Richard Bröms Posted May 16, 2019 Share Posted May 16, 2019 Jag är lite bekymrad för mina kolesterolhalter. Har efter en test fått dessa siffror. fP-LDL-kolesterol 9,5 mmol/L P-HDL-kolesterol 2,2 mmol/L P-kolesterol 13,5 mmlo/L P-Apo B/Apo A1 kvot 1,6 S-Apolipoprotein 2,8g/L Triglycerider var 0,98 mmol/L så det var ok. Jag är en 58 årig man, 186 cm, 83 Kg Har ätit LCHF I 5 månader och gått ner ca 8 kg med mindre träningsdos än innan. Ska jag lägga om kosten från ägg och bacon till frukost till något annat? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted May 16, 2019 Share Posted May 16, 2019 1 timme sedan, Richard Bröms sade: Jag är lite bekymrad för mina kolesterolhalter. Har efter en test fått dessa siffror. fP-LDL-kolesterol 9,5 mmol/L P-HDL-kolesterol 2,2 mmol/L P-kolesterol 13,5 mmlo/L P-Apo B/Apo A1 kvot 1,6 S-Apolipoprotein 2,8g/L Triglycerider var 0,98 mmol/L så det var ok. Jag är en 58 årig man, 186 cm, 83 Kg Har ätit LCHF I 5 månader och gått ner ca 8 kg med mindre träningsdos än innan. Ska jag lägga om kosten från ägg och bacon till frukost till något annat? Hej och välkommen! Vi går direkt på sak; 13,5/2,2=6,1, bör ligga på 6,0 eller under, bättre om det ligger på 5 och om det närmar sig 4 så är det superbra. Oså tar vi de olika värdena för sig, dvs 13,5 är väldans högt hur som helst.. oså hoppar vi till HDL, det är superhögt! Vad är det då som pågår.. mest troligt håller HDL på och räddar dina värden.. högt HDL är en (1) skyddsfaktor! Kan handla om någon form av omställning i kroppen.. en helt ny homeostas.. oså har du gått ner i vikt, mer än ett kilo per månad, dvs allt kan inte vara vatten? Oså till din APOkvot där är det värre; "Män: Under 0,7 = mycket bra 0,7-0,9 = ok Över 0,9 = förhöjd risk" https://www.dietdoctor.com/se/kolesterol#apokvot Nu blev allt så där krongligt som man inte vill att det skall bli, så då blir vi tvungna dyka djupare in i vad de där Aporna är för något. Dvs det är de skepp som transporterar runt kolesterol och triglycerider i ditt blod.. det är bra och de skall göra så. Hur som helst så skall levern bryta ner dessa när de är förbrukade, dvs själva Aporna! Risken med förhöjt totalkolesterol, LDL-C och höga APO-B är att levern inte hinner med och att i stället macrofagerna tar hand om dessa, då binder de in dessa i kärlväggen och det är så ateroskleros uppstår. Iallafall, vid höga värden föreslås i första hand livstilsförändringar/kostomläggning. Och som jag sagt tidigare, inget inlägg utan Ivor Cummins. Han har iallafall en bra förmåga att reda ut en massa saker, sen så är det upp till dig ta till dig och fundera på vad som gäller just dig/om det är övergående eller ej, om det är något tillfälligt eller genetiskt? 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Effie Posted May 17, 2019 Share Posted May 17, 2019 Jag har läst många inlägg genom åren, från personer som börjat med lchf och fått höga kolesterolvärden...de har mätt efter ett halvår, nio månader, och varit oroliga. Men de har fortsatt, och värdena har sjunkit igen, ofta till bättre än innan. Bättre fördelning. Tolkningen har väl varit att kolesterolet har reparerat...och när det inte behövts längre, så har det minskat. 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
iAnna Posted May 18, 2019 Share Posted May 18, 2019 Det finns förklarat här litegrann I lost weight and my cholesterol . . . went up! "When you lose weight, you are mobilizing energy stored as fat. That fat is mobilized as fatty acids and triglycerides into the bloodstream. 10 pounds lost, for instance, means the equivalent of 35,000 calories of fat released into the bloodstream. These fatty acids are not alone. They interact with the other elements in the bloodstream. In particular, this flood of fatty acids:" 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.