Jump to content

Faktakoll av ny studie: vilken koll har Livsmedelsverket på sockret och sötsakerna?


Recommended Posts

Shopping bag full of fresh vegetables and fruits

Här följer ett gästinlägg av Ann Fernholm, författare, vetenskapsjournalist och fil dr i molekylär bioteknik. Inlägget är också publicerat på Anns egen blogg annfernholm.se.

I helgen rapporterade en rad svenska medier, bland annat SVT, helt okritiskt om en studie från Livsmedelverket. Enligt myndigheten skulle den visa att den viktigaste kostförändring vi kan göra är att börja äta mer frukt och grönt. Studien är ett typexempel på hur Livsmedelsverket bygger sina kostråd. De har låtit en extremt svag studie ligga till grund för en ny studie, som de sedan drar tvärsäkra slutsatser från. Så länge som Livsmedelsverket jobbar på detta vis, kommer fetmaepidemin i Sverige att fortgå.

Du hittar SVT:s text om den studie som Livsmedelsverket har genomfört tillsammans med forskare vid Lunds universitet här: Mer grönt och mindre kött – så kan 6 400 svenska liv räddas varje år.

Ingressen lyder:

6 400. Ja, så många svenska liv skulle kunna räddas varje år – om vi börjar äta rätt. Det visar en ny studie som Livsmedelsverket och Lunds universitet har gjort. Studien nämner särskilt män, som äter mindre frukt och grönsaker än kvinnor.

– Politikerna måste vakna, säger Irene Mattisson, nutritionist på Livsmedelsverket och en av medförfattarna till studien.

Enligt Irene Mattisson och Livsmedelsverket skulle alltså en högre konsumtion av frukt och grönt vara den kostförändring som kan ge störst effekt på folkhälsan. Men slutsatsen som de drar vilar på ett korthus till vetenskap. Det är ett typexempel på hur Livsmedelsverket under många år har jobbat när det gäller kostråden.

(Innan vi går vidare vill jag tillägga att Livsmedelsverket gör ett bra jobb i annat, exempelvis när de kontrollerar att maten i affären håller hög kvalitet.)

Resultat baserade på undermålig undersökning av Livsmedelsverket

I studien som nu har publicerats, har Livsmedelsverket och Lundaforskarna byggt vidare på en tidigare undersökning från Livsmedelsverket: Riksmaten – vuxna 2010–2011. De har utgått från att Riksmaten vuxna ger en korrekt bild av vad vi faktiskt äter, vilket på mycket goda grunder går att ifrågasätta.

När Riksmaten vuxna genomfördes maj 2010-maj 2011 ombads 5003 personer att berätta hur de åt under fyra dagar. Endast 1797 valde att svara på enkäten och de som svarade hade generellt en längre utbildning och var oftare kvinnor.

Det enorma bortfallet, speciellt av vissa grupper, innebär att enkätundersökningen sannolikt är missvisande. Frågan som infinner sig är: hur väl speglar denna undersökning det verkliga intaget av olika livsmedel i Sverige?

Stor underrapportering av sötsaker i Livsmedelsverkets studier

Granskningar av andra kostundersökningar visar att deltagare generellt underrapporterar livsmedel som de vet är dåliga för hälsan, exempelvis sötsaker. Och jämför man det rapporterade intaget av godis, glass och söt dryck i Riksmaten vuxna med vad som produceras i Sverige är glappet enormt.

I Riksmaten vuxna rapporterar deltagarna att de i genomsnitt konsumerar 4,4 kilo godis och choklad per person och år. Under samma period producerades det över 15 kilo godis och choklad per person, enligt Jordbruksverkets statistik. Det självrapporterade intaget av glass var 5,8 liter, medan produktionen låg på över 10 liter. För sockersötad läsk och saft är den självrapporterade siffran 30,6 liter, medan produktionen låg på cirka 60-70 liter.

Livsmedelsverkets kostråd: ett korthus

En del av allt sött som produceras slängs, till exempel avslagen läsk. Men sötsaker är generellt hållbara och med stor sannolikhet underskattar Riksmaten vuxna kraftigt hur mycket sött vi äter.

Därför är det problematiskt när Livsmedelsverket och Lundaforskarna nu utgår från Riksmaten vuxna, när de ska ta reda på vilka kostförändringar som kan betyda mest för folkhälsan.

Det finns mer kritik att rikta mot den studie som Livsmedelsverket nu har publicerat. Det är illa att myndigheten slirar så långt utanför den vetenskapliga hjulfåran. Fetmaepidemin i Sverige har pågått under flera decennier. Ska folkhälsan bli bättre krävs att Livsmedelsverket bygger sin analys på mer gedigen vetenskap. Dessutom måste de ta tag i elefanten i rummet. När barn varit på barnkalas och ätit tårta, kakor och godis, orkar de sällan med all den spenat som de rekommenderas att äta.


Ann Fernholm

Ann Fernholm

Ann Fernholm är vetenskapsjournalist, författare och filosofie doktor i molekylär bioteknik. Hon är även grundare av Kostfonden och driver en egen blogg. Du kan också följa Ann på Facebook, Instagram eller Twitter. Här är några av Anns populäraste inlägg:

  • Öppet brev till Semper: Varför säljer ni processad skräpmat till spädbarn?
    Öppet brev till Semper: Varför säljer ni processad skräpmat till spädbarn? 
  • Svar från Semper: snacks och kakor kan utveckla bebisars fingermotorik
    Svar från Semper: snacks och kakor kan utveckla bebisars fingermotorik 
  • Jacob Gudiol och felaktigheterna om socker
    Jacob Gudiol och felaktigheterna om socker 

Video om kostråd

  • Feta fördelar med fet mat
    ddplus-icon.svg
    Feta fördelar med fet mat1:03:18Professor Fredrik Nyström guidar genom kostforskningen.
  • Är alla kalorier likadana?
    ddplus-icon.svg
    Är alla kalorier likadana?20:04Är alla kalorier likadana – oavsett om de kommer från LCHF, fettsnålt eller vegankost? Sam Feltham bestämde sig för att göra några experiment på sig själv.
  • Tim Noakes rättegång
    ddplus-icon.svg
    Tim Noakes rättegång15:20I den här minidokumentären om rättegången mot Tim Noakes får du veta allt om anklagelsen, hur utfrågningen gick till och vad som har hänt sedan dess.
  • Rött kött och hälsa
    ddplus-icon.svg
    Rött kött och hälsa34:15Vi hör ofta varningar om hur farligt det är att konsumera rött kött, men finns det anledningar att tro dem?
  • Kostråden reflekterar inte vetenskapen
    ddplus-icon.svg
    Kostråden reflekterar inte vetenskapen16:01Hur kan experter säga att smör är farlig när det inte finns något vetenskapligt stöd för det?
  • Skapade införandet av kostråden fetmaepidemin?
    ddplus-icon.svg
    Skapade införandet av kostråden fetmaepidemin?35:12Skapade införandet av kostråden fetmaepidemin?
  • The Big Fat Fix
    ddplus-icon.svg
    The Big Fat Fix1:19:34Donal O'Neill och dr Aseem Malhotra i denna utmärkta dokumentär om de misslyckade fettsnåla kostråden från förr och hur man egentligen blir frisk.
  • Sluta att demonisera riktig mat
    ddplus-icon.svg
    Sluta att demonisera riktig mat21:24Är mättat fett farligt? Vad säger vetenskapen? Och om mättat fett inte är farligt, hur lång tid kommer det då att ta innan kostråden ändras?
  • Våra kroppar behöver bra mättat fett
    ddplus-icon.svg
    Våra kroppar behöver bra mättat fett12:22Vilka är de största lögnerna en patient får höra från sin läkare?
  • Borde de fettsnåla kostråden ha införts?
    ddplus-icon.svg
    Borde de fettsnåla kostråden ha införts?33:54Bör du vara rädd för smör? Eller har fettskräcken varit ett misstag från början? Dr Harcombe förklarar.
  • Undvik de konventionella kostråden
    ddplus-icon.svg
    Undvik de konventionella kostråden45:06
  • Jayne Bullen - Hur ändrar man matvanorna i ett land? Part 1 (SD 2016)
    ddplus-icon.svg
    21:05
  • Professor Noakes i förhör
    ddplus-icon.svg
    Professor Noakes i förhör28:47Dr Zoe Harcombe and Nina Teicholz var expertvittnen vid förhören med Tim Noakes i oktober och presenterar en översikt.
  • "Diabetes är en tickande bomb"
    ddplus-icon.svg
    "Diabetes är en tickande bomb"08:24Diabetes är en tickande bomb. Problemet är så stort att myndigheter måste agera genom lagstiftning.
  • Att sprida LCHF i Brasilien
    ddplus-icon.svg
    Att sprida LCHF i Brasilien12:07Rodrigo Polesso berättar om sin egen hälsoresa och ger sina bästa tips för den som vill börja med LCHF.
  • "Kostråd för vem?"
    ddplus-icon.svg
    "Kostråd för vem?"09:45Det är dags för en stor förändring av kostråden.
  • Frågestund med dr Andreas Eenfeldt
    ddplus-icon.svg
    Frågestund med dr Andreas Eenfeldt23:06Dr Andreas Eenfeldt frågor om vårt arbete på Diet Doctor, om kostråden och LCHF som behandling för olika tillstånd.
  • "Jag har följt fel råd!"
    ddplus-icon.svg
    "Jag har följt fel råd!"16:39Så lyckades Antonio Martinez till slut reversera sin typ 2-diabetes.

Inlägget Faktakoll av ny studie: vilken koll har Livsmedelsverket på sockret och sötsakerna? dök först upp på Diet Doctor.

Visa hela artikeln

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...