Joshua3 Posted February 21, 2013 Share Posted February 21, 2013 Hörde idag att odlad lax äter kolhydrater i form av majs och vete, hur bra är egentligen odlad lax att äta? Någon som vet? Fann detta på en norsk sida: "Karbohydratene i fiskefôr kommer fra ulike kornarter,hovedsakelig hvete og mais. Karbohydrater er sukkerarter ogstivelse, som brukes som energi i kroppen" fiskrför= fiskfoder, Stivelse= Strärkelse, brukes= används, karbohydrater= kolhydrater http://www.nifes.no/forskning/akvakulturernering/tema/hva%20spiser%20oppdrettslaks%3F/ /J Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johanna07 Posted February 21, 2013 Share Posted February 21, 2013 Jag vet att i anti-inflammatorisk kost så rekommenderar man inte odlad lax (men vild är väldig bra). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kjell Granelli Posted February 21, 2013 Share Posted February 21, 2013 Det är riktigt att djur som utfordras med spannmål får mindre omega-3 och mer omega-6 fett. De förra är viktiga i liten mängd för oss, och de motverkar inflammation, medan omega-6 bidrar till inflammation. Doc skrev en del om det i somras och länkade till en artikel i SvD: http://www.kostdoktorn.se/dagens-lax-mindre-nyttig/ Jag tycker inte man ska avstå från odlad lax, för det betyder ju inte att den går från att vara mycket nyttig till motsatsen - det är en glidande skala och odlad lax (eller grisar, kor etc) har ändå många nyttigheter i sig. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thomas B Posted February 22, 2013 Share Posted February 22, 2013 Hörde idag att odlad lax äter kolhydrater i form av majs och vete, hur bra är egentligen odlad lax att äta? Någon som vet? Fann detta på en norsk sida: "Karbohydratene i fiskefôr kommer fra ulike kornarter, hovedsakelig hvete og mais. Karbohydrater er sukkerarter og stivelse, som brukes som energi i kroppen" fiskrför= fiskfoder, Stivelse= Strärkelse, brukes= används, karbohydrater= kolhydrater http://www.nifes.no/forskning/akvakulturernering/tema/hva%20spiser%20oppdrettslaks%3F/ /J Det är en bra börja att följa Kjell Granelli´s råd angående Kostdoktorn´s inlägg. Skrolla ner genom kommentatorsfältet. Där finns massor av bra information. Och inte bara om fördelningen mellan Omega 3-6 oljor. Finns även inf. om ´´Industriell food market´´. Om det är av intresse. Följ gärna upp trådarna. Men håll i hatten ordentligt. Det kan bli hiskligt åka av. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thomas B Posted February 22, 2013 Share Posted February 22, 2013 Glömde skriva i min tidigare kommentar ovan att på Facebook ligger det också mycket mer information. Egentligen är det bara att gå in på Facebook och söka på odlad+lax. Annars en länk... https://www.facebook.com/pages/odlad-lax/431202643584069 Men också Webben fungerar lika enkelt Men all den här inf. kanske är överkurs ? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Melliz Posted February 24, 2013 Share Posted February 24, 2013 Hm försöker och inte äta det... Gräsbetat och vilt vill jag ha!! Hehe 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
smarkebo Posted February 27, 2013 Share Posted February 27, 2013 Hm försöker och inte äta det... Gräsbetat och vilt vill jag ha!! Hehe Gräsbetad lax vill jag också ha. Sjögräs, menar jag då förstås... 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Markus Posted February 27, 2013 Share Posted February 27, 2013 Det framgår ju inte vad pelletsen har för sammansättning, men de äter ju inte bara kolhydrater, utan även fiskmjöl och fiskolja. Miljömässigt (och näringsmässigt) så tror jag att viltfångad lax är att föredra. Fiskoljan och fiskmjölet ska produceras och transporteras, odlingarna bidrar till övergödning och jag har hört (håller på att undersöka saken) att laxen skeppas till Kina av alla ställen för att filéas. Jag äter hellre ett par portioner västkustsill för mitt omega-3-behov Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Melliz Posted February 27, 2013 Share Posted February 27, 2013 Gräsbetad lax vill jag också ha. hm jo finns vild lax på ica focus men då är det en hel och man måste rensa hela osv. hehe men torsk och sej kan man ju hitta vild. dock rätt mager så en fet sås till är ju att föredra 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lyx-LCHF Posted March 10, 2013 Share Posted March 10, 2013 Detta bör man tänka på innan man väljer att äta odlad lax: Laxlöss är ett stort problem inom laxodling. De gör laxen mer utsatt för sjukdomar och parasiterar på dem så att de till slut svälter ihjäl.Dessutom smittas vildlax när lax odlas i kassar i havet. Odlarna "medicinerar" laxen med "Slice" (?), ett nervgift som dödar lössen. Men då angriper istället lössen vildlaxen. En laxodling producerar lika mycket avfall som 25000-60 000 människor/dag! Havsbotten och musselodlingar i närheten av laxodlingarna dör. Det går dessutom åt massor av fisk för att mata den odlade laxen. Och sen är det ju smaken. Jag väljer bara vildlax, då den odlade har en underlig smak, som inte liknar naturlig laxsmak. Fuskmat enligt min mening... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kjell Granelli Posted March 10, 2013 Share Posted March 10, 2013 Och sen är det ju smaken. Jag väljer bara vildlax, då den odlade har en underlig smak, som inte liknar naturlig laxsmak. Fuskmat enligt min mening... Låter härligt - var får du tag på vildlax? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MKJ Posted March 10, 2013 Share Posted March 10, 2013 Jag är egentligen mer bekymrad över att dom gör laxfoder av fiskar som kan innehålla miljögifter. Jag såg en film där dom visade att dom fångade stora makrillar på Island och gjorde fiskfoder till laxen av dom. Dels anrikas miljögifter i näringskedjan och ju större fiskar man använder till foder ju mer gifter blir det i laxen och dels vore det ju bättre ur resurssynpunkt och miljösynpunkt att äta makrillarna direkt istället för att föda upp laxar på dom. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johanna07 Posted March 11, 2013 Share Posted March 11, 2013 En bifråga: är det någon som om (och i såfall vart) man kan köpa vildlax i Stockholm? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.