Tureborgaren 2 981 Postad 16 Maj Ny studie som presenteras i Cell Metabolism: Ultra-Processed Diets Cause Excess Calorie Intake and Weight Gain: An Inpatient Randomized Controlled Trial of Ad Libitum Food Intake https://www.cell.com/cell-metabolism/fulltext/S1550-4131(19)30248-7 20 deltagare serverades ultraprocessad kost och oprocessad kost i 14 dagar vardera. De fick äta så mycket de ville. Ad libitum-intaget var i genomsnitt 500 kcal mer per dygn för den ultraprocessade kosten jämfört med den oprocessade. Detta resulterade i viktuppgång när de åt processad kost och viktnedgång när de åt riktig mat. Riktig mat mättar bättre, vem blir förvånad? 13 Citera Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Tureborgaren 2 981 Postad 25 Maj Ian Spreadbury: Humans: Smart Enough to Create Processed Foods, Daft Enough to Eat Them (2019) "I spend a lot of time thinking about food and health and have a suspicion that we’ve missed a crucial over-arching principle: “food should be alive” – or at least recently so." The question is, if flour and sugar are important agents of chronic disease, how can they do this if carbohydrate from root vegetables and fruit do not? /.../... the only place flour/sugar vs starchy vegetables are properly different is during digestion, when still inside the tube of the gut… Spreadbury menar att bröd är mänsklighetens första processade livsmedel. Här presenterar han en intressant hypotes om tarmflora och processade livsmedel: Refined Foods and The Gut Microbiota – A Toxic Mix? (2016) 2 Citera Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Annika Rane 2 337 Postad 28 Maj Vi har skrivit om studien på engelska Diet Doctor: https://www.dietdoctor.com/can-processed-foods-explain-our-obesity-epidemic 2 Citera Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Skärfläcka 1 515 Postad 28 Maj Dr Michael Eades har allt som oftast intressanta vinklingar i sina presentationer. I den här presentationen talar han om inkretiner och deras roll för kroppens insulinrespons. Kortfattat så ger processad mat ger en större inkretineffekt och mer insulin. 2 Citera Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Tureborgaren 2 981 Postad 28 Maj 8 timmar sedan, Skärfläcka sade: Dr Michael Eades har allt som oftast intressanta vinklingar i sina presentationer. I den här presentationen talar han om inkretiner och deras roll för kroppens insulinrespons. Kortfattat så ger processad mat ger en större inkretineffekt och mer insulin. Nu blev jag tvungen att googla "inkretiner". Ett hittills okänt begrepp för mig. Man lär sig nåt nytt var dag! Medicinsk ordbok: "Inkretiner - hormon i tarmen som frisätts vid matintag, vilket gör att levern minskar frisättningen av glukos och ökar frisättningen av insulin." 2 Citera Dela detta inlägg Länk till inlägg Dela på andra webbplatser