Jump to content

Recommended Posts

Det här med energi är väldigt intressant, eller hur? 😊
En del har problem att känna mättnad, somliga är aldrig hungriga.

Det är många som skriver till mig om det, hur ska man äta för att gå ner i vikt, orka träna, slippa sötsug, få bättre sömn, m.m.

Det som fungerat för mig är att jag äter tre mål om dagen, med riktigt näringsrik LCHF-kost, väldigt sällan mellanmål, frukt, vin eller LCHF-bakverk.

Jag tränar hemma varje dag med mitt sjukgymnastikprogram, egenmassage som sätter fart på lymfsystemet och gummibandsträning.
Det blir oftast 2-3 dagliga långpromenader och lite mer pulsökande träning i form av att gå i trappor så ofta jag kan.

En del får problem med vikten och energin på LCHF helt enkelt för att de äter för lite tror jag.
Man känner sig ju inte hungrig på samma sätt som på kolhydrattiden, då var åtminstone jag tvungen att äta var 3e timme för att orka, nu räcker energin i minst 6 timmar.

Jag brukar jämföra vårt energibehov med en bil, den behöver bränsle för att kunna förflytta sig.
Och som gatlyktan på bilden som jag tog på en långpromenad på Djurgården förra veckan, den behöver elektricitet så vi ser att ta oss fram när inte solen visar sig...

Vi är lika beroende av den energi som vi får via maten 1f642.png

60649138_10214621476636027_1257787387451277312_n.jpg

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

On 2019-05-19 at 15:19, Birgitta Höglund sade:

Det som fungerat för mig är att jag äter tre mål om dagen, med riktigt näringsrik LCHF-kost, väldigt sällan mellanmål, frukt, vin eller LCHF-bakverk.

Från att ha varit någorlunda normalätande, övergick min hustru och jag för nu 20 månader sedan till LCHF - för min del huvudsakligen driven till ketos. Efter mycket studerande i ämnet fasta, insåg jag att i min ålder (nu några år till 90) det meningslösa i att variera kompotten med avancerat schema med variation av fasta. Jag beslutade mig därför på ett tidigt stadium för att tillämpa daglig fasta (i storleksordningen 17 timmar). Kontrollen av ketosnivån har med fullgod noggrannhet kontinuerligt skett genom utandningen via en KETONIX-mätare. Det har fungerat perfekt.

Sedan drygt ett år tillbaka har min vikt hållit sig extremt mycket stabil - numera praktiskt taget konstant. Äter två mål om dagen varav det första (frukosten) egentligen kunde kvitta - enbart en social funktion, fast bra med ägg omväxlande med yoghurt för att tillfredsställa kalciumbehovet. Aldrig problem med hungerkänslor - lätta sådana på morgonen - visst skulle man kunna bli religiös, när man tänker på vilken fantastisk egen detaljreglering som kroppen sköter om. Min teknik är att aldrig äta mig proppmätt. Inväntar istället en behaglig mättnadskänsla en stund efter  måltiden. Mår prima med alla tidigare åldringssymtom raderade (inkl. alla tecken på metabolt syndrom).

P.S.

Flertalet veganer påpekar att glukos borde anses som det för kroppen mest naturliga energimediet, eftersom glykogenreserverna först måste tömmas innan leverns produktion av ketoner kommer igång på allvar, dvs. de senare att betraktas som reservenergi. Som jag ser det ett felaktigt resonemang. Sannolikt ser kroppen tvärtom glykogenet som en sämre form av energimedium eller t.o.m. gift som först måste bort innan den renare formen (ketonerna) börjar produceras att utvinna energi ur fettet. Ett stöd för det senare synsättet är att ketonerna har en väsentligt större verkningsgrad vid utvinningen av ren* energi ur fett än när glykogen utgör det huvudsakliga drivmedlet. Detta har alla som försöker banta på normalsockerkosten fått uppleva.

*I begreppet ren energi vid keton/fettprocessen ingår dels nämnda större verkningsgrad, dels att uppkomsten av fria radikaler motverkas dvs. den oxidativa stressen på cellerna minskas, t.ex. i hjärnan med minskad risk för demenssjukdomar.  Detta vet flertalet LCHF-entusiaster men kan vara bra för nytillkomna att ha vetskap om.

  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

Härligt att du mår så bra, Nils. För mig som har fibromyalgi har det inte fungerat med längre fasta, min kropp blir stressad av det. Män verkar klara fasta bättre, det är väl nedärvt sen urminnes tider, då ni var ute på jakt i flera dagar och var tvungna att klara er utan mat i längre perioder.

Men jag försöker få till 12 timmars nattfasta, ibland 14, det fungerar bra. Äter mig heller inte proppmätt längre, även om jag äter betydligt fler än många kvinnor i min ålder. :)

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

1 timme sedan, Birgitta Höglund sade:

För mig som har fibromyalgi har det inte fungerat med längre fasta, min kropp blir stressad av det. Män verkar klara fasta bättre

Mitt ad hocexempel är självklart inte generellt giltigt. Dock har min hustru som är yngre men dock över 80 inga problem med den dagliga fastan. En positiv sida är att aldrig behöva vara hungrig på eftermiddagarna och kvällarna. Med sänkt blodtryck och ålderssymtomen borta tycks den dagliga fastan vara idealisk.

P.S.

Medan sockerstinn mat snabbt driver fram hungern, gör fet mat motsatsen dvs. befäster mättnaden under lång tid. Tim Noakes (idrottsprofessorn) har ju visat att hans adepter, som lät sig övertalas till LCHF - vann alla långlopp de ställde upp i utan konkurrens från "kolhydratentusiasterna". Skälet var att LCHF:arna inte behövde matpauser. Så länge kroppsfettet räckte, var det bara att springa vidare - ständigt full "bensintank" så att säga.

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...