mer tydligt kan problemet statiner inte demonstreras. Om inte det skulle räcka visa hur risken att dö i förtid ökar med sjunkande andel kolesterol vid högre ålder, dvs om man genom statiner blockerar en del av leverns förmåga att producera kolesterol - ett av de finaste reparationsmedlen kroppen har:

KONB2.jpg.fc8f26891d3827fcbf49254806e4e20f.jpg

Observera att många läkare inte lärt sig skillnaden mellan sifferuppgifter som visar relativa risker och absoluta. Den eventuella riskminskningen i vissa undantagsfall med överproduktion av kolesterol, som med statiner anges som 35 %, är i själva verket ca 1% i absolut mening. Med tanke på det kan man fråga varje patient om det meningsfulla i att för 1% riskminskning livet ut använda statiner med de biverkningar medicinen medför. 

Tanken på blodförtunnande medel är tveksam. Kör istället en månad med 360 ug K2-vitamin dagligen, så minskar risken för infarkt avsevärt. Därigenom avkalkas bl.a. hjärtats kranskärl effektivt (i storleksordningen 30%, vilket är oerhört mycket och bidrar till att normalisera blodtrycket).  Skriv ut graferna att visa läkaren (klicka på print screen-tangenten - gå sedan till paint där du klistrar in bilderna och sparar var du vill inför utskrift.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Apropå dåligt pålästa läkare, så har jag en äldre bekant som är mycket dålig med leversjukdom, muskelförlust med mera, där läkaren "glömde" sätta ut statinerna. En livsfarlig kombination. 

Kan inte förstå hur man gör ett sånt misstag? Är de så sömnigt rutinmässiga i sin överförskrivning, att de inte ens dubbelkollar Fass längre? Hade hon inte snubblade över informationen själv på nätet, så hade hon fortfarande belastat levern med statiner 🙄 

Så bevisligen kan man inte alltid lita på läkarens ordinationer. Ibland är det helt korrekt och hjälpsamt såklart, men i andra fall kan det vara åt helskotta fel p.g.a slarv eller okunskap. Att som patient tugga i sig allt utan att ifrågasätta och göra egen research, kan ha katastrofala följder tyvärr. 

Angående Trombyl så beror det väl till viss del på om ens mage klarar det? Jag får magknip av till och med vanlig magnecyl. Men mängden acetylsalicylsyra i Trombyl är kanske i en lägre dos?

 • Boom 1
Link to comment
Share on other sites

6 minuter sedan, Elinor sade:

bevisligen kan man inte alltid lita på läkarens ordinationer

Alltmer har utvecklingen tvingat människor inse människokroppen vara mer viktig att lära sig något om, än att veta allt om bilen före bilbesiktningen. Förhoppningen är att Internet medför fler spetspatienter som kan leda läkaren rätt. I t.ex. i fallet du beskrev, påpeka för läkaren förutsättningarna för den egna kroppen och vilka problem resp. risker som finns med viss föreslagen medicinering - eller missad sådan.

Link to comment
Share on other sites

Tack alla som stöttar. Nils, har faktiskt fått honom att börja  med K2 och D3 för ca 2 mån sedan. Skulle även vilja  få honom att äta aged garlic vilket finns randomiserade studier på. Men han vill inte äta tabletter. Han har också ett riktigt lågt  blodtryck. Jag tror i alla fall att jag har honom på min sida snart. Har räknat ut alla hans lipidkvoter, insulinresistens mm. Han har superba värden. På Strokcenter tog man inte ens Aporna!!!

 • Like 3
 • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

On 2019-05-11 at 10:19, Cederulla sade:

han vill inte äta tabletter. Han har också ett riktigt lågt  blodtryck. Jag tror i alla fall att jag har honom på min sida snart. Har räknat ut alla hans lipidkvoter, insulinresistens mm. Han har superba värden.

Med tanke på din mans status anser jag en läkare, som vill påtvinga honom statiner, direkt handla mot de grundläggande kraven på en läkare. Å andra sidan förstår jag mycket väl din mans uppfattning om att man skall kunna lita på sin läkare och de kunskaper denne har fått under sin medicinarutbildning. Det kan då vara bra att veta, som verkliga auktoriteter inom läkarskrået uttalat sig om, att det som lärts ut under läkarutbildningen, under läkarens verksamhetstid fram till pensionen till hälften  visat sig vara fel, i varje fall vad gäller utskrivning av mediciner.

I de fall läkaren inte ansett sig ha tid att följa upp forskningen under sin aktiva läkargärning, kan följderna bli katastrofala. I USA har därför medicinering (inte bara överförskrivning) visat sig vara den tredje största orsaken till förtida död - efter hjärtinfarkt och cancer. Innebörden är att den äldre generationen i USA nu upplever sig överleva sina barns generation.

Det man kan anse vara det största problemet med läkarnas utbildning är att den är undermålig vad gäller  nutritionen. De borde fått lite mer av Hippokrates grundsyn i sig om kostens helande effekter.

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...
On 2019-05-10 at 17:41, Cederulla sade:

en person som vill ha bevis och siffror för att övertygas

Som Borge påpekar, något tveeggat med Bamyl etc.. Ett betydligt säkrare och naturligt blodförtunnande medel är vatten (rätt mängd och vid rätt tidpunkt under dygnet).

Vanligaste tiden som folk dör på är under morgontimmarna runt kl 5. Det beror på att blodet då tjocknat och energitillgängligheten är låg (speciellt för "sockerkostare"), som ökat hjärtats arbete (ökat blodtryck).  Ser man till att dricka ett eller två glas vatten innan man går till sängs, har man väsentligt minskat sina risker.  Späder man på med ett eller två glas vatten en timme före frukost och någon timme efter har man både väckt upp kroppen på ett naturligt sätt (klar hjärna) och hjälpt den med matsmältningen.

En LCHF:are (framför allt i ketos) under kväll/natt, har störst möjlighet att överleva nattens faror*.

*För en tränad LCHF:are kommer ketosen naturligt (saknar aldrig energi). Tvärt om ger ketosen under nattetid en säker, jämn och effektiv energiutvinning. 

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Att inta fisk-olja är hälsosamt och har en blodförtunnande effekt. Jag föredrar fiskolja med EPA och DHA hellre än olika mediciner. Bamyl ska man var försiktig med eftersom det är till skada för tarmslemhinnan bland annat och kan orsaka en låggradig mag- o tarmblödning.

Text från Greatlife - detta är ingen rekommendation av deras produkter - det finns många bra produkter.      Omega-3 fettsyra är en essentiell fettsyra. Essentiella fettsyror är fettsyror som kroppen inte själv kan tillverka utan som måste erhållas via kosten eller via tillskott. Det finns två essentiella fettsyror för människan: linolsyra som är omega-6 fettsyra och alfa-linolensyra (ALA) som är en omega 3-fettsyra. ALA är förstadiet till Eikosapentaensyra (EPA) och Dokosahexaensyra som är de för kroppen bästa omega-3 fettsyrorna. Omvandlingsgraden från ALA till EPA och DHA är mycket låg, för att inte säga obefintlig, (ca. 1–10 %) vilket innebär att det är bäst att få i sig EPA och DHA direkt via exempelvis fet fisk eller fiskoljor och inte gå omvägen via ALA som finns i linfröolja. Omega-6 fettsyror och omega-3 fettsyror bör ingå i vår kost i förhållande 2:1. Emellertid är förhållandet förskjutet med dagens västerländska kost vilket innebär att vi får i oss mellan för mycket omega-6 fettsyror i förhållande till omega-3 fettsyror. Det påverkar hälsan negativt bland annat eftersom de båda fettsyrorna konkurrerar om samma platser i cellmembranen. Omega-6 fettsyror finns bland annat i växtoljor, nötter och sädesslag. EPA och DHA, det vill säga de långkedjiga Omega-3 fettsyrorna finns främst i fisk, fiskolja och skaldjur. Linfrön och chiafrön är inte bra källor till omega-3 fettsyrorna EPA och DHA. "

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

3 minuter sedan, Nils Engström sade:

Absolut och i kombination med vatten (vid rätt tidpunkter under dagen), de mest effektiva förtunningsmedlen!

Ja vatten absolut under dagen. Min erfarenhet av bl a äldre personer är att de ej vill, eller tycker att det är viktigt att dricka ordentligt med vatten - "Man får ju bara spring på toa".  - Ja det är just det som är meningen -  att man har tillräcklig urinproduktion och inte blir uttorkad! -----Uttorkad = trögare blod.----- Uttorkning ökar sjukdomsrisk bl a ökad risk för blodproppar på olika ställen i kroppen.

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

3 timmar sedan, kickilotta sade:

Min erfarenhet av bl a äldre personer är att de ej vill, eller tycker att det är viktigt att dricka ordentligt med vatten - "Man får ju bara spring på toa". 

Som varande äldre har jag, vid tips från mig, fått just sådana kommentarer. Ytterst få, som jag förstått har tagit efter, trots att jag lugnt, avspänt, logiskt kunnat förklara hur bl.a. blodtrycket påverkas. De replikerar då att "doktorn har skrivit ut blodförtunnande". I ett fall "hellre blodförtunnande" (som doktorn sagt) än omega 3 och vatten ("det har doktorn inte sagt ett ord om"! ).

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

42 minuter sedan, Nils Engström sade:

Som varande äldre har jag, vid tips från mig, fått just sådana kommentarer. Ytterst få, som jag förstått har tagit efter, trots att jag lugnt, avspänt, logiskt kunnat förklara hur bl.a. blodtrycket påverkas. De replikerar då att "doktorn har skrivit ut blodförtunnande". I ett fall "hellre blodförtunnande" (som doktorn sagt) än omega 3 och vatten ("det har doktorn inte sagt ett ord om"! ).

HAHA - ibland får vi lyssna till så många knasiga, ogenomtänkta kommentarer - eller hur Nils! 😉  Vi får själva leva i tacksamhet över att ha blivit upplysta och tagit chansen att förändrat vårt levene!  MVH från "messerschmitten" Kickilotta.

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

6 timmar sedan, kickilotta sade:

Vi får själva leva i tacksamhet över att ha blivit upplysta

Om det bara hade varit så enkelt, som att i passiv form ha blivit upplysta!!! På detta eminenta forum är det nog sällan att det som avhandlas inte utgått från seriösa studier och förståelse från debattörerna,1154228205_ScreenHunter_2085Mar_1517.thumb.jpg.2f627f6212793c472f89315f1b7f8312.jpgsomliga med ambitionen att personligen vrida klockan tillbaka! Ett nöje att se vilka aktiviteter och vilken ambition som medlemmarna uppvisar. Dessutom på ett så trevligt och kultiverat sätt som SVT skulle ha mycket att dra lärdom av, såväl debattekniskt som verbalt och med sann humor, när så krävs.

 • Like 4
Link to comment
Share on other sites

15 timmar sedan, Cederulla sade:

...referens på det här med  vatten?

Under de hundratals timmars nätstudier runt olika koster, som resulterade i min LCHF-start för 20 månader sedan, genomlöpte jag bl.a. en lång rad sajter, som berörde konsten att tillfredsställa kroppen med vätska. Den minskade andelen vegetabilier, som vid normalkost håller kvar vatten, beskrevs ligga bakom vätskeförlusten vid övergång till lågkolhydratkost. Problemen med påföljande, förändrade saltbalans, framför allt med avseende på kalium/natriumförhållandet, kunde klaras genom ökad vätsketillförsel och tillskott av salt. 

Förmodligen har du gjort samma iakttagelse som många av oss andra, att en mängd sajter kopierar varandras data och sällan bygger på vetenskapliga belägg. I många fall bygger de på tyckande och reklam för diverse tillskott. En sammanfattning av förhållandena runt saltbalansen i tappning Eric Berg syns här:

salt2.thumb.jpg.bbc7c1d79f02951c343a3f8c5bf02cd1.jpg

och kan lyssnas av med Eric Berg vid mikrofonen:

Mycket tunnsått alltså med studier på området. En har jag plockat nedan:

https://sci-fit.net/keto-flush/

Den som botaniserar på nätet runt faktorerna vätska/saltbalans måste vara medveten om att specialinriktade studier är sällsynta.

Eftersom andelen vatten i kroppen påverkar:

 • hur lättflytande blodet är
 • vilket blodtryck som blir följden
 • hur njurarna fungerar
 • hur den kognitiva förmågan förändras
 • hur saltbalansen förändras

är den senare balansen, som styr övriga parametrar, oerhört viktig. Eric Berg, anser i sammanhanget bästa kosttillägg vara havssalt eller andra bergssalter som inte bara innehåller natriumklorid. Ketoskosten anser han dagligen kräva upptill 1½ tesked salt mer än den  tidigare normalkosten (förmodligen avser han en person med medelvikt runt 80 kg). Var och en får avpassa sin egen tilläggsmängd i proportion till vikten.

Indikationen på bra vätskeandel i kroppen brukar anges uppstå när urinen blir ljusgul eller närmast ofärgad. Eric Berg anser att man kan lita på törstkänslan och inte viss mängd vatten per kroppsvikt. Vad gäller de vanliga effekterna, som han tar upp vid ketos, om vätske/saltbalansen ligger fel, kan en annan indikator tilläggas, nämligen natriumkloridens betydelse för magens pH-värde. Brist på natriumklorid, som är huvudingrediensen för produktionen av saltsyra, innebär att pH inte blir tillräckligt lågt. Om pH stiger över det gränsvärde som håller övre magmunnen stängd sker sura uppstötningar. En mycket tydlig indikator på för låg nivå på natriumklorid. Man kan tidigt notera när ett litet läckage uppstår - en liten känning (med mycket svag sur känsla), som visar att det är dags att öka saltintaget (helst i god tid före huvudmålet, då det som bäst behövs).

I övrigt kan man sannolikt anse logiskt att:

- dricka vatten (inte alltför mycket) någon halvtimme eller timme före huvudmålet (med viss risk för därigenom förhöjt pH-värde)

- dricka vatten någon tid efter huvudmålet (dock inte för tätt inpå - åter för att inte riskera försämra matsmältningen genom för högt pH.

P.S.

Sambanden vätska/elektrolyter/saltbalans är i själva verket de mest väsentliga som grundlägger kroppens möjligheter att väl balansera sin metabolism. Beroende på människors olikheter i genetiskt avseende, kön, ålder, fysisk aktivitet, träningsambitioner och vilken personlig bakteriemiljö som samverkar vid matsmältningen, blir det fråga om personlig anpassning, som var och en av oss får testa fram. 

Det finns studier på nätet som antyder att ingen diet existerar som passar alla. Personligen skulle jag alltså antas bara ha haft tur, med tanke på de tveklöst positiva förändringar som min åldriga kropp utsattes för genom LCHF-kosten.  I det fallet ser jag saken snarast som så, att just den bakteriekultur som min mage och mina tarmar råkade ha, passade eller lätt lät sig anpassas efter de nya förhållandena som LCHF innebar. Detsamma skulle alltså gälla oss alla på forumet.

Min uppfattning utgår dock från ett tankeexperiment bakåt i tiden t.ex. 50 000 år bakåt. Omständigheterna då var begränsade till vad naturen hade att bjuda människorna. Med ganska stor säkerhet kan sägas att alla människors matsmältning på den tiden tvingades anpassa sig därefter, dvs. de bakterier för vilka dieten passade växte sig starka, övriga dog ut. Något liknande borde väl gälla i modern tid, möjligen med den nödvändiga anpassningen delvis åstadkommen via hjälp av utifrån tillförd bakteriekultur. Våra kroppar är dock gjutna i en  form, vars organ fungerar likartat.

De studier som ligger till grund för LCHF, sedan några decennier tillbaka, visar tydligt att vissa biologiskt grundläggande, processer  är närmast identiska. Samma hormoner, enzymer och immunsystem bär vi alla på. Ofta brukar man i olika forskarkretsar av försiktighetsskäl säga att t.ex. ketos inte skulle passa alla. Av evolutionära och fysiologiska skäl är jag dock tveksam till att fettförbränning - en renare process än den som utnyttjar glykogenet, inte skulle skulle vara generellt tillämplig för alla.  Om någon av religiösa eller andra skäl inte anser sig kunna äta animaliska produkter är en annan sak.     

Detta om att dricka vatten och korrigera elektrolyterna!1295153059_ScreenHunter_2068Mar_1001_36.thumb.jpg.59005b1edb6452e2f4e69ff947b7a82d.jpg

 

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

On 2019-05-26 at 11:31, Cederulla sade:

Nils har du någon referens på det här med  vatten?

För litet vätska ger uttorkning och ett mera trögflytande blod. Det är inget konstigt alls - bara välkända fysiologiska principer som är kända sedan väldigt länge (typ Hedenhös). Jag har personligen tillämpat vätskebalansens principer under mina år som kirurgsjuksköterska. För oss som inte ligger på sjukhus och blir opererade så gäller bara att man äter man bra varierad mat - då  får man i sig de salter (elektrolyter) som kroppen behöver. Ibland litet extra tillskott av NaCl i form av saltad mat eller saltshots vid t ex varmt och svettigt väder. Ta gårna en salt sillbit några gånger i veckan - nyttig fet fisk också förutom att man får i sig salt på ett smakligt sätt.  Många tycker också att de kan ta magnesium ibland. 

Link to comment
Share on other sites

I sammanhanget kan det vara lämpligt att påpeka K2-vitaminet inte påverka blodet i riktning förtjockning, det har specialisterna i Holland under sina studier kunnat belägga.

F.ö. vad gäller missuppfattningar om vatten driver Eric Berg sina teser:

Kan vara bra att fundera över.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

On 2019-05-11 at 00:29, Nils Engström sade:

Enkelt! Läkaren är dåligt påläst och genom utskrivning av statiner kan han allvarligt öka risken för sin patient att dö i förtid. Själv befann jag mig i klar risk med de låga kolesterolnivåerna (blå visning) som omedelbart normaliserades efter att jag  satt ut statinerna (grön visning) - kan har räddat mig. Nu har jag normal lipidprofil med höjd HDL och minskad LDL etc.

1154246142_ScreenHunter_2007Feb_2320_27.thumb.jpg.4975ee3af72e1f68fcde3cab18ed7cb5.jpg

Mer tydligt kan problemet statiner inte demonstreras. Om inte det skulle räcka visa hur risken att dö i förtid ökar med sjunkande andel kolesterol vid högre ålder, dvs om man genom statiner blockerar en del av leverns förmåga att producera kolesterol - ett av de finaste reparationsmedlen kroppen har:

KONB2.jpg.fc8f26891d3827fcbf49254806e4e20f.jpg

Observera att många läkare inte lärt sig skillnaden mellan sifferuppgifter som visar relativa risker och absoluta. Den eventuella riskminskningen i vissa undantagsfall med överproduktion av kolesterol, som med statiner anges som 35 %, är i själva verket ca 1% i absolut mening. Med tanke på det kan man fråga varje patient om det meningsfulla i att för 1% riskminskning livet ut använda statiner med de biverkningar medicinen medför. 

Tanken på blodförtunnande medel är tveksam. Kör istället en månad med 360 ug K2-vitamin dagligen, så minskar risken för infarkt avsevärt. Därigenom avkalkas bl.a. hjärtats kranskärl effektivt (i storleksordningen 30%, vilket är oerhört mycket och bidrar till att normalisera blodtrycket).  Skriv ut graferna att visa läkaren (klicka på print screen-tangenten - gå sedan till paint där du klistrar in bilderna och sparar var du vill inför utskrift.

Snälla Nils har du referens till denna studie? Nu har de varit på honom igen för att börja med statiner. 

 • Sad 3
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...